Σάββατο 4 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πώς είδε το θέμα ο διεθνής Τύπος

«Ανύπαρκτο» το θέμα για τις μεγαλύτερες εφημερίδες των ΗΠΑ

Με μικρά ρεπορτάζ και καθαρά «ειδησεογραφικούς τίτλους» κάλυψε ο ευρωπαϊκός Τύπος το θέμα με τις τηλεφωνικές υποκλοπές κινητών τηλεφώνων του Ελληνα πρωθυπουργού, μελών της ελληνικής κυβέρνησης και δεκάδων άλλων ατόμων. Αντίθετα, ούτε λέξη δε φιλοξενήθηκε στις μεγαλύτερες εφημερίδες των ΗΠΑ...

«Ολυμπιακή αποκάλυψη παρακολούθησης τηλεφώνων» τιτλοφορείται το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν», στο οποίο αναφέρεται πως «η ελληνική κυβέρνηση αποκάλυψε πως οι παρακολουθήσεις των συνδιαλέξεων γίνονταν σε περιοχή κοντά στην αμερικανική πρεσβεία». Πιο ενδιαφέρον ο επίλογος του ρεπορτάζ όπου «διευκρινίζεται» πως η «Ελλάδα παρακολουθούνταν στενά από δυτικούς αντιτρομοκρατικούς ειδικούς καθώς προετοιμαζόταν για τους Ολυμπιακούς του 2004, το μεγαλύτερο διεθνές γεγονός μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη. Η Ουάσιγκτον είχε ηγηθεί τότε των απαιτήσεων για αντιτρομοκρατική θωράκιση της Αθήνας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων».

Η ισπανική «Ελ Παΐς» περιορίζεται σε αναμετάδοση των πληροφοριών από ειδησεογραφικά πρακτορεία σε ρεπορτάζ με τίτλο: «Τα κινητά του πρωθυπουργού και υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης παρακολουθούνταν επί μήνες». Στο άρθρο σημειώνεται πως πρόκειται για υπόθεση «κατασκοπίας» και σημειώνεται πως άρχισε πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων ως τον περσινό Μάρτη, όταν «η "Vodafone" αποκάλυψε το γεγονός ενημερώνοντας την ελληνική κυβέρνηση».

Η γαλλική «Λε Μοντ» στο ρεπορτάζ με τίτλο «Υπό παρακολούθηση τα τηλέφωνα υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης» επικαλείται δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες ενδεχομένως «να έγιναν από παρακρατικό οργανισμό που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη».

Εκτενέστερο ήταν το ρεπορτάζ της «Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν» με τίτλο «Παρακολούθηση τηλεφώνων στην Ελλάδα» που χαρακτηρίζεται ως περίπτωση «Ολυμπιακής κλίμακας». Σημειώνεται πως στη λίστα των υπό παρακολούθηση 100 κινητών τηλεφώνων ήταν αυτό του Ελληνα πρωθυπουργού και υπουργών της κυβέρνησης. Αναφέρεται η δημοσιοποίηση της λίστας 46 ατόμων των οποίων τα κινητά ήταν υπό παρακολούθηση, η άγνωστη ταυτότητα των δραστών, η δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ πως «κανείς δεν μπορεί να εμπιστεύεται την κυβέρνηση Καραμανλή» και του (επίσης υπό παρακολούθηση) πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιάννου Παπαντωνίου πως τα περισσότερα άτομα των οποίων τα τηλέφωνα παρακολουθούνταν «εμπλέκονταν με τον έναν ή άλλον τρόπο με την εθνική ασφάλεια»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Επιδημία» παρακολουθήσεων με πρόσχημα την προστασία της δημόσιας υγείας(2020-04-04 00:00:00.0)
Εκστρατεία κατά λαϊκών δικαιωμάτων(2007-01-16 00:00:00.0)
Υπηρεσίες ασφάλειας των ΗΠΑ δείχνει η έρευνα(2006-05-05 00:00:00.0)
Η ομάδα OLAF...(2006-02-08 00:00:00.0)
Ενας στους δύο(2005-08-13 00:00:00.0)
Διαμορφώνει κλίμα για νέους «τρομονόμους»(2005-07-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ