Να εφαρμοστούν στην πράξη οι κλαδικές ΣΣΕ σε όλους τους εργαζόμενους στον Τουρισμό απαίτησε το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή
Δεν γνωρίζουν τίποτα στο υπουργείο Εργασίας και στην κυβέρνηση για την εργασιακή ζούγκλα που ζει και βασιλεύει σε βάρος των εργαζομένων στον κλάδο του Τουρισμού! Αυτό ήταν σε γενικές γραμμές το νόημα της απάντησης που έδωσε χτες ο υφυπουργός Εργασίας Θ. Ηλιόπουλος κατά τη συζήτηση στη Βουλή της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ, Χρήστου Κατσώτη.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ, αναδεικνύοντας τα αιτήματα για τα οποία παλεύουν συνδικάτα του κλάδου, ζήτησε από την κυβέρνηση συγκεκριμένες απαντήσεις για τα μέτρα που προτίθεται να πάρει ώστε «να εφαρμοστούν στην πράξη οι κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις σε όλους τους εργαζόμενους που οι ειδικότητές τους καλύπτονται από αυτές», «να ανακληθούν οι απολύσεις που έχουν γίνει μετά την επέκταση των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την προσπάθεια των εργοδοτών να αποφύγουν την εφαρμογή τους» και να θεσμοθετηθεί «ελάχιστη σύνθεση προσωπικού στα ξενοδοχεία».
Οπως επισήμανε ο Χρ. Κατσώτης, ακόμα και τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, όπως του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» και του ΣΕΠΕ, επιβεβαιώνουν ότι αυτό που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο είναι «η αντικατάσταση μεγάλου μέρους εργαζομένων με δικαιώματα, ειδικευμένων και έμπειρων, από εργαζόμενους που προσλαμβάνονται από "δουλεμπορικές" εταιρείες, από συνεργεία καθαρισμού, από άλλες εταιρείες που δημιουργούν οι ίδιες οι τουριστικές επιχειρήσεις, τις ονομαζόμενες ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες (ΙΚΕ)», οι οποίες «δημιουργούνται με 10 ευρώ, για να καταστρατηγούνται νόμοι και Συλλογικές Συμβάσεις, να γίνεται αδύνατος ο έλεγχος από τα ασφαλιστικά ταμεία και τις Επιθεωρήσεις Εργασίας, και να αντικαθίσταται μεγάλο ποσοστό εργαζομένων με σταθερή δουλειά από εργαζόμενους με "ευέλικτες" μορφές».
«Η επέκταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας είναι στα χαρτιά και μόνο ένα 10% αμείβεται με τη ΣΣΕ των κλάδων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ.
«Μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί από τη δική μας ελεγκτική δραστηριότητα αυτό το οποίο περιγράφετε», ήταν ο ισχυρισμός που αντέτεινε ο υφυπουργός Θ. Ηλιόπουλος! Ανέφερε ότι γίνονται «στοχευμένοι έλεγχοι για την τήρηση της Σύμβασης» και πως αυτό που βρέθηκε ήταν ότι «σε 9 μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην Αθήνα, σε 5 από αυτές βρέθηκαν να δραστηριοποιούνται επτά εργολαβικές εταιρείες όπου έγινε συνολικός έλεγχος για τα ζητήματα του ωραρίου της μισθοδοσίας κ.λπ.». Με προκλητικό τρόπο μάλιστα, την ώρα που η κυβέρνηση αβαντάρει την εργασιακή ζούγκλα, ο υφυπουργός... εγκάλεσε το ΚΚΕ, αναφέροντας ότι με το να λέει ότι «στον Τουρισμό αυτή τη στιγμή δεν αλλάζει τίποτα, δεν γίνεται τίποτα περισσότερο, βοηθάει μια φάση ηττοπάθειας».
Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου, με την πρωτοπόρα συμβολή των κομμουνιστών, παλεύουν μαχητικά απέναντι σε όλο το αντεργατικό πλαίσιο που διατηρεί και ενισχύει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις και παρέχοντας στους εργοδότες όλα τα εργαλεία ώστε να διαμορφώνουν ένα εφιαλτικό τοπίο σε βάρος των εργαζομένων. «Ενα νομοθετικό πλαίσιο που είναι ενταγμένο στην κοινή στρατηγική της ΕΕ και των κυβερνήσεων για ουσιαστική κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς, για γενίκευση των ελαστικών, επισφαλών και προσωρινών εργασιακών σχέσεων, με σκοπό τη δήθεν "διευκόλυνση", όπως λένε, της κινητικότητας των εργαζομένων», ανέφερε ο Χρ. Κατσώτης.
Ξεκίνησαν χτες οι εργασίες του συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Βόλου. Την ερχόμενη Τρίτη θα γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης και αντιπροσώπων για τη ΓΣΕΕ.
Στη διακήρυξή της, η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) καλεί τους εκλεγμένους αντιπροσώπους να ενισχύσουν το ψηφοδέλτιό της, να σταματήσουν τον εκφυλισμό και την απαξίωση του Εργατικού Κέντρου. Να αποφασίσουν τη μεγάλη αλλαγή, για την ανασύνταξη του κινήματος, για να γίνει το Εργατικό Κέντρο όπλο των εργαζομένων, φόβητρο για την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις της.
Αναφέροντας χαρακτηριστικά παραδείγματα για το ρόλο των εργατοπατέρων στη διοίκηση του ΕΚΒ, σημειώνει μεταξύ άλλων: «Είστε ικανοποιημένοι συνάδελφοι από τη στάση που κράτησε η διοίκηση του ΕΚΒ στο μεγάλο θέμα που απασχολεί όλους τους εργαζόμενους του Βόλου από την καρκινογόνα καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και τη δημιουργία από τον Δήμο εργοστασίου παραγωγής rdf - srf; Στο μεγάλο συλλαλητήριο που έγινε στις 5 Μάη - που πολλοί από εσάς πήρατε μέρος - έλαμψε διά της απουσίας του, χωρίς να βγάλει ούτε μία ανακοίνωση το ΕΚΒ. Ποιος έσωσε την τιμή του συνδικαλιστικού κινήματος και των εργαζομένων; Δεν ήταν τα σωματεία και οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ μπροστάρηδες σε αυτήν τη μεγάλη κινητοποίηση; Και αν πάμε και λίγο πιο πίσω, θα θυμηθούμε τη στάση που κράτησαν στη μεγάλη ταξική απεργία των χαλυβουργών, όπου κατήγγειλαν την απεργία. Το αποτέλεσμα γνωστό. Οι μειώσεις των μισθών στους εργαζόμενους της Χαλυβουργίας καλά κρατούν».
Και η διακήρυξη καταλήγει: «Συνάδελφοι, το ΠΑΜΕ είναι εδώ. Και δίνει τη μάχη με όλες τις δυνάμεις του για τον ταξικό προσανατολισμό του κινήματος που έχει ανάγκη η εργατική τάξη και όχι για ένα κίνημα καθηλωμένο και προσαρμοσμένο στα θέλω του ΣΕΒ και των κυβερνήσεων (...) Είναι εδώ και παλεύει για ένα κίνημα που θα βάζει μπροστά τα "θέλω" και τα συμφέροντα των εργατών, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων».
Η ΔΑΣ κατέθεσε, επίσης, στο συνέδριο προτάσεις ψηφίσματος ενάντια στην εγκατάσταση αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στη Θεσσαλία και σ' όλη τη χώρα καθώς και για να σταματήσει η εγκληματική καρκινογόνα καύση σκουπιδιών και ΠΕΤ- ΚΟΚ στην ΑΓΕΤ.
Πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο ΚΔΑΥ Τρίπολης |
Το σωματείο και οι εργαζόμενοι είχαν προτείνει την τροποποίηση της προγραμματικής σύμβασης δήμου Ηρακλείου - Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ) - Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), έτσι ώστε να διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων, ανεξάρτητα από την επιχείρηση που αναλαμβάνει εργολαβικά κάθε φορά τη λειτουργία του.
Οπως καταγγέλλουν, παρά τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και τον αδιάκοπο αγώνα των εργατών, «η δημοτική αρχή και ο ΕΣΔΑΚ κρύβονται πίσω από την ΕΕΑΑ, έχουν "στο περίμενε" τους εργαζόμενους». Με την παρέμβασή τους ζήτησαν από τη δημοτική αρχή «να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στις 54 οικογένειες των εργαζομένων στο εργοστάσιο ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες υπογραφής της συγκεκριμένης τροποποίησης στην προγραμματική σύμβαση, εκ των οποίων τα 2 (Δήμος και ΕΣΔΑΚ) από τα 3 μέρη έχουν υπογράψει».
Επιστρέφουν σήμερα Παρασκευή στη δουλειά, μετά από απεργιακές κινητοποιήσεις που διήρκεσαν μια βδομάδα, οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Recycling South East LTD» που διαχειρίζεται το ΚΔΑΥ Τρίπολης.
Με τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι διεκδικούσαν την καταβολή δεδουλευμένων, ενσήμων και τριετιών.
Η εργοδοσία, κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων, κατέβαλε προχτές τα δεδουλευμένα του Οκτώβρη, ενώ μόλις χτες δεσμεύτηκε να καταβάλει το επίδομα προϋπηρεσίας στους εργαζόμενους με βάση τις τριετίες που είχαν πριν το 2012 και μέχρι πρότινος παράνομα δεν αναγνώριζε. Ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα για τους εργαζόμενους είναι το γεγονός ότι από τον περασμένο Ιούλη ο εργοδότης δεν φαίνεται να τους έχει «κολλήσει» ένσημα.
Το επόμενο διάστημα ξεκαθαρίζουν πως θα βρίσκονται σε ετοιμότητα για νέες παρεμβάσεις σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν υλοποιήσει την υπόσχεσή του για άμεση καταβολή των ενσήμων δύο μηνών.
Ακούστε σήμερα Παρασκευή στο webradio του ΠΑΜΕ:
-- Στις 5 μ.μ., την αθλητική εκπομπή «Ο ορισμός του πέναλτι», με τον Δημήτρη Κατσάκο.
-- Στις 6 μ.μ., την εκπομπή του Συνδικάτου Εργαζομένων Φαρμάκου, Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής.
-- Στις 7 μ.μ., την εκπομπή για το βιβλίο. Παρουσίαση του βιβλίου «Βιομηχανία Ν & Κ».
-- Στις 8 μ.μ., τη μουσική εκπομπή «Time Μachine», με τον Σταύρο Τριανταφυλλίδη. Ενα δίωρο οδοιπορικό στη rock, hard rock και metal μουσική σκηνή, από τη δεκαετία του '60 έως τις μέρες μας.
Τις απολύσεις συμβασιούχων εργατοτεχνιτών, που δουλεύουν σε έργα αποκατάστασης των θεάτρων της αρχαίας Νικόπολης και αρχαίας Κασσώπης, χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στην Αρχαιολογία με έδρα την Αρτα.
Το Σωματείο, μαζί με αντιπροσωπεία της Γραμματείας Πρέβεζας του ΠΑΜΕ, συνδικάτα της πόλης και εργαζόμενους, προχώρησαν την Τετάρτη, μέρα πανεργατικής απεργίας, σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας.
Οπως επισημαίνει το Σωματείο, «με βάση το γνωστό και αναχρονιστικό επιχείρημα της καθυστέρησης των εργασιών πεδίου κατά τη χειμερινή περίοδο λόγω των βροχοπτώσεων», ο αναπληρωτής προϊστάμενος ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε απολύσεις 15 εργατοτεχνιτών από τους 33 συνολικά στο έργο του θεάτρου της Νικόπολης και 2 εργατοτεχνιτών από τους 6 που δουλεύουν στο έργο της Κασσώπης, με τη λήξη των συμβάσεών τους στις 30 Νοέμβρη. Το καθεστώς αβεβαιότητας θα διατηρηθεί για όσους παραμένουν στη δουλειά, καθώς «θα κληθούν να υπογράψουν ανανέωση της σύμβασής τους για ένα μήνα».
«Στα έργα της Νικόπολης και της Κασσώπης εργάζονται συνάδελφοι από Πρέβεζα, Αρτα, Ιωάννινα, Αγρίνιο. Ανθρωποι που λόγω της ανεργίας άφησαν τα σπίτια τους και μετοίκησαν σε άλλη πόλη, πιστεύοντας ότι τουλάχιστον θα έχουν ένα μεροκάματο και υγειονομική κάλυψη, έστω για κάποιους λίγους, συνεχόμενους μήνες», τονίζει το Σωματείο και υπογραμμίζει: «Αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά ότι τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα ΕΣΠΑ δεν οδηγούν στη Γη της Επαγγελίας», καθώς «δεν μπορούν να εξασφαλίσουν σταθερή δουλειά στους εργαζομένους, παρά μόνο ανακύκλωση της ανεργίας».
«Δεν θα αφήσουμε κανέναν εργαζόμενο ανυπεράσπιστο και θα αγωνιστούμε για το δικαίωμα των συναδέλφων μας στην εργασία», καταλήγει το Σωματείο και καλεί τα Εργατικά Κέντρα, τα συνδικάτα και τους φορείς της περιοχής να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους.