ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Ιούλη 2005
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Συνθλίβονται δικαιώματα και ναυπηγείο

Η διέξοδος βρίσκεται στη δημιουργία Ενιαίου Δημόσιου Φορέα, στα πλαίσια μιας άλλης πολιτικής, της Λαϊκής Οικονομίας

«Αποδείχτηκε πόσο στον "αέρα" βρίσκεται η ύπαρξη και λειτουργία μιας επιχείρησης μέσα στον καπιταλιστικό ανταγωνισμό. Η διέξοδος βρίσκεται σε μια αναπτυγμένη ναυπηγική βιομηχανία, με τη δημιουργία Ενιαίου Δημόσιου Φορέα στα πλαίσια μιας άλλης πολιτικής - Λαϊκής Οικονομίας, προς όφελος των εργαζομένων και του λαού. Γι' αυτό το στόχο πρέπει να αγωνιστούμε».

Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή της η αγωνιστική παράταξη της Εργοστασιακής Επιτροπής Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΕΝΣ) δείχνοντας προς τους εργαζόμενους του ναυπηγείου ποια πραγματικά είναι η διέξοδος στα ζοφερά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Αυτή την πολιτική, επισημαίνει η ΕΕΝΣ, εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με βάση τους κανονισμούς και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, παραδίδοντας το μεγαλύτερο ναυπηγείο της χώρας και μάλιστα για ένα κομμάτι ψωμί (1,5 δισ. δραχμές) και με προίκα τις παραγγελίες του Πολεμικού Ναυτικού, στους ιδιώτες (γερμανική πολυεθνική HDW, την οποία διαδέχτηκε η επίσης γερμανική THYSSEN GROUP). Την ίδια πολιτική - συνεχίζει η ΕΕΝΣ - ακολουθεί σήμερα, με την ίδια προσήλωση, και η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία είναι έτοιμη με τη σειρά της να δώσει στους αγοραστές και νέα υπερπρονόμια.

Στη συνέχεια η ΕΕΝΣ αναφέρεται στις ραγδαίες εξελίξεις γύρω από τα ναυπηγεία. Από τα στοιχεία που παραθέτει προκύπτει ότι η γερμανική πολυεθνική ταυτόχρονα με τις αξιώσεις της προς την κυβέρνηση για νέες παραγγελίες από το Πολεμικό Ναυτικό, δηλαδή και άλλο «ζεστό χρήμα» από τους φορολογούμενους πολίτες της χώρας, δεν εγγυάται ούτε θέσεις εργασίας, αλλά ούτε ακόμα και την ίδια τη λειτουργία του ναυπηγείου! Απόδειξη αποτελεί ότι ήδη έχει γίνει σαφές από τη γερμανική διοίκηση πως εγγυάται τις 1.400 από τις 1.800 θέσεις εργασίας. Ακόμα ότι δεν αναφέρει «ούτε λέξη» για την τύχη του ναυπηγείου, καθώς η συμφωνία αγοραπωλησίας το 2001 προέβλεπε τη λειτουργία του ως ναυπηγείο για 10 χρόνια...

Για να περάσει, υπογραμμίζει η ΕΕΝΣ, εύκολα τα όσα σχεδιάζει -ανάμεσα στα οποία είναι και η σύνθλιψη των εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων - έχει επιδοθεί σε μία προσπάθεια επιβολής κλίματος αυταρχισμού και τρομοκρατίας σε βάρος των εργαζομένων του ναυπηγείου, επιχειρώντας τη «νεκρανάσταση» ακόμα και του κατάπτυστου εσωτερικού κανονισμού του Νιάρχου (εφοπλιστής και πρώτος ιδιοκτήτης του ναυπηγείου). Είναι χαρακτηριστικό ότι καλεί εργαζόμενους σε... απολογίες, κάνει αναφορές, επιπλήξεις και πολλά ακόμα!

Τέλος, η ΕΕΝΣ τονίζει τις τεράστιες ευθύνες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ του Σωματείου που πρωτοστάτησαν στην ιδιωτικοποίηση και καλεί όλους τους εργαζόμενους σε αγωνιστική συσπείρωση.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Κινητοποίηση ενάντια στο μεσαίωνα

Με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Μετάλλου, οι εργαζόμενοι έμειναν έξω από το ναυπηγείο, διεκδικώντας τα αιτήματά τους

Στιγμιότυπο απ' την παρέμβαση του Συνδικάτου Μετάλλου στα Ναυπηγεία
Στιγμιότυπο απ' την παρέμβαση του Συνδικάτου Μετάλλου στα Ναυπηγεία
Χαστούκι στην αντιλαϊκή πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, την πολιτική του εργασιακού μεσαίωνα και της εργολαβικής - εργοδοτικής ασυδοσίας, ήταν η χτεσινή, από τις 6 το πρωί, δυναμική παρέμβαση του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά και της ταξικής του διοίκησης, στα Ναυπηγεία Χαλκίδας, με αφορμή την απόλυση εργαζόμενου (και ξανά απολυμένου από το ναυπηγείο) από τον εργολάβο Μίρκο. Απόλυση παράνομη και εκδικητική που έγινε με εντολή της Διοίκησης του ναυπηγείου (του εφοπλιστή Ηλία), με παραβίαση των ΔΣΕ από τους εργολάβους.

Στα Ναυπηγεία Χαλκίδας, εκτός από το μόνιμο προσωπικό, 135 άτομα, λειτουργούν και 4-5 εργολαβίες σε μόνιμη βάση, στις οποίες εργάζονται 40 εργαζόμενοι περίπου, ασυνδικάλιστοι. Εργάζονται με μισθούς πείνας και όχι αυτές που προβλέπονται από τη Συλλογική Σύμβαση που έχουν υπογράψει το Συνδικάτο Μετάλλου με τους εργολάβους και ισχύουν σε όλη τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.

Ετσι, χτες, όλη μέρα καμιά εργολαβία δε δούλεψε και όλοι οι εργαζόμενοι σ' αυτές παρέμειναν, μετά τη δυναμική παρέμβαση του Συνδικάτου, έξω από την πύλη του ναυπηγείου, διεκδικώντας ικανοποιητικούς μισθούς, που να αντεπεξέρχονται στις σύγχρονες ανάγκες τους και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Ο πρόεδρος του Συνδικάτου, μέλη της διοίκησής του και εργαζόμενοι από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, μαζί με συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ από τη Χαλκίδα (αφού αρκετοί μεταλλεργάτες είναι Ευβοιώτες, πρώην εργαζόμενοι του ναυπηγείου που δεν επαναπροσλήφθηκαν από το νέο ιδιοκτήτη του, εφοπλιστή Ηλία) βρέθηκαν από τις 6 το πρωί, στο Μικρό Βαθύ Αυλίδας που βρίσκεται το τρίτο σε μέγεθος ναυπηγείο της χώρας. Κάλεσαν τους εργαζόμενους στις εργολαβίες να παραμείνουν εκτός ναυπηγείου και εκτός εργασίας, προκειμένου να διεκδικήσουν το δίκιο τους, την ίση αμοιβή για ίση δουλιά με τους άλλους συναδέλφους τους.

Διστακτικοί και επιφυλαχτικοί στην αρχή, αφού τέτοια ενέργεια πρώτη φορά συνέβαινε στα Ναυπηγεία Χαλκίδας, ξεθάρρεψαν στη συνέχεια και εμπιστεύτηκαν το αγωνιστικό συνδικάτο. Ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα αυτής της παρέμβασης, για να σταματήσει και στο Ναυπηγείο Χαλκίδας η ασύδοτη δράση εργολάβων - εργοδοσίας και οι εκλεκτικές προσλήψεις. Χαρακτήρισε την κινητοποίηση αφετηρία κλιμάκωσης του αγώνα, ενώ υπογράμμισε την αναγκαιότητα της οργάνωσης και του ενωμένου αγώνα, προκειμένου να σπάσει η εργολαβική - εργοδοτική ασυδοσία. Επιτόπου έγιναν νέες εγγραφές μελών στο συνδικάτο και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι συγκρότησαν 3μελή επιτροπή που θα έχει την ευθύνη και την επαφή, στην πορεία, για δημιουργία παραρτήματος του Συνδικάτου.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΟΥΣΑΣ
Να αρθούν τα εμπόδια συνταξιοδότησης των απολυμένων

Την κατάργηση των προϋποθέσεων που βγάζουν εκτός συνταξιοδότησης δεκάδες απολυμένους, ιδιαίτερα από τον κλάδο της Κλωστοϋφαντουργίας, ζητά το Εργατικό Κέντρο Νάουσας. Με επιστολή που έστειλε προς τον υπουργό Απασχόλησης και κοινοποιεί στα κόμματα και τους βουλευτές, παρουσιάζει το δραματικό αδιέξοδο, στο οποίο βρίσκονται πολλές δεκάδες απολυμένοι από τις επιχειρήσεις της ΒΕΤΛΑΝΣ Νάουσα και της Πέλλα Ολυμπος, και τελευταία από την ΤΡΙΚΟΛΑΝ αν και έχουν από 5.000 έως 10.000 ένσημα.

Οπως αναφέρει το ΕΚΝ, προϋπόθεση για να συνταξιοδοτηθεί ένας εργαζόμενος στα βαρέα, είναι να έχει 4.500 ένσημα, τουλάχιστον 3.600 στα βαρέα και από αυτά τα 1.000 να έχουν πραγματοποιηθεί στα τελευταία 13 χρόνια. Η προϋπόθεση της τελευταίας 13ετίας αποκλείει από τη σύνταξη στα βαρέα δεκάδες απολυμένους από τις επιχειρήσεις της «Βέτλανς» και της «Πέλλα» που έμειναν άνεργοι το 1992. Από τότε εργάζονται περιστασιακά όπου βρουν μεροκάματο, όμως δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν 1.000 βαρέα ένσημα στα τελευταία 13 χρόνια, αν και συνολικά έχουν πολλά περισσότερα βαρέα από τα 3.600 που απαιτούνται.

Στην άλλη περίπτωση, για τη χορήγηση μειωμένης σύνταξης, ο εργαζόμενος πρέπει να έχει 4.500 ένσημα και επίσης να πραγματοποιεί τουλάχιστον 100 ένσημα το χρόνο στην τελευταία 5ετία. Αυτή η προϋπόθεση βγάζει σίγουρα εκτός συνταξιοδότησης τους 23 απολυμένους εργάτες και εργάτριες της ΤΡΙΚΟΛΑΝ, που ο υφυπουργός Απασχόλησης είχε υποσχεθεί ότι θα ενταχθούν στο ΛΑΕΚ. Ειδικά στην περιοχή της Νάουσας, με την ανεργία να ξεπερνά το 50%, είναι απίθανο να καταφέρουν εργάτες μεγάλης ηλικίας να εξασφαλίσουν 100 ένσημα το χρόνο για την τελευταία 5ετία πριν τη σύνταξη.

Γι' αυτό ζητούν για όσους εργαζόμενους έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις και τα όρια συνταξιοδότησης να αρθούν οι παραπάνω απαγορευτικές προϋποθέσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ