ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 2025
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Με πολύμορφες δράσεις συνεχίζεται ο αγώνας επιβίωσης

Συλλαλητήριο αγροτοκτηνοτρόφων σήμερα στην Ελασσόνα | Μηχανοκίνητη πορεία αύριο στα Γρεβενά

Από το πρόσφατο μπλόκο στον Ε-65

INTIME NEWS

Από το πρόσφατο μπλόκο στον Ε-65
Στο φόντο των προβλημάτων τους που οξύνονται από την πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, που τους τσακίζει το εισόδημα, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι συνεχίζουν πολύμορφα τον αγώνα για την επιβίωσή τους σε πολλές περιοχές της χώρας.

Παίρνοντας λοιπόν τη σκυτάλη από το μεγάλο πανθεσσαλικό μπλόκο στον Ε-65 την προηγούμενη εβδομάδα, αυτές τις μέρες οργανώνονται συλλαλητήρια, μηχανοκίνητες πορείες και άλλες δράσεις από τους Αγροτικούς Συλλόγους στην ύπαιθρο της χώρας.

Στα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όπως το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής, οι εξευτελιστικές τιμές πώλησης των προϊόντων τους, οι ανύπαρκτες αποζημιώσεις από καιρικά φαινόμενα, η έλλειψη έργων υποδομής, η περαιτέρω εμπορευματοποίηση του νερού κ.ά. προστίθενται πλέον και η απληρωσιά με ευθύνη της κυβέρνησης, αφού τους στερεί όσα δικαιούνται από προγράμματα και αποζημιώσεις. Την ίδια στιγμή μαίνεται η εξάπλωση της ευλογιάς, που με ευθύνη του κράτους οδηγεί χιλιάδες κτηνοτρόφους στον αφανισμό.

Ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ευλογιάς

Ειδικά απέναντι στην ευλογιά που τους ξεκληρίζει, οι βιοπαλαιστές κτηνοτρόφοι χαρακτηρίζουν τα μέτρα της κυβέρνησης ελλιπή, καθυστερημένα και ότι παίρνονται με μοναδικό κριτήριο τη λογική του «κόστους - οφέλους».

ΗΛΕΙΑ
ΗΛΕΙΑ
Ζητώντας ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της νόσου και ουσιαστικές αποζημιώσεις για το 100% της ζημιάς που έχουν υποστεί όσοι θανάτωσαν τα κοπάδια τους, οι αγροτοκτηνοτρόφοι της επαρχίας Ελασσόνας θα πραγματοποιήσουν σήμερα Τετάρτη συλλαλητήριο, στις 12 μ., στην κεντρική πλατεία, έπειτα από την απόφαση που πήραν μέσα από τους Αγροτοκτηνοτροφικούς Συλλόγους της περιοχής.

Με την κινητοποίησή τους διεκδικούν ανάμεσα σε άλλα «να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσει η εξάπλωση της ευλογιάς με πρώτο και βασικότερο την πλήρη στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών και εργαστηρίων με μόνιμο κτηνιατρικό και βοηθητικό προσωπικό με κατεπείγουσες διαδικασίες. Να εξασφαλιστούν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι στις εισαγωγές, να οργανωθούν από τις κρατικές υπηρεσίες μια σειρά από απαραίτητα μέτρα όπως απολυμάνσεις, σκάψιμο τάφρων, δωρεάν χορήγηση απολυμαντικών στους κτηνοτρόφους, έλεγχος μέτρων βιοασφάλειας στην παραγωγή, στην προμήθεια και διακίνηση των ζωοτροφών, στη διακίνηση ζώων, στα σφαγεία κ.λπ.

Να καταργηθούν οι περιορισμοί και τα εμπόδια στη δυνατότητα σχεδιασμού και ανάπτυξης προγράμματος εμβολιασμού, για να αποφασιστεί με επιστημονικά κριτήρια και χωρίς επιπτώσεις για τους κτηνοτρόφους ο εμβολιασμός των ζώων και αυτός να πραγματοποιηθεί από τις κρατικές υπηρεσίες.

Να πληρωθούν άμεσα οι κτηνοτρόφοι τις αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς που έπαθαν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να υπάρξει επιπλέον ενίσχυση που να αναπληρώνει το χαμένο τους εισόδημα για όλο το χρονικό διάστημα μέχρι να ανακτήσουν τα κοπάδια τους».

Αύριο στα Γρεβενά

Μηχανοκίνητη πορεία αύριο Πέμπτη, με εκκίνηση στις 10.30 π.μ. (στην αλάνα του ΚΤΕΛ) για τα δυσβάσταχτα κόστη παραγωγής, τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα, τις καθυστερήσεις στις πληρωμές και την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης του πρωτογενούς τομέα, αποφάσισε ομόφωνα η Γενική Συνέλευση του Αγροτικού Συλλόγου Γρεβενών.

Στον Πύργο

Την ίδια ώρα στην Ηλεία δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε χτες η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων στον ΟΠΕΚΕΠΕ, την Αντιπεριφέρεια και τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής.

Απαιτήθηκε, μεταξύ άλλων, άμεσα να καταβληθούν οι επιδοτήσεις που «μπλόκαραν» λόγω του σκανδάλου, αλλά και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των ζωονόσων που ταλαιπωρούν τους κτηνοτρόφους, να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις κτηνιάτρων στις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Αποφασίστηκε επιπλέον να πραγματοποιηθεί σύσκεψη - ενημέρωση στην Πηνεία το αμέσως επόμενο διάστημα, τόσο για την κατάσταση που επικρατεί με την ευλογιά όσο και για τον προγραμματισμό δράσης, από κοινού με τον Αγροτικό Σύλλογο της περιοχής.

Εξάλλου, χτες, μεγάλη ανησυχία προκάλεσε στην περιοχή της Νέας Μανωλάδας η πιθανότητα ύπαρξης κρουσμάτων ευλογιάς σε αιγοπρόβατα, με αναφορές για περίπου 120 «ύποπτα» ζώα που ελέγχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

ΑΧΑΪΑ - ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Οξυμένα προβλήματα στην κτηνοτροφία και σε καλλιέργειες

Κλιμάκια του ΚΚΕ πραγματοποίησαν περιοδείες στους δύο νομούς

Αντιμέτωποι με μεγάλα προβλήματα βρίσκονται οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία, ζητήματα που άνοιξαν κατά τις πρόσφατες περιοδείες σε χωριά τις οποίες πραγματοποίησαν κλιμάκια των αντίστοιχων Οργανώσεων του ΚΚΕ.

Στην Αχαΐα έγιναν περιοδείες με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, σε χωριά των δήμων Ερυμάνθου (Χαλανδρίτσα, Διάσελο, Σταυροδρόμι) και Καλαβρύτων (Τριπόταμα, Πάος, Κλειτορία).

Οπως ανέφεραν κτηνοτρόφοι, ιδιαίτερα στον Ερύμανθο, είναι μεγάλη η ανησυχία για την εξάπλωση της ευλογιάς και άλλων ζωονόσων. Η πιθανή ύπαρξη κρουσμάτων μπορεί να σημάνει το τελειωτικό χτύπημα ιδιαίτερα για τους κτηνοτρόφους που έχουν μικρότερα κοπάδια ζώων, αφού η αποκατάστασή τους απαιτεί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, την ώρα που οι ίδιοι επιβαρύνονται με μεγάλα έξοδα, οι αποζημιώσεις είναι ελάχιστες και όταν δίνονται είναι με καθυστέρηση, χωρίς ταυτόχρονα να λογαριάζονται τα έξοδα διαβίωσης των κτηνοτρόφων και των οικογενειών τους.

Ο εγκλεισμός των κοπαδιών, εξάλλου, σημαίνει επίσης αύξηση των εξόδων για ζωοτροφές, ενώ σε περίπτωση lockdown θα είναι πολύ μεγάλο το πλήγμα και για το γάλα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους κτηνοτρόφους και τις τιμές του προϊόντος.

Την περιοχή απασχολεί επιπλέον η έλλειψη σφαγείων, μετά από το κλείσιμο της κοντινότερης μονάδας στη ΒΙΠΕ λόγω της ευλογιάς, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση των κτηνοτρόφων.

Ζητήματα όμως άνοιξαν και για την κατάσταση με την ελαιοπαραγωγή, που αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα. Εκτάσεις ελιάς έχουν χτυπηθεί από τον δάκο, ιδιαίτερα στις πιο πεδινές και παράκτιες περιοχές, ενώ άλλες υποφέρουν από την ανομβρία, κάτι που μπορεί να σημάνει μειωμένη παραγωγή, λόγω αφυδάτωσης του καρπού.

Μεγάλος προβληματισμός για την κατάσταση στην κτηνοτροφία εκφράστηκε και στις περιοδείες που πραγματοποιήθηκαν από την ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Νίκο Παπαναστάση, σε Ευηνοχώρι, Γαλατά, Μοναστηράκι, Πλαγιά, Πάλαιρο κ.α.

Στο αυξημένο κόστος παραγωγής έρχονται να προστεθούν η καθυστέρηση καταβολής των επιδοτήσεων λόγω ΟΠΕΚΕΠΕ (όπως και στην Αχαΐα) και η ανησυχία για την εξάπλωση της ευλογιάς, με την ανάγκη λήψης των αναγκαίων μέτρων με ευθύνη του κράτους και των αρμόδιων υπηρεσιών του.

Σε ό,τι αφορά την ελαιοπαραγωγή, ενώ ήδη σταδιακά ξεκινά η συγκομιδή της επιτραπέζιας ελιάς παρουσιάζονται προβλήματα σε περιοχές με έντονη ξηρασία, με την κατάσταση να επιδεινώνεται περαιτέρω από την παύση λειτουργίας του ΤΟΕΒ Παραβόλας λόγω χρεών στη ΔΕΗ. Η τελευταία προχώρησε πρόσφατα σε διακοπή ηλεκτροδότησης των αντλιοστασίων, με αποτέλεσμα χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών - ανάμεσά τους και ελιές - να μένουν απότιστα, οδηγώντας τους παραγωγούς σε απόγνωση.

Τα κλιμάκια του ΚΚΕ από την πλευρά τους επεσήμαναν ότι το Κόμμα θα αναδείξει τα προβλήματα με όλους τους τρόπους. Παράλληλα, κάλεσαν τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους να οργανώσουν την πάλη τους μέσα από τους Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες τους, σε κατεύθυνση σύγκρουσης με την πολιτική της ΚΑΠ της ΕΕ που υλοποιούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, με οργάνωση σε κάθε χωριό για όλα τα προβλήματα.

ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΦΟΡΕΙΣ
Απαιτούν προσλήψεις και αυξήσεις στους μισθούς

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι οι τραυματιοφορείς στο πλαίσιο στάσης εργασίας που είχε προκηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ, ενώ με αποφάσεις βρέθηκαν στο πλευρό τους Σωματεία Εργαζομένων Νοσοκομείων όπως «Θριάσιο», «Ευαγγελισμός», ΠΑΓΝΗ κ.ά. Οι τραυματιοφορείς απαιτούν να προκηρυχθούν όλες οι κενές θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αυξήσεις στους μισθούς και επέκταση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιδόθηκε ακόμα μια φορά σε επικοινωνιακά σόου, με τον υπουργό Αδ. Γεωργιάδη να κατεβαίνει στη συγκέντρωση και να βαφτίζει το ...κρέας ψάρι λέγοντας π.χ. ότι «προκηρύξαμε 500 θέσεις, πήραμε 300, θα έρθουν και 200». Τι δεν είπε; Οι 300 και οι άλλοι 200 είναι άνθρωποι άνω των 50 ετών, με πολλούς απ' αυτούς να έχουν ήδη προβλήματα υγείας και αναγκάζονται να σπρώχνουν φορεία, να σηκώνουν βάρη κ.α. επιβαρύνοντας την υγεία τους, χωρίς εκπαίδευση, για ένα κομμάτι ψωμί.

Στο μεταξύ, βέβαια, τα κενά σε τραυματιοφορείς και βοηθούς θαλάμου, σύμφωνα με τα απαρχαιωμένα οργανογράμματα των νοσοκομείων, ξεπερνούν τα 2.500, στα περισσότερα νοσοκομεία πάνω από το 50% των οργανικών θέσεων είναι κενές, ενώ οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες!



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ