ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Μάη 2008
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Εξω το ΝΑΤΟ απ' τα Πανεπιστήμια»

Συμβολική κατάληψη στο κτίριο της Πρυτανείας του ΑΠΘ από φοιτητικούς συλλόγους, οι οποίοι απαίτησαν απόσυρση του «Προγράμματος Πρακτικής Ασκησης» στο ΝΑΤΟ, που αποκάλυψε ο «Ρ»

Συμβολική κατάληψη στο κτίριο της Πρυτανείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν, χτες το πρωί, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φυσικού, Χημικού, Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων, Μουσικών. Με αποφάσεις των Γενικών τους Συνελεύσεων οι σύλλογοι καταδίκασαν τη στάση της πρυτανικής αρχής, που έχει αναλάβει ρόλο διαφημιστή των συμφερόντων του ΝΑΤΟ, και απαίτησαν την άμεση απόσυρση του εγγράφου που προωθεί το «Πρόγραμμα Πρακτικής Ασκησης» του ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα αποκάλυψε ο «Ρ» και, στη συνέχεια, το ΚΚΕ έφερε το ζήτημα στη Βουλή με Ερώτηση της ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκας Παπαρήγα, ζητώντας την απόσυρση του προγράμματος από το ΑΠΘ. Το αίτημα αυτό προβάλλουν, πλέον, οι ίδιοι οι φοιτητές και με αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων απαιτώντας: «Εξω το ΝΑΤΟ απ' τα Πανεπιστήμια».

Οι φοιτητές μοίρασαν το σχετικό ψήφισμα καταδίκης της στάσης της Πρυτανείας και αιτήματος απόσυρσης του εγγράφου στους διερχόμενους φοιτητές, το οποίο έχει ήδη προσυπογραφεί και από τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων Γεωλογικού, Μαθηματικού, Τοπογράφων Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών, Νομικής, Οικονομικού. Επίσης, με το αίτημα αυτό οι σχολές Χημικού, Φυσικού, Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων, Μουσικών του ΑΠΘ θα παραμείνουν σήμερα κλειστές.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Πατέντες» για τις επιχειρήσεις με λεφτά του λαού

Κυνική περιγραφή από τον υπουργό Παιδείας της «συνεργασίας» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου με τη «Microsoft»

Σε μια νέα κυνική ομολογία, για το πώς θα λειτουργούν τα Πανεπιστήμια με την εφαρμογή των αναδιαρθρώσεων που τα παραδίδουν στο κεφάλαιο, προχώρησε χτες από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο υπουργών Παιδείας, ο Ελληνας ΥΠΕΠΘ, Ευ. Στυλιανίδης.

Ο υπουργός εξήρε τη συνεργασία Πανεπιστημίων - επιχειρήσεων: «Ενα παράδειγμα σύμπραξης του ελληνικού δημοσίου Πανεπιστημίου με την αγορά είναι το ερευνητικό πρόγραμμα που εκπονήθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μαζί με τη "Microsoft", το οποίο παρήγαγε πατέντες για τα άτομα με αναπηρία»! Παράδειγμα, λοιπόν, για τα Πανεπιστήμια είναι το αποτέλεσμα της ερευνητικής τους δουλειάς αντί να παρέχεται απευθείας στην κοινωνία, αντί να χρησιμοποιείται για την ανακούφιση του λαού, να κατοχυρώνεται ως «πατέντα» στην εταιρεία - χρηματοδότη προκειμένου να τη μοσχοπουλάει για να διευρύνει τα κέρδη της!

Στην προκειμένη περίπτωση, η πατέντα του ΑΠΘ που κατοχύρωσε η «Microsoft» αφορά σύμφωνα με τον υπουργό «ένα προϊόν φωνητικού GPS που δίνει τη δυνατότητα στα τυφλά παιδιά να κυκλοφορούν μόνα τους, ένα άλλο προϊόν το οποίο αποκωδικοποιεί τη γλώσσα επικοινωνίας των κωφαλάλων κι ένα τρίτο προϊόν το "NOESIS", που δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον εκπαίδευσης για τα παιδιά με αυτισμό».

«Αυτά ήταν καινοτομίες που προέκυψαν από ερευνητικά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους και σε συνεργασία με εταιρείες της αγοράς», πρόσθεσε ο υπουργός, ομολογώντας δηλαδή ότι η πατέντα, που ανήκει τώρα στη «Microsoft» για να φτιάξει αυτά τα «προϊόντα» και να τα μοσχοπουλάει, πληρώθηκε και από «εθνικούς πόρους», δηλαδή από τα λεφτά του ελληνικού λαού! Πληρώνει ο λαός, δηλαδή, για να κάνει το Πανεπιστήμιο έρευνα για λογαριασμό του κάθε μονοπωλίου που θα θησαυρίσει, αντί να χρηματοδοτείται γενναία η έρευνα αποκλειστικά από το κράτος και να αξιοποιείται αδιαμεσολάβητα από τις επιχειρήσεις για το συμφέρον του λαού.

Ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι οι «καινοτομίες» που προέκυψαν από τη συγκεκριμένη έρευνα του ΑΠΘ «διατίθενται προς εφαρμογή στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα» στο πλαίσιο του αναμενόμενου νόμου για την ειδική αγωγή.

Δε μας είπε όμως πόσο (ξανα)πλήρωσε το κράτος για να αγοράσει την πατέντα της «Microsoft»...

ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ
Στήριξη σε μια αντιδραστική πολιτική...

...με αίτημα για «ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις» εντός των πλαισίων αυτής της πολιτικής!

Την απόλυτη στοίχιση με τις στοχεύσεις της κυβερνητικής πολιτικής και τις κατευθύνσεις της αντιδραστικής πολιτικής της ΕΕ και της διαδικασίας της Μπολόνια για την ανώτατη εκπαίδευση, επιδιώκουν να συσκοτίσουν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Ωστόσο, και οι χτεσινές τοποθετήσεις στελεχών τους αποκαλύπτουν ότι υπηρετούν την ίδια πολιτική, παίζοντας ο καθένας το ρόλο του για τον αποπροσανατολισμό της νεολαίας και των εργαζομένων.

Μετά τις δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16, υπέρ της συνύπαρξης ιδιωτικών με δημόσια πανεπιστήμια, χτες στο ραδιόφωνο του «Alpha» η Αννα Διαμαντοπούλου, υπεύθυνη του ΠΑΣΟΚ για θέματα Παιδείας, σημείωσε ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι «εκτός συζήτησης», γιατί «ούτε τα χρειάζεται (σ.σ. η κυβέρνηση), ούτε υπάρχει κανένα θέμα σώνει και καλά να γίνουν». Και επανέλαβε ότι υπάρχει ανάγκη για «πολύ ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις» στα δημόσια πανεπιστήμια. Πρακτικά δηλαδή, ακριβώς ό,τι σκοπεύει να κάνει και η κυβέρνηση που αφού θεσμοθέτησε την επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων, τώρα πιέζει για την υλοποίησή τους.

Η Α. Διαμαντοπούλου έδωσε και «συγχαρητήρια» στον ΣΥΝ για τη συμφωνία του με το νόμο - πλαίσιο. Συγκεκριμένα, σχολίασε ως «ένα θετικό βήμα» γιατί «στο παρελθόν η στάση του (σ.σ. του ΣΥΝ) υπήρξε προβληματική»(!), αναφερόμενη στην προχτεσινή ανακοίνωση της ΠΓ του ΣΥΝ, που υπογράμμιζε ότι «η καθολική ψηφοφορία αποτελεί πάγιο δημοκρατικό αίτημα της δικής μας αριστεράς».

Ο δε πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, σε χτεσινή ομιλία του στο Βόλο, μεταφράζοντας κατά το δοκούν τα αιτήματα των φοιτητών σημείωσε ότι πέρσι ο αγώνας δινόταν «για την αυτονομία του δημόσιου πανεπιστημίου»! «Αυτόνομο» πανεπιστήμιο δε ζήτησαν ποτέ οι φοιτητές. Και δεν το ζήτησαν γιατί «αυτόνομο» σημαίνει πανεπιστήμιο που ψάχνει μόνο του να βρει χρηματοδότηση, που επιβάλλει δίδακτρα, που συνάπτει συμφωνίες με επιχειρήσεις. «Αυτόνομο» πανεπιστήμιο φτιάχνει η κυβέρνηση και ζητάει το ΠΑΣΟΚ. Και αυτό το πανεπιστήμιο σημαίνει ταφόπλακα στη «δημόσια δωρεάν Παιδεία».

Ακόμα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ «εγκάλεσε» το ΠΑΣΟΚ που «αντί το λιγότερο να ζητήσει την παραίτηση ενός υπουργού που δηλώνει ότι σκοπεύει να παρακάμψει το Σύνταγμα, δίνει συνεντεύξεις που προτείνει την αναθεώρηση του άρθρου 16 με συναίνεση»! Μάλλον ξέχασε ο Α. Τσίπρας ότι όταν το ΠΑΣΟΚ έκανε τον ελιγμό και αποχώρησε από την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο ΣΥΝ πανηγύριζε για την ...αλλαγή του ΠΑΣΟΚ.

Αποκαλύπτεται όμως και η ουσία της «κριτικής» που ασκεί ο ΣΥΝ στο νόμο - πλαίσιο και η οποία δε θίγει τη στόχευση του νόμου για ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των πανεπιστημίων. Στη χτεσινή «Ελευθεροτυπία» ο Νίκος Κοταρίδης, αναπληρωτής καθηγητής και γραμματέας της οργάνωσης πανεπιστημιακών Αθήνας του ΣΥΝ, μιλάει για «ανεπάρκεια και προχειρότητα των ρυθμίσεων που ονομάστηκαν "νόμος - πλαίσιο"» καθώς και «ανυπέρβλητα εμπόδια που συναντά η εφαρμογή τους». Για δυσκολίες στην εφαρμογή του νόμου μιλάνε και οι πρυτάνεις, οι οποίοι τάσσονται υπέρ του νόμου, ενώ για έναν καλύτερο νόμο - πλαίσιο μιλάει και το ΠΑΣΟΚ...

Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΝ διευκρινίζει, μέσω του άρθρου του Ν. Κοταρίδη, ότι κύριος στόχος του είναι η συναίνεση: «Επιδοκιμάζουμε τις αποφάσεις για αναβολή των εκλογών και την αναζήτηση συναινετικών λύσεων. Αν και υποστηρίζουμε ανεπιφύλακτα την καθολική ψηφοφορία των φοιτητών, δεν πρέπει αυτή τη στιγμή η διεξαγωγή τους να αποτελέσει αιτία έντασης»! Αλλωστε, η αναβολή των εκλογών βγάζει και τον ΣΥΝ από τη «δύσκολη» θέση, καθώς όχι μόνο συμφωνεί με την καθολική ψηφοφορία, αλλά καθηγητές του ΣΥΝ (ΑΡΣΗ) καλούν σε συμμετοχή στις εκλογές που προγραμματίζονται, δίνοντας χέρι βοηθείας στην κυβέρνηση.

ΔΟΑΤΑΠ
Οργανο στην υπηρεσία της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής

To KKE καταψήφισε στη Βουλή την υποψηφιότητα του Α. Χαραλαμπάκη για τη θέση του προέδρου του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ) γνωστού και ως πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ.

Κατά τη διάρκεια ακρόασης του υποψήφιου προέδρου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η βουλευτής του ΚΚΕ Ε. Μελά υπογράμμισε ότι ο ΔΟΑΤΑΠ δεν είναι ένα απλό όργανο διοίκησης του υπουργείου Παιδείας, αλλά ένας οργανισμός στρατηγικής σημασίας για την υλοποίηση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής εγχώριας και διεθνούς. Ετσι, τόνισε, και ο επικεφαλής αυτού του οργανισμού από τη στιγμή που αποδέχεται τη θέση θα προωθήσει αυτήν την πολιτική, η οποία σε υλοποίηση των διάφορων συμφωνιών (Μπολόνια, Λισαβόνα κ.ά.), υποβαθμίζει την τριτοβάθμια εκπαίδευση με την αναγνώριση σπουδών τριετούς διάρκειας ή με την αναγνώριση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών.

Λευκό ψήφισε το ΠΑΣΟΚ, κατά ο ΣΥΝ, ενώ ο βουλευτής της ΝΔ Π. Τατούλης ζήτησε την κατάργηση του ΔΟΑΤΑΠ, ο οποίος κατά τη γνώμη του δεν έχει λόγο ύπαρξης. Ο παριστάμενος υφυπουργός Παιδείας Σ. Ταλιαδούρος υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πρόθεσης για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και αναφερόμενος στον λεγόμενο «τετραετή προγραμματισμό» είπε ότι αυτός είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ