Τα σχέδια του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης για ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων του τουρισμού και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων συζητήθηκαν στη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με τον αρμόδιο υπουργό Α. Σπηλιωτόπουλο και τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη. Μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, οι δύο υπουργοί προανήγγειλαν - με δηλώσεις τους - νέα δέσμη μέτρων προς όφελος του μεγάλου τουριστικού κεφαλαίου, μέτρα που καθόλου δεν αφορούν τα λαϊκά στρώματα και το αναφαίρετο δικαίωμά τους σε διακοπές, που τα τελευταία χρόνια, λόγω της αντιλαϊκής πολιτικής έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο.
Αν και αόριστη ως προς το περιεχόμενο των νέων μέτρων, αλλά με πολύ σαφή προσανατολισμό, ήταν η δήλωση του υπουργού Οικονομίας ότι «η ελληνική τουριστική βιομηχανία τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί. Δε βασίζεται πια μόνο στα παραδοσιακά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας. Εχουμε πολύ καλύτερο και ποιοτικότερο προϊόν, αλλά είναι διαρκές το αίτημα να συμβάλουμε και εμείς, από την πλευρά της οικονομικής πολιτικής στη μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος». Δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων, για ακόμη μεγαλύτερες ενισχύσεις στο τουριστικό κεφάλαιο, ο Γ. Αλογοσκούφης σημείωσε πως «το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών θα κάνει ό,τι χρειάζεται προς αυτή την κατεύθυνση».
Η κυβέρνηση ήδη υπερπροβάλλει τα κίνητρα που δίνει στο τουριστικό κεφάλαιο μέσα από τον «αναπτυξιακό» νόμο, από τα κονδύλια του Γ' ΚΠΣ που διαχειρίζεται το αρμόδιο υπουργείο, αλλά και μέσα από το νέο ΕΣΠΑ 2007- 2013. Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, πρέπει να υπολογιστούν:
Ολα αυτά συνθέτουν την κατεύθυνση των μέτρων - είτε φορολογικών, είτε μέσω επιδοτήσεων, είτε μέσω της αύξησης των κονδυλίων που διαχειρίζεται το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης (οι επιχειρηματίες ασκούν κριτική για «πενιχρά» ποσά), είτε όλων μαζί - που θα λάβει η κυβέρνηση. Είναι δεδομένο ωστόσο ότι θα υπάρξουν και γενικότερες επιμέρους ρυθμίσεις ως θετική απάντηση σε μια σειρά αιτήματα των επιχειρηματιών (π.χ. κατάργηση του τέλους παρεπιδημούντων). Ο Α. Σπηλιωτόπουλος δήλωσε ότι η φετινή χρονιά είναι καλή για τον τουρισμό και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι το υπουργείο Πολιτισμού θα καταφέρει να επιμηκύνει το ωράριο των αρχαιολογικών χώρων και Μουσείων.
Επίκαιρη Επερώτηση του Κόμματος στη Βουλή για την πολιτική της κυβέρνησης στον Τουρισμό
Το κείμενο της Επίκαιρης Επερώτησης έχει ως εξής:
«Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ, θεωρεί τον τουρισμό ως τον κατ' εξοχήν οικονομικό κλάδο με στρατηγική σημασία για την ανάπτυξη της οικονομίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της. Φθάνει, μάλιστα, στο σημείο να θεωρεί ότι "ο Τουρισμός για την Ελλάδα είναι η βαριά βιομηχανία στη σύγχρονη εποχή". Ανάγει ως καθοριστικά κριτήρια της πορείας ανάπτυξης της τουριστικής οικονομίας τον αριθμό των εισερχομένων τουριστών και τις εισπράξεις από τον τουρισμό.
Αυτή η επιλογή οδήγησε στην υπέρμετρη τουριστική ανάπτυξη προσανατολισμένη στον αλλοδαπό σε σχέση με τις ανάλογες αναγκαίες υποδομές, τη βιομηχανική και αγροτική παραγωγή, αλλά και τον εγχώριο τουρισμό. Ο ελληνικός τουρισμός χαρακτηρίζεται από την έντονη εποχικότητα εξαιτίας του ακολουθούμενου μοντέλου "Ηλιος - Θάλασσα".
Τον κορεσμό του συγκεκριμένου μοντέλου σε συνδυασμό με ένα όλο και πιο έντονα ανταγωνιστικό τουριστικό περιβάλλον αξιοποιεί η κυβέρνηση, στο όνομα της διαφοροποίησης και εμπλουτισμού της τουριστικής δραστηριότητας, για να παρέχει "γην και ύδωρ" στο μεγάλο κεφάλαιο που δραστηριοποιείται στο συγκεκριμένο οικονομικό κλάδο.
Από παλιότερη κινητοποίηση των κομμουνιστών στα διόδια: «Οι διακοπές δεν είναι πολυτέλεια, είναι δικαίωμα» |
Αξιοποίηση των κοινοτικών πλαισίων στήριξης. Το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης έχει διαχειριστεί περίπου 750 εκατ. ευρώ από το Γ` ΚΠΣ, ενώ ως τελικός δικαιούχος θα διαχειριστεί 570 εκατ. ευρώ δημόσιας δαπάνης από το ΕΣΠΑ 2007-2013.
Εκποίηση δημόσιας περιουσίας για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης. Μέσα από μακροχρόνιες μισθώσεις παραχωρούνται στο κεφάλαιο οι μαρίνες, οι οργανωμένες ακτές, τα ΞΕΝΙΑ, αλλά και δημόσια κτήματα για την ανάπτυξη γκολφ και άλλων δραστηριοτήτων.
Στο όνομα της προστασίας και αναβάθμισης του περιβάλλοντος, της "πράσινης οικονομίας", προχωρά η κυβέρνηση στην επιχειρηματική αξιοποίηση, είτε άμεσα είτε έμμεσα, μέσω της αξιοποίησης των λεγόμενων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, των ορεινών όγκων, των ακτών και του αιγιαλού. Σε αυτά τα πλαίσια εντάσσονται τα επιχειρηματικά σχέδια για την Πίνδο, τον Ολυμπο, τη λίμνη Καϊάφα κ.ά. Ηδη, από την ΚΕΔ παραχωρήθηκαν 2.600 στρέμματα της παραλίας της Ζαχάρως στο Δήμο για να αξιοποιηθούν επιχειρηματικά.
Εμπορευματοποιεί, στο όνομα της ανάδειξης, την πολιτιστική κληρονομιά, μετατρέπει σε επιχειρήσεις τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία.
Στη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δράσης και στην ανάπτυξη των τουριστικών εγκαταστάσεων στους ορεινούς όγκους, στους εθνικούς δρυμούς, στις ακτές και στις προστατευόμενες περιοχές συμβάλλει καθοριστικά και το προτεινόμενο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον τουρισμό.
Η υπερσυγκέντρωση τουριστικών επιχειρήσεων σε ορισμένες περιοχές οδηγεί στην εγκατάλειψη άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων, όπως της αγροτικής οικονομίας και της μεταποίησης, στην κατασπατάληση των φυσικών πόρων και την καταστροφή του περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με υπολογισμούς, το 2007 εισήλθαν στη χώρα μας πάνω από 15 εκατομμύρια τουρίστες και τα έσοδα από τον τουρισμό ξεπέρασαν τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας ουσιαστικά στασιμότητα σε σχέση με το 2006, ενώ για πέμπτη συνεχή χρονιά μειώθηκε η μέση κατά κεφαλή δαπάνη, όπως και η μέση διάρκεια παραμονής.
Σημαντικό μέρος από αυτούς διακινήθηκαν μέσω των Tour Operators, στους οποίους κυριαρχούν η TUI και η Thomas Cook. Οι οποίοι συμπιέζουν τις τιμές που αναγκάζονται να προσφέρουν οι μικρές οικογενειακές ξενοδοχειακές μονάδες για να υπογράψουν συμβόλαια, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που ακυρώνουν παράνομα αυτά τα συμβόλαια ή και δεν τηρούν τα συμφωνημένα, με αποτέλεσμα τα μικρά ξενοδοχεία να βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Η κατάσταση αυτή ουσιαστικά εξυπηρετεί τους μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους, οι οποίοι είδαν τα κέρδη τους το 2007 να εκτινάσσονται στα 51,3 εκατομμύρια ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 64,6%. Από αυτούς οι δέκα μεγαλύτεροι καρπώθηκαν τα 48 εκατομμύρια ευρώ.
Πίσω απ' αυτήν τη "φωτεινή" πλευρά του φεγγαριού υπάρχει και η "σκοτεινή" του πλευρά, δηλαδή οι εργαζόμενοι στον κλάδο, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις.
Επικρατεί η εργοδοτική αυθαιρεσία και η τρομοκρατία με καταπάτηση των εργατικών κατακτήσεων, των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Η αυθαίρετη επιμήκυνση του χρόνου εργασίας, η καταστρατήγηση των ρεπό και οι απλήρωτες υπερωρίες. Η εντατικοποίηση της εργασίας. Η πολυμορφία των ελαστικών εργασιακών σχέσεων (συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενοικιαζόμενοι εργάτες, ωρομίσθιοι, extra ημερήσια απασχόληση). Ανασφάλιστη εργασία, παράνομη απασχόληση αλλοδαπών εργατών, αλλά και μαθητών των τουριστικών σχολών. Αποτελούν καθημερινές πτυχές του προβλήματος, το οποίο επιδεινώνεται από τις σημαντικές ελλείψεις που παρατηρούνται στα γραφεία των Επιθεωρήσεων Εργασίας. Η διακηρυγμένη διάθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη συρρίκνωση των βαρέων ή ανθυγιεινών εργασιών βάζει στο στόχαστρο ένα μεγάλο τμήμα εργασιών στον τουρισμό, όπως σερβιτόροι, εργαζόμενοι στα μαγειρεία, καμαριέρες, καθαρίστριες, οδηγεί στη συμπίεση της τιμής της εργατικής δύναμης διευρύνοντας τα κέρδη των κεφαλαιοκρατών.
Οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις δεν έχουν μόνο να αντιμετωπίσουν την ασύδοτη δράση των Tour Operators και τους εκβιασμούς τους, τον ανταγωνισμό από τις μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες και την έλλειψη ρευστότητας εξαιτίας και των εμποδίων πρόσβασης στην τραπεζική αγορά. Εχουν να αντιμετωπίσουν και το "all inclusive". Τα τελευταία χρόνια, μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες σε συνεργασία με τους Tour Operators προσφέρουν στους πελάτες ολοκληρωμένο πακέτο παροχών μέσα στα ξενοδοχεία, μια πρακτική, η οποία πλήττει, έχει οδηγήσει σε απόγνωση τις μικρές επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες συνδέονται με τα ξενοδοχεία, όπως είναι τα καταστήματα λαϊκής τέχνης, οι ταβέρνες, τα εστιατόρια, τα κέντρα διασκέδασης και αναψυχής.
Το ΚΚΕ υπερασπίζεται την αναγκαιότητα κατοχύρωσης και διεύρυνσης των εργασιακών δικαιωμάτων του τουριστικού κλάδου ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία και βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου, αντιτίθεται στις επιδιώξεις κυβέρνησης και κεφαλαιοκρατίας για τη νέα επίθεση στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.
Η ανάγκη αντίστασης στην πολιτική που συρρικνώνει το εργατικό και λαϊκό εισόδημα, που θυσιάζει τις κοινωνικές ανάγκες στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου, αντικειμενικά εξυπηρετεί και τους μικρούς ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων, γιατί αφ' ενός ο δικός τους κύκλος εργασιών εξαρτάται κυρίως από την αγοραστική δύναμη του λαϊκού εισοδήματος και αφ' ετέρου γιατί η πολιτική που εξυπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο μεταφράζεται σε χρηματοπιστωτικές, φορολογικές και άλλες επιμέρους πολιτικές επιλογές που οδηγούν στον αφανισμό τους. Το ΚΚΕ συμφωνεί με το αίτημα για την κατάργηση του συστήματος "all inclusive".
Το δικαίωμα του εργαζόμενου, της νεολαίας, της λαϊκής οικογένειας, γενικότερα, για διακοπές και αναψυχή καθημερινά αμφισβητείται εξαιτίας της προώθησης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και στην αγορά εργασίας και της συνεχούς επιδείνωσης, σχετικά αλλά και απόλυτα, της θέσης της.
Ολο και λιγότερες λαϊκές οικογένειες κάθε χρόνο μπορούν να κάνουν διακοπές το καλοκαίρι σε κάποιο τουριστικό προορισμό. Ολο και μικρότερες σε διάρκεια είναι χρόνο με το χρόνο οι καλοκαιρινές διακοπές για τα λαϊκά στρώματα. Από διάφορες έρευνες προκύπτει ότι οι μισοί εργαζόμενοι δεν μπορούν να κάνουν διακοπές, με βασικότερη αιτία τους οικονομικούς λόγους. Από τους υπόλοιπους που θα πάνε διακοπές, το 70% θα πάει στο χωριό του, σε συγγενικό ή φιλικό σπίτι, ενώ το 65% από αυτούς θα κάνει μέχρι 10 μέρες διακοπές.
Η ακρίβεια, η ανεργία, η υποαπασχόληση, οι χαμηλοί μισθοί, αλλά και το γεγονός ότι η ξεκούραση και η αναψυχή αντί για δικαίωμα αποτελούν αντικείμενο κερδοφορίας των μονοπωλίων, καθιστούν τις διακοπές πολυτέλεια.
Για το ΚΚΕ, οι διακοπές είναι αναφαίρετο δικαίωμα της λαϊκής οικογένειας, η ικανοποίηση του οποίου πρέπει να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Στην κατεύθυνση αυτή διεκδικεί:
Το ΚΚΕ βλέπει την όποια τουριστική ανάπτυξη στα πλαίσια μιας άλλου τύπου οικονομικής ανάπτυξης με επίκεντρο τις ανάγκες των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Ως λαϊκό δικαίωμα και όχι ως μια ανάγκη που προσφέρεται για εκμετάλλευση.
ΕΠΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. κ. υπουργοί,
Για την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα του Τουρισμού».
Την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ στην πολιτική και τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη λεγόμενη «διαχείριση των συνόρων» εξέφρασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσσανδράκης, στην τοποθέτησή του στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, που ασχολήθηκε προχτές με το ζήτημα αυτό.
Κατήγγειλε ότι η πολιτική της ΕΕ στον τομέα αυτό εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθειά της να δημιουργήσει έναν τεράστιο μηχανισμό παρακολούθησης και καταστολής που έχει ως στόχο όχι μόνο τους υπηκόους τρίτων χωρών αλλά και τους εργαζόμενους και γενικότερα το λαϊκό κίνημα στα κράτη - μέλη της. Πρόσχημα ως συνήθως η τρομοκρατία, είπε ο βουλευτής, και είναι χαρακτηριστικό ότι ο «Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαχείρισης της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα» έχει προχωρήσει σε μια σειρά επιχειρήσεων και προχωράει με γοργούς ρυθμούς η στρατιωτικοποίησή του.
Η ΕΕ, συνέχισε, μεταχειρίζεται τους μετανάστες ταυτόχρονα ως δούλους και ως επιδρομείς, την ίδια στιγμή που η ίδια οδηγεί σε εξαθλίωση τις χώρες προέλευσής τους τόσο με τη ληστεία των πλουτοπαραγωγικών πηγών τους όσο και με ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους. Η θέση του ΚΚΕ, είπε, για το άσυλο και τη μετανάστευση βρίσκεται στον αντίποδα της εγκληματικής πολιτικής της ΕΕ. Προτείνουμε, τόνισε, παροχή ασύλου σε όσους ζητούν καταφύγιο από πολιτικές διώξεις στις χώρες τους, νομιμοποίηση όλων των μεταναστών, εξασφάλιση ίσων εργασιακών, κοινωνικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων με τους Ελληνες εργαζόμενους και ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στις διάφορες κοινωνικές παροχές.