Η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το τι θα γίνει με την «ανάκτηση» των επιδοτήσεων που έκρινε παράνομες η ΕΕ
«Λάθη» της προηγούμενης πολιτικής διαχείρισης οδήγησαν στη μείωση του αγροτικού πληθυσμού της χώρας, τη μείωση της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής, στο άνοιγμα της ψαλίδας τιμών παραγωγού και όχι η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, εντός της οποίας, παρά τις υπαρκτές «δεσμεύσεις και περιορισμούς», μπορεί να υπάρξει αισθητή αλλαγή στην ασκούμενη εγχώρια αγροτική πολιτική.
Τα παραπάνω ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αφορμή την τοποθέτηση νέων διοικήσεων στους εποπτευόμενους από το υπουργείο Οργανισμούς αλλά και την επικείμενη σύνοδο του Συμβουλίου της ΕΕ για ζητήματα γεωργίας και αλιείας.
Οπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Β. Αποστόλου, στο περιθώριο της συνόδου θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον αρμόδιο Επίτροπο Γεωργίας Φ. Χόγκαν, με σκοπό να θέσει το ζήτημα των καταλογισμών και των προστίμων που έχουν επιβληθεί στη χώρα για παράνομες επιδοτήσεις προηγούμενων ετών, συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Ενα μεγάλο μέρος από αυτά, ύψους περίπου 350 εκατ. ευρώ που προέρχονται από τα παλιότερα λεγόμενα «πακέτα Χατζηγάκη και Κοντού», πρέπει να ανακτηθούν από τους αγρότες που τα έλαβαν και μάλιστα έντοκα.
Ο Β. Αποστόλου σημείωσε ότι η επιχειρηματολογία στην οποία θα βασιστεί το αίτημα της ελληνικής πλευράς θα στηριχτεί στο υπέρογκο του κόστους για τα σημερινά οικονομικά δεδομένα της χώρας και της αγροτικής οικονομίας, αλλά και της πρακτικής αδυναμίας να ανακτηθούν χρήματα από τον κάθε αγρότη ξεχωριστά ή «αγροτικούς συνεταιρισμούς "φαντάσματα"».
Να σημειωθεί ότι πρόκειται για χρήματα τα οποία οι Ελληνες αγρότες απέσπασαν έπειτα από σύγκρουση με την τότε κυβέρνηση και η συντριπτική τους πλειοψηφία κανένα λόγο δεν έχει να επιστρέψει τίποτε και σε κανέναν. Από αυτή τη σκοπιά, αντί η κυβέρνηση να δηλώσει ξεκάθαρα ότι δε σκοπεύει να ζητήσει τίποτα πίσω, παρουσιάζει το όλο ζήτημα ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την ΕΕ...
Κατά τ' άλλα, δεν έλειψαν και οι ανέξοδες υποσχέσεις προς τη φτωχομεσαία αγροτιά αναφορικά με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο και τη μείωσή του κατά 50% μέχρι τέλος του χρόνου, την κατάργηση του «χαρατσιού» του ΟΣΔΕ, ενώ έγινε λόγος ακόμη και για θέσπιση ενός ασφαλίστρου του ΕΛΓΑ που θα καλύπτει το σύνολο των ζημιών.
Ωστόσο, με δεδομένο ότι από φέτος ξεκινά η εφαρμογή του νέου φορολογικού για τους αγρότες, που περιλαμβάνει και τη φορολόγηση των επιδοτήσεων αλλά και των χωραφιών τους σε ποσοστό 3% επί της αντικειμενικής τους αξίας, ο φορολογικός «πέλεκυς» θα πέσει βαρύς στους αγρότες και οι όποιες «απαλλαγές» υπόσχεται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ελάχιστα -ως καθόλου- θα αλλάξουν τη δυσμενή κατάσταση του αγροτικού κόσμου.
Υπόμνημα με τις άμεσες διεκδικήσεις των αγροτών της περιοχής, όπως καθορίστηκαν στη σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων και αγροτών του νομού, απέστειλε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας προς τον υπουργό Οικονομίας, τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και προς τα κόμματα της Βουλής, πλην της Χρυσής Αυγής. Στο υπόμνημα αναφέρονται οι διαπιστώσεις της σύσκεψης, που είναι:
-- Η συνέχιση της Κοινής Αγροτική Πολιτικής της ΕΕ (ΚΑΠ) όπως αποφασίστηκε τον Αύγουστο του 2014, που προβλέπει τη μείωση των ενισχύσεων μέχρι 60% έως το 2019, με ταυτόχρονη μείωση των καλλιεργειών, οδηγεί τους μικρομεσαίους αγρότες στην εγκατάλειψη του επαγγέλματος (ξεκλήρισμα το λέμε).
-- Τα συνεχόμενα παλιά και πολλά χαράτσια σε ΟΓΑ - ΕΛΓΑ - ΟΣΔΕ, οι παρακρατήσεις έναντι χρεών από ΕΝΦΙΑ - ΕΛΓΑ - ΟΓΑ, σε χρέη προς ΟΤΑ - ΤΟΕΒ - ΓΟΕΒ κ.λπ. από επιστροφές ΦΠΑ κ.λπ. πνίγουν κυριολεκτικά τους μικρομεσαίους αγρότες.
-- Η φορολογία με 13% από το πρώτο ευρώ και η προκαταβολή φόρου κατά 55% επί φόρου που προκύπτει για το 2015, όταν η κυβέρνηση υπόσχεται αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Προς τι η προκαταβολή φόρου;
-- Η άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει το αίτημα των μπλόκων της αγροτιάς για αφορολόγητο 20.000 ευρώ και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί και η κατάργηση των βιβλίων σε αγρότες που έχουν τζίρο έως 40.000 ευρώ, που είναι άδικο και οικονομικά καταστροφικό για τους μικρομεσαίους αγρότες.
-- Η φορολόγηση των ενισχύσεων της ΕΕ και αποζημιώσεων (π.χ. ΕΛΓΑ) σε αγρότες και κτηνοτρόφους αυτοτελώς που εκτινάσσει τη φορολογία από το πρώτο ευρώ καθαρό εισόδημα σε πάνω από 20%, επιφέρει πολλαπλή καταστροφή. Γιατί από τη μια μειώνονται οι ενισχύσεις έως 60% και από την άλλη πληρώνουμε χαράτσια ακόμα και άδειες πιστοποίησης χρήσης φυτοφαρμάκων και για ΚΤΕΟ σε ψεκαστικά.
Καλούνται να πληρώσουν οι μικρομεσαίοι αγρότες 25 ευρώ τώρα σε παράβολο που θα γίνει 100 ευρώ έως το τέλος του έτους και για παρακολούθηση σεμιναρίων στα αρπακτικά (π.χ. ΚΕΚ) έως 60 ευρώ και για το λεγόμενο ΚΤΕΟ ψεκαστικών 150 ευρώ κάθε τρία χρόνια (50 ευρώ ανά χρόνο).
Οι άμεσες διεκδικήσεις είναι:
Μαζική συγκέντρωση και πορεία στη Βουλή πραγματοποίησαν χτες το πρωί εργαζόμενοι της «Ελληνικός Χρυσός». Κατά τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία τους με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη -σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου-, τους έγινε γνωστό πως δεν πρόκειται να χάσουν τη δουλειά τους και πως οι αντιδικίες της κυβέρνησης «αφορούν μόνο τις αυθαιρεσίες της εταιρείας».
Παράλληλα, χτες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στα Προπύλαια από φορείς που είναι ενάντιοι στα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής. Οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή και στη συνέχεια διαλύθηκαν στην Ομόνοια.
Σε παρεμβάσεις που έχει κάνει κατά καιρούς για το θέμα των μεταλλείων, το ΚΚΕ έχει εκφράσει τη στήριξη στους αγώνες των εργαζομένων για την προστασία των θέσεων εργασίας, τη βελτίωση των συνθηκών και της θέσης τους.
Υποστηρίζει, ωστόσο, ότι η «μεγάλη εικόνα» προσδιορίζεται από τη βασική σύγκρουση, ποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα έχουν το πάνω χέρι στη Χαλκιδική. Από αυτή τη σύγκρουση δε θα ωφεληθούν ούτε οι εργαζόμενοι, αλλά δεν πρόκειται να βελτιωθούν και οι συνθήκες διαβίωσης της λαϊκής οικογένειας. Γι' αυτό απαιτείται κοινός αγώνας και όχι ο τεχνικός διαχωρισμός, γιατί κοινός είναι ο εχθρός. Το «διαίρει και βασίλευε» τρέφει τα συμφέροντα και την εξουσία των μονοπωλίων, αποδυναμώνει το λαϊκό παράγοντα.
Το ΚΚΕ έχει τονίσει ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να έχουν καμία εμπιστοσύνη στη κυβέρνηση και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις που υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Ο λαϊκός παράγοντας δεν πρέπει να στρατεύεται πίσω από ξένα συμφέροντα.
Το ΚΚΕ είναι υπέρ της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου, με τρόπο που να ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες. Η διασφάλιση αυτού, προϋποθέτει μια παραγωγική ανάπτυξη προς όφελος του λαού και όχι του καπιταλιστικού κέρδους. Αυτή πρόκειται να εξασφαλίσει και την ισόρροπη ανάπτυξη διαφόρων κλάδων αλλά και την αξιοποίηση του συνόλου των παραγωγικών δυνατοτήτων.
Εχει επισημάνει, επίσης, ότι η αποκατάσταση των απωλειών αλλά και η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών δεν μπορεί να υπάρξουν χωρίς την απόκρουση της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων αλλά και της ΕΕ, χωρίς σύγκρουση με τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων. Χωρίς τέτοιου είδους αγώνες δε θα κατακτηθεί, για παράδειγμα, το δικαίωμα για σύνταξη στα 55 χρόνια για τους μεταλλωρύχους.
Από την κινητοποίηση στα Γιάννενα |
Οι αγροτοκτηνοτρόφοι, με υπόμνημα που υπέβαλλαν, απαίτησαν μεταξύ άλλων: Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Καταβολή των εξισωτικών αποζημιώσεων στους κτηνοτρόφους με βάση τις βοσκήσιμες εκτάσεις του 2012. Οι ενισχύσεις να δίνονται με βάση το ζωικό κεφάλαιο και όχι τους βοσκότοπους. Αποζημίωση για τις απώλειες από τον καταρροϊκό πυρετό και μέτρα για την καταπολέμησή του. Να μην ισχύσουν οι περικοπές των ενισχύσεων με την εφαρμογή της νέα ΚΑΠ και να επανέλθουν στα επίπεδα του 2013.
Χαρακτηριστική ήταν η στάση της διευθύντριας του ΟΠΕΚΕΠΕ: Στις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των κτηνοτρόφων, απάντησε πως αυτές είναι οι οδηγίες που υπαγορεύει η νέα ΚΑΠ... Με τα ίδια αιτήματα έγινε την Τετάρτη παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Πρέβεζα, με κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Πρέβεζας.