ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΕΣ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
Στο δρόμο του αγώνα
  • Σήμερα η 24ωρη απεργία. Προσυγκέντρωση 9 π.μ. στον Πειραιά, συγκέντρωση 10 π.μ. στην Ομόνοια και πορεία στο υπουργείο Απασχόλησης
  • Απαιτούν παραδειγματική τιμωρία όλων των ενόχων και για τη ζωή και την ασφάλειά τους

Στους δρόμους «κατεβαίνουν» ξανά σήμερα οι εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, κλιμακώνοντας, με 24ωρη απεργία, τον αγώνα που δίνουν για την παραδειγματική τιμωρία όλων των ενόχων που έστειλαν στον τάφο τους οκτώ συναδέλφους τους, του αεράδικου πλοίου «FRIENDSHIPGAZ» και για τη λήψη μέτρων στους χώρους δουλειάς τέτοιων που να τους εξασφαλίζουν ότι θα γυρίζουν στις οικογένειές τους ζωντανοί από το μεροκάματο. Εχουν προγραμματίσει προσυγκέντρωση στις 9 π.μ. στον Ηλεκτρικό Σταθμό Πειραιά, συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην Ομόνοια και από εκεί πορεία στο υπουργείο Απασχόλησης.

Παμπειραϊκή 24ωρη απεργία έχουν κηρύξει για σήμερα το Εργατικό Κέντρο Πειραιά (με την παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων) και το Εργατικό Κέντρο Σαλαμίνας. Απόφαση για συμμετοχή στην 24ωρη απεργία έχει πάρει το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Κορυδαλλού. Με στάση εργασίας από τις 11 π.μ. μέχρι τη λήξη του ωραρίου συμμετέχει το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Περάματος. Συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση με στάσεις εργασίας έχουν αποφασίσει η ΟΜΥΛΕ, η Ενωση Λιμενεργατών και άλλοι. Στον τεράστιο κατάλογο των συνδικαλιστικών οργανώσεων που καταγγέλλουν το εργοδοτικό έγκλημα στη Ζώνη προστέθηκαν η Ομοσπονδία Τύπου-Χάρτου και η ΕΛΜΕ Κοζάνης. Το ΤΕΕ και ο Σύλλογος Διπλωματούχων Ναυπηγών Μηχανικών καλούν τα μέλη τους να συμμετάσχουν στη σημερινή απεργία.

Χτες το πρωί συγγενείς των νεκρών με δικηγόρους τους και συνδικαλιστές από τα ταξικά σωματεία της Ζώνης έκαναν παράσταση στην εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης κ. Θεολογήτου, ζητώντας οι κατηγορίες από πλημμέλημα να γίνουν κακούργημα, αλλά και την εμβάθυνση των ερευνών ώστε να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν όλοι οι υπεύθυνοι. Ωστόσο, η στάση της εισαγγελέα προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες των συγγενών και των συνδικαλιστών. Αρχικά δεν τους επέτρεψε την είσοδο στο γραφείο της και στη συνέχεια - όπως ειπώθηκε από τους ίδιους - προσπάθησε να αντιμετωπίσει το θέμα με συνοπτικές διαδικασίες...

Σχολιάζοντας αυτές τις ...διαδικασίες, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Σωτήρης Πουλικόγιαννης δήλωσε: «Εμείς δεν ξέρουμε από άρθρα, εμείς εκφράζουμε το κοινό αίσθημα, να τιμωρηθούν οι ένοχοι και σε αυτό είμαστε αποφασισμένοι».

Οι συγγενείς θα καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα με αίτημα να μη δοθεί άδεια απόπλου στο «FRIENDSHIPGAZ» και όπως ξεκαθαρίστηκε από τον Σ. Πουλικόγιαννη, «επειδή είδαμε πώς λειτουργεί η δικαιοσύνη, είμαστε αποφασισμένοι, όποια απόφαση και να εκδοθεί, να κρατήσουμε εμείς το καράβι εδώ με νύχια και με δόντια».

Ο Μανώλης Νικολαΐδης, αδελφός του νεκρού Παύλου Νικολαΐδη, συμπλήρωσε οργισμένος: «Κινδυνεύουμε κάθε στιγμή. Πρέπει να πληρώσουν, να μπουν φυλακή. Τέλειωσε!».

Η απόφαση των εργατών της Ζώνης να αγωνιστούν για την τιμωρία αυτών που σκότωσαν άλλους οκτώ εργάτες, αυτών που συνολικά «θερίζουν» εργάτες στους χώρους δουλειάς, αποδεικνύεται από τα ίδια τα στοιχεία ότι πρέπει να γίνει υπόθεση του εργατικού κινήματος. Στοιχεία που κραυγάζουν ότι η δικαιοσύνη, «στραβωμένη» από την πολιτική που οπλίζει το χέρι της εργοδοσίας να συνθλίβει από εργασιακά δικαιώματα μέχρι ανθρώπινες ζωές, ουδέποτε έστειλε φυλακή εφοπλιστές, μεγαλοεργολάβους, συνολικά τους πραγματικούς ενόχους.

Το Φλεβάρη του 2008 αθωώθηκε τελικά ο χημικός Ναυτιλίας Ευάγγελος Παπαδόπουλος, ο οποίος είχε εκδώσει πιστοποιητικό «γκαζ φρι» και στο δεξαμενόπλοιο «ΣΕΪΛΟΡ». Το καράβι, όπου τον Οκτώβρη του 2001 έγινε έκρηξη στα γκαζωμένα αμπάρια του και έχασαν τη ζωή τους πέντε εργάτες. Ο Παπαδόπουλος πρωτόδικα είχε κριθεί ένοχος και είχε προφυλακιστεί για 6 μήνες. Στις 11 Ιούλη του επιστράφηκε και η άδεια άσκησης επαγγέλματος (απόφαση με αρ. πρωτοκόλλου 3016188 του Γενικού Χημείου του Κράτους και του υπουργείου Οικονομικών). Ο ίδιος είχε εκδώσει «γκαζ φρι» και στο δεξαμενόπλοιο «ΑΝΑΓΚΕΛ ΓΚΡΕΪΤΝΕΣ», στο οποίο στο 1987 είχε γίνει τρομερή έκρηξη με τουλάχιστον 16 νεκρούς (ο πραγματικός αριθμός παραμένει ανεξακρίβωτος).

Δεν ξεπλένονται οι εγκληματικές ευθύνες με ελεημοσύνη

Οργή και αγανάκτηση έχουν προκαλέσει στους εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης οι προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Βουλγαράκη. Προχτές, στην προσπάθειά του να μειώσει το μέγεθος του εγκλήματος που διαπράχθηκε στις 24 Ιούλη σε βάρος των 8 εργατών του αεράδικου πλοίου «FRIENDSHIPGAZ» και να κουκουλώσει τις ευθύνες τις δικές του, της κυβέρνησής του και των αφεντικών τους, χαρακτήρισε τους εργάτες της Ζώνης που δίνουν αγώνα ζωής ως... οπαδούς ποδοσφαιρικής ομάδας! Με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν επισημαίνουν ότι οι δηλώσεις του «είναι στην ίδια γραμμή και συνέχεια της βάρβαρης επίθεσης των δυνάμεων καταστολής την επομένη του εγκλήματος στο "FRIENDSHIPGAZ" και επιβεβαιώνει την εγκληματική πολιτική».

Οσον αφορά τη ...βοήθεια που υποσχέθηκε η κυβέρνηση μέσω του Γ. Βουλγαράκη στις οικογένειες των θυμάτων και οι προσλήψεις ενός μέλους κάθε οικογένειας στο Λιμενικό ή άλλες υπηρεσίες του ΥΕΝ, τονίζουν ότι είναι ελάχιστη υποχρέωση του κράτους και επιβλήθηκε με την αγωνιστική παρέμβαση των εργαζομένων. «Σε καμιά περίπτωση - ξεκαθαρίζουν - ούτε μπορεί να φέρει πίσω τους οκτώ δολοφονημένους συναδέλφους μας και ούτε ξεπλένει την εγκληματική ευθύνη του κράτους, των κυβερνήσεων, του κεφαλαίου. Είναι υποχρέωσή τους και είναι απαράδεκτο να το εμφανίζουν ως "ευαισθησία" και "ελεημοσύνη"».

Η παρέμβαση των Σωματείων της Ζώνης και των εργαζομένων επέβαλε και να αφαιρεθεί η άδεια για έξι μήνες της επιχείρησης των αδελφών Σουρλή, που είχε την αναλάβει την επισκευή του αεράδικου. Τα σωματεία επισημαίνουν ακόμα: «Σύμφωνα με πληροφορίες, στις εργασίες όπου έλαβε χώρα το έγκλημα εμπλέκονται χωρίς να εμφανίζονται επίσημα στα χαρτιά άλλοι ή άλλες υπεργολαβικές επιχειρήσεις». «Ζητάμε να διερευνηθεί άμεσα το θέμα από τις Αρχές και αν υπάρξει επιβεβαίωση των πληροφοριών, να αφαιρεθούν αναλόγως και αυτών οι άδειες, αλλά και να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Απαιτούμε να πάψει πια η ατιμωρησία αυτών που μας δολοφονούν και να πληρώσουν παραδειγματικά».

ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Εβγαλε πόρισμα ότι δε φταίει!

Στον ανακριτή οδηγήθηκαν χτες ο εργοδηγός Γιώργος Τσακιράκης του συνεργείου Σουρλή, ο Φιλιππινέζος πλοίαρχος και ο Τεχνικός Ασφαλείας Ιωάννης Παπαγεωργίου, για την τραγωδία του «FRIENDSHIPGAZ», οι οποίοι αναμενόταν να κριθούν προφυλακιστέοι. Ενώ πληροφορίες ανέφεραν ότι ασκήθηκε ποινική δίωξη και σε βάρος του υπεργολαβικού συνεργείου Στυλιανού - Κωνσταντάρα. Ηδη προφυλακισμένοι είναι οι αδελφοί Γιώργος και Φραντζέσκος Σουρλής. Ολες οι κατηγορίες που έχουν αποδοθεί μέχρι τώρα είναι σε βαθμό πλημμελήματος.

Οσον αφορά τον εφοπλιστή Γαβριήλ Πετρίδη, στον οποίο ανήκει το πλοίο, μέχρι στιγμής δεν έχει ασκηθεί καμία δίωξη, ενώ η εταιρεία του προχτές, προκειμένου να βγάλει τις ευθύνες από πάνω της, κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της εταιρείας των αδελφών Σουρλή, απαιτώντας την κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας τους έως το ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ που κοστολογεί τις ζημιές που υπέστη το πλοίο από τη φωτιά. Επίσης μέχρι να εκδικαστεί η αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων, το Πρωτοδικείο αποδέχτηκε αίτημα της πλοιοκτήτριας εταιρείας να εκδοθεί προσωρινή διαταγή με την οποία απαγορεύεται σε τράπεζα να εξοφλήσει επιταγές που είχε εκδώσει η εταιρεία προς τους αδελφούς Σουρλή για τις επισκευαστικές εργασίες στο πλοίο.

Η εταιρεία στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων έχει ...αποφανθεί για τα αίτια του εγκλήματος! Ισχυρίζεται ότι σύμφωνα με μαρτυρίες του πληρώματος του πλοίου προκύπτει πως «χωρίς εργοδηγό κάποιοι(!) εκτελούσαν στα αμπάρια εργασίες κοπής μετάλλων πολύ κοντά στο σημείο όπου βρίσκονταν και περνούσαν» τα λάστιχα παροχής προπανίου... «Συνέπεια αυτού, υπερθερμάνθηκε η λαμαρίνα όπου ακουμπούσε ο πλαστικός σωλήνας που μετέφερε το προπάνιο, με αποτέλεσμα να λιώσει στο σημείο εκείνο ο ελαστικός σωλήνας και να υπάρξει διαρροή προπανίου, η οποία, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε άμεσα εν συνεχεία τη φωτιά και μετά ταύτα το τραγικό αποτέλεσμα που όλοι γνωρίζουμε»...

ΠΑΜΕ
Ολοι στην απεργιακή συγκέντρωση!

Να συμμετέχουν μαζικά στη σημερινή συγκέντρωση των απεργών μεταλλεργατών της Ζώνης του Περάματος, εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη, αλλά και «για να δοθεί απάντηση στην εφοπλιστική ασυδοσία, στα εργοδοτικά εγκλήματα, στην αντιλαϊκή πολιτική» καλεί τους εργατοϋπαλλήλους της πρωτεύουσας η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ