Σχόλιο για την επίσκεψη του Χιλιανού πλοίου «Esmeralda»
Το ΚΚΕ εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επιτρέψει την επίσκεψη του πλοίου «Escuela Esmeralda» του Πολεμικού Ναυτικού της Χιλής στη χώρα μας.
Το «Esmeralda», τόπος εκτελέσεων και βασανιστηρίων εκατοντάδων Χιλιανών αγωνιστών ενάντια στη δικτατορία, έρχεται στη χώρα μας εντελώς προκλητικά, ακριβώς 34 χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας στην Ελλάδα.
Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους Χιλιανούς αγωνιστές, που αναζητούν ακόμα εκατοντάδες εξαφανισμένους και δολοφονημένους. Στηρίζει το αίτημα για την πλήρη αποκατάσταση των θυμάτων και άρση όλων των νόμων και ρυθμίσεων της εποχής της χούντας.
Ζητά τον άμεσο απόπλου του «Esmeralda».
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--
«Πύρρειο νίκη» πέτυχε η ινδική κυβέρνηση, κερδίζοντας οριακά την ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο και αποφεύγοντας τις πρόωρες εκλογές, λαμβάνοντας 275 ψήφους υπέρ και 256 κατά, «εξαγοράζοντας βουλευτές», όπως σημειώνουν πολλά τοπικά ΜΜΕ. Πολλοί έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την ψήφο εμπιστοσύνης ως «πράσινο φως» στην πυρηνική συμφωνία για «μη στρατιωτικούς σκοπούς» Ινδίας - ΗΠΑ, την οποία προωθεί πάση θυσία η κυβέρνηση του Μανμόχαν Σινγκχ και όπως επανειλημμένως έχουν υπογραμμίσει τα ΚΚ Ινδίας και τα αριστερά κόμματα, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών που θα υποθηκεύσει την εξωτερική πολιτική και την πυρηνική της δραστηριότητα στα αμερικανικά συμφέροντα.
Ο ινδικός Τύπος υποδέχτηκε το αποτέλεσμα με τίτλους όπως «ντροπή» και «η κυβέρνηση κέρδισε την ψήφο, έχασε την εμπιστοσύνη», ενώ στην «Ιντιαν Εξπρές» αναφέρεται: έχουμε πολιτικούς χωρίς ηθικές αναστολές, χωρίς αρχές, χωρίς κοινή αξιοπρέπεια και χωρίς κοινή λογική. Οπως σημείωσε αρχισυντάκτης ινδικού περιοδικού: «είδαμε τη χειρότερη πλευρά της ινδικής δημοκρατίας»...
Οι ηγέτες των αριστερών κομμάτων, του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό), του ΚΚ Ινδίας, του μπλοκ «όλη η Ινδία Μπροστά» και του Επαναστατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, μετά από συνάντηση που είχαν χτες τονίζουν ότι τα κόμματά τους θα συνεχίσουν να μάχονται κατά της συμφωνίας και θα ενισχύσουν την αντίθεσή τους στις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης, πασχίζοντας να χτίσουν ένα ευρύ κίνημα ενάντια στην άνοδο των τιμών, στα προβλήματα των αγροτών και στην άθλια οικονομική τους κατάσταση.
Τέλος, τα αριστερά κόμματα δηλώνουν ότι αποφάσισαν να εκφράσουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στο κάλεσμα των Κεντρικών Εμπορικών Ενώσεων για γενική απεργία στις 20 Αυγούστου και καλούν όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν.
Συνάντηση είχε χθες η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με τον Ντάριο Βίβας, βουλευτή του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος Βενεζουέλας, που βρίσκεται αυτές τις μέρες στη χώρα μας. Μετά τη συνάντηση, η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε:
«Είναι δεδομένη η αλληλεγγύη του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, αλλά πιστεύουμε και ενός μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού, απέναντι στην προσπάθεια που γίνεται στη Βενεζουέλα να προχωρήσει η μπολιβαριανή διαδικασία, να νικήσει ο λαός απέναντι σε ένα εσωτερικό και εξωτερικό εχθρό, που φέρει το όνομα ιμπεριαλισμός και πάνω απ' όλα αμερικάνικος ιμπεριαλισμός.
Η επίσκεψη του βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος μας δίνει την ευκαιρία να ανανεώσουμε την υπόσχεσή μας ότι θα φροντίσουμε και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη να κρατάμε ενήμερο τον ελληνικό λαό, το προοδευτικό κίνημα, τις μαζικές οργανώσεις για την προσπάθεια που γίνεται εκεί, για τους κινδύνους που ζουν οι λαοί της Βενεζουέλας, της Βολιβίας, της Κούβας και όλης της Λατινικής Αμερικής από την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, που παρά το γεγονός ότι ο ιμπεριαλισμός χάνει συνέχεια κύρος, παρ' όλα αυτά δεν παύει να παραμένει επικίνδυνος.
Υποσχόμαστε και με τη δική τους κάθε φορά υπενθύμιση και με το δικό μας φιλότιμο - να το πω έτσι- να ανεβάσουμε την αλληλεγγύη, γιατί η αλληλεγγύη δεν έχει ποτέ όρια».
ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Νέες συνομιλίες ανάμεσα σε Πολωνούς και Αμερικανούς αξιωματούχους ξεκίνησαν χτες στη Βαρσοβία σχετικά με τα ανταλλάγματα που ζητά η κυβέρνηση της Πολωνίας για να εγκατασταθεί στο έδαφός της η λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα» των ΗΠΑ.
ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Ορκίστηκε χτες ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Νεπάλ Ραμ Μπαράν Γιαντάβ, που εκλέχτηκε με 308 ψήφους υπέρ εκ των 590 της Συντακτικής Συνέλευσης, κερδίζοντας τον υποψήφιο του μαοϊκού κόμματος, που ήρθε πρώτο στις βουλευτικές εκλογές, με τη χώρα να είναι αντιμέτωπη με μία νέα πολιτική κρίση, δεδομένης της απόφασης των μαοϊκών ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δε θα σχηματίσουν αυτοί την πρώτη κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Νεπάλ.
ΑΓΚΥΡΑ.-- Σε 20 νέες συλλήψεις, στην Ιστανμπούλ, στο Κοτσαελί, στο Ικόνιο, στη Μερσίνα και στο Ελαζίγκ, προχώρησε χτες η τουρκική αστυνομία, στα πλαίσια των ερευνών αναφορικά με την εθνικιστική οργάνωση «Εργκένεκον». Οι νέοι συλληφθέντες καθώς και ακόμα 84 ύποπτοι κατηγορούνται για την πρόθεση να προκαλέσουν χάος στην Τουρκία και να δημιουργήσουν κλίμα ευνοϊκό για την εκδήλωση στρατιωτικού πραξικοπήματος.
ΠΕΚΙΝΟ.-- Επτά ανθρακωρύχοι σκοτώθηκαν μετά από πλημμύρα σε κινεζικό ανθρακωρυχείο, προσθέτοντας νέα θύματα στη μακρά σειρά πολύνεκρων δυστυχημάτων στην κινεζική βιομηχανία των ορυχείων, που πολλά δρουν εντελώς ανεξέλεγκτα.
ΜΙΝΣΚ.--
Επίσκεψη εργασίας πραγματοποίησε χτες ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, στη Λευκορωσία, ο οποίος μάλιστα έλαβε και το παράσημο της «Φιλίας των Λαών» από τον Λευκορώσο ομόλογό του, Αλεξάντρ Λουκασένκο, σε ειδική τελετή στην πλατεία Σιμόν Μπολιβάρ.
Ο Τσάβες - που πραγματοποιεί την τρίτη επίσημη επίσκεψη στη Λευκορωσία - τόνισε ότι «αγωνιζόμαστε (σ.σ. μαζί με την κυβέρνηση του Μινσκ) ενάντια στον ίδιο εχθρό - τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, ενάντια σε χώρες που υπηρετούν ως λακέδες του ιμπεριαλισμού». Από τη μεριά του ο Λουκασένκο επαίνεσε τη συνεργασία των δύο χωρών και υπογράμμισε ότι «κανένας άλλος πρόεδρος δεν έχει κάνει τόσα όσα αυτός ο άνθρωπος από την κήρυξη της ανεξαρτησίας μας».
ΡΩΜΗ.--
Το «πακέτο sicurezza», δηλαδή η δέσμη μέτρων για την ασφάλεια που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ποινικοποίηση της «παράνομης» μετανάστευσης και παρουσίασε στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, είναι πλέον νόμος στην Ιταλία, καθώς η Γερουσία με 161 ψήφους υπέρ και 120 κατά και 8 αποχές ενέκρινε το πακέτο. Είχε προηγηθεί η έγκριση των μέτρων από τη Βουλή στις 15 Ιούλη.
Ο Μπερλουσκόνι και τα υπόλοιπα μέλη των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση που θεωρούν υπεύθυνους για την αύξηση της εγκληματικότητας στη χώρα τούς οικονομικούς πρόσφυγες με το νόμο κατόρθωσαν να αντιμετωπίζονται πια ως «εγκληματίες». Εκτός της ποινικοποίησης της παράνομης μετανάστευσης, προβλέπεται επίσης έως και 4ετής φυλάκιση, κατάσχεση της ακίνητης περιουσίας σε όσους ενοικιάζουν σε παράνομους μετανάστες, δρακόντειες ποινές σε όσους δικάζονται για αδικήματα, ενώ η απέλαση παράνομων μεταναστών καθίσταται ευκολότερη.
Την ίδια στιγμή, πράσινο φως δόθηκε στην προστασία των τεσσάρων ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων μεταξύ αυτών και του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η Γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο που είχε εγκρίνει την 11η Ιουλίου η Βουλή, γεγονός που σημαίνει ότι θα αποκτήσει σύντομα ισχύ νόμου του κράτους και θα σημάνει τη διακοπή των δύο διώξεων σε βάρος του Μπερλουσκόνι που δικάζεται στο Μιλάνο για δωροδοκία προς τον Βρετανό δικηγόρο Ντέιβιντ Μιλς προκειμένου να ψευδορκήσει και για φορολογική απάτη.
Ανακοίνωση - καταγγελία του ΠΑΜΕ
Την παρουσία του χιλιανού πλοίου «ESMERALDA» στο λιμάνι του Πειραιά καταδικάζει, με ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, σημειώνοντας:
«Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει στην εργατική τάξη της χώρας μας την παρουσία στο λιμάνι του Πειραιά του πλοίου ESMERALDA, που μέσα σ' αυτό, κατά τη διάρκεια της 17χρονης χούντας του Πινοτσέτ, βασανίστηκαν εκατοντάδες συνδικαλιστές και Χιλιανοί αγωνιστές.
Φέτος συμπληρώνονται 35 χρόνια από το πραξικόπημα στη Χιλή, που έγινε με τη βοήθεια της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τους 3.197 άνδρες, γυναίκες και παιδιά της Χιλής, που δολοφονήθηκαν από τους πράκτορες της χιλιανής χούντας. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τους χιλιάδες αγωνιστές που διώχτηκαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν». Κι η ανακοίνωση καταλήγει: «Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει και το βρώμικο ρόλο των αμερικάνικων συνδικάτων (AFL-CIO) και της διεθνούς συνδικαλιστικής οργάνωσης (ICFTU), που με τα χρήματα της CIA υπονόμευαν τον αγώνα της εργατικής τάξης της Χιλής. Το ESMERALDA είναι ανεπιθύμητο όχι μόνο γιατί υπήρξε χώρος βασανιστηρίων, αλλά κυρίως γιατί συμβολίζει τα λαομίσητα καθεστώτα που στηρίζουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους».