Πολύτιμο ντοκουμέντο. Που φοβούμαστε να το αναλύσουμε, μην και το μειώσουμε. Τα λένε όλα μόνοι τους οι εργάτες...
Αλλο: Προχτές το βράδυ: Στο θεατράκι στο λόφο του Κολωνού - την ώρα που στα κανάλια οι δημοσιογράφοι και τα αφεντικά τους ψάχνουν να βρουν ποιος είναι ο καθαρός μέσα στο βόθρο - νέοι εργάτες παρουσιάζουν με περηφάνια τη 40χρονη Ιστορία της Οργάνωσής τους, της ΚΝΕ, της Νεολαίας του ΚΚΕ. Ενας μπογιατζής, μία νοσηλεύτρια, ένας ηλεκτρολόγος, ένας παρασκευαστής, ένας εμποροϋπάλληλος, ένας υδραυλικός, δύο ιδιωτικοί υπάλληλοι κι ένας εργαζόμενος σπουδαστής ΙΕΚ, ξέκλεψαν χρόνο ανάμεσα στο μεροκάματο, στις σπουδές και την οργανωτική δουλιά, για να ψάξουν στα αρχεία, να βρουν στοιχεία, να βρουν τραγούδια, ποιήματα, να μάθουν να παίζουν μουσική, να μάθουν να σκανάρουν φωτογραφίες, να στήσουν τελικά μια πλήρη οπτικοακουστική παρουσίαση, που επιβεβαίωνε με στοιχεία το στίχο του ποιητή: «δεν είμαι γω σπορά της τύχης, ο πλαστουργός της νιας ζωής, εγώ 'μαι τέκνο της ανάγκης, ώριμο τέκνο της οργής».
Ασ' τους αστούς να ψάχνουν, μετά, να βρουν σωτηρία στο πολιτικό σύστημα. Δε σώνεται. Ο νεκροθάφτης του έχει, ήδη, πάρει θέση...
Οι αναλύσεις τους - χαμηλών τόνων προς το παρόν - λένε πλέον καθαρά το αναμενόμενο: Οσο προχωρά η ευρωπαϊκή καπιταλιστική ενοποίηση, τόσο οξύνεται η ταξική διαφορά. Κι αυτή η διαφορά εκφράζεται πλέον και πολιτικά με διάσταση στη βάση των αστικών κομμάτων που μέχρι τώρα εγκλωβίζουν ανθρώπους από τα λαϊκά στρώματα, ενώ αντίθετα οδηγεί σε σύγκλιση τις κορυφές τους. Σε βαθμό που καθαρά πλέον να δηλώνεται ως γενική γραμμή ότι η πολιτική λύση για το αστικό σύστημα είναι οι κοινές κυβερνήσεις.
Προκύπτει απ' αυτά κάτι για τα λαϊκά στρώματα; Ναι, να οξύνουν τη διαφορά, χωρίς να αφήνουν περιθώρια σε κανέναν από τους υπερασπιστές της ΕΕ να κάνει παιχνίδι σε βάρος τους. Το «ενάντια στην ΕΕ, ή με την ΕΕ» έχει γίνει από καιρό κυρίαρχο κριτήριο.
Και είναι αυτό ακριβώς που προσπαθούν να κρύψουν όσοι δεν κουράζονται να καταθέτουν προτάσεις και ξανά προτάσεις, με στόχο να συγκαλύψουν το κυρίαρχο ταξικό πρόβλημα.
Ασχετο: Κάτω από άλλες συνθήκες, με τους κανόνες του δικού τους συστήματος, διάφοροι θα έπρεπε να έχουν βρει λαγούμι να κρυφτούν μέχρι να τους ξεχάσει ο κόσμος. Αυτοί όχι μόνο μένουν στο προσκήνιο, αλλά διεκδικούν και ρόλο αρχάγγελου της κάθαρσης. Δεν είναι θράσος. Γνώση είναι της πολιτικής κυριαρχίας που έχουν. Γνώση ότι έχουν εκπαιδεύσει καλά αρκετούς ψηφοφόρους, ώστε να μη βλέπουν τον εαυτό τους σαν τάξη απέναντι σε τάξη, αλλά σαν ομάδα υποτελών που το μέλλον της εξαρτάται από τα κόκαλα που θα πέσουν από το τραπέζι. Αυτό πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει ερήμην των όποιων εφεδρειών του συστήματος.
ΟΤΑΝ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΘΑΡΡΟΣ: «Σήμερα απαιτείται το θάρρος και η πολιτική βούληση να εμποδίσουμε και να ανατρέψουμε πρακτικές και λειτουργίες που υπονομεύουν κάθε έννοια διαφάνειας, αξιοκρατίας, δικαιοσύνης στη διακυβέρνηση της χώρας. Αυτή την πολιτική βούληση περιμένει ο λαός από μας, την πολιτική ηγεσία αυτού του τόπου. Το περιμένει, το απαιτεί τώρα. Και το περιμένει ειδικότερα από τα δύο μας κόμματα, της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δύο κόμματα που δυστυχώς φέρονται από τη Γερμανική Δικαιοσύνη ότι στελέχη τους μπορεί να έχουν εμπλακεί σε παράνομο χρηματισμό. Γι' αυτό η ευθύνη, η δική σας και η δική μου είναι μεγάλη» (ο Γ. Παπανδρέου στην επιστολή του προς τον Κ. Καραμανλή / ΤΑ ΝΕΑ).
ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΔΟΞΟΙ ΣΩΤΗΡΕΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ: «Μία "ισχυρή κλεφτοκρατία" έχει αναδειχτεί στη χώρα μας αγνοώντας νόμους και ηθική, είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος (...) στις προτάσεις περιλαμβάνονται αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών (...) επίσης μέτρα για τον περιορισμό των εκλογικών δαπανών, την απαγόρευση των γιγαντοαφισών κλπ.» (το πρώτο θέμα στην ΑΥΓΗ).
ΚΙ ΕΤΣΙ ΤΟΥΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΣΤΟ ΨΙΛΟ: «Σέβομαι απολύτως τη σοβαρότητα (...ίσως και την αγωνία) με την οποία προσεγγίζουν την υπόθεση Siemens οι δύο αρχηγοί της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης κκ Παπανδρέου και Αλαβάνος, ωστόσο υπάρχουν ζητήματα που προκύπτουν από τις χθεσινές τους δηλώσεις (...) ζητά ο κ. Παπανδρέου επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων (...) η πρόταση κρύβει και ένα ιδιότυπο χιούμορ: η παράταξη στης οποίας τα ταμεία μπήκαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κοντά έντεκα εκατομμύρια μάρκα (...) έρχεται και ζητά σήμερα την επαναδιαπραγμάτευσή τους; Με το ένα χέρι να παίρνεις και με το άλλο να κουνάς το δάχτυλο και να καταγγέλλεις... (...) μια παρατήρηση τέλος για το φίλο Αλέκο Αλαβάνο ο οποίος ζητά αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών (...) στερνή μου γνώση πρόεδρε. Ούτε μήνας δεν πέρασε από τότε που κομπορρημονούσατε στη Βουλή για τον ενταφιασμό της Συνταγματικής Αναθεώρησης» (ο Μ. Κοττάκης στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Επαγγελματικές ασθένειες: ΘΕΡΙΖΟΥΝ ΕΡΓΑΤΕΣ αλλά δεν καταγράφονται πουθενά!
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης με το Ιράν
ΕΘΝΟΣ: ΚΛΕΦΤΕΣ χωρίς... αστυνόμους
ΤΑ ΝΕΑ: Εσπασε ρεκόρ η εγκληματικότητα
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αλλάζει πρόσωπο η εγκληματικότητα
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Νέες βόμβες στην οικονομία
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Ιδού το δίλημμα κ. πρωθυπουργέ»
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «Ελεος» ζητά ο Παπανδρέου
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΕΝΟΧΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟΝ ΣΗΜΙΤΙΣΜΟ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ
Η ΧΩΡΑ: Η παρέα του Σημίτη βουτηγμένη στα σκάνδαλα
ΑΥΡΙΑΝΗ: ΟΙ ΠΑΤΡΙΟΤ ΕΣΚΑΣΑΝ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ
Η ΑΥΓΗ: Αλαβάνος: Το σκάνδαλο Siemens δεν είναι η εξαίρεση
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Ελεύθεροι οι βουλευτές να εκφράζουν τη γνώμη τους
ΤΟ ΒΗΜΑ: Παροχές με το σταγονόμετρο
Ο ΛΟΓΟΣ: ΔΕΣΜΗ ΜΕΤΡΩΝ για τα χαμηλά εισοδήματα
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΕΡΓΑ ΠΝΟΗΣ για πυρόπληκτους αγρότες
«Διχασμένη, αμήχανη και καταφανώς αδύναμη ως προς την προοπτική του να υπερασπιστεί σθεναρά την ενιαία της ταυτότητα η Ευρώπη ζει τα τελευταία χρόνια ένα έντονο παράδοξο. Οπου οι κυβερνήσεις επιζητούν και προωθούν τις διαδικασίες υπέρ μιας πιο συνεκτικής και δραστήριας Ευρωπαϊκής Ενωσης η λαϊκή βούληση αποδεικνύεται εντελώς απρόθυμη να τις ακολουθήσει» (ο Β. Χατζηβασιλείου στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).
«Η αυξημένη πολιτικοποίηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης (προϊόν των Συνθηκών της δεκαετίας του 1990) καθιστά πλέον την ΕΕ τμήμα της εσωτερικής πολιτικής και δημιουργεί αργά, αλλά σταθερά μια βαθιά διαιρετική τομή (υπέρ ή κατά της ΕΕ). Το "ευρωπαϊκό ζήτημα" αποτελεί ένα νέο επίμαχο διακύβευμα στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Το θεσμικό "κλείδωμα" των νεο-φιλελεύθερης έμπνευσης πολιτικών επιτείνει τις κοινωνικές και ταξικές διαφοροποιήσεις γύρω από το "ευρωπαϊκό ζήτημα", διαιρεί την εκλογική βάση των εθνικών πολιτικών κομμάτων, κυρίως των σοσιαλδημοκρατικών και ενδυναμώνει τις τάσεις σύγκλισης των μεγάλων συστημικών κομμάτων» (ο Γ. Μοσχονάς, επίκουρος καθηγητής στο Πάντειο / ΤΑ ΝΕΑ).
«Μαθαίνω ότι ο δήμαρχος Κοζάνης ανέλυσε το ενδεχόμενο στις επόμενες εθνικές εκλογές το ΠαΣοΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ να συγκεντρώσουν 151 βουλευτές (...) ξυπνήστε από αυτό το συγκινητικό "όνειρο αριστερής νύχτας". Η πλέον ρεαλιστική κατάληξη ενός τέτοιου εκλογικού αποτελέσματος είναι μια κυβέρνηση Καραμανλή - Παπανδρέου με 240 βουλευτές (για το καλό του λαού και της πατρίδας φυσικά)» (ο «βηματοδότης» στο ΒΗΜΑ).