ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Ιούλη 2008
Σελ. /28
Χάνει όποιος διαλέγει λάθος έμπορα

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
Το μήνυμα είναι πως δεν αρκεί να είσαι αμερικανάκι αλλά πρέπει να έχεις διαλέξει σωστά και τι είδους αμερικανάκι είσαι. Γιατί συστήματα παρακολούθησης πουλάνε πολλοί, αλλά εσύ αγόρασες από τον σωστό έμπορα; `Η, θα βγει και θα σε κράξει ως και η ξανθιά που σου είχαν στείλει στη σουίτα όταν υπέγραφες τη συμφωνία;

Τουλάχιστον στο σινεμά απολαμβάνεις τους ηθοποιούς, το σενάριο, τη σκηνοθεσία. Εδώ, στην κακότεχνη αντιγραφή, τι να απολαύσεις; Αν και όπως το θέτει ο Σωμερίτης, υπάρχει και απόλαυση. Ειδικά εκείνο το «τις ίδιες ξανθές» διακρίνεται από το βάθος της υπόθεσής του. Και να φανταστείς πως ακόμα δεν έχουν μιλήσει οι ξανθές, μόνο οι ρεσεψιόν των ξενοδοχείων στέλνουν προς το παρόν φαξ με τους πελάτες που πέρασαν από κει.

Μ' αυτά και μ' εκείνα ξάφνου σα ν' αποχτάνε νόημα αυτά που διαβάζεις πάνω από διάφορες υπογραφές. Οταν δηλαδή ο Πρετεντέρης καταγγέλλει τον ΓΑΠ για δεξιά πολιτική και ο Σωμερίτης μιλά γι' αυτούς που υποκρίνονται άγνοια ενώ μοιράζονται την ίδια απόλαυση με τους άλλους, στην αρχή ψάχνεσαι, να βρεις... τι τους τσίμπησε.

Μετά διαβάζεις στο κύριο άρθρο στην «Ελευθεροτυπία» τον πανικό μη και ψάξουν οι Αμερικάνοι ποιος πήρε τη μίζα για το σύστημα παρακολουθήσεων της ΚΥΠ κι αρχίζεις να έρχεσαι στο ίσο.

Σιγά, δηλαδή, μην έρθεις στο ίσο, καθώς ό,τι βλέπεις είναι μόνο αυτό που σου δείχνουν, αλλά έστω κι έτσι το πράγμα είναι κοντά στην εκτίμηση ότι οι αποκαλύψεις δεν είναι τίποτα άλλο από έκφραση του πολέμου μεταξύ αμερικανικών και ευρωπαϊκών κεφαλαίων. Θυμάσαι, μήπως, πώς αντιμετωπίστηκε αυτή η εκτίμηση όταν διατυπώθηκε από το ΚΚΕ; Με κάτι σχόλια του στιλ «παράξενη σιωπή από το ΚΚΕ».

Από ποιους τα σχόλια; Από αυτούς ακριβώς που λίγο απέχουν από το να αξιώνουν «σιωπή» τώρα που υπάρχει κίνδυνος - λένε - να μάθουν οι Αμερικάνοι τα κρατικά μυστικά. Κόψτε κάτι ρε παλικάρια. Εντάξει, διαφορετικές εταιρείες, διαφορετικοί πράκτορες, ε, κάποια στιγμή θα νικήσει ο ισχυρότερος. Εσείς γιατί τραβάτε ζόρι;

Ασχετο: Οταν πριν από λίγες μέρες τα ΝΕΑ κυκλοφόρησαν με συνέντευξη Κουφοντίνα, την επομένη η «Ελευθεροτυπία» απαντούσε με ένα κείμενο του Γκυ Ντεμπόρ που έλεγε πως η ιστορία της τρομοκρατίας είναι γραμμένη από το ίδιο το κράτος. Χτες τα ΝΕΑ επανακυκλοφόρησαν τη συνέντευξη Κουφοντίνα. Αναμένουμε και την επόμενη λογοτεχνική απάντηση. Αν κι ο λαός μας έχει ήδη διατυπώσει εκτίμηση λέγοντας «όποιος τη νύχτα περπατεί...».


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ ΣΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΑΠΟΡΡΗΤΑ ... ΣΑΣ

Η «DEBEVOISE AND PLIMPTON LLP»: «Συμβαίνουν απίστευτα πράγματα και προκύπτουν πλήθος ερωτήματα, για τον τρόπο με τον οποίο κινούνται οι Αμερικανοί δικηγόροι στην Ελλάδα, τους οποίους έχει ορίσει η Siemens να διενεργήσουν έρευνα για τις υποθέσεις της με το Ελληνικό Δημόσιο. Εμφανιζόμενοι ως "εσωτερικοί ελεγκτές της Siemens", οι Αμερικανοί δικηγόροι έφτασαν να ακουμπούν κατά την έρευνά τους κρατικά απόρρητα ελληνικών στρατιωτικών υπηρεσιών, οι οποίες έχουν προμηθευτεί εξοπλισμούς από τη γερμανική εταιρεία, αλλά και να επεξεργάζονται προσωπικά δεδομένα Ελλήνων υπηρεσιακών παραγόντων και εργαζομένων (...) Τίθεται, λοιπόν, το μείζον ερώτημα: Η ελληνική πλευρά πώς διασφαλίζει τα απόρρητα του κράτους; Επίσης, πώς προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα, όταν οι Αμερικανοί δικηγόροι θα έχουν πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές των εργαζομένων που θα ελέγξει; (...) Δεν είναι θέμα πατριωτισμού, ή, εθνικής αξιοπρέπειας. Ο κίνδυνος από την επιλεκτική διοχέτευση στοιχείων και αποσιώπηση άλλων, με κριτήρια που εξυπηρετούν ξένα δίκαια, συμφέροντα ή ανάγκες, είναι ορατός. Είναι ο κίνδυνος δικαστικής αλλά και γενικευμένης πολιτικής πλάνης» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ: «Ισχυρίζονται πως σκοπός τους δεν είναι να αγοράσουν πρόσβαση στην επόμενη κυβέρνηση, αλλά να στηρίξουν τη δημοκρατία (γι' αυτό, κατά κανόνα, δεν χρηματοδοτούν μόνο ένα κόμμα, αλλά ακόμη και κόμματα αντίπαλα). Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είχε ισχυριστεί και ο αυτοκινητοβιομήχανος Χένρι Φορντ, που χρηματοδοτούσε ταυτόχρονα το αμερικανικό κράτος, αλλά και την πολεμική μηχανή του Χίτλερ (από τον οποίο τιμήθηκε με το παράσημο του μεγάλου γερμανικού σταυρού). Ο υπολογισμός του ήταν απλός: όποια πλευρά κι αν νικούσε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, εκείνος θα έβγαινε σίγουρα κερδισμένος. Μια πρόταση... Αφού οι προεκλογικές εκστρατείες έχουν γίνει τόσο πανάκριβες, τα πολιτικά κόμματα θα μπορούσαν να γλιτώσουν κάμποσα χρήματα αν έπαυαν πια να τυπώνουν και να μοιράζουν πριν από τις εκλογές εκείνα τα εκατομμύρια φυλλάδια με τις προγραμματικές θέσεις τους (που, έτσι κι αλλιώς, μας δυσκολεύουν να τις καταλάβουμε τόσο αόριστες που είναι). Θα αρκούσε ένας απλός κατάλογος με τα ονόματα των χορηγών τους. Εμείς θα καταλάβουμε» (ο Ρ. Βρανάς στα ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ η συμφωνία για την «Αντιπυραυλική Ασπίδα»

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τρόμος και κρίση στην Τουρκία

ΤΑ ΝΕΑ: Μαύρο Σεπτέμβρη βλέπει ο Αλογοσκούφης

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Παιχνίδια τακτικής στην γκρίζα ζώνη του ...151

ΕΘΝΟΣ: ΕΔΩΣΑΝ άλλα 40 εκατ. ευρώ στη Siemens

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Νέα έφοδος ακουμπάει κρατικά απόρρητα

ΤΟ ΒΗΜΑ: Χαριστικές συμβάσεις

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: Μπρος γκρεμός και πίσω... μίζες

Η ΧΩΡΑ: Ρινγκ στο ΠΑΣΟΚ από τον «Ρόκο»

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Ο «Ρόκος» παίρνει στον πάτο το ΠΑΣΟΚ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «Ράμπο» κατά της εισφοροδιαφυγής

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ Ν.Δ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΑΣΚΗΘΗΚΕ ΔΙΩΞΗ ΓΙΑ 3 ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΚΟΝΤΟΜΗΝΑ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ανοδικό «γύρισμα» στο ΧΑ

Ο ΛΟΓΟΣ: ΧΡΕΟΣ 230 δισ. ευρώ στις τράπεζες

Η ΑΥΓΗ: Νέο παράθυρο αποχαρακτηρισμού δασών

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΝΤΙΖΕΛ από τηγανόλαδα

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Μα, και τις ίδιες ξανθές;

«Αυτό που εντυπωσιάζει είναι η γενικευμένη υποκρισία (...) οι περισσότεροι (...) και όχι μόνο οι σημερινοί δακτυλοδεικτούμενοι, είναι συνεχώς μαζί στις ίδιες επιχειρηματικές και μη δεξιώσεις, στα ίδια πανάκριβα θέρετρα εσωτερικού και εξωτερικού, στα ίδια πανάκριβα κέντρα με τις ίδιες πανομοιότυπες "ξανθές", τωρινές ή ανακυκλωμένες, να ανταγωνίζονται μεταξύ τους επιδείχνοντας τα ακριβότερα μοντελάκια. Κανένας από αυτούς δεν έχει δουλειές με το Δημόσιο, κανένας δεν είναι παράδοξης διαγωγής δικηγόρος ή επιχειρηματίας της νύχτας;» (η απορία του Ρ. Σωμερίτη στο ΒΗΜΑ).

Κακότεχνη αντιγραφή

«"ο Ρόκο και τα αδέλφια του" ήταν μια ταινία του μεγάλου Ιταλού σκηνοθέτη Λουτσίνο Βισκόντι, όπου η αλησμόνητη Κατίνα Παξινού ερμήνευσε τον ρόλο της μάνας, της χήρας Ροζάριο και ο Σπύρος Φωκάς του ενός αδελφού δίπλα στον Αλαίν Ντελόν και τον Ρενάτο Σαλβατόρε. Ο "ROCOS" με τα δέκα εκατομμύρια μάρκα της Siemens μπορεί να είναι ανάδελφος, αλλά έχει..."αδέλφια" και "ξαδέλφια" στις μίζες στο σάπιο σανίδι της συναλλαγής και της διαπλοκής» (ο Γιώργος Τράγκας στη ΧΩΡΑ).

«Δεξιά» η δημοκρατική παράταξη;

«Αν ο Καραμανλής ευθύνεται επειδή μετέτρεψε την πολιτική σε διαγωνισμό ηθικής και επειδή αντιπολιτευόταν ως εισαγγελέας για να κυβερνήσει ως κατηγορούμενος, το ΠαΣοΚ εμφανίζεται να τον ακολουθεί στον ίδιο δρόμο της ηθικής πλειοδοσίας. Αυτό κι αν είναι "δεξιά πολιτική"» (ο Γ. Πρετεντέρης στο ΒΗΜΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ