ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΡΑΝ - ΕΕ - ΔΕΑΕ - ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Κυρώσεις, «κλίμα» απειλών, διαρροές και ελιγμοί

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νέες κυρώσεις ανακοίνωσε, χτες, η Ευρωπαϊκή Ενωση κατά της Τεχεράνης με αιχμή το «πάγωμα» των δραστηριοτήτων της μεγαλύτερης ιρανικής εμπορικής τράπεζας, Melli, σε ευρωπαϊκό έδαφος. Σήμερα, αναμένεται ν' ανακοινωθούν επιπλέον οικονομικές και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε ιρανικές εταιρείες και αξιωματούχους, αντιστοίχως, που σχετίζονται με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Οι κυρώσεις έρχονται μετά από τέσσερα 24ωρα έντονης κινητικότητας και κλιμάκωσης των απειλών σε βάρος της Τεχεράνης, που πυροδοτήθηκαν από την πληροφορία ότι η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε στην Ελλάδα «άσκηση προσομοίωσης» βομβαρδισμού των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων. Την είδηση δημοσίευσε αρχικώς η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», επικαλούμενη ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Αρχικώς, ο ισραηλινός Τύπος αρκέστηκε να την αναπαράγει. Στις αναλύσεις, που ακολούθησαν, οι Ισραηλινοί σχολιαστές εκτιμούσαν ότι η αμερικανική διαρροή είχε ως στόχο «να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στην Τεχεράνη».

Τα σχετικά δημοσιεύματα, όμως, συνεχίζουν να «ανεβάζουν τους τόνους». Μετά τους «Νιου Γιορκ Τάιμς», το γερμανικό περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ» υποστηρίζει σε άρθρο του ότι Συρία και ΛΔ Κορέας βοήθησαν το Ιράν ν' αναπτύξει το πυρηνικό του πρόγραμμα, μέσα από την κατασκευή μιας πυρηνικής εγκατάστασης στο αλ Κιμπάρ της Συρίας και από την παροχή τεχνογνωσίας από την Πιονγκ Γιανγκ. Αυτή την εγκατάσταση, υποστηρίζει το δημοσίευμα, στόχευσαν τα ισραηλινά μαχητικά, πέρσι το Σεπτέμβρη και ελέγχει σήμερα αντιπροσωπεία της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Πάντως, όπως καταλήγει το «Ντερ Σπίγκελ», επικαλούμενο έκθεση των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, η Δαμασκός, πλέον, επανεξετάζει την υποστήριξή της στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Από την άλλη, πάντως, στα αμερικανικά ΜΜΕ φιλοξενούνται εκτιμήσεις Αμερικανών «ειδικών», όπως ο Σαμ Γκάρντινερ, απόστρατος συνταγματάρχης της αεροπορίας, που τονίζουν ότι οι ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι τόσο διάσπαρτες, απομακρυσμένες και πολυάριθμες που μια μονομερή επίθεση δε θα έχει κανένα σοβαρό αποτέλεσμα. Οι εκτιμήσεις αυτές μιλούν για περίπου 1.000 στόχους, συμπληρώνοντας ότι μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή δε θα έπληττε παρά μόνο 100.

Ιρανικές αντιδράσεις

Η Τεχεράνη δε θα κάνει καμία διαπραγμάτευση για το πυρηνικό της πρόγραμμα, με προϋπόθεση τον τερματισμό του εμπλουτισμού ουρανίου, επαναλάμβανε ο εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης. Ο Γκολαμχοσέιν Ελχάμ συμπλήρωσε, δε, ότι οι πληροφορίες για ισραηλινές προετοιμασίες επίθεσης αποδεικνύουν πόσο «επικίνδυνο καθεστώς» είναι το Ισραήλ. Ο πρόεδρος της Βουλής, Αλί Λαριτζάνι, τόνισε ότι το Ιράν «είναι έτοιμο για όλα τα στρατιωτικά σενάρια, και αν τελικά γίνει ισραηλινή επίθεση, μεγαλύτερη καταστροφή θα υποστεί το Ισραήλ».

Από την άλλη, όμως, χτες, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μουχάμαντ Αλί Χοσεϊνί δήλωνε ότι το κείμενο κινήτρων που εκπόνησε το Συμβούλιο Ασφαλείας και η Γερμανία και παραδόθηκε στην Τεχεράνη από τον Σολάνα, πριν από λίγες ημέρες, εξετάζεται σοβαρά από την ιρανική ηγεσία. «Εχουν εντοπιστεί αρκετά σημεία συμφωνίας για να χρησιμεύσουν ως κοινό έδαφος διαλόγου», υπογράμμισε.

«Σφήνες» Σαρκοζί και Ομπάμα, προειδοποίηση Μπάρανταϊ

Για τη Γαλλία «ένα Ιράν με πυρηνικά όπλα είναι απαράδεκτο» επανέλαβε ο Νικολά Σαρκοζί, συμπληρώνοντας ότι «θα σταθεί στο πλευρό του Ισραήλ εφόσον απειλείται η ασφάλειά του». Προχωρώντας, όμως, σε μια μάλλον «σιβυλλική» τοποθέτηση, υπογράμμισε ότι το Παρίσι είναι «αποφασισμένο να φράξει το δρόμο σε ένα ιρανικό πυρηνικό όπλο με μια πολιτική που θα αρχίζει από τις ολοένα και σκληρότερες κυρώσεις και θα φτάνει μέχρι τις εντελώς ανοιχτές θύρες συνεργασίας, αν η Τεχεράνη αποφασίσει να αλλάξει στάση», αποφεύγοντας επισταμένως να αναφερθεί συγκεκριμένα στο στρατιωτικό ενδεχόμενο.

Ο Προεδρικός υποψήφιος των Δημοκρατικών, Μπαράκ Ομπάμα, σχολιάζοντας το δημοσίευμα των «Νιου Γιορκ Τάιμς», επανήλθε σε παλαιότερες δηλώσεις του, λέγοντας ότι το Ιράν «θέτει μια εξαιρετική απειλή για το Ισραήλ και το Ισραήλ δικαιολογημένα λαμβάνει αποφάσεις για την ασφάλειά του».

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα δεδομένο που να στοιχειοθετεί ότι το Ιράν είναι ένας σοβαρός και επείγων κίνδυνος» εκτίμησε, πάλι, ο επικεφαλής της ΔΕΑΕ. Ο Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ υπογράμμισε ότι αν υπάρξει στρατιωτική επίθεση εναντίον του, τότε «ολόκληρη η περιοχή θα μετατραπεί σε πυριτιδαποθήκη, το Ιράν ακόμη και αν δεν έχει πυρηνικό όπλο, θα επιδοθεί σε κούρσα για να το αποκτήσει», καταλήγοντας ότι ο ίδιος θα παραιτηθεί.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εμπιστοσύνη στις καλές προθέσεις του Ισραήλ!

Προσπάθεια δικαιολόγησης της κοινής ελληνοϊσραηλινής άσκησης

Στις... καλές και φιλειρηνικές προθέσεις του Ισραήλ, που τις εμπιστεύεται, στηρίζεται η ελληνική κυβέρνηση, για να αποδείξει ότι η κοινή ελληνοϊσραηλινή άσκηση που έγινε το πρώτο δεκαήμερο του μήνα, δεν ήταν στα πλαίσια της προετοιμασίας των Ισραηλινών για πολεμικά χτυπήματα κατά του Ιράν.

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσσόπουλος, σε χτεσινές δηλώσεις του ανέφερε ότι θεωρεί «αδιανόητο να έχει συμβεί», δηλαδή να έχει συμμετάσχει η Ελλάδα «σε άσκηση η οποία να είναι επιθετικής μορφής, τέτοιου είδους». Για να συμπληρώσει πως αυτή την εκτίμηση τη στηρίζει «στην κοινή λογική και στο αμυντικό μας δόγμα» και στα περί «υπεράσπισης του πάτριου εδάφους». Παρέπεμψε ακόμα σε σχετική κυβερνητική ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «η άσκηση δε σχετίζεται με "προετοιμασία" του Ισραήλ για επίθεση στο Ιράν». Και απαριθμούνται μια σειρά «επιχειρημάτων», όπως ότι «οι πτήσεις έγιναν σε μεγάλο ύψος που δεν προσιδιάζει σε επιθετική ενέργεια» ή ότι «οι βολές που έγιναν σε τακτικό πεδίο βολής στα Γρεβενά ήταν εικονικές, χωρίς πραγματικά πυρά και το ανάγλυφο της περιοχής δεν προσομοιάζει με τις εγκαταστάσεις στο Ιράν». Επίσης, αρνείται έμμεσα ότι υπήρξε ενεργοποίηση των ελληνικών αντιαεροπορικών συστημάτων «TOR-M1», ώστε οι Ισραηλινοί πιλότοι να εξοικειωθούν με αυτά, καθώς ανάλογα αντιαεροπορικά ρωσική προέλευσης διαθέτει και το Ιράν για την αεράμυνά του. «Δεν υπήρχε, είπε, πρόβλεψη στην άσκηση για αντιμετώπιση αντιαεροπορικών βολών που προσιδιάζει σε άσκηση επιθετικού χαρακτήρα».

Πάντως την ελληνική κυβέρνηση διαψεύδουν οι διακηρυγμένες προθέσεις του κράτους του Ισραήλ και η σχετική προετοιμασία του για χτύπημα κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν και μένει για την κυβέρνηση είτε να παραδεχτεί ότι την εξαπάτησαν οι Ισραηλινοί, είτε πως συνειδητά πήρε μέρος σε αυτό τον τυχοδιωκτισμό. Είναι σαφές πως ξέρει τι κάνει. Εφαρμόζει τα σχέδια των ιμπεριαλιστικών επιτελείων περί «ευρείας Μέσης Ανατολής».

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Αμετακίνητοι...

Η αμερικανική κυβέρνηση πιέζει Ελλάδα και ΠΓΔΜ για συμβιβασμό

Παρά τις επαναλαμβανόμενες και δημόσια τοποθετήσεις των κυβερνήσεων Αθήνας και Σκοπίων που, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο σύγκλισης σε συμφωνία για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η κυβέρνηση Μπους επανέρχεται, ασκώντας πιέσεις για μια ταχεία διευθέτηση.

Στο πλαίσιο των αμερικανικών πιέσεων εντάσσεται η σημερινή συνάντηση που θα έχει η Ντόρα Μπακογιάννη με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Κ. Ράις στη Βιέννη, στο περιθώριο της συνόδου δωρητών για το Παλαιστινιακό. Στη συνάντηση αυτή εκτιμάται ότι η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών θα επαναλάβει την αμερικανική απαίτηση για «επίδειξη ευελιξίας» από την ελληνική κυβέρνηση ώστε να υιοθετηθεί η νέα πρόταση του διαμεσολαβητή Μ. Νίμιτς, ο οποίος την προσεχή Πέμπτη θα βρίσκεται στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίμιτς προτείνει το «Βόρεια Μακεδονία», ως ονομασία της ΠΓΔΜ. Ωστόσο, όπως σημειώνουν παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η «προσφορά» Νίμιτς δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ελληνική κυβέρνηση, καθώς το προτεινόμενο «Βόρεια Μακεδονία» θα αφορά μόνο στις σχέσεις αυτής της χώρας με την Ελλάδα.

Ομως, και από την άλλη πλευρά, η νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να συμβιβαστεί με αλλαγή της ονομασίας της χώρας, ούτε μόνο έναντι της Ελλάδας. Οπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ν Γκρούεφσκι, λίγες μέρες προτού ξεκινήσει η νέα πρωτοβουλία του Μ. Νίμιτς «δεν υπάρχει καμία - ούτε στο ελάχιστο - αλλαγή στη θέση που συνδέεται με το πρόβλημα με την Ελλάδα γύρω από το όνομά μας. Δεν ανήκω στους πολιτικούς εκείνους που άλλα λένε προεκλογικά και άλλα μετά τις εκλογές». Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εμμένει στη θέση του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος και κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν επιθυμεί την εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σχετικά με την επίσκεψη του Μάθιου Νίμιτς, ο Γκρούεφσκι δηλώνει ότι την αντιμετωπίζει ως ευκαιρία για πρόοδο: «Ανεξάρτητα των αναλύσεων που καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί γρήγορη και δίκαιη λύση, η συμπεριφορά μας θα είναι άκρως επαγγελματική και με όλες τις δυνάμεις μας θα προσπαθούμε να επιλυθεί αυτό το δύσκολο ζήτημα. Θα είμαι ευτυχής εάν αλλάξουν τα πράγματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ