ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Μάη 2008
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΑΓΚΑΔΑΣ
Αμερικανοί πράκτορες σε δημοτικό σχολείο!

Ανέλαβαν την «εκπαίδευση» μικρών μαθητών και δασκάλων για τα ναρκωτικά! Καταδικάζει η ΚΟ Λαγκαδά του ΚΚΕ

Αμερικανοί πράκτορες της DIA - της υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ - μέλη του γραφείου της που εδρεύει στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στη χώρα μας, ανέλαβαν να «εκπαιδεύσουν» μαθητές και δασκάλους σε δημοτικό σχολείο σχετικά με το θέμα των ναρκωτικών!

Η απαράδεκτη αυτή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Σχολείο της Λητής του Λαγκαδά από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη και με τη συμμετοχή του προϊσταμένου της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Βασίλη Γιαρετζίδη. Είναι απορίας άξιον ότι καμία αντίδραση μέχρι στιγμής δεν υπήρξε από τους δασκάλους του σχολείου και το σύλλογό τους...

«Είναι προκλητικό να εισβάλλουν στα σχολεία μας με το προσωπείο του "καλού τιμωρού" και του καλοσυνάτου διώκτη των ναρκωτικών οι πράκτορες των ΗΠΑ, της χώρας με το συντριπτικά μεγαλύτερο αριθμό χρηστών και τη μεγαλύτερη κατανάλωση ναρκωτικών στον κόσμο», τονίζεται σε ανακοίνωση της Αχτιδικής Επιτροπής Λαγκαδά του ΚΚΕ, που καταδικάζει την παρουσία των Αμερικανών πρακτόρων σε δημοτικό σχολείο.

Η ΚΟ Λαγκαδά του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους της Λητής και όλης της περιοχής «να καταδικάσουν τέτοιες ενέργειες που στοχεύουν στον εξωραϊσμό του ρόλου των ιμπεριαλιστών, που θέλουν να μας κάνουν να συμπαθήσουμε τους καλούς Αμερικάνους που έρχονται να μας εκπολιτίσουν, θέλουν να μας κάνουν να συνηθίσουμε να βλέπουμε παντού δίπλα μας τους επικυρίαρχους ιμπεριαλιστές».

Επίσης, στην ίδια ανακοίνωση, γίνεται αναφορά στις ευθύνες των ΗΠΑ όσον αφορά την παραγωγή οπίου και ηρωίνης στο κατεχόμενο Αφγανιστάν, για το πώς (δεν) καταπολεμούν τα ναρκωτικά στην ίδια τη χώρα τους, όπου το 40% των μαθητών είναι μόνιμοι ή ευκαιριακοί χρήστες, ενώ είναι χιλιάδες τα παιδιά που οι μισθοφόροι δολοφόνοι των ΗΠΑ σκοτώνουν καθημερινά σε Ιράκ, Αφγανιστάν, Γιουγκοσλαβία και αλλού.

ΚΟΖΑΝΗ
Αγωγή της ΔΕΗ στους κατοίκους που αγωνίζονται

Ενα εκατομμύριο ευρώ ζητά η ΔΕΗ για κάθε μέρα κατάληψης από τους κατοίκους σε Ρυάκι και Αγιο Δημήτριο

Το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ για κάθε μέρα κατάληψης ζητά με αγωγή της η ΔΕΗ από τους κατοίκους των δημοτικών διαμερισμάτων Ρυακίου και Αγίου Δημητρίου του Δήμου Ελλησπόντου Κοζάνης που, για 21 μέρα χθες, συνέχιζαν την κατάληψη των ταινιόδρομων μεταφοράς τέφρας και λιγνίτη του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.

Με ανακοίνωσή της η διοίκηση της επιχείρησης, προειδοποιεί τους κατοίκους που παραμένουν στο μπλόκο, ότι είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει την ομαλή επαναλειτουργία του σταθμού «με κάθε μέσο». Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι που κατέλαβαν το σταθμό, αν και βρίσκονται σε πολυήμερο αγώνα, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν, τονίζοντας ότι «στις 21 μέρες κατάληψης δεν ήρθε κανείς να συζητήσουμε, απεναντίας εδώ και χρόνια οι αρμόδιοι της ΔΕΗ και της κυβέρνησης μας εμπαίζουν με υποσχέσεις που δεν τηρούνται».

Στο μεταξύ, σύσκεψη σωματείων και φορέων που υποστηρίζουν τον αγώνα των κατοίκων του Δήμου Ελλησπόντου, όπως των σωματείων Οικοδόμων, Γούνας, της ΝΑΣ και της ΔΑΣ Κοζάνης, της ΠΚΣ, Επιτροπών Ειρήνης κλπ., πραγματοποιήθηκε, χτες, στην Κοζάνη και στη συνέχεια αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων επισκέφθηκε τους κατοίκους στο μπλόκο για να τους μεταφέρει ψήφισμα.

Οπως τόνισαν οι εκπρόσωποι των φορέων, στηρίζουν τον αγώνα των κατοίκων του Αγ. Δημητρίου και Ρυακίου που συνεχίζουν την κατάληψη στη Βόρεια Πύλη του Αγίου Δημητρίου και έχουν ξεσηκωθεί, διεκδικώντας τα αυτονόητα: Αμεσα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας, καταπολέμηση της ανεργίας με μαζικές προσλήψεις στη ΔΕΗ ΑΕ και υπεράσπιση των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων.

Αναφέρθηκε ακόμη ότι η πορεία του αγώνα των κατοίκων των πληττόμενων οικισμών αποτελεί ενθαρρυντικό παράδειγμα για το λαό του νομού Κοζάνης. Ο συντονισμός που οικοδομείται με εργατικά σωματεία και άλλες κοινωνικές, πολιτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, η συσπείρωση που αναπτύσσεται μεταξύ λαού και εργαζομένων είναι απαραίτητο στοιχείο για την επιτυχή έκβαση των κινητοποιήσεων. Η ΠΚΣ που συμμετείχε στην εκδήλωση με ανακοίνωσή της «χαιρετίζει και στηρίζει τον πολυήμερο και δύσκολο αγώνα των κατοίκων του Αγ. Δημητρίου και Ρυακίου και καταδικάζει την επιχείρηση τρομοκράτησής τους».

Η ΔΕΗ

Εκτός από την αγωγή, η ΔΕΗ επιστρατεύει και το φόβητρο των πιθανών διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος, για να προκαλέσει την κοινωνική κατακραυγή απέναντι στον αγώνα των κατοίκων. Μετά από αίτημά της προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που έγινε αποδεκτό σύμφωνα με πληροφορίες, εγκρίθηκε η δυνατότητα της μη χρήσης υδροηλεκτρικών μονάδων, οι οποίες κατά περίπτωση θα χαρακτηρίζονται από τη ΔΕΗ ως μη διαθέσιμες.

Πρακτικά, η ΔΕΗ θα πρέπει να αυξήσει τις εισαγωγές, ωστόσο προβλήματα της σύνδεσης με την Ιταλία περιορίζουν αυτές τις δυνατότητες, οπότε οι προγραμματισμένες διακοπές είναι ένα ενδεχόμενο, χωρίς να ανακοινώνεται προς το παρόν. Η ΔΕΗ δηλώνει λόγω της κατάληψης έχουν μειωθεί τα αποθέματα λιγνίτη και ισχυρίζεται ότι οι λιγνιτικές μονάδες μπορούν να λειτουργήσουν σε πλήρη ισχύ μόνο για πέντε συνεχόμενες μέρες.

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Οργιάζει η εγκατάλειψη «ανθεί» η φιλανθρωπία

Ο «Ρ» επισκέφτηκε το χώρο στον Αγιο Ανδρέα όπου είχαν μεταφερθεί οι 123 πρόσφυγες, τη φροντίδα των οποίων η κυβέρνηση ανέθεσε σε Μη Κυβερνητική Οργάνωση

Από τις εγκαταστάσεις στον Αγ. Αντρέα, όπου φιλοξενούνται οι πρόσφυγες
Από τις εγκαταστάσεις στον Αγ. Αντρέα, όπου φιλοξενούνται οι πρόσφυγες
Πλήρης ανυπαρξία της κυβερνητικής πολιτικής και κοινωνικής μέριμνας για πρόσφυγες και μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα αναζητώντας μια διέξοδο. Ανάθεση του ευαίσθητου και σοβαρού αυτού θέματος σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για «εκτόνωση» του προβλήματος. Κατά τα άλλα, η αντιμεταναστευτική πολιτική, οι διωγμοί, οι απελάσεις και η μη παροχή των κατάλληλων εγγράφων για όσους επιθυμούν να φύγουν από την Ελλάδα, «καλά κρατούν».

Αυτό αναδείχτηκε και από τη χθεσινή επίσκεψη του «Ρ» στην Ε' παιδική εξοχή του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας στον Αγιο Ανδρέα, όπου το περασμένο Σαββατοκύριακο μεταφέρθηκαν 123 πρόσφυγες από τη Λέρο και τη Ρόδο, τη φροντίδα των οποίων το υπουργείο Υγείας έχει αναθέσει στη ΜΚΟ PRAKSIS.

Χθες, ο αριθμός των προσφύγων - σχεδόν όλοι Αφγανοί - που βρίσκονται στον οικισμό είχε φτάσει στους 40. Οι 22 πιστοποιημένοι ανήλικοι μεταφέρθηκαν την Τετάρτη σε Κέντρα Υποδοχής Ανηλίκων, που στην πλειοψηφία τους διαχειρίζονται άλλες ΜΚΟ.

Συγκεκριμένα, όπως μας είπαν οι άνθρωποι της PRAKSIS: 5 μεταφέρθηκαν στη Μακρυνίτσα Βόλου (της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ), 5 στη Θεσσαλονίκη (της ΜΚΟ «Κοινωνική Αλληλεγγύη»), 7 στη Θεσσαλονίκη (της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ), 4 στα Ανώγεια Κρήτης (Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας) και 1 κοπέλα από την Αιθιοπία στο Κέντρο Κοινωνικής Φροντίδας - Παιδούπολη. Ενδεικτικό της κρατικής εγκατάλειψης είναι ότι και η μεταφορά ακόμα των παιδιών έγινε συνοδεία εργαζομένων των ΜΚΟ.

Επιπλέον, οι πρόσφυγες θα μεταφερθούν στις 13 Ιούνη στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στο Λαύριο, το οποίο λειτουργεί, όπως μας είπαν, με ευθύνη του «Ερυθρού Σταυρού».

Οι υπόλοιποι 61 επέλεξαν να μην κάνουν καν αίτηση για άσυλο και να φύγουν αναζητώντας την τύχη τους. Ο Κανονισμός του Δουβλίνου σχετίζεται άμεσα με αυτή τους την απόφαση, καθώς καταστρατηγεί το δικαίωμα του πρόσφυγα να επιλέξει τη χώρα στην οποία θέλει να πάει και η «τύχη» του καθορίζεται από τη χώρα όπου θα υποβάλει αίτηση ασύλου.

Στοιχεία κάνουν λόγο για μείωση των αιτήσεων αναλογικά με τον αυξανόμενο αριθμό προσφύγων και μεταναστών που εισέρχονται στην ΕΕ. Οι πρόσφυγες όταν ξέρουν πως ούτε άσυλο θα πάρουν και θα έρθουν σε επαφή με έλεγχο και καταγραφή των δεδομένων τους, προτιμούν να μην κάνουν καν αίτηση παρά να είναι «φακελωμένοι», εγκλωβισμένοι και διά βίου παράνομοι...

Μεταπτυχιακό για ΜΚΟ!

Μνημόνιο συνεργασίας υπογράφτηκε μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, παρουσία του υπουργού Παιδείας Ευρ. Στυλιανίδη, για το πρώτο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με θέμα «Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας». Σκοπός της δημιουργίας του μεταπτυχιακού αυτού προγράμματος είναι να βγάλει στελέχη για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, τα Τοπικά Συμβούλια Νέων και γενικότερα φορείς νεολαίας για να προωθήσουν τις ευρωπαϊκές πολιτικές.

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί κατά τα 2/3 από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και κατά το 1/3 πιθανά από δίδακτρα που θα πληρώνουν οι φοιτητές. Το περιεχόμενο του προγράμματος αφορά στην προώθηση των ευρωενωσιακών πολιτικών στη νεολαία, που αναλαμβάνει η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς στη Θεσσαλονίκη ως κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ