Εκτεθειμένοι είναι κυβέρνηση και πρωθυπουργός, μετά την απόφαση να παράσχουν κάλυψη στον άτυπο σύμβουλο του Κ. Καραμανλή, Γ. Κεφαλογιάννη, παρά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του πρώην βουλευτή για δύο πλημμελήματα.
Από την πρώτη στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα, ενώ στη συνέχεια πρόσφερε κάλυψη στον πρωθυπουργικό σύμβουλο, εφαρμόζοντας την ίδια τακτική που είχε ακολουθηθεί και σε άλλες περιπτώσεις συμβούλων του Κ. Καραμανλή. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού στο πρόσωπο του Γ. Κεφαλογιάννη, αν και την ίδια στιγμή δε λείπουν οι παρασκηνιακές υποδείξεις προς τον Γ. Κεφαλογιάννη για «εθελούσια έξοδο» από το Μέγαρο Μαξίμου, γεγονός που, όπως αφήνουν σαφώς να εννοηθεί, θα έβγαζε τον πρωθυπουργό από τη δύσκολη θέση. Επίσημα πάντως ο Ευ. Αντώναρος άφησε να διαφανεί ότι οι κατηγορίες σε βάρος του πρώην βουλευτή Ρεθύμνου δεν ευσταθούν και στο τέλος θα δικαιωθεί. «Δεν πρέπει κανείς να σπεύδει να βγάζει οποιαδήποτε συμπεράσματα για έναν άνθρωπο της πολιτικής προσφοράς του Γιάννη Κεφαλογιάννη, ο οποίος σε όλη του τη ζωή, σε όλη του την πολιτική σταδιοδρομία, σεβάστηκε το Σύνταγμα και τους νόμους», είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα υποστήριξε ότι «δεν έχει αντικείμενο» το αίτημα για παραίτησή του: «Σας θυμίζω ότι λόγω της μακράς εμπειρίας του στην πολιτική ο κ. Κεφαλογιάννης είναι από το 2006 άτυπος και άμισθος σύμβουλος και όχι διορισμένος με μισθό, όπως οι άλλοι σύμβουλοι του πρωθυπουργού. Από πού να παραιτηθεί, λοιπόν;», αναρωτήθηκε.
Ο ίδιος ο Γ. Κεφαλογιάννης σε χτεσινή γραπτή δήλωσή του, αφού επικαλείται την 40χρονη θητεία του στη Βουλή και τη μακρά του παρουσία στο δημόσιο βίο, όπου «υπερασπίστηκε το Σύνταγμα και τους νόμους», κάνει λόγο για «προσπάθεια σπίλωσής μου, με βάση ουσιαστικά αστήρικτες κατηγορίες», που «θα καταρρεύσει ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης και οι υπαίτιοι της σκευωρίας αυτής θα κληθούν να λογοδοτήσουν». Αφήνοντας αιχμές κατά πολιτικών αντιπάλων του, καταλήγει επισημαίνοντας πως «όσοι από πολιτικά κίνητρα πιστεύουν ότι θα με πλήξουν απλώς τους υπενθυμίζω την παροιμία: Καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται».
Επισημαίνεται ότι εναντίον του Γ. Κεφαλογιάννη ασκήθηκε ποινική δίωξη για δύο πλημμελήματα. «Πρόκληση σε τέλεση πλημμελήματος» και «απόπειρα υπόθαλψης εγκληματία», που αφορούν σε πιέσεις που καταγγέλλεται ότι είχε ασκήσει σε αστυνομικούς, προκειμένου να μην καταθέσουν σε βάρος κατηγορουμένου για καλλιέργεια 1.500 δενδρυλλίων χασίς, ο οποίος είχε συλληφθεί το 2005. Ο πρώην βουλευτής της ΝΔ παραπέμπεται να δικαστεί στις 22 Σεπτέμβρη στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου. Στο εδώλιο θα καθίσει και το στέλεχος της ΝΟΔΕ Ρεθύμνου και υπεύθυνος στα θέματα Παιδείας στο νομό, Αρκάδιος Σπανουδάκης. Η υπόθεση έφτασε ενώπιον του εισαγγελέα όταν αστυνομικός σε συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ρεθύμνου, στις 9 Γενάρη 2006, κατήγγειλε ότι ο Γ. Κεφαλογιάννης είχε ζητήσει από δύο συναδέλφους του να αλλάξουν τις καταθέσεις τους προκειμένου να αθωωθεί κατηγορούμενος για υπόθεση ναρκωτικών.
Ο αστυνομικός είχε διατυπώσει τη συγκεκριμένη καταγγελία παρουσία του εισαγγελέα Ρεθύμνου, του νομάρχη, 11 δημάρχων του νομού και ακόμη 50 ατόμων που παρευρίσκονταν σε εκείνη τη σύσκεψη. Θέμα της σύσκεψης ήταν η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην περιοχή των Ζωνιανών και της ευρύτερης περιοχής του Μυλοποτάμου. Ο αστυνομικός, που υπηρετεί στην ειδική υπηρεσία αντιμετώπισης της εγκληματικότητας στην Κρήτη, την ΥΔΑΣΥΔΕ, και ήταν επικεφαλής αρκετών επιχειρήσεων στα Ζωνιανά, κατήγγειλε τον κ. Κεφαλογιάννη για «εκβιαστικές παρεμβάσεις προς όφελος των χασισοκαλλιεργητών». Υποστήριξε μάλιστα ότι «έταξε στον έναν αστυνομικό και διορισμό της γυναίκας του».
Η δίωξη για απόπειρα υπόθαλψης εγκληματία είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση και είναι πρωτοφανές ότι ασκείται σε έναν τέως υπουργό και εν ενεργεία σύμβουλο του πρωθυπουργού, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, συμπληρώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ περιμένει εξηγήσεις από τον ίδιο τον Γ. Κεφαλογιάννη, αλλά και τον τον πρωθυπουργό.
Στην παραπέρα καλλιέργεια και βάθεμα της παραπλάνησης του λαού στην κατεύθυνση της συντήρησης του δικομματικού πολιτικού συστήματος και του εγκλωβισμού του λαού σε αυτό, με παράλληλη αναζήτηση «κεντροαριστερών» διαπιστευτηρίων μέσω της προσέγγισης με τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, κινείται το ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικές είναι οι χτεσινές δηλώσεις του Κ. Σκανδαλίδη, υπεύθυνου «για το διάλογο με τα άλλα κόμματα της αριστεράς και την προώθηση των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ», μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου.
Η συγκεκριμένη συνάντηση έγινε ενόψει της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Δευτέρα και θα έχει ως ένα από τα βασικά θέματα τις προτάσεις «συνεργασίας» του ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Στις δηλώσεις του ο Κ. Σκανδαλίδης, φανερώνοντας ακριβώς ότι το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει να αξιοποιήσει τα κατά καιρούς ανοίγματα του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση ...«αντιδεξιού μετώπου», δήλωσε: «Εμείς μιλάμε για το ποιος θέλει να διώξει τη Δεξιά από την κυβέρνηση, όσο γίνεται γρηγορότερα, γιατί το έχει ανάγκη ο τόπος».
Εχοντας αφετηρία ακριβώς αυτή την κοινή «αντιπολιτευτική τακτική», τα δυο κόμματα επιχειρούν να κρύψουν ότι δεν ασκούν επί της ουσίας αντιπολίτευση στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Δεν μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο, αφού οι θέσεις και τα προγράμματά τους είναι δομημένα πάνω στις «ευρωενωσιακές» πολιτικές. Αντίθετα και οι δυο προσπαθούν να εγκλωβίσουν τα λαϊκά στρώματα στη λογική διαχείρισης του συστήματος. Εξάλλου χτες ο Κ. Σκανδαλίδης έκανε λόγο: «Για συνεργασία των προοδευτικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων του τόπου, για να προσφέρουμε μία πραγματικά εναλλακτική πρόταση μιας διαφορετικής εξουσίας, απ' αυτή που σήμερα κυβερνάει τον τόπο».
Την ίδια στιγμή βέβαια η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να απορρίπτει την προοπτική «συνεργασίας» και κληθείς να σχολιάσει αυτή τη θέση ο Κ. Σκανδαλίδης ανέφερε ότι δεν καταλαβαίνει «αυτή την τόσο διαρρήδην και με τέτοιους λεκτικούς ακροβατισμούς αντίδραση, κάθε φορά, του κ. Τσίπρα και του κ. Αλαβάνου» και αναρωτήθηκε: «Μήπως υπάρχει κανένα εσωτερικό τους πρόβλημα που δεν το ξέρω;».
Πάντως, ο ίδιος ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει «να νικήσει στις εκλογές» και πρόσθεσε ότι «πάντα ένα μεγάλο κόμμα παλεύει για την αυτοδυναμία του».
Η φραστική κόντρα ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Καραμανλή, και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, δεν μπόρεσαν να κρύψουν τη σύμπλευση των δύο κομμάτων στις πολιτικές λιτότητας και υποβάθμισης που πρεσβεύουν για το χώρο της Υγείας. Αφορμή αποτέλεσε η συζήτηση σχετικής Ερώτησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της «Ωρας του Πρωθυπουργού».
Ο Κ. Καραμανλής επιχείρησε να παρουσιάσει την πολιτική περιορισμού των δαπανών στο χώρο της Υγείας ως ...επίτευγμα, λέγοντας πως «εξοικονομούνται περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Βάζουμε, με το νόμο για τις προμήθειες, οριστικό τέλος στο άναρχο τοπίο που κυριαρχούσε στα οικονομικά του συστήματος Υγείας. Μέσα στο χρόνο ολοκληρώνονται οι σχετικές διαδικασίες και σύντομα θα έχουμε σημαντικά, απτά, χειροπιαστά αποτελέσματα στην εξοικονόμηση πόρων». Επίσης, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αύξησε τα κονδύλια για την Υγεία κατά 9,4%, προσθέτοντας αναφορικά με τις προσλήψεις προσωπικού ότι «επιταχύναμε χωρίς εκπτώσεις ως προς τη διαφάνεια και την αξιοκρατία τις διαδικασίες για τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ. Κύρια προτεραιότητα τώρα είναι η στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας».
Για αδιαφορία και ανικανότητα διαχείρισης κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Γιώργος Παπανδρέου, υποστηρίζοντας ότι «η σπατάλη και η διαφθορά διογκώνονται και οι φαρμακευτικές δαπάνες, λόγω της προκλητικής δικής σας κατάργησης της λίστας, εκτροχιάζονται». Επίσης, υποστήριξε πως «ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου συστήματος Υγείας είναι πρόβλημα πολιτικό. Εσείς δεν έχετε την πολιτική βούληση να αλλάξετε τα πράγματα προς το καλύτερο».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, μιλώντας για υποβάθμιση της Υγείας και ελλείψεις προσωπικού. Πάντως, ομολόγησε τη σύμπλευση του κόμματός του με την πολιτική λιτότητας, λέγοντας ότι «δεσμευόμαστε για αποτελεσματική, δωρεάν, δημόσια Υγεία με αύξηση της χρηματοδότησης κατά μία μονάδα του ΑΕΠ σε περίοδο τετραετίας, με περίθαλψη για όλους 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες τη βδομάδα».
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σχετικά με την ποινική δίωξη κατά Κεφαλογιάννη
Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει σχετικά με την ποινική δίωξη κατά του Γ. Κεφαλογιάννη:
«Οσα υποστήριξε ο κ. Κεφαλογιάννης δεν είναι πειστικά. Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις».
Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Συμπαράστασης στα θύματα πολιτικής δίωξης «Η Δημοκρατική Μέριμνα», λόγω μη απαρτίας της γενικής συνέλευσης που είχε οριστεί για τις 28 Μάη, θα πραγματοποιήσει τη συνέλευση την Τετάρτη 4 Ιούνη, στις 6 μ.μ., με τα ίδια θέματα, στο Σύλλογο Λογιστών, Κάνιγγος 27.