Σάββατο 31 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Φραστικές κόντρες άνευ ουσίας για την Υγεία

Η φραστική κόντρα ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Καραμανλή, και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, δεν μπόρεσαν να κρύψουν τη σύμπλευση των δύο κομμάτων στις πολιτικές λιτότητας και υποβάθμισης που πρεσβεύουν για το χώρο της Υγείας. Αφορμή αποτέλεσε η συζήτηση σχετικής Ερώτησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της «Ωρας του Πρωθυπουργού».

Ο Κ. Καραμανλής επιχείρησε να παρουσιάσει την πολιτική περιορισμού των δαπανών στο χώρο της Υγείας ως ...επίτευγμα, λέγοντας πως «εξοικονομούνται περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Βάζουμε, με το νόμο για τις προμήθειες, οριστικό τέλος στο άναρχο τοπίο που κυριαρχούσε στα οικονομικά του συστήματος Υγείας. Μέσα στο χρόνο ολοκληρώνονται οι σχετικές διαδικασίες και σύντομα θα έχουμε σημαντικά, απτά, χειροπιαστά αποτελέσματα στην εξοικονόμηση πόρων». Επίσης, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αύξησε τα κονδύλια για την Υγεία κατά 9,4%, προσθέτοντας αναφορικά με τις προσλήψεις προσωπικού ότι «επιταχύναμε χωρίς εκπτώσεις ως προς τη διαφάνεια και την αξιοκρατία τις διαδικασίες για τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ. Κύρια προτεραιότητα τώρα είναι η στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας».

Για αδιαφορία και ανικανότητα διαχείρισης κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Γιώργος Παπανδρέου, υποστηρίζοντας ότι «η σπατάλη και η διαφθορά διογκώνονται και οι φαρμακευτικές δαπάνες, λόγω της προκλητικής δικής σας κατάργησης της λίστας, εκτροχιάζονται». Επίσης, υποστήριξε πως «ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου συστήματος Υγείας είναι πρόβλημα πολιτικό. Εσείς δεν έχετε την πολιτική βούληση να αλλάξετε τα πράγματα προς το καλύτερο».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, μιλώντας για υποβάθμιση της Υγείας και ελλείψεις προσωπικού. Πάντως, ομολόγησε τη σύμπλευση του κόμματός του με την πολιτική λιτότητας, λέγοντας ότι «δεσμευόμαστε για αποτελεσματική, δωρεάν, δημόσια Υγεία με αύξηση της χρηματοδότησης κατά μία μονάδα του ΑΕΠ σε περίοδο τετραετίας, με περίθαλψη για όλους 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες τη βδομάδα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ