ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Μάη 2008
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΜΟΛΥΣΜΕΝΟ ΗΛΙΕΛΑΙΟ
Παραπέμπουν στην ... «εταιρική ευθύνη»

Τσιμουδιά για την αποκάλυψη του «Ρ» ότι με ειδική οδηγία επιτράπηκε η μεταφορά ορυκτελαίων και άλλων τοξικών ή καρκινογόνων ουσιών από δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν ηλιέλαιο

Να «κλείσει» την υπόθεση με το μολυσμένο ηλιέλαιο επιχειρεί τώρα, παραπέμποντας και σε χειρισμούς της ΕΕ η κυβέρνηση, συνεχίζοντας στη ρότα που χάραξε από την πρώτη στιγμή, στην αποσιώπηση, δηλαδή, των ευθυνών που έχει τόσο η ίδια όσο και οι επιχειρήσεις που μολύνουν την αγορά με επικίνδυνα προϊόντα. Ευθύνες αποκλειστικές τόσο για τα σκάνδαλα που υπήρχαν στο παρελθόν, όσο και το τωρινό με τα ηλιέλαια, αλλά και εκείνα που - με βεβαιότητα μπορεί να προεξοφλήσει κανείς - θα αποκαλυφτούν στη συνέχεια και στο βαθμό που η παραγωγή - διακίνηση των τροφίμων υπόκειται στους νόμους του κέρδους. Ευθύνες που συνδέονται με την πολιτική της ΕΕ συνολικά, αφού όπως αποκάλυψε ο «Ρ» το προηγούμενο Σάββατο, με ειδική οδηγία της ΕΕ, που υιοθέτησε και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, από το 2004 ήρθη η απαγόρευση, σύμφωνα με την οποία τάνκερ που μεταφέρουν έλαια για κατανάλωση από τον άνθρωπο δεν επιτρέπεται να μεταφέρουν ορυκτέλαια και άλλες τοξικές ή καρκινογόνες ουσίες.

Οδηγίες σαν και αυτή απαρτίζουν το πλαίσιο της πολιτικής για τη διακίνηση των τροφίμων. Και ακόμη, τέτοιες, που, στο όνομα της «ελεύθερης αγοράς», προβλέπουν ότι οι επιχειρήσεις μπορούν η κάθε μια να προσκομίζει και να γίνονται δεκτά ό,τι «δικαιολογητικά», «διαπιστευτήρια» και «αναλύσεις από διαπιστευμένα εργαστήρια» εξασφαλίζουν την κερδοφορία τους στο πλαίσιο του «αυτοελέγχου». Είναι παραπάνω από βέβαιο ότι με τέτοια δεδομένα το μολυσμένο ηλιέλαιο είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου σε μια αγορά που βρίθει ακατάλληλων, νοθευμένων και επικίνδυνων προϊόντων.

Η κυβέρνηση βέβαια, που ακόμα δεν ...«έκοψε τα χέρια των κερδοσκόπων», όπως με προκλητικότητα διατεινόταν ο υπουργός Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας, δε σταματάει να προκαλεί ακόμα και σήμερα. Σ' αυτό το πλαίσιο, επιμένει να προβάλει ως λύση για τον έλεγχο των προϊόντων την περιβόητη «εταιρική ευθύνη», δίνοντας για μια ακόμα φορά συγχωροχάρτι στις μεγάλες εταιρείες με ευθύνη των οποίων οδηγούμαστε στα αλλεπάλληλα διατροφικά σκάνδαλα. Σε προχτεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό το Χρ. Φώλια με τη συμμετοχή του υφυπουργού Ανάπτυξης Γ. Βλάχου, στελεχών του υπουργείου και του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) και της ΕΣΕΕ, ζήτησε από τους επιχειρηματίες να ενημερώσουν τον ΕΦΕΤ (τριάντα τέσσερις μέρες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου) με... «αίσθημα κοινωνικής ευθύνης» για τα προϊόντα στα οποία χρησιμοποιούν ηλιέλαιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τους ζήτησε, ακόμα να μη βάλουν από την «πίσω πόρτα» στην αγορά μολυσμένες παρτίδες ηλιέλαιου, κάτι το οποίο επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση έχει απεμπολήσει τους στοιχειώδεις μηχανισμούς ελέγχου. Ακόμη, κατόπιν εορτής, κι ενώ όλα τα προϊόντα που περιέχουν ηλιέλαιο - με εξαίρεση μόνο ένα - πωλούνται κανονικά ανακοινώθηκε η σύσταση μεικτής ομάδας ελεγκτών που «θα» εξετάσουν μέχρι το τέλος του χρόνου τα σχετικά προϊόντα.

Στο μεταξύ, στη διακοπή λειτουργίας επιχείρησης συσκευασίας ελαίων στο Ρέντη με παραπομπή της στον Εισαγγελέα, προχωρά η Νομαρχία Πειραιά. Η εταιρεία («Υιοί Σταύρου Αμπατζή ΟΕ) εντοπίστηκε να κατέχει 80 τόνους ηλιέλαιο το οποίο είχε προμηθευτεί χωρίς σχετική άδεια. Η ποσότητα αυτή δεσμεύτηκε και θα σταλούν δείγματα στο Χημείο του Κράτους.

«ΝΤΟΪΤΣΕ ΤΕΛΕΚΟΜ»
Γίγαντας και στις υποκλοπές!
  • Δίκτυο «κοριών» για συνεχή παρακολούθηση ακόμα και των στελεχών της
  • ΚΚΕ: Αποδεικνύεται η κυβερνητική υποκρισία

Μηχανισμό συστηματικής παρακολούθησης με «κοριούς» στις τηλεφωνικές συνδέσεις δικών της ανώτατων στελεχών, αλλά και δημοσιογράφων, είχε στήσει επί χρόνια η γερμανική πολυεθνική «Ντόιτσε Τέλεκομ» (ΝΤ), στην οποία η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε να πουλήσει τον ΟΤΕ.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε το γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ», με την επισήμανση ότι η ΝΤ «επί χρόνια κατασκόπευε συστηματικά μέλη του εποπτικού της συμβουλίου, δικούς της μάναντζερ και δημοσιογράφους που κάλυπταν το σχετικό ρεπορτάζ». Είναι αξιοσημείωτο ότι το δημοσίευμα του περιοδικού έσπευσε να το επιβεβαιώσει αμέσως η ηγεσία του γερμανικού κολοσσού, επιχειρώντας ωστόσο να επιρρίψει τις ευθύνες στην προηγούμενη ηγεσία, της περιόδου 2005-2006. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εταιρεία έστησε το μηχανισμό υποκλοπών, προκειμένου να διαπιστώσει από πού υπήρχε διοχέτευση πληροφοριών από το εσωτερικό της προς δημοσιογράφους.

Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών από το περιοδικό, ο διευθύνων σύμβουλος της ΝΤ Ρενέ Ομπερμαν υποχρεώθηκε να παραδώσει τα δεδομένα των υποκλοπών κατά στελεχών της και δημοσιογράφων στην Εισαγγελία της Βόννης, δηλώνοντας «βαθύτατα συγκλονισμένος».

Για το σκάνδαλο αυτό ρωτήθηκε χτες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος επανέλαβε τον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι «η ελληνική κυβέρνηση διασφάλισε στη συμφωνία με την ΝΤ τα εθνικά συμφέροντα και την εθνική ασφάλεια», για να προσθέσει: «Θα περιμένουμε από τη γερμανική δικαιοσύνη να διερευνήσει μια πραγματικά ενδιαφέρουσα υπόθεση».

Το ΚΚΕ

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με τις αποκαλύψεις για υποκλοπές σημειώνει:

«Οι αποκαλύψεις σχετικά με το ρόλο της Deutsche Telekom σε υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων αποδεικνύουν πόσο υποκριτικοί είναι οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι έχει διασφαλίσει την προστασία των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων στον ιδιωτικοποιημένο ΟΤΕ, εκχωρώντας το μάνατζμεντ στη Deutsche Telekom. Ταυτόχρονα δείχνει πόσο αβάσιμες είναι οι θέσεις ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ ότι μπορεί να υπάρξει δημόσιος έλεγχος υπέρ των λαϊκών δικαιωμάτων, στον ιδιωτικοποιημένο και απελευθερωμένο τομέα τηλεπικοινωνιών».

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΚΕΡΔΗ
Συνεχίζεται η άνοδος και το 2008

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται και φέτος η κερδοφορία των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, παρά τη μείωση των ρυθμών του ΑΕΠ, τις αναταράξεις στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις «αβεβαιότητες» που εκφράζουν τα κέντρα της πλουτοκρατίας.

Αποκαλυπτικοί είναι οι ισολογισμοί για το α΄ τρίμηνο του 2008 από τους οποίους προκύπτει ότι:

  • Η MIG απέσπασε καθαρά κέρδη ύψους 202,2 εκατ. ευρώ, από 54,9 εκατ. ευρώ πέρυσι, καταγράφοντας αύξηση 268%. Ο επικεφαλής του ομίλου, μεγαλοεπιχειρηματίας Α. Βγενόπουλος, δήλωσε ότι «παρά τις δυσκολίες του οικονομικού περιβάλλοντος» θα επιτύχουν κερδοφορία που θα τους επιτρέψει να ανταμείψουν τους «μακροπρόθεσμους επενδυτές, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της κρίσης θα έχουν μια καλή απόδοση της επένδυσης»...
  • ΟΠΑΠ: Τα καθαρά κέρδη απογειώθηκαν σε 208,5 εκατ. ευρώ (από 157,7 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2007) εμφανίζοντας αύξηση 32,2%.
  • Αγροτική Τράπεζα: Η μάζα των καθαρών κερδών διαμορφώθηκε σε 30,3 εκατ. ευρώ (από 74,6 εκατ. ευρώ πέρυσι). Αύξηση 12,3% καταγράφεται στα έσοδα από τόκους. Το δανειακό χαρτοφυλάκιο της τράπεζας - μετά τις προβλέψεις και διαγραφές δανείων ύψους 455 εκατ. ευρώ - διογκώθηκε σε ποσοστό 12,7% στα 15,9 δισ. ευρώ.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πυκνώνουν απειλητικά τα σύννεφα

«Υποδειγματικές» οι παρεμβάσεις της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, λέει ο Γ. Αλογοσκούφης

Τα καλά λόγια - μέχρι σημείου κολακείας - που απηύθυνε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών προς τον πρόεδρο της Κεντρικής Αμερικανικής Τράπεζας Β. Μπερνάκι, για τον τρόπο που χειρίστηκε τη χρηματοπιστωτική κρίση στις ΗΠΑ, δεν ήταν αρκετά, για να καλύψουν τον σκεπτικισμό και τη μεγάλη ανησυχία που επικρατεί στα επιτελεία του κεφαλαίου, για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Αλλωστε, οι δηλώσεις του Γ. Αλογοσκούφη, μετά τη συνάντηση που είχε την προηγούμενη Παρασκευή με τον Aμερικανό τραπεζίτη, κάθε άλλο παρά αισιόδοξες ήταν. Ο υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων: «συζητήσαμε τις πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικότητα και το ενδεχόμενο επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και ο διεθνής πληθωρισμός, που προέρχεται από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, των τροφίμων και των πρώτων υλών».

Η προοπτική επιβράδυνσης της αμερικανικής, αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας, σε συνδυασμό με την άνοδο του διεθνούς πληθωρισμού, η προοπτική, δηλαδή, της επανεμφάνισης του στασιμοπληθωρισμού και γιατί όχι και μιας οικονομικής κρίσης, αποτελούν σήμερα το μεγάλο φόβητρο για τα επιτελεία του κεφαλαίου. Μια τέτοια προοπτική, θα έχει ως αποτέλεσμα να περιέλθουν σε ανισορροπία όλα τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη (ΑΕΠ, πληθωρισμός, επιτόκια) ο έλεγχος των οποίων το προηγούμενο διάστημα, αποτελούσε τη βάση της απρόσκοπτης εξάπλωσης του κεφαλαίου διεθνώς. Από την άλλη δοκιμάζεται σοβαρότατα και το αποκαλούμενο μοντέλο της «παγκοσμιοποιημένης» οικονομίας, το οποίο στηρίζεται στην απελευθέρωση των αγορών και το οποίο είχαν διαφημίσει ως αντίδοτο στις οικονομικές κρίσεις!

Ο Γ. Αλογοσκούφης μίλησε για «πολύ δύσκολη συγκυρία», ενώ συνεχάρη τον Μπερνάκι, για τη δουλειά που έκανε από τη θέση του προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας, για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, χαρακτηρίζοντας τον τρόπο που αντέδρασε «υποδειγματικό».

Πλαφόν 5% στα χαρτιά

Να θολώσει τα νερά για το γεγονός ότι έχει αφήσει τους επιχειρηματίες ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων να κερδοσκοπούν ανενόχλητοι σε βάρος των γονέων που για διάφορους λόγους - και όχι πάντα από επιλογή - στέλνουν τα παιδιά τους σε κάποιο ιδιωτικό σχολείο, επιχειρεί η κυβέρνηση. Χτες το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι το ποσοστό αύξησης των διδάκτρων για όλες τις τάξεις, εκτός από το νηπιαγωγείο και την πρώτη τάξη του δημοτικού και του γυμνασίου, για την επόμενη σχολική χρονιά δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 5%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ