ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Μάη 2008
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Παραδίδει στα μονοπώλια τα δίκτυα μεταφορών

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, στην Ολομέλεια του Σώματος, στο Στρασβούργο

Την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων και οδηγών και τη συγκέντρωση των οδικών μεταφορών σε μεγάλες πολυεθνικές που θα λυμαίνονται ανεξέλεγκτα τον κλάδο επιδιώκει η ΕΕ, με την πρόταση οδηγίας για την πρόσβαση στις οδικές μεταφορές, δήλωσε ο ευρωβουλευτής του KKE, Θανάσης Παφίλης, παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αιτιολογώντας την καταψήφιση από τους ευρωβουλευτές του KKE της σχετικής έκθεσης. Υπακούοντας στις επιλογές του κεφαλαίου, που επέβαλε τις τέσσερις ελευθερίες και την απελευθέρωση της παροχής υπηρεσιών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα που κινείται σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση και από αυτές τις προτάσεις της Επιτροπής.

Οπως επισήμανε ο Θ. Παφίλης, στην παρέμβασή του, «καταψηφίζουμε την έκθεση για την πρόσβαση στις οδικές μεταφορές γιατί απελευθερώνει την αγορά των κοινοτικών οδικών μεταφορών, επιτρέποντας την πρόσβαση διεθνών μεταφορέων στις εθνικές μεταφορές. Παραδίδει έτσι τις διεθνείς και εσωτερικές οδικές μεταφορές εμπορευμάτων και επιβατών στις μονοπωλιακές επιχειρήσεις, με καταστροφικές συνέπειες για τις μικρομεσαίες μεταφορικές επιχειρήσεις και κυρίως για τους εργαζόμενους και τους οδηγούς, που θα γίνουν θύματα ακόμα μεγαλύτερης εκμετάλλευσης των μονοπωλιακών ομίλων».

Υπογράμμισε ότι «η πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κινείται σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση και από την πρόταση της Επιτροπής, αφού αφαιρεί ακόμα και τους ελάχιστους προτεινόμενους περιορισμούς και απαιτεί την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς διεθνών και εσωτερικών - εθνικών μεταφορών.

H δυνατότητα απεριόριστου αριθμού φορτώσεων και μεταφορτώσεων στο εσωτερικό των κρατών - μελών, απεριόριστης παραμονής του μεταφορικού μέσου και του προσωπικού σε άλλες χώρες - μέλη, μετά την πραγματοποίηση απλώς διεθνούς μεταφοράς, έχει σαν στόχο τη μείωση του εργατικού κόστους, την καταστρατήγηση των μισθολογικών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στις διεθνείς μεταφορές, την προώθηση συγκέντρωσης των δραστηριοτήτων σε μεγάλες πολυεθνικές που θα λυμαίνονται ανεξέλεγκτα τον κλάδο υποβαθμίζοντας την ποιότητα των υπηρεσιών».

Καταλήγοντας, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι «γι' αυτό και πρέπει να συναντήσει τη σθεναρή αντίσταση του ταξικού εργατικού κινήματος, στη γραμμή της απειθαρχίας και της ανυπακοής στην αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ».

ΑΓΡΙΝΙΟ
Αύριο η αγροτική κινητοποίηση

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των εκάστοτε κυβερνώντων, θα πραγματοποιηθεί στο Αγρίνιο αύριο Τετάρτη 28 Μάη και ώρα 11 π.μ στην πλατεία Δημοκρατίας με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αιτωλοακαρνανίας (ΟΑΣΝΑ).

Σε σχετική της ανακοίνωση η ΟΑΣΝΑ επισημαίνει τις ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για το ξεκλήρισμα των καπνοπαραγωγών της περιοχής στους οποίους επιδιώκεται να δοθεί το τελειωτικό χτύπημα με τη μεταφορά του 50% των επιδοτήσεων στο Β΄ πυλώνα. «Εβαλαν πλάτη - τονίζεται στην ανακοίνωση - στη διαμόρφωση και ψήφιση αυτού του κανονισμού που έγινε στα πλαίσια της υποκριτικής και αποπροσανατολιστικής σύνδεσης της αντικαπνιστικής εκστρατείας με την αντικαπνική πολιτική της ΕΕ με στόχο την κατάργηση της καπνοκαλλιέργειας για να ωφεληθούν οι πολυεθνικές καπνού των ΗΠΑ». Αναφορά γίνεται επίσης στην άσχημη κατάσταση στον κλάδο της κτηνοτροφίας, που δέχεται σοβαρό πλήγμα ιδίως μετά την κατακόρυφη αύξηση των ζωοτροφών και το δυσβάσταχτο πλέον κόστος παραγωγής, πράγμα που οδηγεί τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους στον αφανισμό. Μπρος στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνολικά οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, η ΟΑΣΝΑ απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο αυριανό συλλαλητήριο.

ΑΜΟΛΥΒΔΗ ΒΕΝΖΙΝΗ
Ακρίβυνε κι άλλο το φουλάρισμα

Eurokinissi

Νέα αύξηση στη μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης σημειώθηκε την περασμένη βδομάδα. Σύμφωνα με τις μετρήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης διαμορφώθηκε στα 1,228 ευρώ ανά λίτρο την Παρασκευή 23 του Μάη, αυξημένη κατά 0,57% σε σχέση με τις 16 του Μάη, που ήταν 1,221 ευρώ ανά λίτρο.

Το υπουργείο επιμένει πάντως σε συγκρίσεις με τα τεράστια ποσοστά αυξήσεων του αργού πετρελαίου, προκειμένου να εμφανίσει αποτελεσματική την κυβέρνηση στο θέμα του ...περιορισμού των αυξήσεων στα υγρά καύσιμα. Αγνοεί έτσι αυθαίρετα και σκόπιμα τους σύνθετους παράγοντες που διαμορφώνουν τη λιανική τιμή της βενζίνης, μεταξύ των οποίων είναι και ο ειδικός φόρος που επιβάλλεται κατ' εντολήν της ΕΕ.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Λήγουν οι προθεσμίες

Εκπνέουν οι προθεσμίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από μισθωτούς και συνταξιούχους. Ηδη, έχουν λήξει για τους φορολογούμενους με ΑΦΜ που λήγουν στα ψηφία 1 μέχρι και 8.

Για τη συνέχεια το πρόγραμμα της Εφορίας διαμορφώνεται ως εξής:

  • Σήμερα 27 Μάη: σε 9
  • Μέχρι 29 Μάη: σε 10, 20, 30, 40 και 50
  • Μέχρι 2 Ιούνη: σε 60, 70, 80, 90 και 00.
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Για «εξηγήσεις» στην Εφορία

Για εξηγήσεις στην Εφορία θα κληθούν να προσέλθουν όσοι από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά τις φορολογικές δηλώσεις, αλλά σε αυτές υπάρχουν δεδομένα που προκαλούν ...υποψίες. Οι εν λόγω φορολογούμενοι θα κληθούν να προσκομίσουν και τα έγγραφα παραστατικά στοιχεία με βάση τα οποία μειώνεται ο φόρος.

Σε αυτό το πλαίσιο στην πρώτη προτεραιότητα μπαίνουν οι ηλεκτρονικές δηλώσεις στις οποίες:

  • Οι μικροδαπάνες του νοικοκυριού (που ισχύουν μετά την 1η Αυγούστου 2007) υπερβαίνουν το 25% του συνολικού δηλωθέντος εισοδήματος.
  • Τα πιστωτικά εκκαθαριστικά με επιστροφή φόρου πάνω από 1.500 ευρώ.
  • Πιστωτικά εκκαθαριστικά με επιστροφή φόρου πάνω από το 40% του φόρου που αναλογεί στη βάση της φορολογικής κλίμακας.
  • Χρεωστικά εκκαθαριστικά στα οποία οι δηλούμενες δαπάνες μειώνουν το φόρο σε ποσοστό πάνω από το 80% σε σύγκριση με το φόρο που αναλογεί στη βάση της φορολογικής κλίμακας.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Μείωση του χρόνου ίδρυσης ΕΠΕ

Την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης εταιρειών περιορισμένης ευθύνης (ΕΠΕ) ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση προβλέπει ότι το χρονικό διάστημα για την ίδρυση μιας ΕΠΕ θα είναι 15 εργάσιμες μέρες (από 38 που χρειάζονται τώρα). Μια από τις αλλαγές έχει να κάνει με τη μείωση του ελάχιστου κεφαλαίου που απαιτείται για την ίδρυση μιας ΕΠΕ, από 18.000 ευρώ σε 4.500 ευρώ. Συνακόλουθα, ο Φόρος Συγκέντρωσης Κεφαλαίου θα μειωθεί σε 45 ευρώ από 180 ευρώ, καθώς αντιστοιχεί στο 1% του εταιρικού κεφαλαίου. Το υπουργείο θεωρεί ότι αυτό αποτελούσε ...σημαντικό εμπόδιο στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα μας.

Επίσης, για να ξεκινήσει η λειτουργία μιας ΕΠΕ, θα αρκεί πλέον η προσκόμιση βεβαίωσης του Εθνικού Τυπογραφείου για την ημερομηνία και το ΦΕΚ, όπου θα δημοσιευτεί η εταιρική σύμβαση, καθώς και το νόμιμα επικυρωμένο αντίγραφο της σύμβασης.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΣΟΔΑ
Αύξηση 6,3% στο 4μηνο

Αύξηση 6,3%, ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο από την προγραμματιζόμενη στον προϋπολογισμό έτους 2008, εμφανίζουν τα δημόσια έσοδα στο 4μηνο Γενάρης - Απρίλης. Η «υστέρηση» αυτή οφείλεται κυρίως στην κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ), πηγή από την οποία την αντίστοιχη περσινή περίοδο είχαν εισρεύσει στα δημόσια ταμεία περίπου 80 εκατ. ευρώ.

Με δεδομένες τις επιλογές της κυβέρνησης και οι φετινές φοροελαφρύνσεις προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου θα φορτωθούν στα λαϊκά στρώματα, με την επιβολή τόσο του φόρου κατοχής πάνω στη μικρή ακίνητη ιδιοκτησία όσο και διάφορα άλλα φορολογικά χαράτσια, όπως οι αυξημένοι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα καύσιμα κλπ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία 4μηνου (Γενάρης - Απρίλης 2008) του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών:

  • Τα συνολικά έσοδα έφτασαν σε 15,82 δισ. ευρώ (από 14,88 δισ. ευρώ) εμφανίζοντας αύξηση 6,3% (έναντι στόχου 12,1% για το 12μηνο σύμφωνα με τον προϋπολογισμό).
  • Ειδικά για το μήνα Απρίλη ο ρυθμός αύξησης διαμορφώνεται σε 4,3% (3,99 δισ. ευρώ).


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ