Ενας οδηγός φορτηγού στη Σάμο και ένας εναερίτης της ΔΕΗ σε χωριό των Τρικάλων σκοτώθηκαν λίγο πριν βγουν στη σύνταξη
Ανάμεσα στο στόμιο του φορτηγού και το μηχανισμό εκφόρτωσης του πλοίου βρήκε τραγικό θάνατο ο εργαζόμενος στη Σάμο (φωτ.: Ι. Ζαβουδάκης) |
Χτες το πρωί, ο 57χρονος οδηγός φορτηγού Μανώλης Μεταξάς καταπλακώθηκε από την μπουμά (βάρους 5 τόνων) του πλοίου που άδειαζε τσιμέντο στο όχημά του, όταν αυτή έσπασε, την ώρα που ο εργαζόμενος ανέβηκε να κλείσει το καπάκι στο φορτηγό του. Το νέο θανατηφόρο «ατύχημα» σημειώθηκε γύρω στις 9 π.μ., στο Καρλόβασι της Σάμου. Το πλοίο «ΑΙΟΛΙΣ» που μετέφερε το τσιμέντο ανήκει στην εταιρεία «ΤΙΤΑΝ». Ο θάνατος του εργαζόμενου, ο οποίος έκανε μεταφορές για λογαριασμό της κατασκευαστικής εταιρείας «Κουμουτσάκος», ήταν ακαριαίος.
Σύμφωνα με το Λιμεναρχείο Καρλοβάσου, την ευθύνη για την έκδοση των πιστοποιητικών αξιοπλοΐας και ασφάλειας του πλοίου έχει η ιδιωτική εταιρεία «Γαλλικός Νηογνώμονας», ενώ ο τελευταίος έλεγχος έγινε ένα μήνα πριν. Συνδικαλιστές από το νησί σημειώνουν ότι το πρώτο πράγμα που διαπίστωσαν σπεύδοντας στο χώρο του «ατυχήματος» ήταν ότι πολλά συρματόσκοινα του μεταφορτωτικού μηχανήματος του πλοίου ήταν σκουριασμένα και παλιά.
Το νέο έγκλημα σε βάρος της εργατικής τάξης και τους πολιτικούς ενόχους, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Σάμου.
Τραγικό θάνατο βρήκε προχτές το βράδυ, γύρω στις 9 μ.μ. και ο εναερίτης ηλεκτροτεχνίτης της ΔΕΗ Αθανάσιος Γκοντόπουλος. Ο 56χρονος εργαζόμενος ήταν ανεβασμένος σε κολόνα της ΔΕΗ, στο χωριό Αγ. Προκόπιος του Δήμου Αιθήκων στα Τρίκαλα, όπου πήγε μαζί με ένα συνάδελφό του για την αποκατάσταση βλάβης. Οταν έσπασε ο ασφαλειοαποζέστης (που ρυθμίζει τη ροή του ρεύματος) και «έφυγε» μαζί με το καλώδιο πέφτοντας πάνω του, ο εργαζόμενος κεραυνοβολήθηκε από ρεύμα τάσης πάνω από 20.000 βολτ.
Συνδικαλιστές του κλάδου επισημαίνουν ότι η απελευθέρωση του τομέα της Ενέργειας και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα οδηγήσουν τα επόμενα χρόνια σε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων». Ο κίνδυνος μεγαλώνει όχι μόνο για τους εργαζόμενους σε εργολαβικά συνεργεία, αλλά και για το μόνιμο προσωπικό.
Οι συνταξιούχοι κλιμακώνοντας τον αγώνα τους διεκδικούν 1.120 ευρώ κατώτερη σύνταξη και 80% του τελευταίου εν ενεργεία μισθού για τις ΔΕΚΟ, Ειδικά Ταμεία, ΤΑΝ, Δημόσιο, ΟΤΑ. Να αποσυρθεί ο νέος αντιασφαλιστικός νόμος της κυβέρνησης όπως και οι προηγούμενοι αντιασφαλιστικοί νόμοι Σιούφα - Ρέππα. Βελτίωση της περίθαλψης από τα Ταμεία και να τους παρέχεται δωρεάν καθώς και τα φάρμακα. Πάταξη της ακρίβειας και κατάργηση του ΦΠΑ, κλπ.
Μαζί με το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα οι χιλιάδες συνταξιούχοι που ζουν με συντάξεις πείνας, (το 70% του συνόλου των συνταξιούχων παίρνει σύνταξη μέχρι 600 ευρώ), αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στον τομέα της Yγείας, με μεγάλες ελλείψεις γιατρών και διαγνωστικών μέσων.
Γκέτο στυγνής εκμετάλλευσης, τρομοκρατίας και παραβίασης των εργατικών δικαιωμάτων Ελλήνων και μεταναστών εργατών, χαρακτηρίζει, με ανακοίνωσή της, την εταιρεία «CRΕΤΑ FARM» («Κρέτα Φαρμ») η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.
Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, η «Κρέτα Φαρμ» καταληστεύει τους εργαζόμενους τουλάχιστον από το 1998, με το να μην πληρώνει τις υπερωρίες των εργατών που ξεζουμίζονται πάνω από δέκα ώρες την ημέρα. Στους 200 Ινδούς εργάτες, που δουλεύουν εκεί, δε δίνει το επίδομα γάμου παρότι έχουν όλα τα προβλεπόμενα από την εργατική νομοθεσία. Δεν εφαρμόζει όρους της συλλογικής σύμβασης εργασίας που αφορούν παροχές σε είδος.
Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει ότι, ελέω της αντεργατικής πολιτικής, «στη βιομηχανία "Κρέτα Φαρμ" και για τους 1.000 περίπου εργαζόμενους που δουλεύουν στην Αθήνα και στο Ρέθυμνο, η κατάσταση είναι απαράδεκτη, πρόκειται περί γαλέρας». Σημειώνει, επίσης, ότι τα κέρδη της εταιρείας το 2007 αυξήθηκαν κατά 26,9% έναντι του 2006. Το 2007 ανήλθαν σε 15,1 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 11,9 το 2006.
Το ΠΑΜΕ απαιτεί να εφαρμοστεί τώρα η ΣΣΕ, να πληρωθούν νόμιμα οι υπερωρίες και με αναδρομική ισχύ, να δοθεί το επίδομα γάμου στους μετανάστες εργάτες από την Ινδία, να παρθούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Και δηλώνει ότι προς αυτήν την κατεύθυνση δε θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια.
Με εφόδιο την πείρα τους, οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά μπορούν να αλλάξουν σελίδα στο σωματείο τους «ΤΡΙΑΙΝΑ». Οι κρίσιμες εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης είναι σε εξέλιξη από χτες. Θα ολοκληρωθούν σήμερα στις 5 το απόγευμα. Στις ώρες που απομένουν μέχρι το κλείσιμο της κάλπης οι δυνάμεις της «Εργοστασιακής Επιτροπής Ναυπηγείων Σκαραμαγκά», θέτοντας τους εργαζόμενους απέναντι στις ευθύνες τους, διαμηνύουν: «Τώρα ψηφίζουμε για τα δικαιώματά μας, για το ψωμί των παιδιών μας. Για ένα αύριο καλύτερο», αναδεικνύοντας την υποχρέωση που έχουν απέναντι στους ίδιους και τις οικογένειές τους, απέναντι στην υπόθεση της λειτουργίας του ίδιου του ναυπηγείου, να ψηφίσουν μαζικά και με αποφασιστικότητα το συνδυασμό της ΕΕΝΣ.
Με τη συμμετοχή των εργαζομένων να κυμαίνεται στα αυξημένα επίπεδα του 2006 (μετά από αύξηση κατά 47% σε σχέση με το 2004) και τις ταξικές δυνάμεις να ενισχύονται, ολοκληρώθηκαν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου ΔΣ στην Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων. Στις φετινές αρχαιρεσίες πήραν μέρος 1.366 (από 1.264) και σε σύνολο 1.341 έγκυρων ψηφοδελτίων πήραν:
Φέτος η ΠΑΣΚΕ δεν κατόρθωσε να κατεβάσει ψηφοδέλτιο.
Για το επόμενο συνέδριο της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου, ο «Ενιαίος Αγωνιστικός Συνδυασμός Λιθογράφων» εξέλεξε 26 (από 22) αντιπροσώπους, η «Ταξική Πορεία» καμία έδρα (από 1) και η «Πρωτοβουλία Γένοβα Λιθογράφων» διατήρησε τη 1 έδρα που είχε. Τέλος, για το ΕΚΑ οι παρατάξεις εξέλεξαν αντίστοιχα 15 (από 15), κανέναν (από 1) και 1 (από κανέναν) αντιπρόσωπο.