Συγκέντρωση και πορεία χτες στη Θεσσαλονίκη. Επόμενη πανσυνταξιουχική κινητοποίηση, στις 23 Μάη στην Αθήνα
Motion Team |
Ο Δ. Μαυροδόγλου μιλάει στη συγκέντρωση των συνταξιούχων |
Οι συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, με κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Ομοσπονδιών Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΟΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ και της Συντονιστικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης. Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο Διαμαντής Μαυροδόγλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, αναφέρθηκε στη γενικευμένη επίθεση που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι. Το 70% των απόμαχων της δουλειάς προσπαθούν να επιβιώσουν με συντάξεις μικρότερες των 600 ευρώ, μέσα σε συνθήκες γενικευμένης λιτότητας και ακρίβειας, που επιβάλλει η πολιτική του κεφαλαίου και των κομμάτων του, στα πλαίσια των συναποφάσεων στην ΕΕ.
Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν εκπρόσωποι των άλλων συνταξιουχικών οργανώσεων και εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, γγ του ΕΚΘ. Ακολούθησε πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας -Θράκης, όπου ο αρμόδιος υπουργός αρνήθηκε να τους συναντήσει, δηλώνοντας απασχολημένος με την επίσκεψη Κινέζων δημοσιογράφων! Το γεγονός προκάλεσε τις αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων. Το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού είναι στις 23 του Μάη, στο μεγάλο πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο που θα γίνει στην Αθήνα.
Την πολιτική της ακρίβειας και της λιτότητας κατήγγειλαν χτες και οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στις πικετοφορίες τις οποίες διοργάνωσε η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ στον «Ευκλείδη» και στην πλατεία Ρολογιού της Νεάπολης, προβάλλοντας τις διεκδικήσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για 1.400 ευρώ κατώτερο μισθό, 1.120 κατώτερη σύνταξη, κατάργηση των διοδίων, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης κ.ά. Το Σάββατο 17 Μάη, στις 11 το πρωί, προγραμματίζεται νέα πικετοφορία του ΠΑΜΕ στο κέντρο της αγοράς, με έναρξη τη συμβολή των οδών Αριστοτέλους και Ερμού.
Αοριστολογία και ανέξοδες υποσχέσεις, η απάντηση της κυβέρνησης στα δίκαια αιτήματά τους
Από τη χτεσινή κινητοποίηση |
Ο εκπρόσωπος της ΔΑΣ ΟΤΑ και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ - ΟΤΕ Γιώργος Καταχανάς μετέφερε τη συμπαράσταση των ταξικών δυνάμεων, ενώ, στη συνάντηση με την υπουργό, ανέδειξε ως ένοχη τη συνολικά αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης. Αφού, τη στιγμή που με το νέο νόμο παρατείνεται ξανά ο εργάσιμος βίος για τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης, το ίδιο το κράτος, ως εργοδότης, καταπατά τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.
Ακολούθησε συνάντηση με τον υφυπουργό Εσωτερικών Αθανάσιο Νάκο για τα δεδουλευμένα που οφείλονται σε αρκετούς εργαζόμενους. Ο υφυπουργός κάλεσε τους δημάρχους να καταβάλουν τα χρήματα, υποσχόμενος ότι μέχρι τον Ιούνη οι δήμοι θα πάρουν την ανάλογη έκτακτη επιχορήγηση. Ακόμα, έκανε λόγο για πιθανή αλλαγή στον τρόπο πληρωμής των εργαζομένων (μέσα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους).
Παρόμοιες κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις. Στη Θεσσαλονίκη, οι σχολικοί φύλακες έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Εργατικό Κέντρο της πόλης και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.
Σήμερα η εκλογοαπολογιστική συνέλευση
Σήμερα στις 8 το πρωί θα γίνει η εκλογοαπολογιστική συνέλευση των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η οποία θα εκλέξει την εφορευτική επιτροπή για να διενεργήσει την εκλογική διαδικασία, την επόμενη βδομάδα, για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Σωματείο τους «ΤΡΙΑΙΝΑ». Από σήμερα αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την ημέρα που οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά θα έχουν την ευκαιρία να μετατρέψουν την «ΤΡΙΑΙΝΑ» από «παράρτημα» της εργοδοσίας, της πολυεθνικής «Thyssen Krup», σε όργανο πάλης στα χέρια τους, σε οργανωτή των αγώνων τους, για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεών τους, για το δικαίωμά τους στη δουλειά, για την τύχη του ίδιου του ναυπηγείου.
Οι δυνάμεις της «Εργοστασιακής Επιτροπής Ναυπηγείων Σκαραμαγκά» (ΕΕΝΣ), συζητώντας με τους εργαζόμενους σε κάθε τόπο δουλειάς του ναυπηγείου, απευθύνουν το κάλεσμα να συνεχίσουν αυτό που άρχισαν στις 16 Οκτώβρη, όταν ψήφισαν την καθαίρεση της συμβιβασμένης πλειοψηφίας. Διαμηνύουν ότι «ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ δεν πρόκειται να αλλάξουν. Είναι και θα παραμείνουν δέσμιοι της αντεργατικής κυβερνητικής και εργοδοτικής πολιτικής». Επομένως, «η ψήφος στην ΕΕΝΣ, ανεξάρτητα αν συμφωνεί σε όλα μαζί της ο καθένας μας, επιβάλλεται».