ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Μάη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ - ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ»
Συναυλία - αφιέρωμα στην κοινή τους πορεία στους αγώνες και την Τέχνη

Αύριο Δευτέρα, στις 8.30 μ.μ., στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, στο πλαίσιο των 90χρονων του ΚΚΕ

Στο πλαίσιο των 90χρονων του Κόμματος, το Πολιτιστικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ και η Κομματική Οργάνωση της Αθήνας διοργανώνουν συναυλία - αφιέρωμα με τίτλο «Γιάννης Ρίτσος - Μίκης Θεοδωράκης, η κοινή τους πορεία στους λαϊκούς αγώνες και την Τέχνη».

«Επιτάφιος», «Ρωμιοσύνη», «Δεκαοχτώ λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας», «Οι γειτονιές του κόσμου», τα τέσσερα κορυφαία έργα του Γιάννη Ρίτσου, μελοποιημένα από τον Μίκη Θεοδωράκη, θα πλημμυρίσουν τον ιστορικό και αιματοβαμμένο χώρο του Σκοπευτηρίου στην Καισαριανή, αύριο Δευτέρα, στις 8.30 μ.μ. Αφηγητής ο Κώστας Καζάκος. Απαγγέλλουν η Βέρα Κρούσκα και ο Χρήστος Ασλανίδης. Παίζει η Ορχήστρα Νέας Ιωνίας με μαέστρο τον Στέφανο Ψαραδάκο και ερμηνεύουν: Καλλιόπη Βέττα, Βασίλης Λέκκας, Κώστας Μάντζιος, Γιάννης Λάρδης, Γ. Λάμπρη, Ε. Κυριαζοπούλου, Σ. Μυλόβας, Μ. Μποτονάκης.

Νέες αντιιμπεριαλιστικές δραστηριότητες

Πορείες Ειρήνης σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στην Κερασίτσα και σε άλλες πόλεις

Από πρόσφατη αντιΝΑΤΟική κινητοποίηση της ΕΔΥΕΘ

Motion Team

Από πρόσφατη αντιΝΑΤΟική κινητοποίηση της ΕΔΥΕΘ
Σήμερα Κυριακή 18 του Μάη, στην Κερασίτσα, οι Επιτροπές Ειρήνης Πελοποννήσου πραγματοποιούν Πορεία Ειρήνης, που θα ξεκινήσει στις 5 μ.μ. από την Κερασίτσα, γενέτειρα του Γρηγόρη Λαμπράκη, και θα τερματίσει στις 7 μ.μ. στην Τρίπολη, όπου θα μιλήσει ο Γιώργος Λαμπράκης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία με τον Βασίλη Λέκκα. Εκτός απο τα πούλμαν απο Αθήνα, θα φύγει πούλμαν και από το Λουτράκι στις 1 το μεσημέρι.

Στη Θεσσαλονίκη η πορεία ειρήνης θα ξεκινήσει στις 11.30 π.μ. από το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στη Σταυρούπολη και μέσω του αμερικάνικου προξενείου θα καταλήξει στο μνημείο του Γρ. Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη.

Στο Κιλκίς θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί απο την πλατεία Ειρήνης αυτοκινητοπομπή που θα καταλήξει στο στρατόπεδο της Νέας Σάντας στις 10 το πρωί. Στο στρατόπεδο της Νέας Σάντας, όπου εδρεύει η δύναμη Ταχείας Επέμβασης του ΝΑΤΟ, θα πραγματοποιηθεί συμβολικός αποκλεισμός του στρατοπέδου από την Επιτροπή Ειρήνης Κιλκίς και την ΕΔΥΕΘ. Στη συνέχεια, η αυτοκινητοπομπή θα επιστρέψει στο Κιλκίς με ενδιάμεσο σταθμό το στρατόπεδο της Κριστόνας, όπου εδρεύει μονάδα εκπαίδευσης αξιωματικών της δύναμης ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ.

Αλλες δραστηριότητες

-- Σήμερα Κυριακή 18 του Μάη πορείες θα γίνουν στην Κατερίνη και στη Μυτιλήνη.

-- Το Σάββατο 24 του Μάη, στην Πρέβεζα, οι Επιτροπές Ειρήνης Δυτικής Ελλάδας πραγματοποιούν Πορεία Ειρήνης από τη ΝΑΤΟική βάση των «ΑΒΑΚΣ» στο Ακτιο έως την Πρέβεζα.

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ
Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής

Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τον Χαρίλαο Φλωράκη διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ, ενταγμένες στο πλαίσιο των 90 χρόνων από την ίδρυση του Κόμματος.

Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 22 Μάη, στις 8.30 μ.μ., στο επιμορφωτικό κέντρο Βιβλιοθήκη - Αρχείο «ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ» (Οδός Χ. Φλωράκη 6, πρώην Πυθίας, Χαλάνδρι). Για τη ζωή και το έργο του θα μιλήσουν: Μιχάλης Βαρδάνης, στρατηγός ε.α., Κώστας Καζάκος, βουλευτής του ΚΚΕ - ηθοποιός, Παναγιώτης Κρητικός, π. Α` αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργης Μωραΐτης, δημοσιογράφος - συγγραφέας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων, Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Η δεύτερη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 25 Μάη, στις 12 το μεσημέρι, στον Αϊ - Λια, στο Παλιοζογλώπι Ραχούλας. Θα μιλήσουν η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Γιάννης Πρωτούλης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Σε κάλεσμά της η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ σημειώνει: «Τιμούμε και συνεχίζουμε μαχητικά το δρόμο που χάραξε και συνεχίζει το ΚΚΕ, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για το σοσιαλισμό». Τονίζει πως «η αλήθεια δεν κρύβεται, όσα και να κάνουν οι ιμπεριαλιστές, οι απολογητές του καπιταλιστικού συστήματος. Οι ιδέες του Κομμουνισμού, τα ιδανικά και οι αξίες του θα γίνουν πράξη».

Υπογραμμίζει, επίσης, πως «για τη συμμετοχή στην εκδήλωση στο Παλιοζογλώπι δρομολογούνται πούλμαν από τις Κομματικές Οργανώσεις της ΚΟΑ. Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται σε όλες τις Κομματικές Οργανώσεις της ΚΟΑ. Τα πούλμαν αναχωρούν στις 6 το πρωί της Κυριακής 25 Μάη, από το κέντρο και τις συνοικίες της Αθήνας».

ΕΕΔΔΑ
Ημερίδα για τη μεταναστευτική πολιτική

Ημερίδα με θέμα την ευρωπαϊκή και ελληνική μεταναστευτική πολιτική διοργανώνει η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), την Τετάρτη 21 Μάη, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου της Νίκαιας. Στην ημερίδα θα απευθύνουν χαιρετισμό η γενική γραμματέας της ΕΕΔΔΑ Ευγενία Παπαμακαρίου και ο δήμαρχος της Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος.

Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν εισηγήσεις με θέματα: «Η θέση του μετανάστη και του πρόσφυγα μέσα από την ευρωπαϊκή και ελληνική μεταναστευτική πολιτική: Κοινωνική ένταξη ή καταστολή», με συντονιστή τον Σωκράτη Λομβάρδο από την ΕΕΔΔΑ. «Διαδρομές ένταξης και αποκλεισμού των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα» από την Μάρη Λαυρεντιάδου, πρόεδρο της ΕΕΔΔΑ. «Ευρωπαϊκή Ενωση και μετανάστες: Δεν ξέρω ο μετανάστης τι είναι, ξέρω την τιμή του μονάχα» από την Λίνα Κροκίδη της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη». «Ιδιαιτερότητες των μεταναστευτικών ροών προς την Κύπρο» από τον Δώρο Πολυκάρπου της Κίνησης για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό - Κύπρου. Επιπλέον, θα παρουσιαστούν εισηγήσεις από τον Δημήτρη Καλτσώνη (λέκτορα Κράτους και Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου) με θέμα «Μετανάστες και Δημοκρατία» και των Φραγκίσκου Ραγκούση και Ελενας Αναστασίου (δικηγόροι) με θέμα «Μετανάστες και Ανθρώπινα Δικαιώματα».

Μετά από παρεμβάσεις των παρευρισκομένων, θα ακολουθήσει προβολή ταινιών μικρού μήκους του Boujar Alimani «Το κατώτι» και του Σίμου Κορεξενίδη «Mercedes». Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα «Πολιτική ασύλου και ο νέος μεταναστευτικός νόμος: Κρίσεις, επικρίσεις και προτάσεις», όπου θα πάρουν μέρος ο Σήφης Μαυροκεφαλίδης (ΕΕΔΔΑ), η Εντα Γκέμη (υποψήφια διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Ταϊλάν (Κούρδος πρόσφυγας), ο Ηλίας Αχμέντ (από την Ενωση Εργαζομένων Μεταναστών Μπαγκλαντές Ελλάδας) και ο Σπετίμ Καραγκιόζι (οικοδόμος).

Στο Ηράκλειο Κρήτης

Το Σάββατο 24/5, στις 9 μ.μ., η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα μιλήσει στο Ηράκλειο Κρήτης, στην πλατεία Λιονταριών.

Σήμερα στον Πειραιά

Σήμερα Κυριακή εκδήλωση με θέμα: «Η πολιτική πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ και ο αγώνας των γυναικών για ισοτιμία» διοργανώνει η ΚΟ Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Α` Πειραιά του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα γίνει, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, με ομιλήτρια την Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη Λήμνο ο Γ. Μαρίνος

Στη Λήμνο θα περιοδεύσει την Πέμπτη 22 Μάη ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα της περιοδείας του έχει ως εξής: Στις 10 π.μ. επίσκεψη, περιοδεία και ομιλία στους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις ΧΡΥΣΑΦΗ. Στις 11 π.μ. επίσκεψη και ομιλία στους εργαζόμενους στην επιχείρηση ηλεκτρικών κουβερτών DREAM. Στις 12.30 μ.μ. συνέντευξη Τύπου. Στις 7 μ.μ. ομιλία σε σύσκεψη εργαζόμενων (ξενοδοχοϋπαλλήλων και οικοδόμων). Στις 9 μ.μ. ομιλία σε ανοιχτή συγκέντρωση στο λιμάνι της Μύρινας.

ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ με θέμα το Κυπριακό και τις προοπτικές για λύση, προσκαλεί αύριο η Προοδευτική Κίνηση Κυπρίων Φοιτητών Αθήνας, στις 12.00, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (αμφιθέατρο 3). Θα μιλήσουν ο Χρίστος Χριστοφίδης, ΓΓ του ΚΣ της ΕΔΟΝ και ο Αμπντουλάχ Κορκμαζχάν, πρόεδρος της νεολαίας του κόμματος Ενωμένη Κύπρος (BKP).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ