Κυριακή 18 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το ΥΠΕΧΩΔΕ, τα λόγια και η πράξη...

«Για εμάς το περιβάλλον αποτελεί προτεραιότητα στην πράξη και όχι στα λόγια», υποστηρίζει όπου σταθεί και όπου βρεθεί η κυβέρνηση διά της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ, όπως προσπαθεί να αποδείξει με διαφήμιση στο σημερινό Τύπο. Η αλήθεια όμως είναι πολύ διαφορετική. Και να θέλαμε να την παραβλέψουμε, μας το θυμίζουν:

  • Οι κάτοικοι των Βοιωτίας, Εύβοιας και Ωρωπού που πίνουν ακόμα μολυσμένο νερό εξαιτίας της ρύπανσης που προκαλούν οι βιομήχανοι στον Ασωπό.
  • Η οριοθέτηση των δασών μέσω Κτηματολογίου με τρόπο που οδηγεί σε αποχαρακτηρισμό το 30% του δασικού πλούτου, λίγους μήνες μετά την πύρινη τραγωδία του περσινού καλοκαιριού.
  • Η εμπορευματοποίηση - οικοπεδοποίηση σε όφελος του κεφαλαίου κάθε δημόσιου ελεύθερου χώρου, όπως το Ελληνικό, το Γουδί, ο Ιππόδρομος Φαλήρου, ο Ελαιώνας κ.ά.
  • Οι πάνω από 1.500 ενεργείς ή ανενεργείς ανεξέλεγκτες χωματερές που υπάρχουν ακόμα στη χώρα.
  • Η άθλια πολιτική που αναγορεύει το εμπόριο ρύπων σε «πράσινο» μέτρο κατά των κλιματικών αλλαγών.

Στην πράξη, λοιπόν, η κυβέρνηση της ΝΔ και στα θέματα του περιβάλλοντος πήρε τη σκυτάλη από το ΠΑΣΟΚ, ακολουθώντας κατά γράμμα την καταστροφική και αντιλαϊκή πολιτική του. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση μοιάζει με «Ηρακλή που μπήκε στο στάβλο του Αυγεία όχι για να αφαιρέσει, αλλά για προσθέσει», όπως θα έλεγε και ο αλησμόνητος Γιάννης Σκαρίμπας...

Ολα ένας αχταρμάς!

«Επένδυση στη γνώση» βαφτίζει το υπουργείο Παιδείας τη σφοδρή επίθεσή του σε ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία και ταυτόχρονα την επίθεσή του στο ιδεολογικό περιεχόμενο της εκπαίδευσης.

Αυτή του την επίθεση, καμουφλαρισμένη κάτω από ωραίες γενικόλογες φράσεις, τη διαφημίζει σήμερα με ολοσέλιδη καταχώρηση στον Τύπο, με αφορμή το νέο σήμα του υπουργείου και με το σύνθημα «Ολα είναι θέμα Παιδείας».

Στην πραγματικότητα, το σήμα του υπουργείου, που αντανακλά και εικαστικά την αντίληψή του για το μοντέλο της εκπαίδευσης που προωθεί, μπορεί να εκφραστεί μέσα από το σύνθημα: «Η Παιδεία είναι ένας αχταρμάς»! Το σήμα του υπουργείου είναι μια υδρόγειος σφαίρα που απαρτίζεται από δεκάδες σύμβολα που έχουν να κάνουν με τα γράμματα, τις τέχνες και το περιβάλλον και παραπέμπουν ευθέως στον αχταρμά των ασύνδετων δεξιοτήτων που προσφέρονται από το εκπαιδευτικό σύστημα οδηγώντας στην ημιμάθεια.

Στο κέντρο, δε, όλων αυτών είναι μια ανθρώπινη φιγούρα, για να σηματοδοτήσει δήθεν τον «ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης». Εμείς δίνουμε στη φιγούρα και ταυτότητα, με βάση την ασκούμενη εκπαιδευτική πολιτική: Είναι ένας επιχειρηματίας! Γιατί αυτό είναι το επίκεντρο της εκπαιδευτικής πολιτικής.

Φούμαρα για καπνοπαραγωγούς

Φούμαρα αποδείχτηκαν τα κυβερνητικά τερτίπια περί ανάληψης πρωτοβουλίας μαζί με άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ, να μην κοπεί το 50% της επιδότησης στον καπνό από το 2010.

Σε συνάντηση που είχε προ λίγων ημερών ο υπουργός Αλ. Κοντός με καπνοπαραγωγούς του Νομού Φθιώτιδας, φάνηκε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ζητήσει από την ΕΕ να μην κοπεί το 50% της επιδότησης στον καπνό. Για να ρίξει στάχτη στα μάτια των καπνοπαραγωγών ο Αλ. Κοντός ανέφερε πως ανέθεσε μελέτη στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, για τον τρόπο που θα μπορούν οι καπνοπαραγωγοί, μέσω συγκεκριμένων προγραμμάτων, να εισπράξουν από το δεύτερο πυλώνα τα χρήματα των επιδοτήσεων που περικόπτονται. Οταν όμως ακούει κανείς ότι θα γίνει μελέτη, να ...κρατάει μικρό καλάθι. Εκτός των άλλων, ο δεύτερος πυλώνας αφορά σε εξωγεωργικές δραστηριότητες και δεν αποκλείεται να προκύψουν και άλλοι δικαιούχοι, που μπορεί να είναι και μη καπνοπαραγωγοί και μη αγρότες. Αλλά κι αν ακόμα δοθούν όλα τα χρήματα που κόβονται από τις επιδοτήσεις του καπνού μέσω του δεύτερου πυλώνα, σε όσους ήταν και στους λίγους που παραμένουν καπνοπαραγωγοί, δε θα καλυφτεί ποτέ η απώλεια εισοδήματος που θα έχουν από τα όσα αποφασίστηκαν το 2004, σε συνέχεια των όσων ψήφισε το 2003 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Δε θα καλυφθεί ποτέ η απώλεια εισοδήματος στους καπνοπαραγωγούς που εξαναγκάστηκαν από τη νέα ΚΑΠ να σταματήσουν μαζικά την καπνοκαλλιέργεια. Δε θα καλυφτεί ποτέ το βίαιο ξεκλήρισμά τους!

Μετανάστες «πειραματόζωα» στις ΗΠΑ

Πέντε χρόνια λειτουργίας κλείνει η νέα υπηρεσία μετανάστευσης και τελωνείων - (ICE) του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας - (DHS) και η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» αποκαλύπτει το ζόφο που επικρατεί στα κέντρα κράτησης των μεταναστών: Από το Μάρτη του 2003, οπότε και η δημιουργία της ICE, 83 θάνατοι. Από αυτούς οι 17 είναι αυτοκτονίες, οι 30 από «αδιευκρίνιστες» συνθήκες. «Λάθος διαγνώσεις» και χορήγηση επικίνδυνων ψυχοτρόπων φαρμάκων σε ανθρώπους τους οποίους απέλασε τελικά παρά τις αιτήσεις τους για πολιτικό άσυλο ή παρά τη θέλησή τους.

Ο καταναγκαστικός φαρμακευτικός περιορισμός κρατουμένων, χωρίς επαρκή ιατρική αιτιολογία, αποτελεί παραβίαση των διεθνών κανονισμών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφέρει η «Ουάσιγκτον Ποστ», αλλά ...τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η κυβέρνηση παρέβλεπε συστηματικά τους κανονισμούς που είχε ορίσει η ίδια, όπως ότι επιτρέπεται η χορήγηση ψυχοφαρμάκων σε ξένους που απελαύνονται μόνον εάν αντιμετωπίζουν σοβαρές ψυχικές ασθένειες για την αντιμετώπιση των οποίων απαιτείται η χορήγησή τους ή εάν είναι τόσο επιθετικοί που θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους και τους γύρω τους. Ετσι, η ICE ενέτεινε τις συλλήψεις μεταναστών, οι οποίοι βρίσκονται στις ΗΠΑ «παράνομα» και προχώρησε σε μπαράζ απελάσεων.

ΒΙΒΛΙΟ
Ο Βασίλης Ρώτας και το έργο του για παιδιά και εφήβους

Ποια ήταν η ζωή του σημαντικού αυτού πνευματικού ανθρώπου; Ποια ήταν η προσφορά του στο θέατρο, στην ποίηση και στην πεζογραφία για παιδιά και εφήβους; Τι γνωρίζουμε για τη συνεργασία του με περιοδικά και εφημερίδες, από τις αρχές του 20ού αιώνα («Νουμάς»,1908), από το Μεσοπόλεμο, την Κατοχή και τη μεταπολεμική περίοδο, μέχρι και τη δεκαετία του 1970; Ποιες ήταν οι πρωτοβουλίες του στο θέατρο (σπουδές, ηθοποιία, κριτική θεάτρου, συγγραφή θεατρικών έργων, σκηνογραφία, ίδρυση του «Λαϊκού Θεάτρου Αθηνών» 1930, ίδρυση του «Θεατρικού Σπουδαστηρίου»,1942, του «Θεατρικού Ομίλου ΕΠΟΝ Θεσσαλίας» 1944 κλπ.); Ποια είναι η θεματολογία και η ιδεολογία των κειμένων του; Ποια η παιδαγωγική διάσταση του έργου του για παιδιά και εφήβους; Απαντήσεις σε αυτά και σε πολλά άλλα ερωτήματα δίνονται στις σελίδες αυτού του βιβλίου, αποτέλεσμα μακροχρόνιας επιστημονικής έρευνας και μελέτης. Είναι ένα βιβλίο διδακτορική διατριβή του συγγραφέα Θ. Καραγιάννη. Πρόκειται για ένα βιβλίο, βασικό οδηγό μελέτης της ζωής και του έργου αυτού του πολύ μεγάλου διανοούμενου. Το έργο συμπληρώνεται με πλήρες Χρονολόγιο και Εργογραφία του Β. Ρώτα, με πλούσιο Φωτογραφικό υλικό και με Ευρετήριο ονομάτων. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Γρηγοριάδης Κώστας

Η τρίτη θητεία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην πρωθυπουργία της Ιταλίας ξεκίνησε και επίσημα πριν λίγες μέρες ύστερα από την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε τόσο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και από τη Γερουσία της χώρας.

Από την πρώτη στιγμή, ο Μπερλουσκόνι ήταν σαφής. «Θα ακολουθήσουν δύσκολοι μήνες για τους Ιταλούς, οι οποίοι θα πρέπει να επιδείξουν θάρρος», έσπευσε να δηλώσει παίρνοντας τη σκυτάλη της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής που προωθούσε η λεγόμενη «κεντροαριστερή» κυβέρνηση του Ρομάνο Προντ, σημειώνοντας επίσης ότι θα επιδιώξει τη συνεργασία με το αντιπολιτευόμενο «Δημοκρατικό Κόμμα», ώστε να εφαρμοστούν οι «αναγκαίες οικονομικές μεταρρυθμίσεις». Επιπλέον, εξέφρασε την πρόθεσή του να βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση να ...ανακτήσει μέρος της επιρροής της στις διεθνείς υποθέσεις.

Μια πρώτη «γεύση» της διακυβέρνησης του Μπερλουσκόνι ήρθε στην επιφάνεια τις τελευταίες μέρες με το πογκρόμ ενάντια σε εκατοντάδες αλλοδαπούς στη χώρα με το πρόσχημα ότι δραστηριοποιούνται σε εγκληματικές ενέργειες όπως μικροκλοπές, πορνεία, διακίνηση ναρκωτικών κ.ά. Και για να τους «αντιμετωπίσει» ακόμα καλύτερα, ο υπουργός Εσωτερικών, Ρομπέρτο Μαρόνι, (γνωστός για την εχθρική του στάση προς τους μετανάστες) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα παρθούν «σκληρά μέτρα», που αναμένεται να αποφασιστούν στο Υπουργικό Συμβούλιο αυτήν τη βδομάδα.


Κ. Χ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ