ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Μάη 2008
Σελ. /32
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Χιλιάδες παρόντες στο ταξικό προσκλητήριο

Οι εκπρόσωποι των ταξικών συνδικάτων έστειλαν μήνυμα συναδέλφωσης στους εργαζόμενους της γειτονικής ΠΓΔΜ και όλων των βαλκανικών χωρών

Motion Team

Χιλιάδες εργάτες Ελληνες και μετανάστες, υπάλληλοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, μικρομεσαίοι της πόλης και της υπαίθρου, αγρότες, γυναίκες, νέοι της Θεσσαλονίκης έδωσαν το «παρών» στο προσκλητήριο των ταξικών δυνάμεων και αντάμωσαν στη μεγάλη πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

Λίγα μέτρα μακριά από το χώρο θυσίας των εργατών του Μάη του '36, επαναβεβαίωσαν την απόφασή τους, να βγουν νικητές στη μάχη κόντρα στην πλουτοκρατία και τον ιμπεριαλισμό. Να ανατρέψουν το σύστημα της εκμετάλλευσης και να οικοδομήσουν τη δική τους οικονομία και εξουσία που θα είναι στη δούλεψη των λαϊκών αναγκών.

Η χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση με μαζική συμμετοχή εργαζομένων από όλους τους κλάδους δουλειάς, του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, επιβεβαίωσε ότι καθημερινά ολοένα και περισσότεροι είναι οι άνθρωποι του μόχθου που συνειδητοποιούν τη δύναμη που έχουν και αποφασίζουν να πάρουν την υπόθεση της ζωής τους στα χέρια τους. Συστρατεύονται με τις ταξικές δυνάμεις.

Από το βήμα της συγκέντρωσης, οι εκπρόσωποι των ταξικών συνδικάτων έστειλαν μήνυμα συναδέλφωσης στους εργαζόμενους της γειτονικής ΠΓΔΜ, όλων των βαλκανικών χωρών. Δήλωσαν ότι κοινό ταξικό συμφέρον είναι να «πετάξουν» τους ιμπεριαλιστές από την περιοχή και όχι να υποταχθούν στα σχέδιά τους για πυροδότηση τεχνητών αντιπαραθέσεων.

Motion Team

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Σ. Ζαριανόπουλος, ΓΓ του ΕΚΘ, ο Β. Αρτεμίου Οργανωτικός Γραμματέας της ΠΟΕΕΠ, η Μ. Παρλάκογλου πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στο Καζίνο Θεσσαλονίκης και η Γ. Κορομπόκη από τη Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ.

Ανακλήθηκαν δύο απολύσεις

Από το βήμα της συγκέντρωσης ανακοινώθηκε ότι ακόμη μία μάχη με την εργοδοσία και τα συνδικαλιστικά της δεκανίκια έληξε νικηφόρα. Μετά από πολυήμερο αγώνα των ταξικών δυνάμεων, προχτές Τετάρτη ανακλήθηκαν οριστικά οι απολύσεις δύο εργαζομένων από το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στη Θέρμη.

Ακολούθησε μαχητική διαδήλωση στους δρόμους της πόλης, με τα τρακτέρ στην κεφαλή να ανοίγουν το δρόμο. Οι χιλιάδες εργάτες και υπάλληλοι, συγκροτημένα κάτω από τα πανό των σωματείων τους, φωνάζοντας συνθήματα, πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους.

Η διαδήλωση κατέληξε στο χώρο θυσίας των εργατών του Μάη του '36, στη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου. Εκεί, κατέθεσαν στεφάνι εκπρόσωποι της ΚΟΘ του ΚΚΕ, των Οργανώσεων Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, αλλά και των δεκάδων συνδικάτων και μαζικών φορέων.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Μήνυμα αντίστασης από Ορεστιάδα μέχρι Καστοριά

«Το δρόμο του αγώνα διαλέγει ο λαός, ανθρώπινος δε γίνεται ο καπιταλισμός». Αυτό το σύνθημα βρήκε έκφραση χτες μέσα από τις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ που έγιναν σε κάθε πόλη της Μακεδονίας και της Θράκης, από την Ορεστιάδα μέχρι την Καστοριά.

Απεργιακές συγκεντρώσεις και μαχητικές διαδηλώσεις, που ολοκληρώθηκαν με καταθέσεις στεφάνων στη μνήμη των επώνυμων και ανώνυμων ηρώων της εργατικής τάξης, πραγματοποιήθηκαν σε:Μουδανιά, Σέρρες, Βέροια, Νάουσα, Εδεσσα, Γιαννιτσά, Κατερίνη, Λιτόχωρο, Κιλκίς, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Καστοριά, Γρεβενά, Φλώρινα, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Θάσο και Δράμα.

Μια από τις μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις έγινε στις Σέρρες. Στην πλατεία Ελευθερίας σε κοινό μέτωπο βρέθηκαν εργάτες, αγρότες, σπουδαστές, ενώ στη συγκέντρωση χαιρέτισε εκπρόσωπος της Ενωσης Συγγραφέων Σερρών.

Από την ιδιαίτερα μαζική και μαχητική συμμετοχή των μεταναστών, κάτω από τα πανό και τις σημαίες του ΠΑΜΕ, αλλά και των νέων εργαζομένων, σημαδεύτηκε η διαδήλωση στην Κατερίνη. Μεγάλη ήταν και η απεργιακή κινητοποίηση που διοργάνωσε το Συνδικάτο Οικοδόμων στο Λιτόχωρο, με μαζική συμμετοχή εργαζομένων όλων των κλάδων.

Οι γουνεργάτες της Σιάτιστας, βρέθηκαν και πάλι στην πρώτη γραμμή της ταξικής πάλης, σηματοδοτώντας το μόνο δρόμο που μπορεί να οδηγήσει σε ικανοποίηση των δίκιων τους. Και μαζί με τους οικοδόμους αλλά και εργάτες άλλων κλάδων συγκρότησαν τη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση στην Κοζάνη.

Στη Δράμα, απολυμένοι της «Σόφτεξ», που ζουν στο πετσί τους την πολιτική διαχείρισης της φτώχειας και της ανεργίας που γεννά το σύστημα, μπήκαν στο μέτωπο των ταξικών δυνάμεων, στο δρόμο της σύγκρουσης με την πολιτική που εξασφαλίζει μόνο κέρδη για το κεφάλαιο και ρίχνει ψίχουλα στους εργαζόμενους. Στο δρόμο που καιρό τώρα επέλεξαν και συνεχίζουν και οι εργαζόμενοι των Πετρελαίων στην Καβάλα κ.α.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΟ «ΥΓΕΙΑ»
Πάλη για βαθύτερες αλλαγές

Μία μέρα πριν από την Πρωτομαγιά, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, έκανε περιοδεία στο ιδιωτικό θεραπευτήριο «Υγεία», καλώντας τους εργαζόμενους να συμπαραταχτούν με τις ταξικές δυνάμεις στον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, αλλά και στην κλιμάκωση του αγώνα για να αντιμετωπίσουν την επίθεση που αναπτύσσεται από τις δυνάμεις του μεγάλου κεφαλαίου, την ΕΕ και την κυβέρνηση.

Ο Σπ. Χαλβατζής επισήμανε ότι χρειάζεται ενότητα, συσπείρωση και πάλη ενάντια στην εφαρμοζόμενη πολιτική και τόνισε την ανάγκη για βαθύτερες αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας. Για τις εξελίξεις στο χώρο της Υγείας ανέφερε ότι η κυβερνητική πολιτική υποβαθμίζει συνεχώς το δημόσια τομέα και την ίδια στιγμή ενισχύει τον ιδιωτικό. Το ΚΚΕ, είπε, είναι το μοναδικό κόμμα που ζητά την κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην υγεία. Τέλος, με αφορμή την πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν, υπογράμμισε ότι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποσκοπεί στην παραπέρα μείωση του λεγόμενου «εργασιακού κόστους». Δηλαδή, στην περικοπή μισθών, συντάξεων και κοινωνικών κατακτήσεων. Και σημείωσε ότι το ΚΚΕ δε λέει απλά όχι στις περικοπές, αλλά ότι χρειάζεται μια συνολικότερη πάλη για νέες κατακτήσεις.

ΑΤΤΙΚΗ
Απεργία - καταγγελία των εργοδοτικών εγκλημάτων

Συγκεντρώσεις σε Ελευσίνα, Λαύριο, Μέγαρα

Μαζικές, μαχητικές απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν χτες σε Ελευσίνα, Λαύριο και Μέγαρα. Στην Ελευσίνα η συγκέντρωση της Γραμματείας Θριασίου του ΠΑΜΕ στην πλατεία Ηρώων ήταν μαζική και μαχητική με σημαντική συμμετοχή πολλών νέων, γυναικών και συνταξιούχων. Στους χαιρετισμούς συνδικάτων και φορέων και στην κεντρική ομιλία του Αντώνη Χοροζάνη, εκφράστηκε η καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα εργοδοτικά εγκλήματα στους χώρους εργασίας, που θερίζουν τους εργαζόμενους στην περιοχή του Θριασίου. Οι συγκεντρωμένοι έκαναν πορεία που κατέληξε στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Εκεί κατατέθηκε στεφάνι τιμώντας τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που έχασαν τη ζωή τους στο μπλόκο της Ελευσίνας.

Στο Λαύριο έγινε μαζική συγκέντρωση στο άγαλμα Μεταλλωρύχων, την οποία διοργάνωσε η Γραμματεία Λαυρεωτικής του ΠΑΜΕ. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης που κατέληξε έξω από τα παλιά γραφεία της Γαλλικής Εταιρείας όπου κατατέθηκε στεφάνι στη μνήμη του μεταλλωρύχου Γ. Συρίγου που έπεσε νεκρός το 1929 κατά τη διάρκεια πολυήμερης απεργίας για καλύτερους μισθούς και ανθρώπινη εργασία.

Δυναμική και αγωνιστική ήταν και η συγκέντρωση στα Μέγαρα, που διοργάνωσε το ταξικό Εργατικό Κέντρο Μεγάρων στην πλατεία Ηρώων της πόλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ