ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ
Τους «καίει» ξανά η κυβέρνηση

Αγριος εμπαιγμός προς τους χιλιάδες πυροπαθείς αγροτοκτηνοτρόφους που εξαιρούνται του δικαιώματος καταβολής αποζημίωσης

Μόλις οκτώ μήνες χρειάστηκαν τελικά για να αποκαλυφθούν τα χονδροειδή ψέματα της κυβέρνησης σχετικά με το ζήτημα της αποκατάστασης των πυρόπληκτων κατοίκων της Ηλείας, της Αχαΐας, της Εύβοιας και των υπόλοιπων περιοχών της χώρας μας που δοκιμάστηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού. Χτες, η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» δημοσίευσε την κυβερνητική «λίστα» με τις 50 περιπτώσεις στις οποίες όσοι πυρόπληκτοι υπάγονται, δε δικαιούνται αποζημίωσης, ολοκληρώνοντας έτσι με αυτόν τον τρόπο την καταστροφή.

Φυσικά η κυβέρνηση θα μπορούσε να επικαλεστεί ότι δεν έκανε τίποτα διαφορετικό απ' ό,τι υποσχόταν, αφού η κυβερνητική κουστωδία που περιόδευε τις πληγείσες περιοχές τον περασμένο Αύγουστο και Σεπτέμβρη, μπορεί να υποσχόταν «άμεσες και πλήρεις αποζημιώσεις», σε δεύτερο πλάνο και χαμηλοφώνως συμπλήρωνε, «με κοινοτικά συμβατό τρόπο».

Ηταν αυτό δηλαδή που το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή αποκάλυπτε και προειδοποιούσε τους πυροπαθείς, ότι η κυβέρνηση μπορεί τότε - προεκλογική περίοδος γαρ... - να υποσχόταν «λαγούς με πετραχήλια», στη συνέχεια όμως θα κρυβόταν πίσω από τους αντιαγροτικούς κανονισμούς των κοινοτικών ΠΣΕΑ και του ΕΛΓΑ, διότι ποτέ δεν είχε την παραμικρή πρόθεση να χορηγήσει πραγματικές και πλήρεις αποζημιώσεις στους πυροπαθείς αγρότες.

Οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης καθόρισαν 50 εξαιρέσεις από το πρόγραμμα ενισχύσεων - ΦΕΚ τ. Β΄ αρ. 646 - βάσει των οποίων χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφοι στερούνται του δικαιώματος είσπραξης αποζημιώσεων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι δε δικαιούνται καταβολής αποζημίωσης:

  • Αγροτοκτηνοτρόφοι των οποίων η ζημιά δεν υπερβαίνει το 30% των εκμεταλλεύσεών τους - όπως προβλέπει και ο κανονισμός των ΠΣΕΑ.
  • Για ζημιές σε γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις εφόσον οι ζημιές οφείλονται σε αμέλεια, υπαιτιότητα ή παράλειψη του αιτούντος ή τρίτου.
  • Για ζημιές που διευρύνθηκαν ή επεκτάθηκαν, επειδή οι πληγέντες δεν έλαβαν έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη, τον περιορισμό ή την αποκατάσταση των ζημιών αυτών.

Καλούνται δηλαδή οι πυρόπληκτοι να αποδείξουν ότι οι φλόγες που κατέκαψαν ολόκληρη την Ηλεία και φυσικά και τις δικές τους περιουσίες, δεν ήταν από δική τους αμέλεια. Η παραπάνω εξαίρεση που θέτει η κυβέρνηση της ΝΔ, αρκεί από μόνη της να προκαλέσει την ανεξέλεγκτη οργή των χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων που βλέπουν να εμπαίζονται ασύστολα και χυδαία.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Εξέφρασε τη συμπαράστασή της στον Σ. Μπάγια

Την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της εξέφρασε χτες η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» προς τον πρόεδρο της Ενωσης Εισαγγελέων Σ. Μπάγια, ο οποίος πλέον αντιμετωπίζει ακόμη και την ποινή της οριστικής παύσης από το δικαστικό σώμα, μετά την άσκηση πειθαρχικής δίωξης από την ανώτατη εισαγγελική αρχή.

Αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» αποτελούμενη από τους Αγ. Ρεμπή, πρώην εφέτη, Γ. Κατρούγκαλο, επίκουρο καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης - δικηγόρο, Στρ. Κόρακα, πρώην βουλευτή και ευρωβουλευτή, Αγ. Βρεττό, δικηγόρο, επισκέφτηκαν τα γραφεία της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδας και τον πρόεδρό της και του εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους «για την άδικη, αβάσιμη, αδικαιολόγητη, αυταρχική και αντίθετη με κάθε έννοια δικαίου πειθαρχική δίωξή του, από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, με την οποία επιδιώκεται η πλήρης εξόντωση και απομάκρυνσή του από το δικαστικό σώμα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης».

Κατά τη συνάντηση με τον συνδικαλιστή εισαγγελέα η «Δημοκρατική Συσπείρωση» επισήμανε:

  • Με τη δίωξη αυτή παραβιάζεται το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και διώκεται η μη αρεστή θέση, κάτι που από τον Γ. Σανιδά δε συμβαίνει πρώτη φορά, αφού και στο παρελθόν επιχείρησε να ασκήσει δίωξη κατά τριών συνδικαλιστών της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
  • Με την εξοντωτική αυτή δίωξη επιδιώκεται ο εκφοβισμός των δικαστών, η δέσμευση, η υποταγή και η ποδηγέτηση της δικαστικής συνείδησης, με τελικό σκοπό τη στήριξη της εντεινόμενης αντεργατικής και γενικότερα αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης σε βάρος των κατακτημένων δικαιωμάτων και ελευθεριών και της γενικευμένης ποινικοποίησης των λαϊκών αντιστάσεων και αγώνων.
  • Η ενέργεια αυτή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αποτελεί προέκταση και συνέπεια του κυβερνητικού αυταρχισμού σε βάρος των λαϊκών αγώνων και σηματοδοτεί μια επιπρόσθετη προσπάθεια χειραγώγησης και προσαρμογής της Δικαιοσύνης στη Νέα Τάξη και στις διευρυμένες ανάγκες καταστολής του λαϊκού κινήματος.

Τέλος, η «Δημοκρατική Συσπείρωση» με ανακοίνωσή της ζητά τη ματαίωση της πειθαρχικής δίωξης του Σ. Μπάγια και την κατ' ουσία δικαίωση αυτού και καλεί τον ελληνικό λαό να δυναμώσει τους αγώνες του για να εμποδίσει την παραπέρα οπισθοδρόμηση και καταστρατήγηση των κατακτημένων με αγώνες κοινωνικών και ατομικών δημοκρατικών δικαιωμάτων και συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Για τη δίωξη κατά του προέδρου της Ενωσης Εισαγγελέων

Η Δικαιοσύνη στη χώρα μας «είναι και δεν είναι ανεξάρτητη, είναι και δεν είναι αξιόπιστη, είναι και δεν είναι αποτελεσματική». Αυτά έγραφε προ ετών ένας από τους δημοκρατικότερους και εγκυρότερους προέδρους του Αρείου Πάγου, ο Στέφανος Ματθίας. Και όχι μόνο οι παροικούντες τη δικηγορική Ιερουσαλήμ αλλά όλοι οι πολίτες καταλαβαίνουν τι εννοούσε. Παρά τα όσα θετικά βήματα έχουν γίνει, όσο υφίσταται ο ομφάλιος λώρος που συνδέει την πολιτική εξουσία με τη Δικαιοσύνη, μέσω του διορισμού της ηγεσίας της από το Υπουργικό Συμβούλιο, η αυτονομία της τελευταίας δεν είναι εξασφαλισμένη.

Η λειτουργία των συνδικαλιστικών οργάνων των δικαστών φαίνεται να εισφέρει ένα αποτελεσματικό θεσμικό αντίβαρο στις προσπάθειες χειραγώγησης ή καθοδήγησης της Δικαιοσύνης, ενίοτε σε αντιπαράθεση με την ηγεσία της. Την τελευταία περίοδο, όμως, οι συνεχείς παρεμβάσεις του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μερικές φορές εντός των άκρων ορίων των αρμοδιοτήτων του, συχνότερα όμως παρά το νόμο ή το Σύνταγμα, τείνουν να γυρίσουν τη Θέμιδα στις πριν τη μεταπολίτευση εποχές.

Στην πρώτη κατηγορία παρεμβάσεων ανήκουν αναιρέσεις υπέρ του νόμου, οι οποίες ναι μεν ανήκουν στις αρμοδιότητές του, από την άλλη όμως αντικειμενικά δίδουν την εντύπωση ότι ασκούνται πάντοτε προς την κατεύθυνση που εξυπηρετεί την κυβέρνηση. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της μονιμοποίησης των συμβασιούχων του δημοσίου, όπου η μείζων Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, μετά από παρόμοια αναίρεση, ανέτρεψε την προηγούμενη νομολογία της.

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι παρεμβάσεις σε σημαντικού νομικού και πολιτικού ενδιαφέροντος υποθέσεις, επί των οποίων ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είτε δεν είχε αρμοδιότητα, είτε την άσκησε παραβιάζοντας ουσιαστικές συνταγματικές διατάξεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η υπόθεση των καμερών: Ως κεραυνός εν αιθρία, ενώ αναμενόταν η ετυμηγορία του φυσικού δικαστή, του ΣτΕ, επί σχετικών αιτήσεων ακύρωσης, εκδόθηκε γνωμοδότησή του ως φύλλο συκής νομιμοφάνειας της παρανομίας. Πέραν του ότι η εν λόγω γνωμοδότηση είναι σε πολλά σημεία αντισυνταγματική, εκδόθηκε καθ' υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του, εφόσον οι εισαγγελείς γνωμοδοτούν μόνον εφόσον το υπό κρίση νομικό ζήτημα δεν έχει εισαχθεί στα δικαστήρια.

Δυνητικά η πιο επικίνδυνη για τους θεσμούς και μνημείο αντισυνταγματικότητας είναι η πρόσφατη προκαταρκτική εξέταση (που εξελίχθηκε σε πειθαρχική δίωξη) σε βάρος του προέδρου της Ενωσης Εισαγγελέων, για εύλογη κριτική που είχε ασκήσει ως προς την απονομή της δικαιοσύνης. Ο βασικός κίνδυνος που ελλοχεύει στην προσπάθεια αυτή ελέγχου της γνώμης και της ελευθερίας έκφρασης έγκειται στο ότι επιχειρεί την ανατροπή του παραδείγματος που είχε επιβληθεί στην πολιτική Δικαιοσύνη κατά την περίοδο της «φωτισμένης» προεδρίας Ματθία, μέσω της φίμωσης των συνδικαλιστικών οργανώσεων των δικαστικών.

Για το λόγο αυτό η υπόθεση της δίωξης κατά του προέδρου Μπάγια δεν αφορά μόνον τον ίδιο, ούτε μόνον τους εισαγγελείς, ούτε μόνον τους δικαστικούς, ούτε μόνο όσους εργάζονται στο χώρο της Δικαιοσύνης. Μας αφορά όλους, γιατί θα καθορίσει τη μελλοντική πορεία της Δικαιοσύνης στη χώρα μας.


Γιώργος ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ
Δικηγόρος, αναπλ. καθηγητής ΑΠΘ

Οι τρεις πρώτοι ύποπτοι για τις μίζες στην υπόθεση «Siemens» ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για τις 30 Απρίλη από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Π. Αθανασίου που διενεργεί την προκαταρκτική εξέταση.

Ενώπιον του εισαγγελέα είχαν κληθεί χτες σε ανωμοτί κατάθεση δύο στελέχη της «Siemens» στη χώρα μας και ένα πρώην διευθυντικό στέλεχος του ΟΤΕ. Και οι τρεις έλαβαν προθεσμία για τις 30 Απρίλη. Επίσης, για τη Δευτέρα ο εισαγγελέας έχει καλέσει σε κατάθεση τρία ακόμη πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ