ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Ερχεται για ... βόλτα ο Νίμιτς

«Προσωπείο» συναίνεσης στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για την υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ

Σύμφωνα με την εκτίμηση ότι ο Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος χτες ήταν στα Σκόπια και σήμερα αναμένεται στην Αθήνα, «δεν κομίζει κάτι νέο στο επίπεδο των προτάσεων, τα κόμματα που μετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής «χειροκρότησαν» τους μέχρι τώρα χειρισμούς που έχουν γίνει στην υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Για «ομοφωνία» στο θέμα της ΠΓΔΜ, μίλησαν οι περισσότεροι εξερχόμενοι από τη συνεδρίαση, εξέφρασαν δε την ανάγκη «να αξιοποιηθεί» η κινητικότητα που παρατηρείται στο Κυπριακό και, παράλληλα, εξέφρασαν «ανησυχία» για τις εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία.

«Για μία ακόμη φορά διαπιστώθηκε ότι οι στρατηγικές επιλογές της εξωτερικής πολιτικής της χώρας δεν αποτελούν πεδίο αντιθέσεων των πολιτικών δυνάμεων που συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος.

Ο Θ. Πάγκαλος είπε ότι για το θέμα της ΠΓΔΜ υπάρχει «ομοφωνία» και τόνισε ότι οι ελληνικές θέσεις είναι «σαφείς, σταθερές και θεμελιωμένες». «Η υπουργός», πρόσθεσε, «μας ενημέρωσε για τις επαφές της για το Σκοπιανό, για τις εξελίξεις στο Κόσσοβο και στο Κυπριακό. Συμβάλαμε και εμείς στη συζήτηση, ώστε να υπάρξει αμοιβαίο όφελος».

«Υπάρχει συναίνεση μετά το βέτο. Συνεχίζουμε στο ίδιο μήκος κύματος. Εχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας για μία σύνθετη ονομασία έναντι όλων, με γεωγραφικό προσδιορισμό, θέση την οποία επανέλαβε και η υπουργός», δήλωσε ο Ανδρ. Λοβέρδος, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής από το ΠΑΣΟΚ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα ο Α. Λοβέρδος θα συναντήσει την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Αναφερόμενος στην άφιξη Νίμιτς, ο Α. Λοβέρδος είπε ότι αν και «όλοι συμφωνούν ότι δεν κομίζει κάτι στο επίπεδο των προτάσεων», οι εκτιμήσεις είναι ότι «γίνεται μια προσπάθεια να μην παραμεριστεί το θέμα». Παράλληλα, τόνισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει, το πολύ σημαντικό βεβαίως θέμα των Σκοπίων να προσανατολίσει μονομερώς την εξωτερική μας πολιτική», προσθέτοντας ότι και «από την πλευρά μας και από την πλευρά της κυβέρνησης υπογραμμίστηκε η σημασία του Κυπριακού». Υπάρχει κινητικότητα μετά τις εκλογές στην Κύπρο και πρέπει να αξιοποιηθεί. Υπάρχουν θετικές ενδείξεις, πρέπει να προχωρήσουμε, τόνισε.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μπανιάς είπε ότι «υπήρξε συμφωνία», πως «είναι θετικό ότι η διαπραγμάτευση φεύγει από τα πλαίσια του ΝΑΤΟ» και ότι «είναι θετικό ότι θα γίνει πάλι μια διαπραγμάτευση». Για το Κυπριακό, αν και δέχτηκε ότι υπάρχει κινητικότητα στο εσωτερικό, εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για τις εξελίξεις στην Τουρκία, για την επανενεργοποίηση του στρατιωτικού κατεστημένου, τονίζοντας ότι «αυτό δεν είναι προς όφελος των εξελίξεων στο Κυπριακό».

Ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής της Βουλής Μ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι οι εξελίξεις στα Σκόπια δε θα πρέπει να επηρεάσουν τη δική μας θέση και δε θα πρέπει να αποτελέσουν αφορμή για όξυνση ή απάντηση σε ενδεχόμενες υπερβολικές εκφράσεις που εκστομιστούν σε προεκλογική περίοδο.

Ο πρέσβης επί τιμή Κ. Πολίτης, εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ., είπε ότι μια αμοιβαία αποδεκτή λύση θα πρέπει να είναι και καλή, δηλαδή να καλύπτει το μίνιμουμ των εθνικών συμφερόντων. Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Τουρκία. Ηταν μια πολύ καλή συζήτηση, η οποία επικεντρώθηκε σε δύο - τρία θέματα (ονομασία ΠΓΔΜ, Κυπριακό και Κόσσοβο) και επέτρεψε να γίνει μια σοβαρή και σε βάθος ανταλλαγή απόψεων, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Να θυμίσουμε ότι το ΚΚΕ - με απόφασή του - δε συμμετέχει στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Παγκρήτια κινητοποίηση στη βάση της Σούδας την Κυριακή, 11 Μάη

Καταδικάζεται η ενέργεια του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων να καλέσει σε σύσκεψη στελέχη της αμερικανικής βάσης

Την αντίθεσή της στα σχέδια των ιμπεριαλιστών για τη μετατροπή της Κρήτης σε ορμητήριό τους σε βάρος των λαών των Βαλκανίων, αλλά και ενεργειών που αποσκοπούν στο να αλλάξουν το αντι-αμερικανοΝΑΤΟικό κλίμα και τη συνείδηση της χανιώτικης κοινωνίας εκφράζει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι ενέργειες όπως αυτή του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων να καλέσει, την Τετάρτη το πρωί, συνάντηση «εν κρυπτώ» στα γραφεία της με αμερικανοΝΑΤΟικά στελέχη της βάσης της Σούδας και τους εκπροσώπους του ντόπιου κεφαλαίου, με το πρόσχημα δήθεν της σύσφιξης σχέσεων, αποτελεί πρόκληση και πρέπει να καταδικαστεί από το λαό. Είναι ανάγκη ο λαός των Χανίων και συνολικότερα ο κρητικός λαός με τους αγώνες του να βάλει φρένο σε αυτά τα σχέδια, να εκφράσει με κάθε τρόπο την αντίθεσή του στην παρουσία και τη λειτουργία της αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης στη Σούδας. Για το λόγο αυτό πρώτη δυναμική και μαζική απάντηση θα πρέπει να αποτελέσει, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ειρήνης, η παγκρήτια κινητοποίηση στη βάση της Σούδας που διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης του νησιού την Κυριακή 11 Μάη, με το λαό και τη νεολαία να στέλνουν δυναμικό, μαζικό και ξεκάθαρο μήνυμα στους ιμπεριαλιστές και τους μηχανισμούς τους.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Η μαζική συμμετοχή σε αυτές τις εκδηλώσεις είναι η καλύτερη απάντηση σε όλους αυτούς, ντόπιους και ξένους, και σε ό,τι ετοιμάζουν, όπως αυτό που πήγε να γίνει στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων με τους φονιάδες των λαών και τους εκπροσώπους του ντόπιου κεφαλαίου. Η Επιτροπή Ειρήνης καταδικάζει κάθε είδους παρόμοια ενέργεια που σκοπό έχει να νομιμοποιήσει στη συνείδηση της χανιώτικης κοινωνίας τους διεθνείς τρομοκράτες και εγκληματίες». Κλείνοντας, καλεί τους μαζικούς φορείς της πόλης και τα σωματεία να καταδικάσουν με τη σειρά τους αυτές τις ενέργειες και να συμμετέχουν μαζικά στην παγκρήτια κινητοποίηση την Κυριακή 11 Μάη και στη συγκέντρωση που έχει οριστεί για τις 12 το μεσημέρι στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.

Συνυπογράφουν την έκκληση για δημοψήφισμα

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται σε όλη την Ελλάδα η συλλογή υπογραφών κάτω από την έκκληση προσωπικοτήτων της κοινωνικής και πολιτικής ζωής με την οποία απαιτούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την Ευρωσυνθήκη, συμβάλλοντας στο άνοιγμα της συζήτησης πάνω στο περιεχόμενό της που σκόπιμα κρατείται στο σκοτάδι, καθώς θα επιφέρει μεγάλες συνέπειες στη ζωή της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Στις ήδη υπάρχουσες υπογραφές χτες προστέθηκαν και οι παρακάτω:

-- ΑΚΡΙΩΤΗ ΕΥΗ, Ζωγράφος

-- ΚΑΛΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΜΙΡΚΑ, Ηθοποιός

-- ΚΑΡΑΛΗ ΑΓΓΕΛΑ, Ζωγράφος

-- ΚΑΡΑΧΡΙΣΤΟΣ ΣΠΥΡΟΣ, Εικαστικός

-- ΚΟΡΙΤΣΟΓΛΟΥ ΜΑΡΘΑ, Ζωγράφος

-- ΛΥΤΡΑ ΜΑΡΩ, Τραγουδίστρια

-- ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, Ζωγράφος

-- ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ, Εικαστικός

-- ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΛΙΑΝΑ, Χαράκτρια

-- ΠΕΡΓΙΑΛΗΣ ΝΙΚΟΣ, Τραγουδιστής - Ερμηνευτής του ρεμπέτικου

-- ΡΩΤΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, Μουσικός

-- ΤΖΟΒΛΑΣ ΝΙΚΟΣ, Πλοίαρχος Ε.Α.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τα 90χρονα του Κόμματος

Την Κυριακή 20 του Απρίλη, στις 7 μ.μ., στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ (Περισσός), διοργανώνεται εκδήλωση με θέμα: «90 χρόνια ΚΚΕ στην πρωτοπορία των αγώνων της εργατικής τάξης». Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος. Επίσης, θα προβληθεί ταινία σχετική με την ιστορική διαδρομή της εργατικής τάξης. Η εκδήλωση διοργανώνεται από την ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ και τις Οργανώσεις Αθήνας της ΚΝΕ.

ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ
Ανεπαρκής η νομοθεσία προστασίας προσωπικών δεδομένων

Απροστάτευτοι θεωρούν οι Ελληνες ότι είναι απέναντι στην καταστρατήγηση των προσωπικών δεδομένων, καθώς ο υφιστάμενος νόμος κρίνεται μάλλον ανεπαρκής. Σύμφωνα με έρευνα της ΕΕ, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιοποιήθηκαν χτες, το 65,4% των Ελλήνων (69,2% στους «27») δηλώνουν «πολύ ή αρκετά εξοικειωμένοι» με τις διατάξεις του νόμου περί προστασίας προσωπικών δεδομένων και μόλις το 25,3% πιστεύει ότι είναι «υψηλός» ο βαθμός προστασίας από τον ελληνικό νόμο. Το 45,7% κρίνει ότι είναι «μέτρια» (55,9% στους «27») και το 21,8% «χαμηλή».

Ποσοστό 49,8% των ερωτηθέντων κρίνει ότι ο ελληνικός νόμος δεν είναι επαρκής και αρκετά αυστηρός, ενώ σε ερώτηση εάν στο πλαίσιο της «καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας» θα ήταν διατεθειμένοι να παρακολουθούνται οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, το 42,3% των Ελλήνων απαντά «όχι». Οχι λέει το 43,8% και στην παρακολούθηση του διαδικτύου, ενώ το 49% αρνείται και την παρακολούθηση των χρεώσεων της πιστωτικής κάρτας.

Λαχειοφόρος αγορά της ΕΕΔΥΕ

Λαχειοφόρο αγορά πραγματοποιεί η ΕΕΔΥΕ το τρίμηνο Μάρτης - Απρίλης - Μάης για να στηρίξει τις πολύμορφες δραστηριότητές της στο πλαίσιο της Ολυμπιάδας Ειρήνης 2008. Θα κληρωθεί ένα αυτοκίνητο «Volkswagen FOX» 1.200 κυβικών. Η τιμή κάθε λαχνού είναι 5 ευρώ. Η κλήρωση θα γίνει στα γραφεία της ΕΕΔΥΕ παρουσία συμβολαιογράφου, την Τετάρτη 25 Ιούνη (Θεμιστοκλέους 48, Αθήνα τηλ. 210.3844.853-4). Λαχνοί διατίθενται από όλες τις Επιτροπές Ειρήνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ