ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ»
«Πράσινο φως» από τη Σύνοδο Κορυφής

Ασφυκτικές πιέσεις για ενίσχυση των δυνάμεων της «συμμαχίας» στο Αφγανιστάν

Τη συμφωνία των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ για την εγκατάσταση της «αντιπυραυλικής ασπίδας» στην Ευρώπη αποσπά ο Τζ. Μπους από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Το ΝΑΤΟ χαιρέτισε, χτες, τη «συνεισφορά» που θα έχει η μελλοντική αμερικανική «αντιπυραυλική ασπίδα» στην Κεντρική Ευρώπη «για την προστασία των συμμάχων» στην Ευρώπη, όπως προκύπτει από το κείμενο του τελικού ανακοινωθέντος της συνόδου που διανεμήθηκε.

«Αναγνωρίζουμε τη σπουδαία συνεισφορά για την προστασία των Συμμάχων έναντι των βαλλιστικών πυραύλων - μεγάλου βεληνεκούς - την οποία θα προσφέρει η προβλεπόμενη ανάπτυξη των στοιχείων της αμερικανικής αντιπυραυλικής άμυνας» στην περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης αναφέρεται, επί λέξει, στο κείμενο του ανακοινωθέντος.

Εξάλλου, το ΝΑΤΟ πρότεινε στη Ρωσία να «διασυνδέσει» το δικό της αντιπυραυλικό σύστημα με το αμερικανικό, αλλά και με εκείνο με το οποίο «θα προικιστεί» το ίδιο το ΝΑΤΟ, προκύπτει επίσης από το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου. «Ενθαρρύνουμε τη Ρωσική Ομοσπονδία να επωφεληθεί από τις προτάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών στον τομέα της αντιπυραυλικής άμυνας και είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε τις δυνατότητες να διασυνδεθούν το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα, το ΝΑΤΟικό και το ρωσικό, την καταλληλότερη προς τούτο στιγμή», αναφέρεται στο ανακοινωθέν αυτό.

Στο μεταξύ, σε συμφωνία έφτασαν η Τσεχία και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας στην Τσεχία και η υπογραφή της θα γίνει στις αρχές του Μάη, ανακοίνωσε χτες ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Κάρελ Σβάρζενμπεργκ, μετά τη συνάντησή του με την Αμερικανίδα ομόλογό του Κοντολίζα Ράις στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Σημειώνουμε ότι το νέο αυτό ιμπεριαλιστικό σχέδιο συναντάει τις αντιδράσεις σημαντικής μερίδας του τσέχικου λαού, έχουν ήδη συγκεντρωθεί πάνω από 150.000 υπογραφές με πρωτοβουλία και της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας και του ΚΚ Βοημίας Μοραβίας, ενώ για το Σάββατο οι κομμουνιστές καλούν σε διαδήλωση στον τόπο που πρόκειται να εγκατασταθεί η «ασπίδα».

Πιέσεις για ενίσχυση των δυνάμεων στο Αφγανιστάν

Ασφυκτικές ήταν οι πιέσεις που άσκησαν κύρια οι Αμερικανοί, για να ενισχύσουν τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ τις δυνάμεις τους στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση δέχτηκε πιέσεις για να διαθέσει περισσότερα στρατιωτικά μέσα (ελικόπτερα). Η ελληνική πλευρά αρνήθηκε, με τη δικαιολογία πως τα ελικόπτερα τα χρειάζεται για τις επιχειρήσεις διάσωσης στο Αιγαίο. Αρνήθηκε, επίσης, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, να βγαίνουν οι Ελληνες στρατιωτικοί σε επιχειρήσεις εκτός Καμπούλ, όπως της ζητήθηκε. Δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο να ενισχύσει τις «συμμαχικές» δυνάμεις με πολιτικό προσωπικό.

Ελληνική συμμετοχή στην «αντιπυραυλική ασπίδα»

Τα συστήματα «Patriot» και οι «S-300» δοκιμάζονται για να ενταχθούν στην αμερικανική «ομπρέλα», ήδη πραγματοποιήθηκε σχετική άσκηση το Γενάρη στο Μόναχο

Η είσοδος της Ελλάδας εν κρυπτώ και από το... παράθυρο, στο «Πρόγραμμα Αντιπυραυλικής Αμυνας» των ΗΠΑ, δηλαδή στη λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα» που στήνουν οι Αμερικάνοι για να επιβάλουν την πρωτοκαθεδρία τους στην παγκόσμια πυραμίδα των εξοπλισμών, φαίνεται πως έχει δρομολογηθεί. Ως μέσον για την ελληνική εμπλοκή χρησιμοποιούνται τα αντιβαλλιστικά - αντιαεροπορικά συστήματα «Patriot», αμερικανικής προέλευσης και «S-300», ρωσικής προέλευσης, που αποτελούν την ελληνική προσφορά στο πρόγραμμα των Αμερικανών. Τον κίνδυνο αυτό είχε έγκαιρα επισημάνει ο «Ρ» με σχετικά δημοσιεύματα που τώρα επιβεβαιώνονται από συγκεκριμένα γεγονότα που δείχνουν ότι η εμπλοκή αυτή προχωράει και σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Αφού λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση - όπως έχει αποκαλύψει ο «Ρ» - αποδέχτηκε στα πλαίσια μυστικής συμφωνίας μεταξύ των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, ότι υπάρχουν απειλές που προέρχονται από το Ιράν, δηλαδή υιοθέτησε το δόγμα των Αμερικανών πάνω στο οποίο στήνουν την «αντιπαυραυλική ασπίδα», στη συνέχεια προσφέρει το ελληνικό έδαφος αλλά και τους εξοπλισμούς που υποτίθεται πως αγοράζονται για προστασία από την τουρκική απειλή. Μάλιστα ,τα πράγματα, αναφορικά με την ελληνική συμμετοχή, έχουν προχωρήσει περισσότερο απ' όσο αναμενόταν. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε στα τέλη Γενάρη στο Μόναχο της Γερμανίας και σχετική άσκηση, όπου σύμφωνα και με δημοσίευμα του περιοδικού «Αμυνα και Διπλωματία» πήραν μέρος τρία στελέχη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Στην άσκηση αυτή που αφορούσε μεν στην «αντιπυραυλική Αμυνα περιοχής» (TMD) έγινε ανταλλαγή δεδομένων ηλεκτρονικών υπολογιστών των δυο συστημάτων («Patriot» και «S-300»), στην ουσία δοκιμάστηκαν οι δυνατότητες ένταξης των συστημάτων αυτών στην «αντιπυραυλική ασπίδα».

Στην άσκηση του Μονάχου δοκιμάστηκε «συγκεκριμένο σενάριο αεράμυνας κατά αριθμού πυραύλων που είχαν εκτοξευτεί από εχθρική χώρα με στόχους αστικά κέντρα, βιομηχανικές εγκαταστάσεις και στρατιωτικές βάσεις». Μάλιστα, όπως εκτιμάται, έτσι ...αναβαθμίζεται ο ρόλος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην άμυνα της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ καθώς «η Ελλάδα διαθέτει αμφότερα τα προς διασύνδεση αντιαεροπορικά συστήματα, ενώ η Τουρκία κανένα από αυτά παρά τη μεγάλη χρησιμότητά τους για την Ατλαντική Συμμαχία».

Το ουσιαστικότερο είναι ότι δρομολογείται «η λεγόμενη "παράλληλη λειτουργία" του ελληνικού δικτύου αεράμυνας με το νέο, κρίσιμο "Πρόγραμμα Αντιπυραυλικής Αμυνας" των ΗΠΑ». Βέβαια, για να προχωρήσει παραπέρα αυτή η διαδικασία απαιτείται «η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων "Patriot" που λειτουργούν στην Ελλάδα με την εγκατάσταση νέου λογισμικού και βελτιωμένων αισθητήρων. Οι βελτιώσεις αυτές θα αναβαθμίσουν τους εκτοξευτές και τα ραντάρ των συστημάτων "Patriot" ώστε να είναι ικανά να εκτοξεύουν βλήματα της διαμόρφωσης PAC-3 ενώ η Ελλάδα διαθέτει σήμερα υποδομή μόνο για τα βλήματα της έκδοσης PAC-2/GEM».


Κ.Ζ.

Τα ... σπουδαία του χρόνου

Τον Απρίλη του 2009 στο Στρασβούργο και στο Κελ η επόμενη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ

Τα «σπουδαία» για το ΝΑΤΟ παραπέμπονται στην επόμενη «εορταστική» 60ή Σύνοδο Κορυφής.

Η Σύνοδος Κορυφής του Βουκουρεστίου προσκαλεί επισήμως στους κόλπους της Συμμαχίας την Αλβανία και την Κροατία. Γάλλοι και Γερμανοί κατάφεραν να αφήσουν «μέχρι νεωτέρας» εκτός ΝΑΤΟ Ουκρανία και Γεωργία. «Σήμερα, η χώρα μου υπογράφει την πλέον σημαντική συνθήκη στην ιστορία της. Είμαστε περήφανοι» ήταν η δήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού Μπαμίρ Τόπι.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ έδωσαν από το Βουκουρέστι υπόσχεση μελλοντικής ένταξης σε Ουκρανία και Γεωργία, αρνούμενοι προς το παρόν να κινήσουν επίσημες διαδικασίες. «Το ΝΑΤΟ χαιρετίζει τις ευρω-ατλαντικές φιλοδοξίες της Ουκρανίας και της Γεωργίας και οι ηγέτες του ΝΑΤΟ δεσμεύτηκαν ότι αυτές οι δύο χώρες θα γίνουν μία μέρα μέλη της Συμμαχίας» δήλωσε ο Σέφερ. Το ΝΑΤΟ θα επιδιώξει να έχει με το Κίεβο και την Τιφλίδα έναν εντατικό διάλογο για να παρακολουθήσει την εξέλιξη των μεταρρυθμίσεων και η κατάσταση θα επανεξεταστεί το Δεκέμβρη από τους υπουργούς Εξωτερικών της Συμμαχίας.

Από την πλευρά της Ρωσίας τονίστηκε εκ νέου ότι θα αποτελούσε «τεράστιο στρατηγικό λάθος με τις σοβαρότερες συνέπειες για την πανευρωπαϊκή ασφάλεια» η εισδοχή Ουκρανίας και Γεωργίας στη Συμμαχία. Στη σχετική δήλωση προέβη ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντρ Γκρούσκο στο περιθώριο της ΝΑΤΟικής Συνόδου Κορυφής.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας παρακάθισε χτες στο Βουκουρέστι στο δείπνο των ηγετών και σήμερα θα εκφωνήσει ομιλία κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ρωσίας - ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τον διπλωματικό του σύμβουλο αναμένεται στην ομιλία του να αναφερθεί σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα - «αγκάθια» στις σχέσεις με την Ατλαντική Συμμαχία και ειδικότερα στην «αντιπυραυλική ασπίδα», στη συνθήκη ελέγχου των συμβατικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στο Κόσσοβο και τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς.

Η επόμενη Σύνοδος

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε χτες από το Βουκουρέστι ότι η Γαλλία μπορεί να επιστρέψει στο στρατιωτικό σκέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας κατά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2009, αν επιτευχθεί πρόοδος για την Ευρώπη της Αμυνας. Η Γαλλία αποσύρθηκε από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ το 1966 με απόφαση του Σαρλ Ντε Γκολ. «Ας αφήσουμε να προωθηθεί η Ευρώπη της Αμυνας και θα συνεχίσουμε να οδεύουμε προς το ΝΑΤΟ. Το ξαναλέω, και τα δύο ταυτοχρόνως, όχι το ένα ή το άλλο, ας αναμένουμε τη Σύνοδο Κορυφής» του 2009, πρόσθεσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος είχε παράλληλα διευκρινίσει νωρίτερα από το Βουκουρέστι ότι το γαλλικό τάγμα που θα σταλεί ως ενίσχυση στο Αφγανιστάν θα αναπτυχθεί στο ανατολικό τμήμα της χώρας και θα απαρτίζεται από 700 στρατιώτες.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αποφάσισαν ότι η προσεχής Σύνοδος Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλη του 2009 στο Στρασβούργο και στο Κελ, στα γαλλογερμανικά σύνορα. «Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ θέλουν κατ' αυτόν τον τρόπο, 60 χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Ουάσιγκτον, να δώσουν έμφαση στη γαλλο-γερμανική φιλία και στη σημασία της Ατλαντικής Συμμαχίας για την ειρήνη στην Ευρώπη», υπογραμμίζει εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Ανοιξε» η Λήδρας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ανοιξε χτες το οδόφραγμα της οδού Λήδρας, μετά από 44 χρόνια, με το κόψιμο μιας κορδέλας στην οδό Κύκκου και το μήνυμα για σκληρή δουλειά για την επίλυση του Κυπριακού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σχολιάζοντας το γεγονός σημείωσε ότι «επιτεύχθηκε έπειτα από ενέργειες και πρωτοβουλίες που αναλάβαμε χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες, με επιμονή και υπομονή», λέγοντας ότι «στόχος είναι η επίτευξη λύσης δίκαιης υπό τις περιστάσεις, βιώσιμης, λειτουργικής και αμοιβαία αποδεκτής και από τις δύο κοινότητες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ