ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΗ
Συνεχίζουν για δέκατη μέρα τις κινητοποιήσεις

Νέα συγκέντρωση σήμερα. Σε κλιμάκωση χωρίς κανένα περιθώριο ελιγμού για κυβέρνηση και διοίκηση καλούν οι ταξικές δυνάμεις

Στη δέκατη συνεχόμενη μέρα απεργίας, με υψηλά ποσοστά συμμετοχής, βρίσκονται οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, που αντιδρούν στα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης. Από την πλευρά της κυβέρνησης και της διοίκησης, εντάθηκε τις προηγούμενες μέρες η προσπάθεια συκοφάντησης και ποινικοποίησης του απεργιακού αγώνα. Σήμερα, προγραμματίζεται συγκέντρωση στις 11 το πρωί έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ. Η προσυγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων είναι στις 10.30 π.μ. (διασταύρωση Χαλκοκονδύλη και Γ' Σεπτεμβρίου). Θα ακολουθήσει συνεδρίαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας.

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» καλεί τους εργαζόμενους σε κλιμάκωση του αγώνα και συντονισμό της δράσης με άλλους κλάδους, με το πλαίσιο των ταξικών δυνάμεων που απαντούν στις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες και έρχονται σε σύγκρουση με το σύνολο της αντιασφαλιστικής πολιτικής των κυβερνήσεων του κεφαλαίου.

Ταυτόχρονα, αναδεικνύει τις ευθύνες της πλειοψηφίας της ΓΕΝΟΠ - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΑΔ (ΣΥΝ) - που εστιάζει αποκλειστικά στο αίτημα της εξαίρεσης του Ταμείου των εργαζομένων (ΟΑΠ ΔΕΗ) από τη διαδικασία της «ενοποίησης», αφήνοντας στο απυρόβλητο το σύνολο της αντιασφαλιστικής επίθεσης.

Καμιά υποχώρηση!

Ενδεικτική αυτής της τακτικής είναι και η χτεσινή απόφαση της πλειοψηφίας της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ (ύστερα από συναντήσεις με τη διοίκηση της ΔΕΗ) να χορηγηθεί το απαραίτητο προσωπικό, για να ξεκινήσει η παραγωγή στα ορυχεία Μεγαλόπολης και Καρδιάς, αλλά και για να μπουν στο σύστημα δύο επιπλέον μονάδες 500 MW. Η «Αγωνιστική Συνεργασία» επισημαίνει ότι η απόφαση αυτή, σε μια κρίσιμη φάση του αγώνα, δείχνει υποχωρητικότητα απέναντι στις πιέσεις της κυβέρνησης και της διοίκησης της ΔΕΗ. Ενώ τονίζει ότι εξαρχής δεν υπήρχε σαφής σχεδιασμός κλιμάκωσης των μορφών πάλης και ότι η απεργία δεν είναι μόνο να μη λειτουργούν μονάδες.

Οι χτεσινές περικοπές ήταν της τάξης των 400 MW. Εκτός λειτουργίας τέθηκε χτες λόγω βλάβης μονάδα 300 MW στη Μεγαλόπολη. Οι ενδεικτικές προγραμματισμένες διακοπές που ανακοινώθηκαν χτες από τη ΔΕΗ ήταν διάρκειας μιας ώρας.

Η ΔΕΗ ΑΕ κινδυνολογεί ότι τα αποθέματα λιγνίτη έχουν πέσει κάτω από τα όρια ασφαλείας για τη λειτουργία των ΑΗΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα όρια ασφαλείας ορίζονται στις 30 μέρες. Χτες, ύστερα από 9 μέρες κινητοποιήσεων, τα αποθέματα λιγνίτη στη Δυτική Μακεδονία επαρκούσαν για 9 μέρες λειτουργίας των ΑΗΣ, επιβεβαιώνοντας πως έτσι κι αλλιώς τα αποθέματα λιγνίτη - λόγω και της τεράστιας έλλειψης προσωπικού στην εξόρυξη - ήταν κάτω από τα όρια ασφαλείας.

Σταθερά στο πλευρό τους το ΚΚΕ

Την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στους απεργιακούς αγώνες των εργαζομένων της ΔΕΗ, μετέφερε ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, στη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποίησε το Σάββατο 8 Μάρτη στα Ορυχεία της Πτολεμαΐδας. Ο Σπ. Χαλβατζής μίλησε σε απεργούς εργαζόμενους που βρίσκονταν σε επιφυλακή μέσα στα Ορυχεία του Νότιου Πεδίου και στη συνέχεια στην ομάδα περιφρούρησης στην κεντρική πύλη του Ορυχείου. Χαιρέτισε το δυναμικό αγώνα των εργαζομένων και σημείωσε ότι θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, ώστε να μπουν φραγμοί στην πολιτική ιδιωτικοποίησης και απελευθέρωσης του τομέα της ενέργειας.

Πρόσθεσε ότι αυτά που έλεγε το ΚΚΕ εδώ και πολλά χρόνια επιβεβαιώνονται σήμερα πλήρως. Και κατέληξε τονίζοντας ότι χρειάζεται πιο έντονος, αποφασιστικός αγώνας που θα φέρει στο προσκήνιο τις σύγχρονες, αναγκαίες και ρεαλιστικές διεκδικήσεις των εργαζομένων για ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους, και ταυτόχρονα θα αποκαλύπτει και θα αποδυναμώνει τις πολιτικές δυνάμεις που υπηρέτησαν και υπηρετούν την πολιτική απελευθέρωσης.

Προκλητική και επικίνδυνη εισαγγελική παρέμβαση

Την ποινικοποίηση της απεργίας μεθοδεύει πολύμορφα η κυβέρνηση

Την τρομοκρατική παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδά, επιστράτευσε το Σάββατο η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να κάμψει τον αγώνα των εργαζομένων στη ΔΕΗ και να ποινικοποιήσει το δικαίωμα στην απεργία. Με εγκύκλιο του τελευταίου προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Π. Πούλιο, οι εισαγγελείς Πρωτοδικών Π. Παναγιωτόπουλος και Ν. Ορνεράκης αναμένεται αύριο να έχουν ολοκληρώσει το πόρισμα για τις διακοπές ρεύματος, έχοντας ερευνήσει αν εφαρμόστηκε η απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 15 του νόμου 1264/82 για την ισχύ του παραγόμενου ρεύματος και το προσωπικό ασφαλείας που πρέπει να διατίθεται σε περιπτώσεις απεργιακών κινητοποιήσεων σε οργανισμούς κοινής ωφέλειας, όπως είναι η ΔΕΗ.

Η Επιτροπή του άρθρου 15 του νόμου 1264/82 απαρτίζεται από πρόεδρο Πρωτοδικών, εκπρόσωπο του ΣΕΒ και εκπρόσωπο της ΓΣΕΕ. Για το λόγο αυτό οι δύο εισαγγελείς έχουν ζητήσει λίστες από τη διοίκηση της ΔΕΗ και τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ για το προσωπικό που απασχολείται κατά τη διάρκεια της απεργίας. Από τα πρώτα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει, γίνεται λόγος για απόκλιση στους ισχυρισμούς της διοίκησης της ΔΕΗ και της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Ο Γ. Σανιδάς ζητούσε ακόμα να ερευνηθεί και αν υπάρχει παρακώλυση λειτουργίας των εγκαταστάσεων κοινής ωφελείας, αν διατίθεται το αναγκαίο προσωπικό ασφαλείας και αν ισχύουν οι καταγγελίες των συνδικαλιστών για εσκεμμένες περικοπές ηλεκτροδότησης.

Χτες κατέθεσαν στον Π. Παναγιωτόπουλο ο διευθυντής Υδροηλεκτρικών Αποθεμάτων, Γ. Λέρης, και ο γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Ορυχείων, Κ. Μελάς, ενώ το Σάββατο και την Κυριακή πέρασαν από το γραφείο των εισαγγελέων και άλλα στελέχη της ΔΕΗ, της ΔΕΣΜΗΕ και της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Στο μεταξύ, θέλοντας να ενισχύσει τις πιέσεις προς τους εργαζόμενους και να συνδράμει την προσπάθεια ποινικοποίησης του αγώνα τους, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος, προανήγγειλε χτες από τα τηλεοπτικά «παράθυρα» την υποβολή μήνυσης κατά της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ σήμερα το πρωί.

Κυβερνητικοί εκβιασμοί και συκοφαντίες

Υπουργοί απειλούν τους απεργούς με επιστράτευση

Να εκφοβίσει τους απεργούς επιχειρεί η κυβέρνηση αφήνοντας ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο επίταξης απεργών στο όνομα της προστασίας του δημόσιου συμφέροντος, που στην πραγματικότητα είναι το συμφέρον του μεγάλου κεφαλαίου.

Στην ερώτηση αν η κυβέρνηση θα κάνει επίταξη απεργών, ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος απέφυγε να απαντήσει συγκεκριμένα. Αναφερόμενος στην απεργία στους ΟΤΑ ισχυρίστηκε προκλητικά ότι «το Ασφαλιστικό δε θίγει βασικά ζητήματα τα οποία αφορούν την ΠΟΕ ΟΤΑ». Επιχείρησε μάλιστα να νουθετήσει τους εργαζόμενους και ταυτόχρονα να αντιπαραθέσει τον αγώνα τους με το κοινωνικό σύνολο, λέγοντας για το σημερινό γενικό συμβούλιο της ΠΟΕ ΟΤΑ: «Πιστεύω, υπεύθυνα θα πάρει απόφαση που πρέπει για να μη βλάπτεται το κοινωνικό σύνολο». Ενώ συκοφάντησε τις πραγματικές ανάγκες του συνόλου των εργαζομένων που εναντιώνονται στα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης δηλώνοντας: «Δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, συντεχνιακές αντιλήψεις να υπερακοντίζουν το δημόσιο συμφέρον»!

Για την κυβέρνηση που «δεν παζαρεύει το δημόσιο συμφέρον» μίλησε και ο υπουργός Ανάπτυξης Χ. Φώλιας, μετά την επίσκεψη που έκανε στον διαχειριστή του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας - ΔΕΣΜΗΕ - προχτές. «Θεμέλιο της δημοκρατίας είναι η ισοπολιτεία και είναι ώρα αυτό να γίνει αντιληπτό από όλους» δήλωσε εμφανιζόμενος αδιάλλακτος και όψιμα υπέρ της «κοινωνικής ισότητας», την οποία η κυβέρνηση προφανώς την ταυτίζει με την κοινωνική ισοπέδωση. Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης έφερε σε αντιπαράθεση το δικαίωμα της απεργίας με «το δικαίωμα του ελληνικού λαού να απολαμβάνει των βασικών υπηρεσιών που δικαιούται», αποκρύπτοντας ότι οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου είναι αυτές που επιτίθενται στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων και του λαού.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ
Στη μάχη της απεργίας και σήμερα

Προσυγκέντρωση του Συντονιστικού στις 10 π.μ. στην Ομόνοια

Συνεχίζουν και σήμερα οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν από την περασμένη Παρασκευή ενάντια στα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης. Στα πλαίσια της σημερινής απεργίας η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής οργανώνει προσυγκέντρωση στις 10 το πρωί στην Ομόνοια καλώντας τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά υιοθετώντας και προβάλλοντας το πλαίσιο αιτημάτων των ταξικών δυνάμεων.

Μέσα σε αυτή την αντιασφαλιστική καταιγίδα, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική, οι κινητοποιήσεις πρέπει να έχουν διευρυμένο πλαίσιο με βάση τις προτάσεις της ΔΑΣ ΟΤΑ και όχι όπως προχώρησε η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΣΚ (ΣΥΝ) που περιόρισε τα αιτήματα. Η λογική της πλειοψηφίας, τονίζει, «είναι κοντόθωρη και, συνδικαλιστικά και οργανωτικά, επικίνδυνη, γιατί οδηγεί τον κλάδο σε ένα κρίσιμο αγώνα με ένα συντεχνιακό αίτημα και με διασπασμένες τις δυνάμεις (αφού το πλαίσιο δεν καλύπτει το σύνολο του κλάδου)». Να σημειωθεί ότι σήμερα συνεδριάζει εκ νέου το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΟΤΑ.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΕΜΠΟ
Να μείνει στα χαρτιά

Το καταψήφισε το ΚΚΕ στη χτεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης πρέπει «να μείνει τα χαρτιά» με τους αγώνες των εργαζομένων, τόνισε χτες η βουλευτής του ΚΚΕ, Ελπίδα Παντελάκη, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης των ΣΕΜΠΟ που ξεκίνησε χτες να συζητιέται στην Ολομέλεια της Βουλής. Εκανε λόγο για αγώνα όχι μόνο των λιμενεργατών αλλά ολόκληρου του λαού αφού πλήττεται από αυτή την πολιτική. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ, επιχειρώντας να παρουσιάσουν την ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου ως «ανάπτυξη».

Η Ελπίδα Παντελάκη τόνισε πως «πρόκειται για δικομματική σφραγίδα παράδοσης» αφού ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «είναι κοινό το πλαίσιο της πολιτικής που συμφωνείτε, είναι αυτό της απελευθέρωσης». Κάλεσε την κυβέρνηση να μην κρύβεται πίσω από τις συμβάσεις που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι τις εφαρμόζει γιατί έχει την κύρια ευθύνη, σημειώνοντας επίσης πως «είναι εγκληματικές και οι ευθύνες του ΠΑΣΟΚ» για τα όσα θεσμοθέτησε όσο ήταν κυβέρνηση. Εκ μέρους της ΝΔ ο εισηγητής της Σ. Κεδίκογλου, υποστήριξε ότι με το σχέδιο της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών «το λιμάνι αναβαθμίζεται». Στη δική του παρέμβαση ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ζωίδης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «εκχωρεί τα φιλέτα».

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ
Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του

Ο ελιγμός της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το 1999 ήταν οφθαλμοφανής. Θέλοντας να «περάσει», πάση θυσία, ο νόμος για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας και προκειμένου να εξασφαλίσει τη συναίνεση της συνδικαλιστικής ηγεσίας στην επιχείρηση, επιχείρησε μια πασιφανή απάτη. «Πρόσφερε», στο νόμο «απελευθέρωση της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας - Ρύθμιση θεμάτων ενεργειακής πολιτικής», το άρθρο 34 που προέβλεπε τη δημιουργία Οργανισμού Ασφάλισης Προσωπικού της ΔΕΗ, ρύθμιση που υποτίθεται πως θα προστάτευε τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στην επιχείρηση. Με αυτό το «χαρτί» ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ και μαζί τους η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΕΝΟΠ, κατάφεραν να εξουδετερώσουν τις αντιδράσεις των εργαζομένων στο ίδιο το έγκλημα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και του κλάδου της ενέργειας.

Το σύνθημα δόθηκε από τους εκπροσώπους των κομμάτων αυτών στη Βουλή. Στη συζήτηση που έγινε στις 22 του Νοέμβρη του 1999, απαντώντας στην εισήγηση που έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Σαλαγκούδης ήταν σαφής: «Δε θα είμαστε εμείς που θα εμποδίσουμε την όποια καλή λύση προς την κατεύθυνση της εξασφάλισης των εργαζομένων, γιατί πραγματικά οι εισφορές τους χρησιμοποιήθηκαν από τη ΔΕΗ, η οποία από τη δεκαετία του '50 έχει προσφέρει πολύ μεγάλες υπηρεσίες στον ελληνικό λαό». Εξίσου σαφής και ο βουλευτής - εκπρόσωπος του ΣΥΝ Σπύρος Δανέλης: «Το κόμμα μας, ο Συνασπισμός παίρνοντας υπόψη του ότι με τις ρυθμίσεις του άρθρου 34 για το ασφαλιστικό ζήτημα του προσωπικού της ΔΕΗ (...) το κράτος μέσω του ΟΑΠ - ΔΕΗ εγγυάται (...) το σημερινό επίπεδο των κάθε είδους ασφαλιστικών παροχών των εργαζομένων, (...) υπερψηφίζει το άρθρο 34 του νομοσχεδίου».

Ξεκάθαρη και χωρίς το παραμικρό περιθώριο παρερμηνειών ήταν και η τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Γκατζή, ο οποίος είχε τονίσει: «Από τους εργαζόμενους της ΔΕΗ και το ασφαλιστικό τους σύστημα κλέβουν σήμερα περίπου 3,2 τρισεκατομμύρια δραχμές, που τα χαρίζουν στους ιδιώτες, που αγοράζουν μετοχές της ΔΕΗ με το άρθρο 34. Ληστεύουν το σημαντικό κεφάλαιο, που έχουν συσσωρεύσει οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ για την κοινωνική τους ασφάλεια, για να μπορεί να πουληθεί η ΔΕΗ κοψοχρονιά στους ιδιώτες, χωρίς οι τελευταίοι να αναλάβουν καμία ευθύνη για το παραπάνω ποσό. Ετσι ο Οργανισμός Ασφάλισης Προσωπικού της ΔΕΗ που δημιουργείται είναι από γεννησιμιού του ελλειμματικός. Η επίθεση στη δημόσια κοινωνική ασφάλιση δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, ούτε κατ' αποκλειστικότητα τα υγιή ταμεία. Αλλωστε, βιώνουμε καθημερινά πόσο εύκολο είναι να οδηγηθεί στη διάλυση ένας εύρωστος ασφαλιστικός φορέας». Εννιά χρόνια μετά, είναι φανερό το ποιοι έσερναν τότε τους εργαζόμενους στο γκρεμό και ποιοι τους προειδοποιούσαν για τα χειρότερα, καλώντας σε ανατροπή της αντιασφαλιστικής πολιτικής και των φορέων της.


Κ.

Ποιοι απεργούν

Σήμερα απεργούν:

  • Εργαζόμενοι στην Τράπεζα της Ελλάδας
  • Εργαζόμενοι στις Περιφέρειες
  • Γιατροί
  • Οδοντίατροι
  • Φαρμακοποιοί

Σήμερα και αύριο απεργούν:

  • Μηχανικοί (πραγματοποιούν ακόμα τρίωρη στάση εργασίας στις 18 Μάρτη)
  • Δικηγόροι και δικαστικοί επιμελητές

Αύριο και μεθαύριο απεργούν οι τραπεζοϋπάλληλοι. Επίσης αύριο, στάση εργασίας πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ (12 μ. - 3 μ.μ.).

Μέσα Μαζική Μεταφοράς
  • Στα πλαίσια της σημερινής τρίωρης στάσης εργασίας (12 μ. - 3 μ.μ.) θα ακινητοποιηθούν το μετρό, ο «ηλεκτρικός σιδηρόδρομος», τα αστικά λεωφορεία, τα τραμ, τα τρόλεϊ, τα τρένα του ΟΣΕ και του προαστιακού.
  • Οι εργαζόμενοι στο μετρό και τον «ηλεκτρικό σιδηρόδρομο» έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία για αύριο Πέμπτη.
  • Οι εργαζόμενοι στην ΕΘΕΛ (αστικά λεωφορεία) και τον ΟΣΕ έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία για τις 19 Μάρτη.
  • Στη σημερινή στάση εργασίας συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στην Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν αεροπορικές συγκοινωνίες.
ΚΚΕ
Αποφασιστική πανεργατική απάντηση στις απειλές

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις κυβερνητικές απειλές κατά των απεργιακών κινητοποιήσεων σημειώνεται:

«Οι σαφείς απειλές που εξαπολύουν υπουργοί της κυβέρνησης, για επιστράτευση των απεργών της ΔΕΗ και των ΟΤΑ, πρέπει να προσκρούσουν στην αποφασιστικότητα των απεργών, στην αλληλεγγύη και τον αγωνιστικό ξεσηκωμό όλων των εργαζομένων κατά των αντιασφαλιστικών μέτρων και της αντιλαϊκής πολιτικής. Η απαγόρευση της απεργίας των εργατών, με όποια δικαιολογία κι αν επιχειρείται, είναι πράξη τρομοκρατική και παράνομη. Οι εργαζόμενοι έχουν χρέος να απαντούν με ανυπακοή, με κλιμάκωση και πολιτικοποίηση της πάλης τους. Κυβέρνηση, κεφάλαιο και ΕΕ με ενιαίο μέτωπο επιτίθενται κατά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων και κατά του δικαιώματος της απεργίας. Ενιαία πρέπει να είναι η απάντηση και των εργαζομένων για σύγχρονα δικαιώματα, για να μην περάσουν τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, για να ανατραπούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ».

Τεμενάδες κάνει η ΕΣΗΕΑ

Ξεπέρασε κάθε όριο εμπαιγμού η πλειοψηφία του εργοδοτικού -κυβερνητικού συνδικαλισμού στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, προκειμένου να κάνει το βαστάζο στην αντιασφαλιστική κυβερνητική πολιτική. Με καθυστέρηση πέντε ημερών συνεδρίασε χτες το ΔΣ για να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου - εκτρώματος και να αποφασίσει για τις αντιδράσεις του κλάδου. Αφού έκαναν ό,τι μπορούσαν για να εμποδίσουν τη συζήτηση επί της ουσίας, όταν ήρθε η ώρα των αποφάσεων, ο πρόεδρος, Π. Σόμπολος, με τη στήριξη των υπολοίπων της πλειοψηφίας, διέκοψε πραξικοπηματικά τη συνεδρίαση.

Τόσο ο ίδιος και η παράταξή του «Δημοσιογράφοι για τη Δημοσιογραφία», όσο και η «Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων» (Τσαλαπάτης, Μπετινάκης) νομίζουν ότι μπορούν να κρύβουν τη συμφωνία τους με την κυβερνητική πολιτική, αν συνεχίζουν στα λόγια να είναι δήθεν αντίθετοι με το νομοσχέδιο και στην πράξη να μπλοκάρουν τις πράγματι έντονες αγωνιστικές διαθέσεις των δημοσιογράφων. Το ψέμα, όμως, έχει κοντά ποδάρια. Οσο και να προσπαθούν τα «επιτελεία» εφημερίδων και σταθμών να τους στηρίξουν, οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι τους έχουν πάρει χαμπάρι...

ΚΚΕ
Βασικό όπλο διεκδίκησης η απεργία

Σε ανακοίνωσή του, σχετικά με την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την απεργία στη ΔΕΗ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Η παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά για την απεργία στη ΔΕΗ εντάσσεται και συνεισφέρει στην επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση και η πλουτοκρατία με στόχο να κάμψει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων που αντιπαλεύουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα.

Ο τρόπος που ο Γ. Σανιδάς "οριοθετεί" το δικαίωμα στην απεργία στην ουσία ποινικοποιεί τη χρησιμοποίηση του βασικού όπλου που έχει η εργατική τάξη, για να διεκδικεί τα δικαιώματά της, εφόσον κάθε απεργιακή της κινητοποίηση έχει πάντα συνέπειες, πρωτίστως γι' αυτούς που την εκμεταλλεύονται.

Οι απεργίες που στρέφονται κατά των αντιασφαλιστικών μέτρων που πλήττουν το σύνολο των λαϊκών δυνάμεων είναι προς όφελος της κοινωνίας και όχι σε βάρος της, πάρα τα όποια προσωρινά προβλήματα μπορούν να δημιουργούν.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να καταδικάσουν κάθε προσπάθεια που στρέφεται κατά των εργατικών κινητοποιήσεων και της απεργίας.

Το ΚΚΕ καλεί σε πανεργατικό - παλλαϊκό ξεσηκωμό, σε οργάνωση της πάλης σε κάθε εργασιακό χώρο και λαϊκή συνοικία, για να μην περάσουν τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα και συνολικά η αντιλαϊκή πολιτική. Οι αγώνες μπορούν να έχουν αποτέλεσμα, όταν είναι συντονισμένοι και ενιαία διεκδικούν σύγχρονα ασφαλιστικά δικαιώματα για όλο το λαό στη γραμμή της λαϊκής συμμαχίας και της αντεπίθεσης σε κυβέρνηση, ΕΕ, πλουτοκρατία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ