ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΡΔΕΥΣΗ ΧΩΡΑΦΙΩΝ
Να μην περάσει το νέο χαράτσι

Ανακοίνωση - παρέμβαση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας

ICON

Την έντονη αντίθεση των αγροτών στο νέο χαράτσι για την άρδευση των χωραφιών - που προβλέπει το εθνικό πρόγραμμα διαχείρισης και προστασίας των υδάτινων πόρων, το οποίο παρουσίασε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς - εκφράζει με σχετική ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΛ). Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «τα μέτρα που προβλέπονται, σε συνδυασμό με την εφαρμογή της ΚΑΠ, οδηγούν στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Οπως χαρακτηριστικά λέει η μελέτη, καθώς και η οδηγία 2000/60ΕΚ, με την οποία συμφώνησαν και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ στην ΕΕ, αρχικά θα κοστολογηθεί και στη συνέχεια θα τιμολογηθεί το νερό άρδευσης. Με την ίδια οδηγία προβλέπονται υδρομετρητές στα χωράφια!».

«Πρόσχημα του νέου χαρατσιού είναι η αντιμετώπιση της λειψυδρίας», τονίζεται στην ανακοίνωση, «γι' αυτό μας προτείνει ο κ. Σουφλιάς το πώς πρέπει να ποτίζουμε τα χωράφια μας, αλλά και τι προϊόντα να καλλιεργήσουμε. Τις ευθύνες της σημερινής όπως και της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, δεν τις βλέπει όμως ο κ. Σουφλιάς. Ευθύνες που έχουν να κάνουν με τον ανύπαρκτο σχεδιασμό αντιμετώπισης της λειψυδρίας, με τα μεγάλα αρδευτικά και όχι μόνο έργα που θα μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα αλλά ακόμη εξαγγέλλονται ή δεν τελειώνουν, όπως η εκτροπή του Αχελώου, τα φράγματα, λιμνοδεξαμενές, έργα αξιοποίησης των νερών που θα εκτραπούν, και πολλά άλλα έργα που θα μπορούσαν να έχουν γίνει και το αγροτικό κίνημα έχει προτείνει εδώ και χρόνια».

Με την ίδια ανακοίνωση, η ΕΟΑΣΛ:

  • Ζητάει να γίνουν άμεσα αρδευτικά έργα με βάση τις προτάσεις του αγροτικού κινήματος, όπως έχουν εκφραστεί δεκάδες φορές μέσα από τα ψηφίσματά του στις κινητοποιήσεις και τα συλλαλητήρια.
  • Απαιτεί να σταματήσει οποιαδήποτε σκέψη για το νέο χαράτσι και υδρομετρητές στα χωράφια, που θα αυξήσει δραματικά το κόστος παραγωγής και θα μειώσει το ήδη χαμηλό εισόδημα των Ελλήνων αγροτών, που σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν έχει μειωθεί κατά 24,1% την τελευταία δεκαετία. Αλλωστε, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι αγρότες πληρώνουν φόρους στο κράτος και τα έργα πρέπει να γίνουν από το κράτος και να δοθούν χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση στους αγρότες.
  • Θέτει το πρόβλημα της κατακόρυφης αύξησης του κόστους παραγωγής και της πτώσης των αγροτικών τιμών, σημειώνοντας τα παρακάτω: «Φέτος μόνο έχει αυξηθεί το λίπασμα από 30% και πάνω, το πετρέλαιο με τη νέα ρύθμιση θα χρυσοπληρωθεί από τους αγρότες, είχαμε δυο ανατιμήσεις στα τιμολόγια του αγροτικού ρεύματος πέρυσι, προβλέπεται αύξηση στην τιμή των σπόρων και των φυτοφαρμάκων και τώρα θα βάλουν και υδρομετρητές στα χωράφια. Την ίδια στιγμή οι αγρότες πωλούν τα προϊόντα τους σε χαμηλές τιμές κάθε χρόνο, οι επιδοτήσεις σε βασικά προϊόντα πετσοκόβονται και βασικά προϊόντα στην ουσία σταμάτησε η καλλιέργεια τους».

Τέλος, στην ανακοίνωση της ΕΟΑΣΛ τονίζονται τ' ακόλουθα: «Δεν πάει άλλο! Καλούμε τους αγρότες να συσπειρωθούν γύρω από τους Αγροτικούς Συλλόγους τους και την ΕΟΑΣΛ και να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους στη νέα φοροεισπρακτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Καλούμε γενικότερα τα λαϊκά στρώματα να καταδικάσουν αυτό το μέτρο που αν δεν αντιμετωπιστεί τώρα, θα γενικευτεί με αύξηση των τιμολογίων του νερού».

ΔΕΗ - «ΟΜΙΛΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ»
Συνεχίζεται η κόντρα για τη σύμβαση

Με νέες ανακοινώσεις και επιστολές συνεχίζεται η κόντρα του μεγαλοεπιχειρηματία Μυτιληναίου - ΔΕΗ για την αποικιακή σύμβαση, με την οποία η ΔΕΗ προμηθεύει την «Αλουμίνιο της Ελλάδος» (πρώην ΠΕΣΙΝΕ) με ρεύμα φτηνότερο από το βιομηχανικό τιμολόγιό της. Επρεπε να γίνει η σύμβαση αντικείμενο διαμάχης για την προάσπιση των μετοχικών κερδών εκατέρωθεν για να αναδειχτεί το μακρόχρονο οικονομικό έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού. Τώρα, που η όποια έκβαση της υπόθεσης θα έχει να προσκομίσει κέρδη στη μία ή την άλλη επιχειρηματική πλευρά.

Η ΔΕΗ σχολίασε χτες, με ανακοίνωσή της, επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου του «ομίλου Μυτιληναίος», Ε. Μυτιληναίου, προς την εφημερίδα «Καθημερινή». Στην επιστολή του, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του «ομίλου Μυτιληναίος» αναφέρεται στις θετικές επιπτώσεις για το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας από τη λειτουργία της μονάδας που έχει κατασκευάσει, αλλά δεν έχει θέσει σε λειτουργία. Η μονάδα κατασκευάστηκε από τη θυγατρική «Αλουμίνιο της Ελλάδος» για να καλύπτει πρωτίστως τις ανάγκες της.

Οταν η χοντρική τιμή του ηλεκτρικού εκτινάχτηκε στα ύψη, η ΑτΕ σκέφτηκε ότι τη συμφέρει να πουλάει ολόκληρη την παραγωγή στο σύστημα ακριβά και στη συνέχεια να αγοράζει από τη ΔΕΗ πολύ φτηνά. Γι' αυτό και ζήτησε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας μετατροπή της άδειας που είχε λάβει. Αργότερα, όλα τα ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία του «ομίλου Μυτιληναίος» πέρασαν στην κοινή εταιρεία που συστήθηκε με την ισπανική «Endesa». Οπότε τώρα, ο Ε. Μυτιληναίος λέει ότι δεν μπορεί να συσχετιστεί η μονάδα της ...«Endesa Hellas» με την τιμολόγηση της «Αλουμίνιο της Ελλάδος»!

Η ΔΕΗ, από την πλευρά της, υποβαθμίζει τις θετικές επιπτώσεις από τη λειτουργία της μονάδας, διαψεύδει στοιχεία προηγούμενων τιμολογήσεων - όπου υπάρχει αντιγνωμία με τον «όμιλο Μυτιληναίο» - και σημειώνει ότι τα κέρδη της από τη μείωση εισαγωγών εκτιμώνται σε 7 εκατ. ευρώ.

Απαγόρευση κυκλοφορίας παιχνιδιών

Την απαγόρευση της κυκλοφορίας δύο παιχνιδιών αποφάσισε χτες η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή επειδή - σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση - μετά από ενδεικτικούς ελέγχους διαπιστώθηκε ότι μπορούν να αποβούν επικίνδυνα για την ασφάλεια των παιδιών που τα χρησιμοποιούν:

Πρόκειται για τα παιχνίδια:

  • «Πασχαλίτσα - Lovely Beetle No 3618A» που εισάγεται από την Κίνα για λογαριασμό των εταιρειών «Billy 's SA» και «Ελ. Λιακοπούλου & Σία ΟΕ».
  • «Baby Rattle Set-Baby touch No A801, No A802» προέλευσης Χονγκ Κονγκ που εισάγεται από τη «Βαρουδάκης Ευτύχιος».
Κατάσχεση ακατάλληλων κρεάτων

Στην κατάσχεση ενός ακόμη τόνου ακατάλληλων για κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης από την Κρεαταγορά του Ρέντη προχώρησαν χτες οι ελεγκτές της Νομαρχίας Πειραιά και το κατάστημα «Grevin AEBE». Συγκεκριμένα κατάσχεσαν 400 κιλά κοτόπουλο νωπό Ιταλίας συσκευασμένο, λόγω λήξης ορίου συντήρησης και 680 κιλά νωπά αρνιά προέλευσης FYROM, επειδή έφεραν δυσδιάκριτες σφραγίδες καταλληλότητας.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Τελεσίγραφο για το λιγνίτη

Στη «δαγκάνα» του δίκαιου της «απελευθερωμένης» αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας - που επιτάσσουν οι κανονισμοί της ΕΕ και εφαρμόζουν οι κυβερνώντες - πιάστηκε η ΔΕΗ. Χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε διορία στην ελληνική κυβέρνηση συνολικά 8 μηνών (2 για την υποβολή πρότασης και 6 για την υλοποίησή της) προκειμένου να επιτραπεί η πρόσβαση στην εκμετάλλευση του λιγνίτη όλων των ιδιωτών παραγωγών που το επιθυμούν.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, προκαλείται ανισορροπία στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας επειδή το Δημόσιο έχει παραχωρήσει στη ΔΕΗ τα δικαιώματα σχεδόν αποκλειστικής πρόσβασης στην εκμετάλλευση του λιγνίτη. Η αρμόδια επίτροπος Ανταγωνισμού Ν. Κρόες δήλωσε ότι «οι πελάτες στερούνται των ωφελειών που δημιουργεί ο ανταγωνισμός στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όταν ένας ηλεκτροπαραγωγός ελέγχει ουσιαστικά όλη την πρόσβαση στα λιγνιτικά αποθέματα, που προς το παρόν αντιπροσωπεύει τη φθηνότερη πηγή ενέργειας στην Ελλάδα».

Η υπόθεση της εισόδου ιδιωτών, πέραν της ΔΕΗ, στην εκμετάλλευση του λιγνίτη δεν είναι νέα, ξεκίνησε με τους διαγωνισμούς για τα κοιτάσματα της Βεύης και της Φλώρινας, ωστόσο για άλλη μια φορά ασκείται εξωτερική πίεση για επίσπευση των ανατροπών και την ουσιαστική χρήση του λιγνίτη στην «αγορά», κάτι που σημαίνει ότι σύντομα ίσως... πάψει να είναι και το πιο φθηνό καύσιμο.

Η ΔΕΗ από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι θα μελετήσει το πλήρες κείμενο της απόφασης και θα προβεί σε όλες τις ενέργειες προκειμένου να διασφαλίσει τα έννομα συμφέροντά της, ακόμη και με την άσκηση προσφυγής στο Πρωτοδικείο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ