Συμβολική αλλά και ουσιαστική σημασία έχει η κίνηση της γερμανικής κυβέρνησης να σπεύσει πρώτη χτες να ανοίξει πρεσβεία στην Πρίστινα, αναγνωρίζοντας έτσι και τυπικά την «ανεξαρτησία» του προτεκτοράτου. Η κίνηση αυτή έρχεται να θυμίσει ότι η Γερμανία ήταν η χώρα εκείνη που έκανε ό,τι μπορούσε για να διαλύσει την πρώην Γιουγκοσλαβία, προκειμένου να απλώσει τη σφαίρα επιρροής της στα Βαλκάνια. Στέλνοντας η ίδια μισθοφόρους σε Κροατία και Σλοβενία και αναγνωρίζοντας πρώτη αυτές τις δύο ως κράτη, στα 1991. Εδώ και δύο περίπου δεκαετίες εργάζεται συστηματικά για τη δημιουργία «ζωτικού χώρου» στα νότια σύνορά της και ήταν αυτή που δε δίστασε να καλέσει τον αμερικανικό στρατό για να επιβάλει την «τάξη» στην πρώην Γιουγκοσλαβία, όταν διέκρινε ότι τα πράγματα δεν πήγαιναν σύμφωνα με τα σχέδιά της. Το άνοιγμα της πρεσβείας στην Πρίστινα έρχεται να υπενθυμίσει τον «πρωταγωνιστικό ρόλο» που επιδιώκει να παίξει στην περιοχή, έχοντας αποδεχτεί βέβαια ότι για κάμποσο καιρό θα είναι «υπό τη σκιά» των ΗΠΑ. Κι όμως, υπάρχουν κάποιοι εγχώριοι ευρωλάγνοι που ζητάνε να «στοιχηθούμε» πίσω από το γερμανικό και «ευρωπαϊκό» ιμπεριαλισμό...
Την ένταξη στο μηχανογραφικό που συμπληρώνουν οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων, των στρατιωτικών σχολών, ώστε να έχουν δυνατότητα πρόσβασης και σε αυτές τις σχολές τα παιδιά των νυχτερινών, ζήτησαν από το υπουργείο Παιδείας δεκαπενταμελή συμβούλια και συντονιστική επιτροπή αυτών των σχολείων. Το υπουργείο, διά στόματος του υφυπουργού Α. Λυκουρέντζου, δεσμεύτηκε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία στην κατεύθυνση ικανοποίησης του αιτήματος.
Ωστόσο, τα προβλήματα της νυχτερινής εκπαίδευσης - που αφορά κυρίως εργαζόμενους νέους - είναι τόσα, που δεν μπορούν ούτε να εξαντληθούν, ούτε να λυθούν με την ένταξη κάποιων επιπλέον σχολών στο μηχανογραφικό τους... όσο κι αν ο αποκλεισμός αυτών των σχολών από το μηχανογραφικό των νυχτερινών αποτελούσε άλλη μια απόδειξη της κατηγοριοποίησης της εκπαίδευσης σε βάρος των παιδιών των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων.
«Με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου αποκτά πολύ μεγαλύτερη σημασία ένα πείραμα συμβιώσεως Σλάβων - Αλβανών». Τάδε έφη, χτες, Θ. Πάγκαλος, πασχίζοντας να ψελλίσει κάποια δικαιολογία για να υποστηρίξει τη θέση του υπέρ της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου. Ομως, το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν είχε υπερασπιστεί ένα τέτοιο πείραμα στο πλαίσιο της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας. Αντίθετα, είχε πλειοδοτήσει υπέρ της διάλυσης και των βομβαρδισμών...
Ενα νέο γύρο για το «εμπόριο ρύπων» - το μόνο και εντελώς αναποτελεσματικό μέτρο για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών - εγκαινίασε πριν λίγες μέρες το ΥΠΕΧΩΔΕ, οριστικοποιώντας την κατανομή δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων ανάμεσα σε 152 βιομηχανίες της χώρας για την περίοδο 2006 - 2012.
Τα συνολικά δικαιώματα για την περίοδο αυτή ανέρχονται σε 345.606.165 τόνους διοξειδίου του άνθρακα και κατανέμονται δωρεάν σε 33 εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής (κυρίως στη ΔΕΗ), 24 εγκαταστάσεις καύσης, 4 διυλιστήρια, 6 χαλυβουργίες, 8 τσιμεντοβιομηχανίες, 18 ασβεστοποιίες, 44 παραγωγής κεραμικών, 14 παραγωγής χαρτιού και 1 υαλουργία.
Σημειώνουμε ότι αν μια βιομηχανία από αυτές εκπέμψει περισσότερους ρύπους από αυτούς που έχει δικαίωμα, αντί να εφαρμόσει αντιρρυπαντική τεχνολογία, μπορεί να αποταθεί στο περιβόητο Χρηματιστήριο ρύπων και αφού αγοράσει τα επιπλέον δικαιώματα που χρειάζεται, να εξακολουθήσει να ρυπαίνει ασύστολα!
Κοροϊδία, λοιπόν, οι ανησυχίες των αστών και των πολιτικών τους για το περιβάλλον και φανφάρες υποκρισίας οι προπαγανδιστικές κορόνες τους για λήψη μέτρων προστασίας του. Αντίθετα, χρυσοφόρα δουλειά για κάποιους που θα βρουν νέο τρόπο να κερδοσκοπήσουν μέσω και του Χρηματιστηρίου ρύπων...
Η υπόθεση της πρόβλεψης των σεισμών δεν είναι καινούρια. Θυμίζουμε την περίπτωση της Κίνας, το 1975 και το 1976, όταν επιστήμονες, εκμεταλλευόμενοι κάποια πρόδρομα φαινόμενα του σεισμού, εκκένωσαν δύο πόλεις τις οποίες στη συνέχεια χτύπησε ο Εγκέλαδος. Η ίδια ομάδα ερευνητών, όμως, δεν προέβλεψε το σεισμό του Ταγκσάν της Κίνας στις 27 Ιούλη 1976 στον οποίο έχασαν τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι.
Σήμερα, πάντως, όλοι οι επιστήμονες φαίνεται να συμφωνούν στο γεγονός ότι δεν είναι δυνατή η ασφαλής πρόβλεψη σεισμού. Σχετικά με αυτό, για παράδειγμα, αναφέρουν πως η βασική δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει δυνατότητα άμεσης παρατήρησης του φαινομένου εκεί όπου γεννιέται (σε βάθη μέχρι 700 χλμ στο εσωτερικό της γης). Πόσο μάλλον, όταν δεν υπάρχει μια κοινά αποδεκτή επιστημονική θεωρία για τον τρόπο με τον οποίο δημιουργείται ένας σεισμός.
Η Ελλάδα είναι πράγματι η πιο σεισμογενής περιοχή της Ευρώπης και η 6η στον κόσμο. Το ενδεχόμενο ενός νέου σεισμού είναι βέβαιο. Οι επιστήμονες της χώρας σε ένα πράγμα συμφωνούν απόλυτα: Καμιά περιοχή του ελληνικού χώρου δεν μπορεί να θεωρηθεί «ασεισμική».
Αν κάτι, λοιπόν, μπορεί πράγματι να προσφέρει στον τόπο, αυτό είναι η άμεση εξάλειψη των φαινομένων - που δυστυχώς είναι πάρα πολλά - της επικινδυνότητας σχολείων, παιδικών σταθμών, δημόσιων κτιρίων, νοσοκομείων, εργοστασίων, χώρων όπου συγκεντρώνεται πολύς κόσμος και νεολαία. Και μέτρα αντιμετώπισης των όποιων συνεπειών, όπως ελεύθεροι χώροι, οργανωμένη εγκατάσταση σεισμοπλήκτων κλπ. Και για να γίνει αυτό, χρειάζεται το ίδιο το λαϊκό κίνημα να απαιτήσει και να διεκδικήσει ουσιαστική και πλήρη αντισεισμική θωράκιση.