Associated Press |
Ορκίστηκε χθες ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος, δίνοντας τη νενομισμένη διαβεβαίωση πίστης στο Σύνταγμα, τις αρχές του κράτους, την ελευθερία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, όρισε πρώτο στόχο της διακυβέρνησής του το εθνικό ζήτημα της τουρκικής κατοχής. Παράλληλα, ο Δ. Χριστόφιας αποκάλυψε και τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, που αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Μάρτη.
Κατά την πρώτη του ομιλία στη Βουλή, ο νέος Πρόεδρος έθεσε ως αφετηρία της προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού, την υλοποίηση της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου. Επισημαίνοντας τις ευθύνες της Τουρκίας στο Κυπριακό, ο Δ. Χριστόφιας τόνισε ότι «για 34 χρόνια παραμένει άλυτο, παρά τις πολλές προσπάθειες που κατά καιρούς έχουν αναληφθεί και δεν έγινε κατορθωτό να επιλυθεί λόγω της άρνησης της Τουρκίας να αποδεχτεί λύση που να είναι προς το καλώς νοούμενο συμφέρον του κυπριακού λαού», υποστηρίζοντας ότι ήρθε η στιγμή να λυθεί το εθνικό ζήτημα με δίκαιο, βιώσιμο και λειτουργικό τρόπο και να αποκατασταθούν οι αρχές του διεθνούς δικαίου «που παραβιάζει η Τουρκία με την εισβολή που διενήργησε το 1974 και την κατοχή μεγάλου μέρους του εδάφους της πατρίδας μας».
Υπογράμμισε τη διεκδίκηση λύσης, που να «αποκαθιστά και να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμένιων και Λατίνων, περιλαμβανομένου του δικαιώματος επιστροφής και περιουσίας των προσφύγων. Διεκδικούμε η λύση να προνοεί την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και την αποστρατιωτικοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τελικός στόχος παραμένει η αποστρατιωτικοποίηση ολόκληρης της Κύπρου», επαναλαμβάνοντας ότι υποστηρίζει με συνέπεια «την πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, στα πλαίσια της ομοσπονδίας, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».
Αναφερόμενος στην εσωτερική διακυβέρνηση, υπογράμμισε ότι επιδιώκει «μια ανθρωποκεντρική πολιτική, που θα στοχεύει στη σταδιακή εξάλειψη της φτώχειας και στη συνεχή βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών».
Σε δηλώσεις του, ο Δ. Χριστόφιας επιβεβαίωσε συνάντησή του τη Δευτέρα, με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ, ενώ την Τρίτη αναχωρεί για την Αθήνα, όπου θα παραμείνει μέχρι και την Πέμπτη. Επόμενο ταξίδι, μετά την Αθήνα, θα είναι οι Βρυξέλλες, όπου και θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής.
Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, που ορκίζεται σήμερα, είναι η εξής: Υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Μάρκος Κυπριανού (ΔΗΚΟ), υπουργός Οικονομικών ο Χαρίλαος Σταυράκης, στέλεχος της Τράπεζας Κύπρου, υπουργός Εσωτερικών ο Νεοκλής Συλικιώτης (ΑΚΕΛ), υπουργός Αμυνας ο Κώστας Παπακώστας (ΑΚΕΛ), υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού ο Ανδρέας Δημητρίου (ΑΚΕΛ), υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων ο Νίκος Νικολαΐδης (ΕΔΕΚ), υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ο Αντώνης Πασχαλίδης (ΔΗΚΟ), υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος ο Μιχάλης Πολυνίκης (ΕΔΕΚ), υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων η Σωτηρούλλα Χαραλάμπους (ΑΚΕΛ), υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως ο Κύπρος Χρυσοστομίδης (ΕΠΑΛΞΗ) και υπουργός Υγείας ο Χρίστος Πατσαλίδης (ΔΗΚΟ). Υφυπουργός Παρά Τω Προέδρω, διορίστηκε ο Τίτος Χριστοφίδης, κυβερνητικός εκπρόσωπος ο Στέφανος Στεφάνου και επίτροπος Προεδρίας ο Γιώργος Ιακώβου (πρώην ΥΠΕΞ). Επίτροπος της Κύπρου στην ΕΕ, μετά την υπουργοποίηση του Μ. Κυπριανού, αναλαμβάνει η Αντρούλλα Βασιλείου.
Παρά τη χείρα φιλίας που τείνει ο Δ. Χριστόφιας, προς την τουρκοκυπριακή πλευρά για επίλυση του Κυπριακού, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, εξακολουθεί να ακολουθεί πιστά την πολιτική της Αγκυρας, δυναμιτίζοντας την κατάσταση. Σε επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, ο Μ. Ταλάτ ζητά επαναφορά του «Σχεδίου Ανάν», απαίτηση στην οποία φέρεται αναμεμειγμένη και η Ουάσιγκτον, καθώς ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Ρόναλντ Σλίκερ, ήταν ο μόνος εκ των μονίμων αντιπροσώπων των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, που γνώριζε την ύπαρξη και το περιεχόμενο της επιστολής...
Παράλληλα, σε δηλώσεις του για το περιουσιακό, ο ηγέτης του ψευδοκράτους εξακολούθησε την προκλητική του στάση, υποστηρίζοντας ότι, μετά από 34 χρόνια, τα σπίτια και τα οικόπεδα των κατεχομένων έχουν πλέον δύο ιδιοκτήτες, χαρακτηρίζοντας άδικο να «ξεσπιτώσεις άτομο που για 34 χρόνια κατοικεί σε ένα σπίτι», υποδεικνύοντας ως ...λύση «να προχωρήσουν τα δύο αυτά άτομα σε συνεννόηση», κάνοντας λόγο για τις επιλογές της αποζημίωσης ή ανταλλαγής.
Κυκλοφόρησαν οι «ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ», το περιοδικό της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη.
Στο τεύχος αυτό υπάρχει σειρά άρθρων και ρεπορτάζ για πολλά επίκαιρα διεθνή θέματα και τη δράση του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος.
Ανάμεσά τους:
-- Κόσσοβο: Η πιο μεγάλη βάση των ΗΠΑ.
-- Ανταπόκριση από τον αγώνα του λαού της Βενεζουέλας.
-- «Κόκκινη κάρτα» στον Μπους από τον λιβανέζικο λαό.
-- Ολυμπιάδα Ειρήνης 2008.
-- Το κόστος συμμετοχής στις «ειρηνευτικές αποστολές».
-- Ο αθλητισμός στην υπηρεσία των πολυεθνικών και του ιμπεριαλισμού.
Το ΔΣ της «Δημοκρατικής Μέριμνας» ευχαριστεί τον «Ριζοσπάστη», καθώς όπως αναφέρει στο ευχαριστήριο που έστειλε, «με την καθημερινή δημοσίευση της οικονομικής εξόρμησης συνέβαλε να ενημερωθούν περισσότεροι και να βοηθήσουν με την προσφορά τους το έργο της».