ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μετά από τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, συναντήθηκε χτες στο Προεδρικό Μέγαρο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, συνοδευόμενη από τον Μ. Μαϊλη, μέλος της ΚΕ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του ΚΚΕ και στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων που αναπτύσσει για τις επικίνδυνες εξελίξεις στα Βαλκάνια.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, η Αλ. Παπαρήγα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Κατ' αρχάς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θέσαμε τη μεγάλη ανησυχία μας πρώτα και κύρια για το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου. Κατά τη γνώμη μας αυτό είναι το κεντρικό ζήτημα και, αν θέλετε, θα έχει επίδραση και στη FYROM και στα σχετικά με το όνομα και την ονοματολογία. Δε συμφωνούμε καθόλου με αυτό που κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή, ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι κάτι το μοναδικό, άρα δεν υπάρχει κανένας φόβος να υπάρξει ντόμινο ή μεταφορά της δήθεν λύσης της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου και σε άλλες περιοχές των Βαλκανίων και έξω από τα Βαλκάνια. Για εμάς αυτό είναι εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα και δεν μπορεί κανένας να μας καθησυχάσει. Μακάρι να διαψευστούμε.

Το πρόβλημα που μας απασχολεί είναι επίσης ότι στα Βαλκάνια πολλαπλασιάζονται οι αμερικανικές βάσεις. Στο Κοσσυφοπέδιο πρόκειται να εγκατασταθεί μια αμερικανική βάση, πολύ μεγαλύτερης εμβέλειας από αυτή που έχει η Σούδα. Καταλαβαίνετε ότι όλα αυτά τα πράγματα θα δημιουργήσουν πολλές επιδράσεις και αντεπιδράσεις στις εξελίξεις. Κίνδυνοι υπάρχουν. Αν δεν εκφραστούν σε ένα ή δυο χρόνια θα εκφραστούν τα επόμενα.

Το ΚΚΕ ενδιαφέρεται να θέσει ζητήματα και για το μέλλον. Κάτω από αυτές, λοιπόν, τις συνθήκες εμείς εγκαλούμε την ελληνική κυβέρνηση, που δεν έχει τοποθετηθεί κατά της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου και δεν έχει αρνηθεί συμμετοχή στην ευρωστρατιωτική αστυνομική δύναμη. Θα μπορούσε, τουλάχιστον σε αυτό το ζήτημα, αξιοποιώντας και τον καιροσκοπισμό άλλων χωρών, να βάλει ένα βέτο στην επέκταση των ΗΠΑ στην περιοχή, πράγμα που σημαίνει επίσης και επέκταση και της ευρωπαϊκής παρέμβασης και όχι μόνο».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο μιας σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, η Αλ. Παπαρήγα απάντησε:

«Δε νομίζω ότι έχει να δώσει τίποτα η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Και αυτό, διότι υπάρχουν παρασκήνια, τα οποία δεν πρόκειται να μπουν ούτε στη σύσκεψη. Θα το πω καθαρά: Ας πάρουμε το θέμα του βέτο στην ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ. Κατά τη γνώμη μας συμφωνημένα πράγματα θα είναι. Επομένως, να πάρεις μέρος σε μια σύσκεψη, όπου το "μαγειρείο" βρίσκεται στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο, στη Νέα Υόρκη, κλπ. -εμείς δε θα πούμε "όχι" - αλλά δεν περιμένουμε να δώσει κάτι».

Τέλος, ερωτηθείσα για το αν αυτή ήταν η τελευταία της συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την ιδιότητα της Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, η Αλ. Παπαρήγα σχολίασε:

«Πάλι τα ίδια; Δε βγάλατε συμπεράσματα; Τόσο καιρό μιλάω. Τι είναι αυτό το πράγμα; Πολύ σας αρέσει αυτό το θέμα. Φαίνεται έχει ενδιαφέρον...».

Να μην αναγνωριστεί

Κοινή ανακοίνωση σαράντα ενός Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων κατά της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσόβου

Σε 41 ανέρχονται τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα που συνυπογράφουν την κοινή ανακοίνωση για το Κόσσοβο, με την οποία απαιτούν από τις κυβερνήσεις να μην αναγνωρίσουν την ανεξαρτητοποίησή του και να μην αποστείλουν στρατεύματα στην περιοχή. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Κοινή ανακοίνωση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων για τη μονομερή ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου.

Απέναντι στη μονομερή ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου, που προωθείται από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, τα κόμματά μας διακηρύσσουν ότι: Αυτό το βήμα - που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις σχετικές με το θέμα αποφάσεις του ΟΗΕ - θα επιφέρει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στα Βαλκάνια και διεθνώς.

Εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τους λαούς, πυροδοτώντας αλλαγές συνόρων, απειλώντας να συμπαρασύρει όλη την περιοχή σε ένα νέο γύρο αντιπαραθέσεων, πολέμων και ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και δημιουργώντας ένα επικίνδυνο διεθνές προηγούμενο.

Τα κόμματά μας τάσσονται κατά της απόσχισης του Κοσσόβου από τη Δημοκρατία της Σερβίας. Απαιτούμε από όλες τις κυβερνήσεις να μην αναγνωρίσουν την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου και να μην αποστείλουν στρατεύματα στην περιοχή».

Υπογράφουν τα κόμματα:

1. Αλγερινό Κόμμα για τη Δημοκρατία και το Σοσιαλισμό

2. Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστραλίας

3. Κόμμα Εργατών Βελγίου

4. Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Βοσνίας Ερζεγοβίνης

5. Κομμουνιστικό Κόμμα Βραζιλίας

6. Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας

7. Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας

8. Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

9. Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία

10. Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

11. ΑΚΕΛ, Κύπρος

12. Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας

13. Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας

14. Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαρξιστικό)

15. Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας

16. Κόμμα των Ιταλών Κομμουνιστών

17. Λιβανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα

18. Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου

19. Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας

20. Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας

21. Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας

22. Κόμμα των Κομμουνιστών, Μεξικό

23. Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας

24. Νοτιοαφρικάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα

25. Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα

26. Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας

27. Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας

28. Παλαιστινιακό Κομμουνιστικό Κόμμα

29. Κόμμα του Λαού του Παναμά

30. Περουβιανό Κομμουνιστικό Κόμμα

31. Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα

32. Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας

33. Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας

34. Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας

35. Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας

36. Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα

37. Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας

38. Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας Μοραβίας

39. Κομμουνιστικό Κόμμα Φιλανδίας

40. Κομμουνιστικό Κόμμα Φιλιππίνων (1930)

41. Κομμουνιστικό Κόμμα Χιλής.

ΚΟΠ
Εκδήλωση για το περιοδικό της ΕΠΟΝ «Νέα Γενιά»

Στα πλαίσια του γιορτασμού των 90 χρόνων του ΚΚΕ, η ΕΠ Πόλης της ΚΟΠ του ΚΚΕ και το ΣΠ Πειραιά της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση της φωτογραφικής ανατύπωσης του Περιοδικού της ΕΠΟΝ «Νέα Γενιά», εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1 Μάρτη, στις 7μμ στα γραφεία της ΚΟΠ, (Καραϊσκου 119, Πλ. Κοραή) και θα μιλήσει η Ελένη Μωραΐτη, πρόεδρος της ΠΕΑΦΕ. Με αφορμή την εκδήλωση θα εγκαινιαστεί και η βιβλιοθήκη της ΚΟΠ.

ΠΥΡΓΟΣ ΗΛΕΙΑΣ
Για τη μικρομεσαία αγροτιά

Η Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Η πρόταση του ΚΚΕ για τη μικρομεσαία αγροτιά», την Κυριακή 2 Μάρτη, στο δημαρχείο του Πύργου, στις 11 το πρωί. Στην εκδήλωση θα κάνει παρέμβαση ο Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής του ΚΚΕ.

Οι εισηγήσεις θα γίνουν από τους:

  • Θεόδωρο Ρούνη, μέλος του ΓΠ Πελοποννήσου, με θέμα: «Οι εξελίξεις στην αγροτική οικονομία και η πρόταση του ΚΚΕ για το αγροτικό ζήτημα».
  • Δημήτρη Σαρρή, περιβαλλοντολόγο - ερευνητή, με θέμα: «Η κλιματική αλλαγή ως ένα ακόμη μέσο ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς».
  • Χρήστο Γιαννόπουλο, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, με θέμα: «Ο αποπροσανατολισμός των μικρομεσαίων αγροτών προτείνοντας τον αγροτουρισμό, τα ενεργειακά φυτά και τα βιολογικά προϊόντα ως δήθεν εναλλακτική λύση στις παραδοσιακές καλλιέργειες».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ