ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
Το δάχτυλο και η τσέπη

Του Ανδρέα Πετρουλάκη από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Οταν ο Αλαν Γκορ ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ξεκινούσε την εκστρατεία για τα ευρυζωνικά δίκτυα δηλώνοντας το αγνό ενδιαφέρον του για την κοινωνία της πληροφορίας, όλοι κοιτούσαν το δάχτυλο κι όχι την τσέπη. Εντελώς συμπτωματικά είναι ο ίδιος που σήμερα ηγείται της εκστρατείας για το κλίμα. Πάλι όλοι κοιτάνε το δάχτυλο κι όχι την τσέπη.

Την ώρα που εσύ αναρωτιέσαι γιατί ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για την αναδάσωση στην Πάρνηθα, η κυβέρνηση απαντά ευθέως με το νέο Χωροταξικό, λέει καθαρά ότι θα πολεοδομηθούν οι περιαστικές περιοχές υψηλής ζήτησης, δηλαδή και η Πάρνηθα.

Ακόμα καλύτερα: Την ώρα που σου δείχνουν την Τσέκου, το νέο Χωροταξικό χτίζει γύρω σου ένα πιο ισχυρό κράτος, ακόμα πιο στενά δεμένο με το μεγάλο κεφάλαιο: Από τα μέτρα για τις πόλεις - μητροπόλεις και τα μέτρα για το πού θα επιτρέπεται η καλλιέργεια της γης, ως και το πού θα αναπτύσσεται η παραμικρή δραστηριότητα.

Ο κεντρικός σχεδιασμός δεν είναι κακό, ίσα ίσα αποδεικνύεται και πάλι ότι χωρίς σχέδιο τίποτα δεν περπατά. Η διαφορά βρίσκεται πάντα στο ποιος σχεδιάζει για ποιον. Αλλά αυτή η συζήτηση δε γίνεται στη δημοσιογραφική πιάτσα, που κατά τ' άλλα παριστάνει την οσία.

Ωραία η αφήγηση περί την ελευθερία. Αν αφορούσε και στην ελευθερία θα είχε ενδιαφέρον. Αφορά όμως στο χρήμα περί την ελευθερία. Την ελευθερία του κεφαλαίου να συνεχίζει ανεμπόδιστο τη δράση του. Κι έτσι, για να μη βρίσκει απέναντί του συγκροτημένη μια εργατική τάξη που δε θα ξεφεύγει ρούπι από το στόχο της, την ανατροπή των καπιταλιστών, το κεφάλαιο επιδιώκει να στήσει «απέναντί» του μεμονωμένους «ελεύθερους», ο καθένας κι ένα κίνημα δήθεν, όλοι μαζί ακίνδυνοι.

Αν κάποιος έχει το πρόβλημα, δεν είναι ο αστικός κόσμος. Είναι οι εργάτες, τα παιδιά των οποίων μεγαλώνουν ήδη μέσα σ' ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα παραμύθια μετά από το αμερικάνικο όνειρο. Σε εκείνο το όνειρο καθένας μπορεί να γίνει ως και πρόεδρος των ΗΠΑ. Στο σημερινό ο καθένας μπορεί να ελπίζει ότι θα γίνει και είδηση. Η εκπαίδευση σ' ένα τέτοιο όνειρο έχει ήδη γράψει την προϊστορία της.

Κανένα κλάμα για τη δημοσιογραφία που δεν ξέρει τίποτα για σακατεμένους εργάτες, που δε βλέπει ποτέ από πού βγαίνουν τα κέρδη της πλουτοκρατίας, τη δημοσιογραφία παπαγαλάκι της ιδέας ότι οι εργάτες πρέπει να πεθάνουν δουλεύοντας, της δημοσιογραφίας των εντολών πρακτόρων που σήμερα θα μας εξηγήσουν γιατί είναι συμφέρον για τη χώρα να στείλει κι άλλο στρατό στο Αφγανιστάν.

Κάτι παράξενα ρεπορτάζ για κέρδη χωρίς όριο από την αξιοποίηση των ευρυζωνικών δικτύων ας θεωρούνται άσχετα με τις εξελίξεις στη δημοσιογραφία. Οι δημοσιογράφοι ως γνωστόν καταγράφουν την πραγματικότητα, δεν παίρνουν μέρος οι ίδιοι στον πόλεμο.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΠΟΛΥ ΤΟ ΧΡΗΜΑ, ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ

ΚΕΡΔΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΟ: «Η χρηματιστηριακή αξία των My Space και Facebook ξεπερνά αθροιστικά τα 25 δισ. δολάρια. Αυτή η πτυχή αν και άγνωστη για την πλειονότητα των χρηστών τους εξηγεί και τη μανία για την εξαγορά τέτοιων ιστοσελίδων από μεγάλους επενδυτικούς ομίλους των media σε όλον τον κόσμο, καθώς χρόνο με τον χρόνο νέες τεχνικές και πλατφόρμες διαφήμισης βρίσκουν εύφορο έδαφος σε αυτά τα δίκτυα (...) η τεχνολογική εξέλιξη του Διαδικτύου η οποία επιτρέπει τη διευρυμένη χρήση πολυμέσων, μπορεί να υποκαθιστά τα παραδοσιακά μέσα, αφού συνδυάζει την αμεσότητα του ραδιοφώνου, τη δύναμη της εικόνας και του βίντεο και την ισχύ του γραπτού λόγου. Οι θεωρητικοί της επικοινωνίας ήδη κάνουν λόγο για τεχνολογικά άλματα που προκαλούν κλυδωνισμούς στα παραδοσιακά ΜΜΕ. Συν τοις άλλοις τα περιθώρια κερδοφορίας ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί αν και πολλοί εκτιμούν ότι μάλλον δεν έχουν όριο» (το ρεπορτάζ στο ΒΗΜΑ).

ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ; «Μπάζει από παντού ο διαβόητος... εκβιασμός που επιχειρήθηκε σε βάρος του δημοσιογράφου Βασίλη Χιώτη (...) ο δήθεν εκβιασμός στην καλύτερη περίπτωση είναι μαϊμού, ενώ στη χειρότερη - που δε θέλουμε με τίποτα να πιστέψουμε, παρότι βοά η πιάτσα - είναι στημένος» (το πρώτο θέμα στην ΑΥΡΙΑΝΗ)

ΑΓΓΕΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ: «Δουλειά των δημοσιογράφων είναι να μεταδίδουν ειδήσεις. Οχι να μετατρέπονται οι ίδιοι σε είδηση. Οταν αυτό συμβαίνει τότε ας το ομολογήσουμε. Εχουμε χάσει τον προσανατολισμό μας. Κι αν αυτό συμβαίνει είναι γιατί εμείς έχουμε επιτρέψει να συμβεί. Διότι όταν έπρεπε δεν πατάξαμε την παραδημοσιογραφία (...) ο κόσμος νομίζει ότι η δημοσιογραφία είναι οι εκβιασμοί, οι παράνομες ηχογραφήσεις, η ανώνυμη λασπολογία» (ο Μ. Κοττάκης στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΔΡΑΣΗ για την Ασφάλιση και τις Συμβάσεις

ΤΟ ΒΗΜΑ: Και πολιτικοί τροφοδοτούσαν τη λούμπεν ενημέρωση!

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΜΑΪΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΜΕΝΟΣ Ο ΔΗΘΕΝ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Α ΜΠΕ ΜΠΑ BLOG...

ΤΑ ΝΕΑ: Τον καρφώνει για 650.000 ευρώ σε «φιλαράκια»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Απολογία - φωτιά για Ζαχόπουλο και εργατολόγο

ΕΘΝΟΣ: ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ με διοξείδιο του άνθρακα

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Από το παράθυρο η RWE

Η ΑΥΓΗ: Ανθρακες το περιβάλλον για την κυβέρνηση

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 9.100 νέες προσλήψεις

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Το σκάνδαλο Λιχτενστάιν ερευνάται και από την Αθήνα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΟΡΓΙΟ σκανδάλων στον ΟΓΑ

Η ΧΩΡΑ: Δέκα μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων

Ο ΛΟΓΟΣ: ΚΑΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ για μεγάλο σεισμό

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Στην ελευθερία ταιριάζει το σκοτάδι

«Στο σκοτάδι βυθίστηκε χθες ένα μεγάλο τμήμα της Φλόριντα, όπου εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και στους δρόμους επικράτησε κυκλοφοριακό χάος (...) όπως ανακοίνωσε η FPL Group ο πυρηνικός αντιδραστήρας της νότια του Μαϊάμι έκλεισε για λόγους ασφάλειας δίχως ωστόσο να προβεί σε περαιτέρω διευκρινίσεις (...) τον Αύγουστο του 2003 η πόλη της Νέας Υόρκης και μεγάλο τμήμα των μεσοδυτικών ΗΠΑ υπέστη μπλακ άουτ που επηρέασε 50 εκατομμύρια ανθρώπους» (το ρεπορτάζ στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

Στην «υψηλή ζήτηση» το κλειδί

«Μια χώρα με "καινούριες" πόλεις με μητροπολιτικά κέντρα την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και με την ανάπτυξη να περιλαμβάνει την "ξεχασμένη" περιφέρεια υπόσχεται το πρώτο Εθνικό Χωροταξικό Πλαίσιο που θα αποκτήσει η χώρα (...) προβλέπεται η αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης με αναμόρφωση, απλούστευση και κωδικοποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας, αυστηρό έλεγχο και άμεση κατεδάφιση των αυθαιρέτων κτισμάτων, άμεση πολεοδόμηση περιοχών που παρουσιάζουν υψηλή ζήτηση (περιοχές περιαστικών, παραθεριστικών ή τουριστικών δραστηριοτήτων) κατάρτιση δασικών χαρτών κ.ά.» (το ρεπορτάζ στο ΒΗΜΑ).

Αρχισαν τα όργανα

«Οι δηλώσεις και τοποθετήσεις Ταλάτ θεωρούνται αντικρουόμενες. Από τη μια εκφράζει ετοιμότητα για την έναρξη προσπαθειών εξόδου από το τέλμα και από την άλλη θέτει όρο για την αποδοχή της αρχής της "παρθενογένεσης" απορρίπτοντας την ελληνική θέση για μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική - δικοινοτική ομοσπονδία» (το ρεπορτάζ στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ