ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΒΑΛΑ
«Οχι» στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας

Τεράστιες οι ευθύνες των κομμάτων που με τη στάση τους ευνόησαν την πολιτική «απελευθέρωσης» του κλάδου

Αποψη από την πορεία που ακολούθησε τη συγκέντρωση των ΔΑΣ-ΝΑΣ
Αποψη από την πορεία που ακολούθησε τη συγκέντρωση των ΔΑΣ-ΝΑΣ
Πανίσχυρο «όχι» είπε χτες ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Καβάλας, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του κλάδου της ενέργειας και στα σχέδια της ΔΕΗ ΑΕ να δημιουργήσει, σε συνεργασία με τη γερμανική RWE, εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από εισαγόμενο λιθάνθρακα, στη Νέα Καρβάλη.

Στη συγκέντρωση που διοργάνωσαν στο Δημοτικό Κήπο η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ) και η «Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΔΑΣ) αναδείχτηκε η ουσία της πολιτικής που έφερε την περιοχή της Καβάλας αντιμέτωπη με τα σχέδια της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ να προχωρήσει στη συγκεκριμένη επένδυση επιβαρύνοντας περιβαλλοντικά ακόμη περισσότερο την περιοχή.

Με σύνθημα «Ενέργεια κοινωνικό δικαίωμα όχι εμπόρευμα», ανέδειξαν την αντίθεσή τους στην πολιτική απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης του τομέα της ενέργειας, στο πλαίσιο της οποίας η ΔΕΗ ΑΕ προχωρά και στη σύμπραξή της με τη γερμανική RWE.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Χρήστος Ποτόλιας, νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ και ο Βασίλης Λιόγκας, δημοτικός σύμβουλος Καβάλας της ΔΑΣ. Ομιλητής ήταν ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας. Ξεκαθάρισαν πως ο αγώνας δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα όσο δεν μπαίνει στο στόχαστρο της πάλης η αιτία που δημιουργεί το πρόβλημα. Σημείωσαν πως ο αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος δεν πρέπει να οδηγεί στην απαξίωση των πλουτοπαραγωγικών δυνατοτήτων της περιοχής, στο κλείσιμο βιομηχανικών μονάδων και στη μονόπλευρη ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών και του τουρισμού.

Ο ορυκτός πλούτος της περιοχής είναι τεράστιος και μπορεί να συμβάλει και στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας με την αξιοποίησή του στο πλαίσιο μιας κεντρικά σχεδιασμένης πολιτικής, που θα στηρίζεται στην κρατική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής με κοινωνικό και εργατικό έλεγχο. Στο πλαίσιο μιας πολιτικής ανάπτυξης που γνώμονα θα έχει το συμφέρον του εργαζόμενου λαού και του τόπου, θα διασφαλίζει την ισόρροπη ανάπτυξη κατά περιοχή και κλάδο, την προστασία του περιβάλλοντος και της ζωής των κατοίκων, θα δημιουργεί θέσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας.

Οπως ξεκαθάρισε ο Γ. Ζιώγας, «κανένας σχεδιασμός ανάπτυξης με ισορροπημένη αξιοποίηση των διαφόρων πηγών ενέργειας δεν μπορεί να γίνει κάτω από συνθήκες ελεύθερης αγοράς, ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και ιδιωτικής κερδοφορίας».

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της Καβάλας, η οποία συναντήθηκε με τον εργαζόμενο λαό και τη μαθητιώσα νεολαία που άφησε τη δουλειά και τα θρανία και διαδήλωνε στην κεντρική πλατεία της πόλης την αντίθεσή του στο εργοστάσιο του λιθάνθρακα.

Το σύνθημα «ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, ψηφίσανε το Μάαστριχτ, πληρώνει ο λαός» έδωσε την απάντηση στους εκπροσώπους αυτών των κομμάτων, μαζί και του ΛΑΟΣ, που συνωστίστηκαν στο συλλαλητήριο που έγινε στην κεντρική πλατεία, με ένα και μόνο σκοπό: Να εγκλωβίσουν την αγωνιστική διάθεση του λαού της Καβάλας, σε κατεύθυνση ανώδυνη για το σύστημα, που υπηρετούν. Να περιορίσουν τη λαϊκή αγανάχτηση μόνο σε ζητήματα περιβαλλοντικών επιπτώσεων και να ξεπλύνουν τις ευθύνες τους, για το μεγάλο έγκλημα που ξεκινά από τις επιλογές «απελευθέρωσης» της αγοράς ενέργειας, που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση του κλάδου και ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για την καταλήστευση του τόπου και την εγκληματική περιβαλλοντοκτόνα επέλαση των πολυεθνικών.

«ΔΕΗ ΑΕ»
Μακροχρόνιος σχεδιασμός για ... άμεσα κέρδη

Ο λιγνίτης, ο άνθρακας, το περιβάλλον, οι εξαγωγές και οι ...συγχωνεύσεις αποκλειστικά υπό το πρίσμα της αύξησης των κερδών

Μια μέρα μετά τις αγωνιστικές αντιδράσεις των εργαζομένων στη ΔΕΗ, οι οποίες απέτρεψαν - για μια ακόμη φορά - την έγκριση από το ΔΣ της επιχείρησης των μνημονίων συνεργασίας με τη γερμανική «RWE» και τη «Χαλυβουργική», ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Τ. Αθανασόπουλος εμφανίστηκε αποκαλυπτικός για τις πραγματικές επιδιώξεις της επιχείρησης, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τις μακροχρόνιες επιλογές που εμβαθύνουν την ιδιωτικοποίησή της. Μιλώντας χτες σε «εκπαιδευτική» ημερίδα της ΔΕΗ για την «απελευθέρωση» της αγοράς, «την ευρωπαϊκή και την ελληνική εμπειρία», ο Τ. Αθανασόπουλος περιέγραψε ένα περιβάλλον όπου η ΔΕΗ επιδιώκει αποκλειστικά να αυξήσει τα κέρδη της, να μειώσει το κόστος της και να συνυπάρξει στο πλευρό των μεγάλων ενεργειακών «αρπακτικών» στην ενιαία αγορά που δημιουργείται στην Ευρώπη.

Με βάση αυτές τις επιδιώξεις και τη λογική τους, η περιβαλλοντική «προστασία» εξαρτάται και εφαρμόζεται στο βαθμό που μειώνει το κόστος. Η χρήση του λιθάνθρακα επιβάλλεται για την αύξηση των κερδών, όπως και η μείωση της χρήσης του λιγνίτη. Η ανάπτυξη νέων μονάδων εξαρτάται από τις ανάγκες και το όφελος των εξαγωγών. Η συμβολή του λιγνίτη στον περιορισμό της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Οι καταναλωτές θα πληρώσουν επενδύσεις που έχουν να κάνουν και με τις εξαγωγές και με την ανάγκη μεγέθυνσης της ΔΕΗ για καλύτερες συμφωνίες με ξένες επιχειρήσεις. Το ζήτημα της εξασφάλισης φτηνής και επαρκούς ηλεκτρικής ενέργειας για το λαό απουσιάζει πλήρως.

Ο Τ. Αθανασόπουλος επισήμανε χαρακτηριστικά:

  • «Η ανάπτυξη των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών της ΔΕΗ αποσκοπεί σε δραστηριοποίησή της όχι μόνον εντός των συνόρων της χώρας, αλλά και εκτός αυτών».
  • «Ο άνθρακας είναι η οικονομικότερη επιλογή σε σύγκριση με το φυσικό αέριο, λαμβάνοντας υπόψη και το κόστος δικαιωμάτων εκπομπών CO2».

Επιπρόσθετα δε δίστασε να μιλήσει για ευρωπαϊκές, πολύ μεγαλύτερες επιχειρήσεις από τη ΔΕΗ, οι οποίες «αναπτύσσονται ραγδαία, είτε αυτοδύναμα είτε μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων», κάνοντας σαφές ότι η αύξηση των κερδών των μεγαλομετόχων της ΔΕΗ δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο. Αναφερόμενος στις νέες αντιρρυπαντικές τεχνολογίες, τόνισε ότι οι ανθρακικές μονάδες είναι λιγότερο ρυπογόνες (άρα «οικονομικότερες») ακόμη και από τις νέες λιγνιτικές, κάτι που αποτελεί και την «καταδίκη» του λιγνίτη για οικονομικούς και μόνο λόγους. Εκανε επίσης λόγο για την ανάγκη επιπλέον ισχύος 6.000 MW, πέρα από όσα προβλέπει το πρόγραμμα της επιχείρησης (3.200 MW από αντικατάσταση παλαιών μονάδων), καθώς η ενεργειακή ζήτηση στην Ελλάδα προβλέπεται το 2020 στις 80 χιλ. GWh (από 50 χιλ. το 2005) και απαιτούνται άλλες 8.000 GWh για ...εξαγωγές.

ΦΑΡΜΑΚΑ
Ερχονται νέες ανατιμήσεις

Αναμένεται να ξεπεράσουν και το 15%

Νέες αυξήσεις στις τιμές εκατοντάδων φαρμάκων που θα ξεπερνούν και το 15% περιλαμβάνονται στο νέο δελτίο τιμών που πρόκειται να δημοσιοποιηθεί αύριο. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για ανατιμήσεις που επιβάλλονται με βάση διάταξη της τελευταίας ρύθμισης για την τιμολόγηση των φαρμάκων, που προβλέπει την επανεξέταση των τιμών όλων των φαρμάκων που πρωτοκυκλοφόρησαν πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά και με τη μέθοδο της υποκατάστασης παλιών και γνωστών κυκλοφορούντων σκευασμάτων με δήθεν νέα, στην πραγματικότητα ίδιας δράσης, αλλά ακριβότερα. Στην πρώτη ομάδα περιλαμβάνονται περισσότερα από 200 σκευάσματα όλων των κατηγοριών, ενώ στη δεύτερη είναι πρακτικά αδύνατο σ' αυτή τη φάση αν εκτιμηθεί από τα 429 που, σύμφωνα με τις πληροφορίες χαρακτηρίζονται «νέα» - πόσα υποκαθιστούν παλιά φάρμακα.

Ακόμη, στη λίστα που θα εκδοθεί αύριο θα περιλαμβάνονται 400 περίπου μειώσεις τιμών. Η επιβάρυνση στη φαρμακευτική δαπάνη, δηλαδή στις τσέπες των ασφαλισμένων και στα ασφαλιστικά ταμεία, υπολογίζεται γύρω στα 20 εκατ. ευρώ, που θα προέλθει από τις 200 ανατιμήσεις που προέκυψαν από την «επανεξέταση» των τιμών σε κυκλοφορούντα φάρμακα. Αυτή, όμως, είναι μόνο η επίσημη, η κυβερνητική εκδοχή που αποσιωπά το ανυπολόγιστο κόστος από την υποκατάσταση παλιών φαρμάκων.

ΚΚΕ
Πάλη ενάντια στα συμφέροντα των πολυεθνικών

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για τις κινητοποιήσεις του λαού της Καβάλας το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του Κόμματος με σχετική του ανακοίνωση τονίζει:

«Το ΚΚΕ χαιρετίζει το λαό του Νομού Καβάλας που αγωνιά για το περιβάλλον της περιοχής και κινητοποιείται για να το προστατέψει. Για να έχει όμως ο αγώνας αποτέλεσμα, δεν πρέπει να στρέφεται μόνο κατά της συγκεκριμένης επένδυσης που χρησιμοποιεί λιθάνθρακα, αλλά και συνολικά κατά της πολιτικής της απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης της ενέργειας. Αυτή η πάλη μπορεί να φέρει αποτέλεσμα και στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Είναι προς το συμφέρον της κυβέρνησης να περιορίζεται η λαϊκή πάλη για την ενέργεια, που είναι κοινωνικό αγαθό, μόνο στην καύση του λιθάνθρακα, γιατί δε θίγεται η ρίζα του κακού που είναι η πολιτική της.

Δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στο λαό της περιοχής τα κόμματα εκείνα της αντιπολίτευσης και οι τοπικοί παράγοντες που, προκειμένου να καλύψουν τη συμφωνία τους με την πολιτική απελευθέρωσης της ενέργειας, αποκρύπτουν από το λαό ότι το περιβάλλον και γενικότερα τα λαϊκά συμφέροντα κινδυνεύουν όσο τα μονοπώλια ελέγχουν και εκμεταλλεύονται τις πηγές της ενέργειας. Το ΚΚΕ καλεί το λαό να συσπειρωθεί και να παλέψει κατά των συμφερόντων των πολυεθνικών στην ενέργεια, για αποκλειστικά ενιαίο δημόσιο κοινωνικό φορέα ενέργειας, που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και θα προστατεύει το περιβάλλον».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ