ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗ ΑΣΩΠΟΥ
Πρόστιμα - κοροϊδία αντί για μέτρα προστασίας

Να μην επαναπαυτούν, να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν την πάλη τους για την προστασία της υγείας τους και του περιβάλλοντος, καλεί τους κατοίκους το ΚΚΕ

Eurokinissi

Με νέα πρόστιμα - κοροϊδία συνολικού ύψους 450.000 ευρώ, που επιβλήθηκαν σε 15 βιομηχανίες και ανακοίνωσε χτες το ΥΠΕΧΩΔΕ, η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι δήθεν παίρνει μέτρα για τη μόλυνση του Ασωπού.

Μόνο που αυτά τα πρόστιμα - όπως και εκείνα που έχουν επιβληθεί στο παρελθόν - δε δίνουν καμία λύση μπροστά στην τεράστια καταστροφή και την απειλή για τη δημόσια Υγεία και το περιβάλλον. Είναι επίσης πολύ μικρότερα από το κόστος των μέτρων που έπρεπε και πρέπει να πάρουν οι βιομηχανίες αυτές ώστε να μη ρυπαίνουν. Παράλληλα, είναι άκρως υποκριτικά, αφού οι κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) γνώριζαν και γνωρίζουν τι απόβλητα παράγει η κάθε βιομηχανία, πόσο επικίνδυνα είναι και τι επιπτώσεις έχουν στο περιβάλλον.

Επιπλέον, είναι φανερή η αναποτελεσματικότητά τους, αφού και τώρα οι τιμές του εξασθενούς χρωμίου που ανιχνεύεται σε γεωτρήσεις έχουν διπλασιαστεί.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι «επανεξετάζονται προς το αυστηρότερο οι περιβαλλοντικοί όροι των δραστηριοτήτων που ευθύνονται για τη ρύπανση του Ασωπού», ότι συνεργεία του υπουργείου κάνουν δειγματοληπτικούς ελέγχους σε τρία σημεία κατά μήκος του ποταμού και στις εκβολές του. Τέλος, ανέφερε ότι προωθείται η κατασκευή έργων υδροδότησης των Δήμων Σχηματαρίου, Οινοφύτων, Τανάγρας και Αυλίδας από τον αγωγό της ΕΥΔΑΠ, ζήτημα που υποτίθεται ότι θα είχε ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Δεκέμβρη του 2007!

Να παρθούν άμεσα μέτρα

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει για τις ανακοινώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ για τον Ασωπό:

«Η κυβέρνηση γνωρίζει ποιες βιομηχανίες και πώς μολύνουν τον Ασωπό. Αντί να βάζει πρόστιμα - κοροϊδία, οφείλει να πάρει άμεσα μέτρα για να σταματήσει η μόλυνση του ποταμού.

Το ΚΚΕ καλεί τους κατοίκους της περιοχής να μην επαναπαυτούν, να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν την πάλη τους για την προστασία της υγείας τους και του περιβάλλοντος, γιατί την ώρα που η κυβέρνηση παριστάνει ότι παίρνει μέτρα κατά της μόλυνσης του Ασωπού, οι τιμές του εξασθενούς χρωμίου στο ποτάμι διαρκώς αυξάνουν».

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ»
Η ενίσχυσή της μήνυμα αντίστασης και στα αντιασφαλιστικά μέτρα

Σαράντα χιλιάδες δικηγόροι ψηφίζουν αύριο και μεθαύριο για την ανάδειξη διοικήσεων σε 63 δικηγορικούς συλλόγους όλης της χώρας

Περίπου 40.000 δικηγόροι προσέρχονται αύριο και μεθαύριο 24 και 25 του Φλεβάρη στις κάλπες για να εκλέξουν τις διοικήσεις των 63 δικηγορικών συλλόγων όλης της χώρας. Από αυτούς οι 20.219 δικηγόροι ψηφίζουν στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας και οι 18.130 θα αναδείξουν τις διοικήσεις των υπόλοιπων δικηγορικών συλλόγων. Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι εκλογές στο ΔΣΑ, όπου φέτος κατεβαίνουν 13 συνδυασμοί, εκ των οποίων οι δύο δεν προτείνουν υποψήφιο πρόεδρο.

Στις εκλογές κατεβαίνει και η «Αγωνιστική Συμπαράταξη Δικηγόρων Αθήνας», με επικεφαλής και υποψήφιο πρόεδρο τον Μανώλη Κοκκινάκη. Η «Αγωνιστική Συμπαράταξη» εκφράζει τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των δικηγόρων, των μισθωτών - «συνεργατών», των μαχόμενων αυτοαπασχολούμενων, των νέων και των γυναικών δικηγόρων. Είναι η παράταξη που βρίσκεται κοινωνικά και πολιτικά στην αντίπερα όχθη από τις άλλες παρατάξεις.

Η ενίσχυση της «Αγωνιστικής Συμπαράταξης», όπως αναφέρει και στο πρόγραμμά της, θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα καταδίκης των νέων αντιασφαλιστικών μέτρων και θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα στην ανατροπή του σημερινού συσχετισμού δύναμης στο ΔΣΑ. Είναι ο εκφραστής των δικηγόρων με μικρά και μεσαία εισοδήματα, των 7.000 δικηγόρων που χρωστάνε τις ασφαλιστικές τους εισφορές και καταφεύγουν σε τραπεζικά δάνεια για να τις αποπληρώσουν, των νέων δικηγόρων που θα παίρνουν σύνταξη 400-500 ευρώ.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚΥΚΛΩΜΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ: Συνολικά 93 άτομα κατηγορούνται από την Αστυνομία, για εμπλοκή σε οργανωμένο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών, εμπορίας ναρκωτικών και παράνομης ελληνοποίησης αλλοδαπών γυναικών. Σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές το κύκλωμα, που δραστηριοποιούνταν τα τελευταία δύο χρόνια, είχε ελληνοποιήσει παρανόμως περισσότερα από 500 άτομα.

ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΕ ΣΦΑΙΡΕΣ: Ενα φάκελο που περιείχε έξι φυσίγγια των 0,38 ιντσών έστειλε χτες άγνωστος προς το γραφείο της υπουργού Απασχόλησης Φάνης Πάλλη - Πετραλιά. Ο φάκελος εντοπίστηκε στις 8.30 το πρωί από υπάλληλο του υπουργείου, ο οποίος πήγε να παραλάβει την αλληλογραφία από την ταχυδρομική θυρίδα του υπουργείου, στα ΕΛΤΑ της οδού Κωνσταντινουπόλεως στο Βοτανικό. Δηλώσεις για το θέμα έκαναν η υπουργός Απασχόλησης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Β. Αντώναρος.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ: Παράνομη και αντισυνταγματική έκρινε το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας την άρνηση του υπουργείου Παιδείας να χορηγήσει φωτοαντίγραφα των γραπτών σε υποψήφιους των πανελλήνιων εξετάσεων. Στο ΣτΕ είχε προσφύγει το υπουργείο Παιδείας ζητώντας να ανασταλεί απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που επέτρεπε την πρόσβαση στα γραπτά.

ΈΚΡΗΞΗ ΒΟΜΒΑΣ: Αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εξεράγη χτες στις 9.00 μ.μ. στην εξωτερική περίφραξη της οικίας του εκδότη της εφημερίδας «Αυριανή», Γ. Κουρή. Επί τόπου έσπευσαν άνδρες της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας για να ερευνήσουν το συμβάν.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ: Εργοστάσιο πλαστικών τυλίχτηκε στις φλόγες χτες στις 11 μ.μ. Στο σημείο επιχειρούσαν μέχρι αργά χτες το βράδυ 48 πυροσβέστες με 16 οχήματα, ενώ δεν είχε γίνει γνωστό αν υπήρχαν θύματα.

Πρόχειρες καμπάνιες αντί της ολοκληρωμένης πρόληψης

Συνέντευξη Τύπου προκειμένου να ανακοινώσει την πραγματοποίηση εκστρατείας για την αποχή από το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της οδήγησης, με τη συνεργασία Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) και με χορηγούς τηλεοπτικά κανάλια, διαφημιστικές εταιρείες κ.ά. έδωσε χτες ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Εκτός του ότι και αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα θα αντιμετωπιστεί με επικοινωνιακές καμπάνιες, αντί για την ουσιαστική πρόληψη που θα γινόταν με την αγωγή υγείας, το όλο εγχείρημα χαρακτηρίζεται και από ιδιαίτερη προχειρότητα. Ερωτηθείς ο υπουργός Υγείας από τους δημοσιογράφους, δεν μπόρεσε να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για τις διαστάσεις του προβλήματος στην Ελλάδα, ενώ η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ οδηγεί στο θάνατο και την αναπηρία χιλιάδες ανθρώπους. Αλλά κατά τα άλλα μίλησε για «αποτελεσματική πολιτική πρόληψης για όλα τα κρίσιμα θέματα της δημόσιας υγείας», για μια πολιτική που «διακρίνεται για την ύπαρξη στοιχείων, για την κατάθεση εθνικών σχεδίων δράσης, καθώς και την πραγματοποίηση, την υλοποίηση στοχευμένων ενημερωτικών εκστρατειών»!

Πραγματική πρόκληση όμως αποτελούν τα όσα είπε στη συνέντευξη εκπρόσωπος της ΜΚΟ «Νηφάλιοι», που έχει αναλάβει την πραγματοποίηση της καμπάνιας. «Οι "Νηφάλιοι" δεν είναι καθόλου κατά του αλκοόλ. Πιείτε όσο θέλετε, μεθύστε, γίνετε αλκοολικοί. Εμάς μας ενδιαφέρει να ξέρετε τι πρέπει να κάνετε από κει και πέρα», είπε η εκπρόσωπος των «Νηφάλιων», Σιμώνη Ξανθογιώργου, ...προτρέποντας να υπάρχει σε κάθε παρέα ένας οδηγός που δε θα πιει αλκοόλ προκειμένου να μπορεί να οδηγήσει με ασφάλεια την παρέα στην επιστροφή.

Στη συνέντευξη, ο οδηγός Αγώνων Ιαβέρης ανέφερε ότι εξαιτίας των τροχαίων ατυχημάτων τα τελευταία 50 χρόνια στην Ελλάδα είχαμε 100.000 νεκρούς, 300.000 μόνιμα ανάπηρους και 2 εκατομμύρια τραυματίες.

Συνέντευξη για τα προβλήματα του Θριασίου Πεδίου

Κοινή συνέντευξη Τύπου για τα ζητήματα του περιβάλλοντος στο Θριάσιο Πεδίο δίνουν η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Δυτικής Αττικής, η Προοδευτική Αγωνιστική Κίνηση Ελευσίνας, η Προοδευτική Συνεργασία Ασπροπύργου και η Γραμματεία Θριασίου του ΠΑΜΕ, την Τετάρτη 27 Φλεβάρη στις 7 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ελευσίνας. Στη συνέντευξη οι κινήσεις θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους για ζητήματα όπως: Κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη «Χαλυβουργική». Επέκταση της ΠΕΤΡΟΛΑ. Δημιουργία χώρου βιομηχανικών αποβλήτων στο Μελετάνι της Μάνδρας. Ιδιωτικοποίηση λιμανιού της Ελευσίνας. Αποχετευτικό και όμβρια ύδατα. Χωματερή και διαχείριση αστικών αποβλήτων. Απομάκρυνση ρυπογόνων και επικίνδυνων βιομηχανιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ