ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΑΘΜΟΣ ΗΣΑΠ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ενας νεκρός και 6 τραυματίες από εκτροχιασμό τρένου

Ενας νεκρός και 6 τραυματίες είναι ο απολογισμός από τον εκτροχιασμό συρμού των ΗΣΑΠ, με 6 βαγόνια, στο χώρο του συνεργείου συντήρησης στον Πειραιά χτες λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι. Ο χώρος αυτός βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το κτίριο του ηλεκτρικού σταθμού και απέναντι από το επιβατικό λιμάνι, ενώ περιβάλλεται από ψηλό μαντρότοιχο ύψους περίπου δυόμισι μέτρων.

Ο συρμός βρισκόταν ακινητοποιημένος και είχε επιβιβαστεί σε αυτόν συνεργείο καθαρισμού. Ξαφνικά, χωρίς επίσημα να διευκρινίζονται τα αίτια, ο συρμός άρχισε να κινείται πάνω στις ράγες ανεξέλεγκτος. Αποτέλεσμα ήταν να εκτροχιαστεί, να πέσει πάνω στο μαντρότοιχο, να τον γκρεμίσει και να βρεθεί στη λεωφόρο της Ακτής Καλιμασιώτη «λιώνοντας» έναν άνθρωπο που βρισκόταν εκείνη την ώρα στο πεζοδρόμιο. Θεωρείται θαύμα που τα θύματα δεν ήταν δεκάδες, καθώς η ώρα που έγινε το κακό ήταν ώρα αιχμής και δεκάδες άνθρωποι βρίσκονταν στις στάσεις λεωφορείων, οι οποίες είναι παραταγμένες κατά μήκος του μαντρότοιχου.

Ο νεκρός, από τις πρώτες πληροφορίες, ήταν ένας άστεγος γερμανικής υπηκοότητας. Οι 6 τραυματίες είναι οι καθαρίστριες που βρίσκονταν μέσα στο τρένο την ώρα του εκτροχιασμού. Μεταφέρθηκαν στο Ασκληπιείο Βούλας και καμία δεν έχει τραυματιστεί σοβαρά.

Οσον αφορά τα αίτια και μόνο το γεγονός ότι ο συρμός βρέθηκε στη λεωφόρο, δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα στα μέτρα ασφάλειας. Οπως αναφέρθηκε, στο θάλαμο οδήγησης «όλα ήταν πειραγμένα». Είχε ξεμπλοκαριστεί το σύστημα ασφάλειας, αυτό δηλαδή που ασφαλίζει τον συρμό όταν είναι ακινητοποιημένος (παρκαρισμένος), ότι ο μοχλός ήταν στη θέση εκκίνησης και άλλα. Είναι, ωστόσο, χαρακτηριστικά τα όσα κατήγγειλαν εργαζόμενοι των ΗΣΑΠ. Οπως ειπώθηκε, η σύμβαση των ΗΣΑΠ με τα συνεργεία καθαριότητας, προβλέπει ότι οι εργασίες καθαρισμού των συρμών θα πρέπει να επιβλέπονται από υπεύθυνο μηχανικό των ΗΣΑΠ, αλλά και από κάποιον υπεύθυνο που να έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα από την πλευρά του συνεργείου.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, αυτό δεν μπορεί να τηρείται πάντα λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού από την πλευρά των ΗΣΑΠ. Υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 150 οι κενές οργανικές θέσεις. Επίσης, ανέφεραν ότι και από την πλευρά των συνεργείων δεν υπάρχει πάντα υπεύθυνος, ενώ καταγγέλθηκε ότι η βασική αιτία και της χτεσινής τραγωδίας είναι η αντιλαϊκή πολιτική των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, που αναγκάζει και τους ΗΣΑΠ να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με βασικό στόχο τη μείωση του κόστους και όχι την εξυπηρέτηση των εργατικών, λαϊκών οικογενειών.

Το απόγευμα συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στην Τροχαία Πειραιά με την αυτόφωρο διαδικασία, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ελξης και ένας ηλεκτροδηγός, οι οποίοι σήμερα αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα. Αξίζει να σημειωθεί πως οκτώ ώρες μετά το συμβάν, ο κρατικός μηχανισμός δεν είχε καταφέρει να μετακινήσει το βαγόνι του συρμού από το δρόμο, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία χιλιάδων Πειραιωτών από το κυκλοφοριακό κομφούζιο.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Προσχολική αγωγή με... κουπόνια

Με... κουπόνια θα παρέχεται μέρος της προσχολικής αγωγής και άλλων προνοιακών υπηρεσιών, που μέχρι τώρα χρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρους και παρέχουν οι δήμοι. Το υπουργείο Απασχόλησης μπροστά στη λήξη της χρηματοδότησης των προνοιακών δομών (βρεφονηπιακοί σταθμοί, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, Βοήθεια στο Σπίτι κλπ.) από τα ΚΠΣ, στα τέλη Αυγούστου, προσανατολίζεται στη διανομή κουπονιών σε κάποιους δικαιούχους. Μάλιστα, για την περίπτωση των βρεφονηπιακών σταθμών, που αναμένεται να μείνουν χωρίς χρήματα (σ.σ υπολογίζονται περίπου στους 500), η κυβέρνηση προτείνει την ενίσχυση, με έμμεσο τρόπο, των ιδιωτών.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η επιδότηση δικαιούχων οικογενειών που θα επιλέγονται βάση κριτηρίων, με 2.000 ευρώ ετησίως, οι οποίες θα αποφασίζουν εάν θα στείλουν το παιδί τους σε δημοτικό ή ιδιωτικό σταθμό. Με δεδομένη την έλλειψη υποδομών που καλύπτουν τις αυξανόμενες ανάγκες σε προσχολική αγωγή, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση στρέφει τους γονείς στον ιδιωτικό τομέα. Την ίδια ώρα υπονομεύεται η λειτουργία των υπαρχουσών σταθμών, καθώς ο κίνδυνος ή να κλείσουν ή να λειτουργήσουν με την επιβολή νέων αυξημένων τροφείων είναι ορατός και σε κάθε περίπτωση επιφυλάσσει νέα βάρη στους εργαζόμενους.

Σημειώνουμε ότι το νέο σύστημα χρηματοδότησης αφορά τις προνοιακές δομές και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς που συστήθηκαν, μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) με χρηματοδότηση απ' τα Β' και Γ' ΚΠΣ. Σημαντικές είναι οι ευθύνες της προσκείμενες σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ που αποδέχτηκε την υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων με ημερομηνία λήξης. Πάντως, ακόμα η ΚΕΔΚΕ δεν έχει πάρει θέση απέναντι στην υπουργική πρόταση. Στο μεταξύ, εφόσον προχωρήσει το νέο σύστημα, επιπτώσεις αναμένονται και στους εργαζόμενους στις προνοιακές δομές, καθώς ενδέχεται να μείνουν χωρίς αντικείμενο εργασίας.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ
Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Να παρθούν μέτρα για να σταματήσει η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση και να δημιουργηθεί στην Εύβοια κέντρο υποδοχής με ανθρώπινες συνθήκες

Επίκαιρη Ερώτηση για τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών στην Εύβοια κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος προς τον υπουργό Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλο.

Οπως τονίζει, «ο Νομός Εύβοιας δέχεται μεγάλο αριθμό μεταναστών - προσφύγων που κυνηγημένοι από τη φτώχεια, τα αυταρχικά καθεστώτα, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, πέφτουν στα χέρια του δουλεμπορικού κυκλώματος, το οποίο τους μεταφέρει και στη χώρα μας έναντι μεγάλης αμοιβής».

Ομως, οι χώροι διαμονής, στο διάστημα που παραμένουν στην Εύβοια, είναι άθλιοι. «Ενώ το τελευταίο διάστημα - συνεχίζει η Επίκαιρη Ερώτηση - οι μετανάστες- πρόσφυγες που μεταφέρονται στη Χαλκίδα, είναι κρατούμενοι και στοιβάζονται περικυκλωμένοι από συρματοπλέγματα, σε ένα χώρο που η νομαρχία θεωρεί ως "χώρο υποδοχής", ο οποίος δεν πληροί στοιχειώδεις ανθρώπινους κανόνες διαβίωσης και υγιεινής».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισημαίνει, στη συνέχεια, ότι «οι ευθύνες της κυβέρνησης, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που διατηρούν αυτή την κατάσταση, είναι μεγάλες. Η λογική της ΕΕ για τα "στρατόπεδα μεταναστών" καταπατά κάθε έννοια ανθρώπινου δικαιώματος».

Και καταλήγει: «Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες έχουν δικαιώματα, έχουν ανάγκη από άδεια παραμονής και εργασίας, χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων και πολιτικού ασύλου. Εχουν ανάγκη από χώρους υποδοχής με ανθρώπινες εγκαταστάσεις, υπηρεσίες καθαριότητας και σίτισης, συστηματική ιατρική φροντίδα και ειδικά μέτρα για τις γυναίκες, τις μητέρες και τα παιδιά».

Με βάση τα παραπάνω, ο Γ. Μαρίνος ρωτά: «Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να σταματήσει η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση και να δημιουργηθεί στην Εύβοια κέντρο υποδοχής με ανθρώπινες συνθήκες διαμονής, σίτισης, υγιεινής, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, επικοινωνίας;».

Σεισμός 4,9 Ρίχτερ

Συνεχίστηκε και χτες η έντονη σεισμική δραστηριότητα με ένα σεισμό 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τρία λεπτά πριν από τις 7 το πρωί. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε σε απόσταση 235 χιλιομέτρων δυτικά της Αθήνας και συγκεκριμένα στο θαλάσσιο χώρο ανατολικά της Ζακύνθου. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε περιοχές και της Πελοποννήσου, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν ζημιές.

Οι σεισμολόγοι εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί, επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη περιοχή παρουσιάζει έντονη σεισμική δραστηριότητα και ότι σεισμοί αυτού του μεγέθους συμβαίνουν μία φορά το μήνα.

Εκδηλώσεις για την αντισεισμική προστασία

Εκδηλώσεις για την αντισεισμική θωράκιση και προστασία διοργανώνουν την Τετάρτη 27 Φλεβάρη οι ΝΕ Μεσσηνίας και Αχαΐας του ΚΚΕ σε Καλαμάτα και Πάτρα αντίστοιχα. Στην Καλαμάτα, η ημερίδα για την αντισεισμική θωράκιση του νομού θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο της Νομαρχίας, στις 7 μ.μ. Στην Πάτρα, η ημερίδα θα γίνει στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης, στις 6 μ.μ.

Εμπρακτη αλληλεγγύη για τους πρόσφυγες

Κάλεσμα προς τον πατραϊκό λαό να προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια σε ρούχα, κουβέρτες, υπνόσακους και τρόφιμα για τους πρόσφυγες της πόλης που διαβιούν σε άθλιες συνθήκες σε καταυλισμούς - στάβλους έχουν απευθύνει για σήμερα Σάββατο 23 Φλεβάρη, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 3 μ.μ., πλήθος μαζικών φορέων με επικεφαλής την Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία «Πάτρα- Μπροστά» και την Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ