ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Στρώνεται το έδαφος της ιδιωτικοποίησης πανεπιστημίων

Ενδεικτικό το φόντο της συνεργασίας του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ με διδακτορικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αθήνας

Ενδεικτική του δημόσιου πανεπιστημίου, που λειτουργεί με επιχειρηματικά κριτήρια και αναζητεί πόρους από ιδιώτες, παρέχοντας ανταλλάγματα προκειμένου να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά του, αλλά και της προθυμίας της ΓΣΕΕ να ανοίξει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων, είναι η συνεργασία του Διδακτορικού Προγράμματος στις Οικονομικές Επιστήμες (που λειτουργεί στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών) με το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ.

Πρόκειται για μια συνεργασία όπου η ΓΣΕΕ, μέσω του ΙΝΕ, αναλαμβάνει το κόστος συγκεκριμένων δραστηριοτήτων (συνεδρίων, κλπ.) του Διδακτορικού Προγράμματος, δίνοντας τονωτική ένεση στο Πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτούνταν από το κοινοτικό πρόγραμμα ΕΠΕΑΕΚ και μετά τη λήξη του ευρωπαϊκού πακέτου κινδύνευε με «λουκέτο». Η χρηματοδότηση τμημάτων και μεταπτυχιακών προγραμμάτων από το ΕΠΕΑΕΚ είναι πάντα με ημερομηνία λήξης κι αυτό σπρώχνει τα πανεπιστήμια στην αγκαλιά ιδιωτών χρηματοδοτών - με το αζημίωτο ασφαλώς - απαιτώντας την προσαρμογή του περιεχομένου τους στις κατευθύνσεις της Μπολόνια. Και τη συγκεκριμένη «τρύπα» μπάλωσε η ΓΣΕΕ. Ομως, τα δεκάδες άλλα προγράμματα και τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ που ιδρύθηκαν σωρηδόν με χρηματοδότηση από το ΕΠΕΑΕΚ και υπολειτουργούν, από πού θα αντλήσουν πόρους; Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο διδακτορικό δεν επιβάλλει δίδακτρα - που είναι ο συνήθης τρόπος χρηματοδότησης ειδικά των μεταπτυχιακών προγραμμάτων.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας διοργανώνονται συνέδρια, ημερίδες, εκδόσεις και καταρτίζονται επιστημονικές εκθέσεις, συστήνεται «Παρατηρητήριο εισοδημάτων, ανισοτήτων, φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού», ενώ το ΙΝΕ θα έχει πρόσβαση στη βιβλιοθήκη και στην υποδομή του Διδακτορικού. Και βέβαια η ΓΣΕΕ έχει όφελος, καθώς, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά χτες ο πρόεδρός της, Γ. Παναγόπουλος, παρουσιάζοντας τη συνεργασία, «οι πόροι με τους οποίους θα ενισχύσουμε αυτή την προσπάθεια του διδακτορικού στις Οικονομικές Επιστήμες, πέραν της πρωτογενούς αξιοποίησής τους, επιστρέφουν σ' εμάς, επιστρέφουν και στο Ινστιτούτο και στη ΓΣΕΕ μέσω πολλαπλών δράσεων που από κοινού θα αναπτύξουμε».

Αποδεικνύεται παραστατικά πως η πολιτική υποχρηματοδότησης της Παιδείας και η χρηματοδότηση από κοινοτικά προγράμματα σπρώχνουν τα δημόσια ιδρύματα να αναζητούν πόρους από «άλλες πηγές». Σήμερα, «πηγή» είναι η ΓΣΕΕ, αύριο, μεθαύριο, στο ίδιο ή σε άλλο πρόγραμμα μπορεί να είναι ένας τραπεζικός κολοσσός, μια πολυεθνική... Επεκτείνεται, δηλαδή, η εισβολή ιδιωτών στην εκπαίδευση με νέους τρόπους. Και η ΓΣΕΕ αντί να παλεύει για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, για χρηματοδότηση των πανεπιστημίων αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, πρωτοστατεί στο «παιχνίδι» της εισβολής των ιδιωτών, προσφέρει άλλοθι και ανοίγει διάπλατα το δρόμο σε κάθε επίδοξο «ευεργέτη» της κακοπληρωμένης εκπαίδευσης... Αλλωστε, η ΓΣΕΕ έχει δώσει ανάλογα δείγματα γραφής προωθώντας την ίδρυση της Ακαδημίας εργατοπατέρων...

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ - ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ
Απαιτούν την απόσυρση του νομοσχεδίου
  • Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στη Βουλή
  • Ανακοίνωση - τοποθέτηση της ΔΗΠΑΚ για το νομοσχέδιο

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή, σήμερα στις 12 το μεσημέρι, κάνουν οι συλλογικοί φορείς πανεπιστημιακών και ερευνητών, απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου για την έρευνα. Η ΠΟΣΔΕΠ απευθύνει κάλεσμα στους συλλόγους πανεπιστημιακών για 24ωρη απεργία και στις Διοικήσεις των πανεπιστημίων να κλείσουν τα ιδρύματα. Στην παράσταση διαμαρτυρίας καλεί η Πρυτανεία του Πολυτεχνείου, ενώ συμμετέχουν με 24ωρη απεργία οι: Συνδικάτο ΙΓΜΕ, Πανελλήνια Ομοσπονδία εργαζομένων στα Ερευνητικά Κέντρα, σύλλογος εργαζομένων στη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας. 4ωρη στάση εργασίας κήρυξε η Ενωση Ελλήνων Ερευνητών.

Στόχος της νομοθετικής παρέμβασης της κυβέρνησης είναι η πλήρης «υπαγωγή της έρευνας στις δυνάμεις της αγοράς και του κεφαλαίου», επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης - ΑΕΙ (ΔΗΠΑΚ), προσθέτοντας ότι «ο βασικός κορμός του νομοσχεδίου διαπερνάται από την ποικίλη συμμετοχή των επιχειρήσεων στη διαμόρφωση και την υλοποίηση της ερευνητικής πολιτικής».

Η ΔΗΠΑΚ υπογραμμίζει ότι «για να εξασφαλίσει την επιτυχία των στόχων του το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κινείται σε τρεις βασικές κατευθύνσεις: Συναρτά τη διεξαγωγή της έρευνας με τα οικονομικά της αποτελέσματα, δηλαδή τα κέρδη των επιχειρήσεων και τον ανταγωνισμό. Η κατάληξη αυτής της υπαγωγής θα είναι το ΔΕΠ και οι άλλοι ερευνητές, πολύ περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να εξαρτώνται πλήρως από τη δυνατότητα συμπράξεων με εταιρείες και επιχειρήσεις. Ελέγχει, διά μέσου της αντιδημοκρατικής δομής που δημιουργεί, ολοκληρωτικά την ερευνητική δραστηριότητα στη χώρα μας με διορισμένα όργανα και με υπερεξουσίες σε διευθυντικά στελέχη και τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης. Γενικεύει τις ευέλικτες μορφές εργασίας και την κινητικότητα».

Στην ανακοίνωσή της η ΔΗΠΑΚ προβάλλει την απαίτηση για: Ερευνα με βάση τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Ερευνα για την κοινωνική ευημερία και την πολιτιστική άνθηση. Ερευνα για την πρόοδο των επιστημών. Να τριπλασιαστούν οι δημόσιες δαπάνες για την έρευνα. Να θεσπιστεί ένας ενιαίος κρατικός προϋπολογισμός έρευνας.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Θέλουν σχολείο, όχι εμπαιγμό

«Θέλουμε σχολείο, όχι εμπαιγμό», φώναξαν για πολλοστή φορά χτες το μεσημέρι, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί που αγωνίζονται εδώ και δεκατρία χρόνια για την ανέγερση του 10ου ΕΛ Περιστερίου (περιοχή Χωράφας). Αν και τα σχολεία παρέμειναν και χτες κλειστά στην περιοχή, μέλη των δεκαπενταμελών των σχολείων της Χωράφας, της Ενωσης Γονέων Περιστερίου, των Συλλόγων Γονέων επτά σχολείων, της Α΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, του Συλλόγου Δασκάλων «Ελλη Αλεξίου», της δημοτικής παράταξης «Πρωτοβουλία Αγωνιστικής Συμπαράταξης» (ΠΑΣΥ) και του εξωραϊστικού «Φιλοπρόοδος Σύλλογος Ανθούπολης» συγκεντρώθηκαν και πορεύτηκαν προς το χώρο που εδώ και χρόνια προορίζεται για την ανέγερση νέου σχολείου, ξεκαθαρίζοντας: «Το σχολείο θα φτιαχτεί. Το ΥΠΕΧΩΔΕ να φέρει αύριο κιόλας νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή και ο ΟΣΚ να αρχίσει το χτίσιμο»!

Με το υποκριτικό επιχείρημα ότι ο χώρος που είχε χαρακτηριστεί (1995) για την ανέγερση του 10ου ΕΛ ανήκει στη Β΄ Ζώνη προστασίας του Ποικίλου Ορους (και δεν επιτρέπεται να ανεγερθεί σε αυτόν σχολείο, επιτρέπεται όμως να κτιστούν αναψυκτήριο, καφενεία, εστιατόρια κλπ.), το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχει φέρει μέχρι σήμερα την απαιτούμενη - για την ανέγερση του σχολείου - νομοθετική ρύθμιση. Και οι 230 μαθητές του 10ου ΕΛ κάνουν μάθημα κάτω από άθλιες συνθήκες, σε κτίριο του 1981 με συσσωρευμένα προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής, που μετά το σεισμό του 1999, οι 6 από τις 10 αίθουσες είναι κοντέινερ...

ΚΝΕ
Οργώνουν χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης

Με πλήθος περιοδειών αναδεικνύουν το θέμα της Κοινωνικής Ασφάλισης

Συνεχίζεται η εξόρμηση της ΚΝΕ σε χώρους εκπαίδευσης, κατάρτισης και εργασίας για το θέμα της Κοινωνικής Ασφάλισης με καθημερινές περιοδείες στελεχών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Στο πλαίσιο αυτό οργανώνονται σήμερα Πέμπτη περιοδείες του βουλευτή του ΚΚΕ Δήμου Κουμπούρη στη Φυσικομαθηματική Σχολή Αθήνας στις 11 το πρωί και της βουλευτή του ΚΚΕ Εύας Μελά στη Φιλοσοφική Σχολή στις 12 το μεσημέρι.

Ακόμα, σήμερα Πέμπτη σε όλη τη χώρα οι οργανώσεις της ΚΝΕ προγραμματίζουν περιοδείες σε:

  • ΙΕΚ του ΟΑΕΔ Κομοτηνής, 1 μ.μ., ο Θανάσης Μπιζαϊντές, μέλος ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Νυχτερινά Σχολεία Κομοτηνής, 5.30 μ.μ., ο Βασίλης Σταυρινός, μέλος ΓΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.
  • Νυχτερινό Βέροιας, 7 μ.μ., ο Χρήστος Νάτσιος, μέλος ΓΠ Κεντρικής Μακεδονίας.
  • Σχολές μαθητείας ΟΑΕΔ Λάρισας, 11 π.μ., ο Παναγιώτης Κούρτης, μέλος ΝΣ Λάρισας.
  • 11ο Λύκειο Λάρισας, 1 μ.μ., ο Αχιλλέας Σίμος, μέλος ΝΣ Λάρισας.
  • Καφετέριες του Προφήτη Ηλία στη Λάρισα, 7 μ.μ., ο Γιώργος Καραβίδας, μέλος ΣΠ Θεσσαλίας.
  • «Hondos Center» Βόλου, 8.30 π.μ., ο Θοδωρής Βλαχάκης, γραμματέας ΝΣ Μαγνησίας.
  • Πολυκατάστημα «Φωκάς» Βόλου, 8.30 π.μ., ο Γιάννης Παπαρίζος, μέλος ΓΠ Θεσσαλίας.
  • ΤΕΦΑΑ Τρικάλων, 1 μ.μ., ο Ανδρέας Ξεβγένης, μέλος ΝΣ Τρικάλων.
  • 2ο Λύκειο Τρικάλων, 8 π.μ., ο Κώστας Κουσκουβάτας, μέλος ΝΣ Τρικάλων.
  • Νυχτερινό Λύκειο Βόλου, 6 μ.μ., ο Νίκος Ορφανός, μέλος ΝΣ Μαγνησίας.
  • ΟΑΕΔ Καρδίτσας, η Ξένια Πετράκη, μέλος ΝΓ Καρδίτσας.
  • Ταχυφαγεία, εστιατόρια, καφετέριες Ηρακλείου Κρήτης, 5.30 μ.μ., ο Γιώργος Στεφανάκης, μέλος ΓΠ Κρήτης.
  • Νυχτερινό Λύκειο Ηρακλείου Κρήτης, 7 μ.μ., η Ρένα Σκυβαλάκη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Νυχτερινό ΤΕΕ Ηρακλείου Κρήτης, 7 μ.μ., ο Γιώργος Στεφανάκης, μέλος ΓΠ Κρήτης.
  • ΙΕΚ Ρεθύμνου, 4 μ.μ., ο Βασίλης Μητρόπουλος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Φοιτητικές εστίες Χανίων, 6 μ.μ., η Χρύσα Θερμολιά, μέλος ΓΠ Κρήτης.
  • Εμποροϋπαλλήλους της οδού Αβάντων στη Χαλκίδα, 6.30 μ.μ., η Ν. Μαγκοπούλου, μέλος ΝΓ Εύβοιας.
  • ΟΑΕΔ Λαμίας, 3 μ.μ., η Λίτσα Παπά, γραμματέας ΝΣ Φθιώτιδας.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ