Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ - ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ
Απαιτούν την απόσυρση του νομοσχεδίου
  • Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στη Βουλή
  • Ανακοίνωση - τοποθέτηση της ΔΗΠΑΚ για το νομοσχέδιο

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή, σήμερα στις 12 το μεσημέρι, κάνουν οι συλλογικοί φορείς πανεπιστημιακών και ερευνητών, απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου για την έρευνα. Η ΠΟΣΔΕΠ απευθύνει κάλεσμα στους συλλόγους πανεπιστημιακών για 24ωρη απεργία και στις Διοικήσεις των πανεπιστημίων να κλείσουν τα ιδρύματα. Στην παράσταση διαμαρτυρίας καλεί η Πρυτανεία του Πολυτεχνείου, ενώ συμμετέχουν με 24ωρη απεργία οι: Συνδικάτο ΙΓΜΕ, Πανελλήνια Ομοσπονδία εργαζομένων στα Ερευνητικά Κέντρα, σύλλογος εργαζομένων στη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας. 4ωρη στάση εργασίας κήρυξε η Ενωση Ελλήνων Ερευνητών.

Στόχος της νομοθετικής παρέμβασης της κυβέρνησης είναι η πλήρης «υπαγωγή της έρευνας στις δυνάμεις της αγοράς και του κεφαλαίου», επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης - ΑΕΙ (ΔΗΠΑΚ), προσθέτοντας ότι «ο βασικός κορμός του νομοσχεδίου διαπερνάται από την ποικίλη συμμετοχή των επιχειρήσεων στη διαμόρφωση και την υλοποίηση της ερευνητικής πολιτικής».

Η ΔΗΠΑΚ υπογραμμίζει ότι «για να εξασφαλίσει την επιτυχία των στόχων του το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κινείται σε τρεις βασικές κατευθύνσεις: Συναρτά τη διεξαγωγή της έρευνας με τα οικονομικά της αποτελέσματα, δηλαδή τα κέρδη των επιχειρήσεων και τον ανταγωνισμό. Η κατάληξη αυτής της υπαγωγής θα είναι το ΔΕΠ και οι άλλοι ερευνητές, πολύ περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να εξαρτώνται πλήρως από τη δυνατότητα συμπράξεων με εταιρείες και επιχειρήσεις. Ελέγχει, διά μέσου της αντιδημοκρατικής δομής που δημιουργεί, ολοκληρωτικά την ερευνητική δραστηριότητα στη χώρα μας με διορισμένα όργανα και με υπερεξουσίες σε διευθυντικά στελέχη και τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης. Γενικεύει τις ευέλικτες μορφές εργασίας και την κινητικότητα».

Στην ανακοίνωσή της η ΔΗΠΑΚ προβάλλει την απαίτηση για: Ερευνα με βάση τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Ερευνα για την κοινωνική ευημερία και την πολιτιστική άνθηση. Ερευνα για την πρόοδο των επιστημών. Να τριπλασιαστούν οι δημόσιες δαπάνες για την έρευνα. Να θεσπιστεί ένας ενιαίος κρατικός προϋπολογισμός έρευνας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ