«Επιμόρφωση δεν είναι η επανάληψη των γνώσεων που πήρε ο εκπαιδευτικός κατά τη διάρκεια των σπουδών του, αλλά η επιμόρφωση θα πρέπει να δίνει έμφαση κυρίως στη Διδακτική, στην Παιδαγωγική και στην Παιδοψυχολογία, γιατί αυτά είναι τα πρόσθετα εφόδια που πρέπει να παίρνει ο εκπαιδευτικός για να μπορέσει ν' αντιμετωπίσει τα καθημερινά προβλήματα του εκπαιδευτικού συστήματος». Τα παραπάνω είπε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Παιδείας Ε. Στυλιανίδης σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την περασμένη βδομάδα στις Βρυξέλλες, μετά από τη σύνοδο των υπουργών Παιδείας της ΕΕ.
Και το ερώτημα είναι: Για να γίνει κάποιος εκπαιδευτικός δε θα παίρνει μαθήματα διδακτικής, παιδαγωγικής και παιδοψυχολογίας; Αυτά είναι τα «επιπλέον», τα «περιττά»; Δεν είναι απαραίτητα μαθήματα που πρέπει να παρακολουθεί ένας φοιτητής πριν πάρει πτυχίο και βγει να εργαστεί ως εκπαιδευτικός;
Ορίστε τι θα πει υποβάθμιση του πτυχίου και κατ' επέκταση, αφού μιλάμε για εκπαιδευτικούς, υποβάθμιση ολόκληρης της εκπαίδευσης, αφού στα σχολεία πρωτομπαίνουν και διδάσκουν εκπαιδευτικοί χωρίς γνώσεις παιδαγωγικής(!) που κάποια στιγμή... ελπίζουν να «επιμορφωθούν» για το πώς θα διδάσκουν, έχοντας όμως αρχίσει να διδάσκουν... «στου κασίδη το κεφάλι»!
Μέσα στο γενικότερο κλίμα της σήψης και της διαφθοράς και ιδιαίτερα μετά το σκάνδαλο της «Ζήμενς», ορισμένοι δημοσιογράφοι, αναλυτές, πολιτικοί και άλλοι, για να ελαφρύνουν τις ευθύνες των δυο κομμάτων εξουσίας, προσπαθούν να ισοπεδώσουν όλες τις πολιτικές δυνάμεις, διαχέοντας ευθύνες συμμετοχής σε σκάνδαλα ή συγκάλυψής τους σ' όλους. Αυτό προσπαθεί και ανώνυμος συγγραφέας του ρεπορτάζ στα χτεσινά «ΝΕΑ» σελ. 11, που βάζει ερωτηματικά για τη στάση όλων των κομμάτων, γιατί δεν έδωσαν συνέχεια (κατά τον αρθρογράφο) στην υπόθεση που αφορά στο σύστημα ασφάλειας C4I των Ολυμπιακών Αγώνων (ειδικότερα στο Λιμενικό) μετά την κατάθεση σχετικής δικογραφίας που ενέπλεκε και υφυπουργό της κυβέρνησης και που κατατέθηκε το 2006 στο προεδρείο της Βουλής.
Κρύβει όμως (ο αρθρογράφος) επιμελώς δύο βασικά στοιχεία: α. Το ότι και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ είχαν συμφωνήσει στην εγκατάσταση του C4I και στη συγκάλυψη των τεράστιων προβλημάτων που υπήρχαν στην εγκατάσταση και λειτουργία του στο όνομα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων και β) ότι τη δυνατότητα για άσκηση δίωξης κατά μέλους της κυβέρνησης είχε μόνο το ΠΑΣΟΚ, το μόνο κόμμα της αντιπολίτευσης που είχε τον απαιτούμενο αριθμό των 30 βουλευτών. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.
Η πολιτική πρόταση που καταθέτει το ΚΚΕ πλατιά στο λαό συνιστά την πραγματικά εναλλακτική πρόταση για ριζικές αλλαγές στο πεδίο της οικονομίας, με την εισαγωγή λαϊκών θεσμών εξουσίας και ελέγχου. Ανατροπή του συσχετισμού δύναμης, πολιτική ανατροπή και αλλαγή σημαίνει ότι αλλάζει η τάξη που κυβερνά μέσω των πολιτικών της εκπροσώπων. Σημαίνει μια νέα, λαϊκή εξουσία, που θα εκφράζει και θα κατοχυρώνει τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων, της φτωχής αγροτιάς.
Πέραν αυτού οποιοδήποτε άλλο σχήμα στο πλαίσιο μιας πιθανής αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού, είτε με ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, είτε με ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, είτε οτιδήποτε άλλο απ' όσα συζητιούνται, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα απογοητεύσει τις λαϊκές δυνάμεις που θα «τσιμπήσουν το δόλωμα».
Η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα μπορούν να δουν το συμφέρον τους στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Στην πάλη τους, με ενότητα και απόφαση, μπορούν να δουν τη δύναμη για την επιβολή της. Η λαϊκή συμμαχία για τη λαϊκή εξουσία πρέπει να είναι η δική τους απάντηση στα αντιλαϊκά σενάρια.
«Κύριε πρόεδρε, θερμά συγχαρητήρια για την εκλογή σας και καλή δύναμη στο έργο που αναλαμβάνετε.
Η επιχειρηματική κοινότητα στον τόπο μας είναι ο κατ' εξοχήν χώρος όπου αναδεικνύονται οι νέοι άνθρωποι και οι νέες ιδέες, ο κατ' εξοχήν χώρος που δεν τρομάζει με το καινούριο.
Γι' αυτό χαιρετίζουμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την εκλογή σας, προσβλέποντας και στη δική σας συμβολή ώστε ο δημόσιος διάλογος στη χώρα μας να απεμπλακεί από τα παρωχημένα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις που τον ακυρώνουν».
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, προς τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρα.