Η ταινία «Punishment Park» του 1971 αφορά άμεσα και στο σήμερα
Πρόκειται για την πιο γνωστή ταινία του σκηνοθέτη. Αφορά στην ίδρυση, επί Νίξον, κέντρων «αναμόρφωσης» για ειρηνιστές, φοιτητές, έγχρωμους αγωνιστές και άλλα «διασπαστικά στοιχεία». Επικαλούμενη την εξουσία που της παραχωρεί η «Πράξη McCarran» του 1950, η κυβέρνηση στέλνει τους διαφωνούντες σε ένα «πάρκο τιμωρίας», όπου οι φυλακισμένοι πρέπει να διασχίσουν την έρημο της Καλιφόρνια χωρίς φαγητό και νερό, ενώ οπλισμένοι άντρες της εθνικής φρουράς τους καταδιώκουν.
Στην ταινία συμμετέχουν ερασιτέχνες ηθοποιοί, οι οποίοι αυτοσχεδίασαν τους ρόλους τους, εκφράζοντας τις δικές τους πολιτικές πεποιθήσεις. Το αποτέλεσμα ήταν τόσο ρεαλιστικό και γεμάτο ένταση, που κάποια στιγμή ο Γουότκινς φοβήθηκε μήπως όσοι παρίσταναν εθνοφρουρούς είχαν οπλίσει τα όπλα τους με αληθινά πυρά! Αξίζει να σημειωθεί πως ηχολήπτης της ταινίας ήταν ο Μάικλ Μουρ, πασίγνωστος σήμερα σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, το έργο του οποίου είναι σαφώς επηρεασμένο από τον Γουότκινς.
Ο Πίτερ Γουότκινς γεννήθηκε το 1935 στην Αγγλία. Σπούδασε υποκριτική στη Βασιλική Ακαδημία και εργάστηκε ως βοηθός παραγωγού σε μικρού μήκους τηλεοπτικές ταινίες και διαφημιστικά. Τη δεκαετία του '60 σκηνοθέτησε δύο ταινίες για το BBC. Η δεύτερη από αυτές ήταν το «War Game», που σκιαγραφούσε τον εφιάλτη ενός πυρηνικού πολέμου. Η τηλεοπτική προβολή της ταινίας απαγορεύτηκε, αλλά προβλήθηκε στις αίθουσες και κέρδισε το «Οσκαρ» καλύτερου ντοκιμαντέρ (1966). Εκτοτε τα πράγματα έγιναν δύσκολα γι' αυτόν. Δυσκολευόταν να βρει δουλειά και οι ταινίες του δέχονταν επιθέσεις. Λόγω της κριτικής του στάσης για τα ΜΜΕ το έργο του δεν έφτανε στο ευρύτερο κοινό. Αλλαξε πολλές χώρες διαμονής και τώρα ζει στη Λιθουανία.
Το «σινεμά βεριτέ» (γνωστό και ως «Free Cinema», «Σινεμά Ντιρέκτ», «Candid Eye» κ.ά.) είναι καλλιτεχνικό κινηματογραφικό κίνημα των δεκαετιών '50 - '60, κυρίως στο χώρο του ντοκιμαντέρ. Σήμανε έναν εντελώς καινούριο τρόπο κατανόησης του κινηματογράφου και δημιουργήθηκε από μια ομάδα παθιασμένων δημιουργών που έκαναν στο ντοκιμαντέρ ό,τι έκανε ο Καρτιέ - Μπρεσόν στη φωτογραφία. Με ελαφριές μηχανές λήψης, κρατημένες στο χέρι και φορητό εξοπλισμό ηχογράφησης, ήταν ταγμένοι στην καταγραφή της πραγματικότητας, όπως εκείνοι την έβλεπαν, σε αντίθεση με το «διδακτισμό» του ακαδημαϊκού ντοκιμαντέρ.
«Ορλάντο» στο «Bios» |
Αφιέρωμα στο σύγχρονο ιαπωνικό κινηματογράφο διοργανώνει (21 - 27/2) στο «ΤΡΙΑΝΟΝ» (Κοδριγκτώνος 21, 210.8222.702) η Ταινιοθήκη της Ελλάδος.
Θα προβληθούν πέντε ταινίες (2000 - 2004), δείγματα διαφορετικών γενεών σκηνοθετών: Του 96χρονου Kaneto Shindτ η ταινία του «Byplayer» (2000), του Yoshishige (Kiju) Yoshida (του «νέου κύματος») η ταινία «Women in the Mirror» (2002) και των νεότερων, Yamashita: «Ramblers» (2003), Kiyoshi Kurosawa: «Bright Future» (2003) και Tetsuo Shinohara: «Breathe in Breathe out» (2004).
Το αφιέρωμα πλαισιώνεται με οκτώ ταινίες του Πολωνού σκηνοθέτη Αντρέι Βάιντα (των δεκαετιών 1950-1980): «Κανάλ», «Κυνηγώντας μύγες», «Ο γάμος», «Ο άνθρωπος από μάρμαρο», «Οι δεσποινίδες του Βίλκο», «Χωρίς αναισθητικό», «Ο μαέστρος» και «Ο άνθρωπος από σίδερο».
Επίσης θα προβληθούν και πέντε αμερικανικές ταινίες, βραβευμένες με «Οσκαρ»: «Σαγιονάρα» του Τζ. Λόγκαν (1957), «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;» του Μάικ Νίκολς (1966), «Τα σταφύλια της οργής» του Τζον Φορντ (1940), «Τα καλύτερα χρόνια της ζωής μας» του Ουίλιαμ Ουάιλερ (1946), «Η λεωφόρος της Δύσεως» του Μπίλι Ουάιλντερ (1950).
Ο Κώστας Χατζής, λόγω του αυξανόμενου ενδιαφέροντος του κοινού, θα δώσει στο «Παλλάς» και σήμερα (9 μ.μ.) συναυλία, με τίτλο «Σύνορα η αγάπη δε γνωρίζει». Η συναυλία αποτελεί διαδρομή στις μεγάλες επιτυχίες του Κ. Χατζή. Μαζί του ερμηνεύουν οι Μαρία Αλεξίου και Αντωνία Χατζίδη. Ενορχήστρωση Γιώργου Παγιάτη.
«Μ' αγιόκλημα και γιασεμιά» ο Λουκιανός Κηλαηδόνης θα εμφανιστεί (3/3, 9 μ.μ.) στο «Παλλάς» (Βουκουρεστίου 5, 210.3213.100). Ο συνθέτης, με συνεργάτες του, θα επαναλάβει τη μαγική βραδιά, που πραγματοποιήθηκε στο Ηρώδειο (2006). Το πρόγραμμα αποτελεί αναδρομή σε όλη τη μουσική δημιουργία του, σε καινούρια ενορχήστρωση και εκτέλεση, με μεγάλη ορχήστρα. Αγαπημένα τραγούδια από την τριανταπεντάχρονη πορεία του θα ερμηνεύσουν, μαζί με τον Λ. Κηλαηδόνη, ο Δώρος Δημοσθένους και η Ηρώ Σαΐα.
Λίγο πριν το τέλος (22/2) της μεγάλης έκθεσης νέων καλλιτεχνών «Εικόνα - Χώρος - Δράση 2», που διοργανώνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι), σήμερα (8 μ.μ.) θα πραγματοποιηθεί (αίθουσα Δ12), μουσική βραδιά. Συμμετέχουν το μουσικό σχήμα «Μαγνητικά ...παιδία» και το ρεμπέτικο συγκρότημα «Σχολαρχείο». Είσοδος ελεύθερη.
Λόγω της κακοκαιρίας δεν μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν το βράδυ της περασμένης Δευτέρας τα εγκαίνια της έκθεσης «Κρήτη νησί της λεβεντιάς» του Πάρι Πρέκα, στην αίθουσα τέχνης «Fine Arts Καπόπουλος». Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 24/2 (8μμ).