ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Φλεβάρη 2008
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 13 ΤΟΥ ΦΛΕΒΑΡΗ
Αύριο απεργούμε διαδηλώνουμε με το ΠΑΜΕ

Απεργιακές συγκεντρώσεις σε 62 συνολικά πόλεις από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Κρίσιμη για την επιτυχία της απεργίας η μάχη της περιφρούρησης που ξεκινάει το ξημέρωμα

Μια μέρα κρίσιμη για την εξέλιξη των εργατικών αγώνων ενάντια στην αντιασφαλιστική αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης είναι αυτή που ξημερώνει αύριο, καθώς οι ταξικές δυνάμεις, μέχρι τελευταίας ώρας, κλιμακώνουν την πάλη για την επιτυχία της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ σε 62 συνολικά πόλεις σε όλη τη χώρα.

Ανάμεσα στις εκατοντάδες εξορμήσεις που έγιναν χτες, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και φοιτητές πραγματοποίησαν πλατιά εξόρμηση σε σχολές της Αθήνας (Ιατρική, ΤΕΦΑΑ, ΜΜΕ, Φιλοσοφική, Νομική, ΑΣΟΕΕ), καλώντας τους αυριανούς εργαζόμενους, τη γενιά που μπαίνει ήδη στην αγορά εργασίας με ιδιαίτερα επώδυνους όρους, να δώσουν τη μάχη μαζί με το ΠΑΜΕ. Να βρεθούν μαζικά αύριο στη συγκέντρωση της Αθήνας, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Ομόνοιας, με προσυγκέντρωση των φοιτητικών Συλλόγων στις 10 π.μ., στα Προπύλαια. Ανάλογες εξορμήσεις θα γίνουν και σήμερα στη Φυσικομαθηματική, στο Πολυτεχνείο, στην Πάντειο, στο Χημείο, στη Γεωπονική και στη Φιλοσοφική.

Στη Θεσσαλονίκη, η απεργιακή συγκέντρωση έχει οριστεί για τις 10 π.μ. στο Αγαλμα του Βενιζέλου και στον Πειραιά στις 10.30 π.μ. στο σταθμό του ΗΣΑΠ. Σήμερα, οι εξορμήσεις στην Αθήνα ολοκληρώνονται στα εξής σημεία: «Πλαίσιο», ΙΚΑ Νικηφόρου, ΤΣΑΥ, Δήμοι Καματερού - Δάφνης. Ενώ ήδη τα σωματεία και οι Ομοσπονδίες καταρτίζουν το σχέδιο της περιφρούρησης, για την κρίσιμη αυριανή μάχη ενάντια στους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και την εργοδοτική τρομοκρατία.

Με χτεσινή του ανακοίνωση, το ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν στην αυριανή πανεργατική πανελλαδική απεργία και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό παραμένει το πιο σοβαρό πρόβλημα για τους ανασφάλιστους κλάδους των δημιουργών - καλλιτεχνών, πρόβλημα που βάζει εμπόδια στην ανάπτυξη της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας.

ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
Γροθιά στο «φράγμα» της αποσιώπησης από τα ΜΜΕ

Συμβολική κατάληψη χτες στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ

Μέσα στο στούντιο...
Μέσα στο στούντιο...
Γροθιά στο «φράγμα» της σιωπής των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων, όπως της αυριανής πανεργατικής απεργίας, που έχουν επιβάλει τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης των μεγάλων «συγκροτημάτων» των εφοπλιστών και μεγαλοεπιχειρηματιών, έδωσαν χτες το βράδυ τέσσερα ταξικά συνδικάτα του Πειραιά. Εργάτες, ναυτεργάτες και συνδικαλιστές, από την ΠΕΜΕΝ, το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, το Σωματείο Εργαζομένων στην Ελαιουργοσαπουνοποιία και το Συνδικάτο Οικοδόμων Πειραιά, στις 9 το βράδυ, βρέθηκαν ξαφνικά μέσα στο στούντιο του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ στο Φάληρο, αιφνιδιάζοντας τους πάντες.

Το αγωνιστικό ραντεβού είχε καθοριστεί λίγο πιο πέρα από την κεντρική είσοδο του σταθμού. Την ώρα που ήταν στον «αέρα» το κεντρικό βραδινό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και πριν καλά - καλά το καταλάβουν οι «σεκιουριτάδες» και οι κάμερες παρακολούθησης, το στούντιο «καταλήφθηκε» από σημαίες του ΠΑΜΕ ενώ σε χρόνο μηδέν ξεδιπλώθηκε το πανό που ανέγραφε: «Ολοι στην απεργία 13 Φλεβάρη. Σπάμε το τείχος της σιωπής των ΜΜΕ». Οι «υπεύθυνοι» του σταθμού προσπάθησαν να «σώσουν» την κατάσταση, δίνοντας εντολή στο «κοντρόλ» να διακόψουν την κανονική ροή του δελτίου. Ωστόσο το μήνυμα από τα σωματεία είχε ήδη σταλεί.

Στον τόπο του «αιφνιδιασμού» συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι του σταθμού στους οποίους μοιράστηκε η ανακοίνωση με το διεκδικητικό πλαίσιο των ταξικών δυνάμεων. Οι συνδικαλιστές τους κάλεσαν να συμμετέχουν μαζικά και αποφασιστικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Οι δυνάμεις των ταξικών σωματείων αποχώρησαν λίγο πριν τις 10, με το σύνθημα «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι. Τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη».

και στην είσοδο του σταθμού
και στην είσοδο του σταθμού
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ
Οχι τσιφλίκι των εργοδοτών

Την κάθετη αντίθεσή τους στο Επιχειρησιακό Σχέδιο του Οργανισμού για το 2008 μετέφεραν χτες στη διοίκηση οι ταξικές δυνάμεις

Την πλήρη αντίθεση των ταξικών δυνάμεων στην πολιτική της κυβέρνησης για την ανεργία, η οποία αποτυπώνεται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο του ΟΑΕΔ για το 2008, μετέφερε αντιπροσωπεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, με παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε χτες στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού. Στην περίφραξη του κτιρίου είχε από νωρίς απλωθεί ένα πανό με σύνθημα ενάντια στην υποταγή του ΟΑΕΔ στις εργοδοτικές αξιώσεις.

Σε συνάντηση που είχε με το διοικητή Γ. Βερναρδάκη, η αντιπροσωπεία επισήμανε ότι η κατεύθυνση στην οποία συντάχθηκε το Επιχειρησιακό Σχέδιο για το 2008, δηλαδή η εφαρμογή των στόχων της Λισαβόνας και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας (όπως αναφέρεται στο ίδιο το κείμενο του Σχεδίου) προσαρμόζει τον ΟΑΕΔ στις επιδιώξεις των επιχειρήσεων. Η ίδια η πείρα των ανέργων επιβεβαιώνει πως ο ΟΑΕΔ μετατρέπεται διαρκώς σε «Οργανισμό Αφαίρεσης Εργατικών Δικαιωμάτων», όπως εύστοχα σημειώθηκε: τα προγράμματα «ενεργητικής απασχόλησης» που προσφέρουν τσάμπα εργατικά χέρια στις επιχειρήσεις, τα προγράμματα STAGE (ανασφάλιστης εργασίας) με τα οποία ο ίδιος ο ΟΑΕΔ απασχολεί όλο και περισσότερους εργαζόμενους κλπ, ωφελούν αποκλειστικά τους εργοδότες.

Ο εφιάλτης της ανεργίας απειλεί εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους (ο ίδιος ο διοικητής του ΟΑΕΔ παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί να εξαλειφθεί) και μόλις το 1/3 των εγγεγραμμένων ανέργων παίρνει το πενιχρό επίδομα των 425 ευρώ. Με το Επιχειρησιακό Σχέδιο για το 2008, οι ίδιοι οι εργοδότες αποκτούν δικαίωμα ακόμα και στο σχεδιασμό των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Δηλαδή, όπως υπογράμμισαν οι συνδικαλιστές, ο ΟΑΕΔ αναλαμβάνει να προωθεί στην αγορά εργασίας άνεργους «ελκυστικούς» για την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Από τη μεριά του, ο διοικητής του ΟΑΕΔ υπερασπίστηκε τις επιδιώξεις της Λισαβόνας και την «ευελφάλεια», ισχυριζόμενος μάλιστα ότι ευνοούν τους εργαζόμενους. Οτι η στήριξη των ανέργων προϋποθέτει την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας...

Οπως επισημαίνεται και στο υπόμνημα που η αντιπροσωπεία παρέδωσε στο διοικητή του ΟΑΕΔ, το ΠΑΜΕ διεκδικεί «ΟΑΕΔ αποκλειστικά δημόσιο, ο οποίος θα παίρνει μέτρα σε όφελος των ανέργων, για την επιβίωσή τους, την επιδότησή τους για όσο διάστημα θα είναι άνεργοι, την ουσιαστική προστασία τους. Κατάργηση των ανωνύμων εταιρειών και της ειδικής υπηρεσίας η οποία έχει διευθυντή ιδιώτη». Και σ' αυτή την κατεύθυνση το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους και τους ανέργους να δώσουν τη μάχη, συσπειρωμένοι στα συνδικάτα τους.

Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας έχουν προγραμματιστεί για αύριο οι εξής κινητοποιήσεις:

  • Μετρό, «Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος» και Τραμ: Στάσεις εργασίας. Κυκλοφορούν από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ.
  • Τρόλεϊ: Στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 4 μ.μ.
  • Λεωφορεία: 24ωρη απεργία.

Οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία και θα εκτελεστούν μόνο τα δρομολόγια «κοινωνικών αναγκών». Στην απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), που σημαίνει ότι «παραλύουν» και οι αερομεταφορές. Ενώ 24ωρη απεργία έχουν κηρύξει και οι ναυτεργάτες, οπότε τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ