ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Φλεβάρη 2008
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συναγερμός για την αντιασφαλιστική επίθεση
  • Τους άξονες του ασφαλιστικού νομοσχεδίου παρουσιάζει ο Κ. Καραμανλής την Παρασκευή, ενώ σχεδιάζεται να ψηφιστεί από τη Βουλή σε τρεις - τέσσερις βδομάδες
  • «Διαρροές», κινδυνολογία και επίδειξη πυγμής ενόψει της αυριανής πανεργατικής απεργίας

Ολες τις διαθέσιμες δυνάμεις και μέσα επιστρατεύει η κυβέρνηση ενόψει της τελικής φάσης της αντιασφαλιστικής επίθεσης, που θα πλήξει καίρια τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων.

Τους άξονες της αντιασφαλιστικής επίθεσης θα δώσει ο Κ. Καραμανλής την ερχόμενη Παρασκευή στη Βουλή, δίνοντας περισσότερο βάρος στην (σαθρή) επιχειρηματολογία υπέρ της «αναγκαιότητας» και του «μονόδρομου» της κατεδάφισης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Αμέσως μετά θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο με τις τελικές ρυθμίσεις για την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση, το οποίο σχεδιάζεται να ψηφιστεί από τη Βουλή στις επόμενες τρεις - τέσσερις βδομάδες. Προκειμένου να στείλει ένα μήνυμα της αποφασιστικότητάς της να περάσει το Ασφαλιστικό, η κυβέρνηση έθεσε, έμμεσα πλην σαφώς, θέμα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές της, κίνηση περισσότερο συμβολική, αφού δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να μην ψηφίσει κάποιος από τους 151 βουλευτές το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό και να ρίξει την κυβέρνηση...

Για την προετοιμασία του εδάφους, η κυβέρνηση έχει αρχίσει εδώ και μέρες το βομβαρδισμό, μέσω «διαρροών» των διατάξεων του νομοσχεδίου, αποσκοπώντας στη δημιουργία σύγχυσης στις γραμμές των εργαζομένων, εφαρμόζοντας τη δοκιμασμένη τακτική του «διαίρει και βασίλευε».

Επίσημα, η κυβέρνηση αποφεύγει να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις «διαρροές», προκειμένου να μην πυροδοτήσει την οργή των εργαζομένων ενόψει της αυριανής πανεργατικής απεργίας. Ακριβέστερα εμφανίζεται με δύο πρόσωπα: Από τη μια διαρρέει ότι έχει επιλέξει το «σκληρό σενάριο» του Ασφαλιστικού, ενώ την ίδια στιγμή δε διστάζει να διαβεβαιώνει ότι ισχύουν τα τρία προεκλογικά «δεν» του Κ. Καραμανλή (σ.σ. «δε θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας, δε θα μειωθούν οι συντάξεις, δε θα αυξηθούν οι εισφορές»).

Εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί ότι συστηματικά η κυβέρνηση συνδέει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων με ...τη βία, κινούμενη σταθερά στην κατεύθυνση της υπονόμευσης των λαϊκών αγώνων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς για την αυριανή απεργία, παρέπεμψε στην επίδειξη πυγμής που είχε κάνει ο πρωθυπουργός στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή. «Είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των εργαζομένων, όλων των πολιτών της χώρας, να κρίνουν με ποιον τρόπο θέλουν να εκφράσουν τις απόψεις τους για ένα θέμα το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, με την προϋπόθεση, βεβαίως, που είπε ο πρωθυπουργός, ότι κατά την άσκηση αυτών των δικαιωμάτων, δεν πρέπει κανείς να καταφεύγει σε βία»(!), επανέλαβε ο Ευ. Αντώναρος, «ενοχοποιώντας» τις κινητοποιήσεις για την άσκηση βίας...

Παράλληλα, δίνοντας ένα περίγραμμα της τοποθέτησης του Κ. Καραμανλή στη Βουλή, ισχυρίστηκε ότι «την αναγκαιότητα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης έχουν αναγνωρίσει όλοι σχεδόν οι Ελληνες πολίτες, γιατί από αυτή τη μεταρρύθμιση εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό η διασφάλιση των συντάξεών τους και των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων»(!).

Κομματική πειθαρχία

Εμμεσα πλην σαφώς ο εκπρόσωπος διαμήνυσε ότι τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας. Στη σχετική ερώτηση, αρχικά είπε ότι «είναι θέμα κοινοβουλευτικής διαδικασίας», αλλά αμέσως μετά συμπλήρωσε με νόημα ότι «η επιλογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι μια βασική, κεντρική επιλογή, μια προτεραιότητα, την οποία η Νέα Δημοκρατία, ήδη, κατά την προεκλογική περίοδο είχε θέσει, ακριβώς, με αυτό το χαρακτήρα».

Παράλληλα, προσπάθησε να πείσει ότι η κυβέρνηση δεν είναι «ανακόλουθη» σε σχέση με τα τρία προεκλογικά «δεν» του Ασφαλιστικού, λέγοντας ότι «οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση ισχύουν στο ακέραιο». Φρόντισε όμως να παραπέμψει στη συζήτηση που θα γίνει την Παρασκευή στη Βουλή, «οπότε θα ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι Ελληνες για τους άξονες που θα κινηθεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση».

Βασικό συστατικό της κυβερνητικής «επιχειρηματολογίας», προκειμένου να καμφθεί η αντίσταση των εργαζομένων, αποτελεί η κινδυνολογία περί κατάρρευσης των ταμείων μέσα στα επόμενα 15 χρόνια «αν δε ληφθούν μέτρα»... Στη «σκιά της» θα επιχειρηθεί να συγκαλυφτεί η σαρωτική κατεδάφιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, όπως η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης με μεγάλες χαμένες τις εργαζόμενες μητέρες, η μείωση των συντάξεων, η καταλήστευση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων κ.ο.κ.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Σαρωτικές ανατροπές εφ' όλης της ύλης

Με προσπάθεια να συσκοτιστούν τα συγκεκριμένα μέτρα, χωρίς ωστόσο να μεταβάλλεται ούτε στο ελάχιστο η στρατηγική στόχευση της νέας αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης, πορεύεται η κυβέρνηση προς την προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή την Παρασκευή. Χτες, στη συνάντηση της υπουργού Απασχόλησης με την Πανελλήνια Ομοσπονδία εργαζόμενων στα ασφαλιστικά ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ), η Φάνη Πάλλη - Πετραλιά επίμονα απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, χωρίς όμως να διαψεύσει τις διαρροές που δημοσιεύονται στον ημερήσιο Τύπο και οι οποίες προδιαγράφουν νέες σαρωτικές ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα.

Οι γυναίκες τα μεγαλύτερα θύματα

Σύμφωνα με αυτά τα δημοσιεύματα, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι μεταξύ άλλων η ενοποίηση των ταμείων σε πέντε ή έξι κύρια ταμεία ασφάλισης. Δηλαδή το ταμείο μισθωτών (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), των ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), των αγροτών (ΟΓΑ), των δημοσίων υπαλλήλων και το λεγόμενο ταμείο επιστημόνων, όπου θα ενταχθούν οι γιατροί, οι δικηγόροι και οι μηχανικοί. Μένει ανοιχτό το αν θα δημιουργηθεί το ταμείο Τύπου, όπου θα ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου. Ακόμα η κυβέρνηση σχεδιάζει την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων σε πέντε. Το ποσοστό αναπλήρωσης της επικουρικής σύνταξης δε θα ξεπερνά το 20%, γεγονός που σημαίνει μείωση της σύνταξης για κάποια ταμεία όπου το ποσοστό αναπλήρωσης είναι μεγαλύτερο.

Επίσης προβλέπεται η δημιουργία ενός ειδικού λογαριασμού - νέο χαράτσι - μέσω του οποίου θα παρακρατείται το 10% των κοινωνικών πόρων από όσα ταμεία τον εισπράττουν, με το πρόσχημα της ενίσχυσης των ελλειμματικών ταμείων.

Σχετικά με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, η κυβέρνηση προτίθεται να αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης κατά πέντε χρόνια για τις μητέρες με ανήλικα παιδιά (από τα 50 στα 55 έτη). Να θέσει όριο ηλικίας (πιθανότατα τα 55 έτη) για τις μητέρες με τρία παιδιά που σήμερα συνταξιοδοτούνται με μόνη προϋπόθεση τα 20 χρόνια εργασίας. Εκτός από αυτές τις περιπτώσεις, σχεδιάζει την κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Μέσο για αυτό θα είναι η αύξηση του ποσοστού (από το 4,5% στο 8%) που θα αφαιρείται από τη σύνταξη για κάθε έτος που θα συνταξιοδοτείται νωρίτερα κάποιος. Ετσι, αν συνταξιοδοτηθεί πέντε χρόνια νωρίτερα θα πάρει σύνταξη μειωμένη κατά 40%. Επιπλέον, εξετάζεται και η αύξηση του ορίου ηλικίας για όσους έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια εργασίας από τα 58 στα 60 χρόνια.

Ανησυχία για το ΤΕΑΠΕΠ

Στο μεταξύ, τα σχέδια της κυβέρνησης περί ενοποιήσεων και ομαδοποιήσεων στοχεύουν και στα επικουρικά άλλων κλάδων. Την ανησυχία τους εξέφρασαν χτες με συνέντευξη Τύπου οι εργαζόμενοι στην εμπορία πετρελαιοειδών και υγραερίων, για την τύχη του επικουρικού τους ταμείου του ΤΕΑΠΕΠ. Το εν λόγω ταμείο, όπως υποστήριξαν οι συνδικαλιστές, είναι σε καλή οικονομική θέση, η περιουσία του φτάνει περίπου τα 19,5 εκατομμύρια ευρώ και στηρίζεται αποκλειστικά στις αυξημένες εισφορές των εργαζομένων (5%) και σε αντίστοιχη εισφορά από τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών.

Eurokinissi

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Η μητρότητα στο στόχαστρο

Εκδήλωση με θέμα «Η μητρότητα στο στόχαστρο της αντιλαϊκής πολιτικής» διοργανώνει η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ την Τετάρτη 27 του Φλεβάρη στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20).

«Κυβέρνηση - ΣΕΒ - ΕΕ έχουν κηρύξει ανελέητη επίθεση στα δικαιώματα της γυναίκας και ιδιαίτερα στις μητέρες», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ. Και απευθύνει κάλεσμα σε όλες τις εργαζόμενες γυναίκες, στις άνεργες, στις μετανάστριες, στις νέες και τους νέους: «Η αντιλαϊκή πολιτική θέλει οργανωμένη αντεπίθεση και πάλη μέσα από τα σωματεία μας. Δεν αρκούν γενικόλογες υποσχέσεις και εξαγγελίες για τη στήριξη της μητρότητας. Το αδηφάγο σύστημα θέλει να αποδυναμώσει τις γυναίκες για να περάσει ευκολότερα τα αντιλαϊκά μέτρα σε όλους τους εργαζόμενους και στα δικαιώματα της οικογένειας».

Συνθήκες δουλειάς, εργασιακές σχέσεις, απολύσεις εγκύων ή όσων θέλουν να αποκτήσουν παιδί, νομοθετικές αλλαγές, κόστος της μητρότητας, υποδομές, μαιευτήρια, παιδικοί σταθμοί, προληπτική υγιεινή μητέρας και παιδιού, συμβουλευτικοί σταθμοί, είναι μερικά από τα θέματα που θα συζητηθούν στην εκδήλωση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ