Τρίτη 12 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ
Οχι τσιφλίκι των εργοδοτών

Την κάθετη αντίθεσή τους στο Επιχειρησιακό Σχέδιο του Οργανισμού για το 2008 μετέφεραν χτες στη διοίκηση οι ταξικές δυνάμεις

Την πλήρη αντίθεση των ταξικών δυνάμεων στην πολιτική της κυβέρνησης για την ανεργία, η οποία αποτυπώνεται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο του ΟΑΕΔ για το 2008, μετέφερε αντιπροσωπεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, με παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε χτες στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού. Στην περίφραξη του κτιρίου είχε από νωρίς απλωθεί ένα πανό με σύνθημα ενάντια στην υποταγή του ΟΑΕΔ στις εργοδοτικές αξιώσεις.

Σε συνάντηση που είχε με το διοικητή Γ. Βερναρδάκη, η αντιπροσωπεία επισήμανε ότι η κατεύθυνση στην οποία συντάχθηκε το Επιχειρησιακό Σχέδιο για το 2008, δηλαδή η εφαρμογή των στόχων της Λισαβόνας και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας (όπως αναφέρεται στο ίδιο το κείμενο του Σχεδίου) προσαρμόζει τον ΟΑΕΔ στις επιδιώξεις των επιχειρήσεων. Η ίδια η πείρα των ανέργων επιβεβαιώνει πως ο ΟΑΕΔ μετατρέπεται διαρκώς σε «Οργανισμό Αφαίρεσης Εργατικών Δικαιωμάτων», όπως εύστοχα σημειώθηκε: τα προγράμματα «ενεργητικής απασχόλησης» που προσφέρουν τσάμπα εργατικά χέρια στις επιχειρήσεις, τα προγράμματα STAGE (ανασφάλιστης εργασίας) με τα οποία ο ίδιος ο ΟΑΕΔ απασχολεί όλο και περισσότερους εργαζόμενους κλπ, ωφελούν αποκλειστικά τους εργοδότες.

Ο εφιάλτης της ανεργίας απειλεί εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους (ο ίδιος ο διοικητής του ΟΑΕΔ παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί να εξαλειφθεί) και μόλις το 1/3 των εγγεγραμμένων ανέργων παίρνει το πενιχρό επίδομα των 425 ευρώ. Με το Επιχειρησιακό Σχέδιο για το 2008, οι ίδιοι οι εργοδότες αποκτούν δικαίωμα ακόμα και στο σχεδιασμό των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Δηλαδή, όπως υπογράμμισαν οι συνδικαλιστές, ο ΟΑΕΔ αναλαμβάνει να προωθεί στην αγορά εργασίας άνεργους «ελκυστικούς» για την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Από τη μεριά του, ο διοικητής του ΟΑΕΔ υπερασπίστηκε τις επιδιώξεις της Λισαβόνας και την «ευελφάλεια», ισχυριζόμενος μάλιστα ότι ευνοούν τους εργαζόμενους. Οτι η στήριξη των ανέργων προϋποθέτει την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας...

Οπως επισημαίνεται και στο υπόμνημα που η αντιπροσωπεία παρέδωσε στο διοικητή του ΟΑΕΔ, το ΠΑΜΕ διεκδικεί «ΟΑΕΔ αποκλειστικά δημόσιο, ο οποίος θα παίρνει μέτρα σε όφελος των ανέργων, για την επιβίωσή τους, την επιδότησή τους για όσο διάστημα θα είναι άνεργοι, την ουσιαστική προστασία τους. Κατάργηση των ανωνύμων εταιρειών και της ειδικής υπηρεσίας η οποία έχει διευθυντή ιδιώτη». Και σ' αυτή την κατεύθυνση το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους και τους ανέργους να δώσουν τη μάχη, συσπειρωμένοι στα συνδικάτα τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εξορμήσεις και πρωτοβουλίες για ΙΚΑ και ΟΑΕΔ(2008-02-05 00:00:00.0)
Για ένα κομμάτι ψωμί... {2}(2005-02-13 00:00:00.0)
ΟΧΙ στις αντεργατικές αλλαγές(2000-12-30 00:00:00.0)
Τι τρέχει με τον ΟΑΕΔ;(2000-04-28 00:00:00.0)
Κατά 50% αυξήθηκαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι(1998-07-21 00:00:00.0)
Οι άνεργοι επιδοτούν τους εργοδότες!(1996-04-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ