ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Ανεβαίνει η ένταση...

Συγκρούσεις στα σύνορα Αιγύπτου - Γάζας, επίθεση αυτοκτονίας στο νότιο Ισραήλ και νέες ισραηλινές επιδρομές στα παλαιστινιακά εδάφη

Associated Press

ΚΑΪΡΟ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Σκληρές, πολύωρες ένοπλες συγκρούσεις εκτυλίχτηκαν χτες στα σύνορα Αιγύπτου - Λωρίδα Γάζας ανάμεσα σε Αιγύπτιους συνοριοφύλακες και Παλαιστίνιους που διαμαρτύρονταν για το προχτεσινό σφράγισμα των συνόρων, μετά από 12 μέρες απρόσκοπτης μετακίνησης, ένθεν κακείθεν, εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας. Ως νωρίς χτες βράδυ ένας 42χρονος Παλαιστίνιος είχε χάσει τη ζωή του και τουλάχιστον 44 άτομα (Παλαιστίνιοι και Αιγύπτιοι φύλακες) τραυματίστηκαν...

Πριν τις χτεσινές συγκρούσεις, εκπρόσωπος του Αιγύπτιου Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ εξέφρασε την επιθυμία του Καΐρου για φύλαξη των συνόρων υπό τις συμφωνίες που ίσχυαν πριν την ανάληψη του ελέγχου της Λωρίδας της Γάζας από τις δυνάμεις της «Χαμάς» (τον περασμένο Ιούνη). Ωστόσο, ο ίδιος πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος Μουμπάρακ δε θα αντιτιθόταν σε κοινές περιπολίες ανδρών της «Χαμάς» και της «Φατάχ» υπό την προϋπόθεση μίας μεταξύ τους συμφωνίας...

Το ίδιο 24ωρο, στην πόλη Ντιμόνα του νοτίου Ισραήλ έγινε η πρώτη (μετά από ένα χρόνο) επίθεση αυτοκτονίας Παλαιστίνιου καμικάζι με αποτέλεσμα τρεις νεκρούς (ανάμεσά τους ο βομβιστής) και 11 τραυματίες (οι περισσότεροι διερχόμενοι διαβάτες). Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε και την επίθεση αυτοκτονίας στην Ντιμόνα και την ισραηλινή επιδρομή στη Δυτική Οχθη. Η δε «Χαμάς» χαρακτήρισε την επίθεση «ηρωική πράξη, φυσικό επακόλουθο των ισραηλινών εγκλημάτων κατοχής».

Πληροφορίες πρακτορείων ανέφεραν ότι ο δράστης ήταν Παλαιστίνιος από τη Γάζα, που μπήκε στο Ισραήλ από τα σύνορα με την Αίγυπτο. Το γεγονός έδωσε αφορμή στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ να δηλώσει στη Βουλή πως «το Ισραήλ είναι σε συνεχή πόλεμο» και σε άλλους αξιωματούχους της κυβέρνησής του να επιχειρηματολογήσουν υπέρ της οικοδόμησης ενός τείχους στα σύνορα του Ισραήλ με την Αίγυπτο... Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι πριν την επίθεση αυτοκτονίας στην Ντιμόνα, οι Ισραηλινοί είχαν κάνει αεροπορική επιδρομή στο χωριό Καμπατία της Δυτικής Οχθης, με δύο νεκρούς, στελέχη της ισλαμικής «Τζιχάντ». Μετά την επίθεση αυτοκτονίας στην Ντιμόνα, οι Ισραηλινοί έκαναν επιδρομή στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας με αποτέλεσμα να σκοτώσουν τον ηγέτη των «Επιτροπών Λαϊκής Αντίστασης» στην περιοχή, Αμπού Σαΐντ Καρμούτ...

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Οι κάτοικοι της Μασούλης κυριολεκτικά βρίσκονται σε «ομηρία» ενώ προετοιμάζονται για το χειρότερο καθώς, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Νουρί αλ Μαλίκι, η «αποφασιστική μάχη κατά πυρήνων» στη Μοσούλη, «το τελευταίο προπύργιο της Αλ Κάιντα» στο Ιράκ επίκειται... ταυτόχρονα ενώ το αιματοκύλισμα στο Ιράκ συνεχίζεται.

Τουλάχιστον εννέα Ιρακινοί πολίτες, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων του αμερικανικού κατοχικού στρατού «κατά στελεχών της Αλ Κάιντα» στην πόλη Ισκανταρίγια, 50 χιλιόμετρα νοτίως της Βαγδάτης, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού. «Αλλοι τρεις άμαχοι, μεταξύ τους δύο παιδιά, τραυματίστηκαν» προστίθεται στο ανακοινωθέν για τις δολοφονίες αμάχων που έγιναν το Σάββατο.

Επίσης, χτες, τουλάχιστον 33 Ιρακινοί σκοτώθηκαν και ακόμη 22 τραυματίστηκαν είτε από βομβαρδισμούς των κατοχικών είτε σε επιθέσεις. Οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν όταν αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν ένα χωριό 60 χιλιόμετρα νότια της ιρακινής πρωτεύουσας. Στο Τικρίτ σε αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις σκοτώθηκαν 7 άνθρωποι που φέρονται ως «ύποπτα μέλη» της «Αλ Κάιντα», ενώ στη βόρεια Βαγδάτη ιρακινές δυνάμεις σκότωσαν 4 «ύποπτα μέλη» της «Αλ Κάιντα» και τραυμάτισαν εννέα. Τέλος, το πρακτορείο ειδήσεων VOI μετέδωσε ότι ένοπλοι σκότωσαν έναν αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών στην περιοχή Αλ Μανσούρ στη Βαγδάτη.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Ενας Λιβανέζος σκοτώθηκε την Κυριακή το βράδυ στο Νότιο Λίβανο όταν Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ από το Βόρειο Ισραήλ. Στέλεχος της «Χεζμπολάχ» προειδοποίησε χτες για την πιθανότητα αντιποίνων, σημειώνοντας ότι «είναι το δικαίωμα της αντίστασης να απαντήσει μια μέρα με κάθε μέσο».

ΠΕΚΙΝΟ.-- Νέο ατύχημα σημειώθηκε το Σάββατο σε κινεζικό ανθρακωρυχείο στη Βόρεια Κίνα, στην πόλη Σάανσι. Η έκρηξη είχε ως αποτέλεσμα εννέα εργαζόμενοι να χάσουν τη ζωή τους, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ζήτησε χιλιάδες ορυχεία να παραμείνουν ανοιχτά για να καλύψουν τις ανάγκες ηλεκτροδότησης, δεδομένων και των καιρικών συνθηκών.

ΚΙΝΣΑΣΑ - ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Το θάνατο αρκετών δεκάδων ανθρώπων, τον τραυματισμό εκατοντάδων και χιλιάδες αστέγους προκάλεσε ο σεισμός 6 Ρίχτερ που σημειώθηκε προχτές σε εκτενείς περιοχές της ΛΔ Κονγκό και της Ρουάντα.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Δύο ακόμα άτομα, που θεωρούνται ηγετικά στελέχη του εκτός νόμου βασκικού κόμματος «Μπατασούνα», συνελήφθησαν χτες στην Ισπανία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της βασκικής εφημερίδας «Gara».

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.-- Στην επανάληψη των απεργιακών κινητοποιήσεών τους προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες του σιδηροδρόμου της Ουγγαρίας μετά από μια διακοπή το Σαββατοκύριακο για διαβουλεύσεις. Προειδοποιούν πως θα συνεχίσουν την απεργία τους μέχρι να λάβουν μια αύξηση κατά 10% στους μισθούς τους.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΡΑΚ
Επανάληψη των επιθέσεων

ΣΟΥΛΕΪΜΑΝΙΓΙΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Τελεία στο διάλειμμα των βομβαρδισμών στο βόρειο Ιράκ, εναντίον θέσεων του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ), φαίνεται να βάζει η Τουρκία, καθώς χτες προχώρησε σε νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις. Η επίθεση ήταν αεροπορική και οι βομβαρδισμοί στο βόρειο Ιράκ διήρκεσαν από τις τρεις μέχρι τις έξι το πρωί και επλήγησαν τρία ακατοίκητα χωριά κοντά στα τουρκικά σύνορα, στην οροσειρά του Καντίλ, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού στρατού «τα τουρκικά αεροσκάφη σφυροκόπησαν περίπου 70 στόχους», ενώ σε άλλη επίθεση του τουρκικού στρατού στο Ιράκ, στην επαρχία Μπινγκόλ, δέκα Κούρδοι έχασαν τη ζωή τους.

Να σημειώσουμε ότι οι επιθέσεις πραγματοποιούνται με τη συνεργασία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, στα πλαίσια της συμφωνίας για την κοινή αντιμετώπιση του ΡΚΚ, που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική οργάνωση».

ΤΣΑΝΤ
Συγκρούσεις και παρέμβαση της Γαλλίας

ΝΤΖΑΜΕΝΑ.--

Η Γαλλία αναμείχθηκε για μία ακόμη φορά στρατιωτικά στις ένοπλες συγκρούσεις που συνταράσσουν το κεντροαφρικανικό Τσαντ απ' το τέλος της περασμένης βδομάδας, παίρνοντας ανοιχτά το μέρος του Προέδρου Ιντρίς Ντεμπί. Η γαλλική στρατιωτική δύναμη, περίπου 1.200 ανδρών, που βρίσκεται μόνιμα στην κεντροαφρικανική χώρα, δεν περιορίστηκε μόνο στην ασφαλή διαφυγή των διπλωματικών αποστολών ΗΠΑ και Γερμανίας αλλά και στο βομβαρδισμό θέσεων ανταρτών (σύμφωνα με καταγγελίες των τελευταίων).

Οι αντικυβερνητικοί αντάρτες, που το Σάββατο μπήκαν στην πρωτεύουσα Ντζαμένα, αποχώρησαν προχτές βράδυ ανακοινώνοντας πως επρόκειτο για τακτική υποχώρηση για να απομακρυνθούν δεκάδες χιλιάδες άμαχοι. Οι απεσταλμένοι του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδιδαν πως η κατάσταση στην πρωτεύουσα Ντζαμένα παρέμενε έκρυθμη έως χτες, οπότε ξανάρχισαν οι βομβαρδισμοί και οι συγκρούσεις στρατού-ανταρτών. Το ίδιο πρακτορείο μετέδωσε πως στην Ντζαμένα σκοτώθηκαν «πολλοί άμαχοι» και ότι τραυματίστηκαν τουλάχιστον 500 άλλοι...

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «κάλυψε» τις στρατιωτικές ενέργειες της Γαλλίας αλλά και την επικείμενη αποστολή 3.700 στρατιωτών του Ευρωστρατού στο Τσαντ, καταδικάζοντας τις επιθέσεις των ανταρτών. Ο ύπατος αρμοστής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα, Χαβιέ Σολάνα, ανακοίνωσε ότι ώσπου να επανέλθει η ηρεμία στην περιοχή «παγώνει» η ανάπτυξη του Ευρωστρατού στο Τσαντ.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Ενδο - κατοχικός » καυγάς

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Αρνητική απάντηση σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ έδωσε η Γερμανία όσον αφορά την απαίτηση αύξησης των στρατευμάτων της, που συμμετέχουν στον κατοχικό στρατό του Αφγανιστάν. Η απόρριψη, ευθεία και ξεκάθαρη, εκφράστηκε τόσο από τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, όσο και από τον αρμόδιο υπουργό Αμυνας, Φρανς Γιόζεφ Γιουνκ, ότι η απόφαση για την αποστολή 3.200 Γερμανών στρατιωτών πάρθηκε από το Κοινοβούλιο της χώρας και δεν υπάρχει θέμα επαναφοράς του συγκεκριμένου ζητήματος...

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, απηύθυνε «έκκληση» την Παρασκευή στο Βερολίνο, να ενισχύσει την κατοχική αποστολή της, προκειμένου να είναι δυνατή η απάντηση των αμερικανο - ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων εναντίον των Ταλιμπάν, που φαίνονται να ισχυροποιούνται, καθώς κερδίζουν καθημερινά και την υποστήριξη του λαού, που δε βλέπει εναλλακτική... Ο Ρ. Γκέιτς υποστήριξε ότι αν δεν υπάρξει ενίσχυση της κατοχής, τότε θα «μιλάμε για έναν ακόμη χαμένο πόλεμο»...

Αξίζει να σημειώσουμε ότι με την αμερικανική πλευρά συστρατεύτηκε και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γιαπ Ντε Χοοπ Σέφερ, υποστηρίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης των κατοχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ