Την άμεση λήψη πρωτοβουλιών και την έξοδο από την αδράνεια έθεσε ως κύριους άξονες της πολιτικής του στο Κυπριακό, εάν εκλεγεί στο προεδρικό αξίωμα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, κατά τη χτεσινή σχετική παρουσίαση. Αναφερόμενος στο πρόβλημα της κατοχής, ο Δ. Χριστόφιας ξεκαθάρισε ότι γνώμονας πρέπει να είναι η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, στη βάση της διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας σε κλίμα ενότητας και ισότητας.
Ο Δ. Χριστόφιας απαριθμώντας τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να δοθεί διέξοδος στη σημερινή στασιμότητα, σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει «άμεση ανάληψη της πρωτοβουλίας των κινήσεων εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς με στόχο την υλοποίηση της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, καθώς και επίθεση φιλίας προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα, με στόχο την αναζωογόνηση της βούλησης για λύση και αρμονική συμβίωση».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί «εγγύηση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, μακριά από διχοτομικές λογικές δύο κρατών και μακριά από εκπτώσεις σε θέματα αρχών», και να εμμείνουμε «στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των πολιτών, περιλαμβανομένου του αναφαίρετου δικαιώματος των εκτοπισμένων για επιστροφή».
Ο Δ. Χριστόφιας τάχθηκε υπέρ της «αξιοποίησης της ιδιότητας του κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των αρχών στις οποίες αυτή εδράζεται» και της «αξιοποίησης των ευρωπαϊκών προσανατολισμών της Τουρκίας, προς την κατεύθυνση εφαρμογής των υποχρεώσεών της». Ζήτησε εμμονή στην επίτευξη λύσης βασισμένης στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και στις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα», με παράλληλη «σφυρηλάτηση του αναγκαίου πνεύματος ενότητας και συναίνεσης, στο πλαίσιο του αναβαθμισμένου Εθνικού Συμβουλίου».
Επισήμανε, τέλος, την ανάγκη αναβάθμισης και τον εκσυγχρονισμό του Εθνικού Συμβουλίου, με ταυτόχρονη «ανάπτυξη πειστικής διεκδικητικής και ευέλικτης εξωτερικής πολιτικής και άμεση και διαρκής ανάληψη πρωτοβουλιών ουσίας προς κάθε κατεύθυνση, ιδιαίτερα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και άλλων παραγόντων της διεθνούς κοινότητας».
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υποστήριξε ότι ο σημερινός Πρόεδρος και εκ νέου υποψήφιος, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, ακολούθησε «στείρα πολιτική», παρουσιάζοντας «παλινδρομήσεις, με αποτέλεσμα να απενοχοποιηθεί η Τουρκία, να ξεχαστεί η ουσία του Κυπριακού και να ασκούνται πιέσεις στην Κύπρο για λειτουργία των κατεχομένων λιμανιών και για τις σφραγίδες του ψευδοκράτους». Σχολιάζοντας δε τον άστοχο χαρακτηρισμό του συνυποψηφίου του, για την επίσκεψη του πρώην καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, στα Κατεχόμενα όπου τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του απευθείας εμπορίου της ΕΕ με το ψευδοκράτος και της επαναφοράς του «σχεδίου Ανάν», όπου ο Τ. Παπαδόπουλος απάντησε «σπουδαία τα λάχανα», ο Δ. Χριστόφιας υπογράμμισε ότι «τα λάχανα θα είναι σπουδαία και εμείς θα πατώσουμε»...
Εν τω μεταξύ, νέα δημοσκόπηση παρουσίασε την Κυριακή η εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ, της οποίας τα αποτελέσματα δείχνουν ότι καμιά πρόβλεψη για νίκη δεν είναι δυνατή. Τα ποσοστά στον πρώτο γύρο, με βάση την έρευνα έχουν ως εξής: Τάσσος Παπαδόπουλος 31,8%, Ιωάννης Κασουλίδης 30,5%, Δημήτρης Χριστόφιας 30% και «Λευκό - Δεν ψηφίζω - Δεν απαντώ» 5%. Στην ίδια δημοσκόπηση, ο Δ. Χριστόφιας υπερτερεί στο δεύτερο γύρο έναντι του Ι. Κασουλίδη, ενώ ο Τ. Παπαδόπουλος παρουσιάζεται να κερδίζει και τους δύο συνυποψηφίους του.
Σε άλλη δημοσκόπηση της εφημερίδας «ΣΗΜΕΡΙΝΗ», τα ποσοστά διαμορφώνονται στα 32,9% Τ. Παπαδόπουλος, 32,1%, Δ. Χριστόφιας, 30%, Ι. Κασουλίδης και αναποφάσιστοι 2,3%. Σε αυτήν την έρευνα ο Ι. Κασουλίδης φέρεται να υπερτερεί του Δ. Χριστόφια στο β' γύρο και ο Τ. Παπαδόπουλος κερδίζει και τους δύο.
Την ερχόμενη Πέμπτη αρχίζει τις εργασίες του το 5ο τακτικό Συνέδριο του Συνασπισμού και ενόψει αυτού, το περασμένο Σαββατοκύριακο σημειώθηκε ένα «μπαράζ» παρεμβάσεων τόσο από τους υποψηφίους προέδρους Φ. Κουβέλη και Αλ. Τσίπρα όσο κι από τον απερχόμενο πρόεδρο Αλ. Αλαβάνο. Κοινή συνισταμένη η εκτίμησή τους ότι η πολιτική κατάσταση είναι ρευστή και ο ΣΥΝ πρέπει να βρίσκεται σε ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο.
Μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΠΕ το περασμένο Σάββατο, ο Αλ. Αλαβάνος εκτίμησε ότι «οι συσχετισμοί μέσα στην κοινωνία αλλάζουν και, μάλιστα, με ταχύ ρυθμό» αλλά και ότι «κυοφορούνται μεγάλες αλλαγές» με επίκεντρο το «τέλος εποχής του δικομματισμού» που όχι μόνο - όπως είπε - «το βιώνουμε» αλλά εξαρτάται «και από τις δυνατότητες παρέμβασης της Αριστεράς». Μάλιστα, όπως ανέφερε, αν ο ΣΥΝ είχε τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών θα έπρεπε «να προχωρήσει σε πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ανοίξει σύντομα μια άλλη διέξοδος για τον ελληνικό λαό», ενώ συμπλήρωσε ότι «μπορούμε να φύγουμε από το δικομματικό πλαίσιο. Μπορεί να βρεθεί τρόπος. Και μπορεί να βρεθεί τρόπος σύντομος».
Με το βλέμμα στραμμένο σ' αυτή την προβαλλόμενη σαν «διέξοδο», ο Αλ. Αλαβάνος εγκωμίασε το κόμμα του σαν την κατ' εξοχήν προσκολλημένη «στα προβλήματα, στην κινηματική δράση και τη δυνατότητα να υπάρχουν αποτελέσματα» δύναμη. Ενώ ζήτησε να «δουλευτεί» περισσότερο στον λαό η προοπτική μιας άλλου τύπου διαχείρισης, σημειώνοντας ότι πρέπει να αναδειχτούν εκείνα τα «θεσμικά μέτρα που πρέπει να γίνουν κτήμα του ελληνικού λαού που, ως στόχοι πάλης, άλλες δυνάμεις θα μπορέσουν να τους φέρουν σε πέρας» όπως είναι η κατάργηση των ειδικών λογαριασμών, αντικειμενικά κριτήρια στις προσλήψεις, έλεγχος των χρηματοδοτήσεων κ.ά.. Αναφερόμενος ειδικότερα στην υπόθεση «Ζήμενς» και στις προγραμματικές συμφωνίες, τόνισε: «Θεωρούμε ότι, αν το ΠΑΣΟΚ δει με τρόπο αυτοκριτικό και κριτικό και αποκλείσει την επανάληψη τέτοιων καταστάσεων, θα είναι ένα θετικό βήμα».
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες, ο Φ. Κουβέλης επικαλέστηκε εκ νέου την ανάγκη διαμόρφωσης μιας «νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας» για ν' «αλλάξουμε την κατάσταση στην προοπτική ευρύτερων πολιτικών εξελίξεων με προγραμματικούς όρους». Σε συνέντευξή του στην «Αυγή» ο Φ. Κουβέλης ανέφερε ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε εξελίξεις που κανείς δεν πρέπει να μιλάει με κατηγορηματικό τρόπο και απόλυτο για το μέλλον», ενώ όπως είπε σε ενδεχόμενες πρόωρες και επαναληπτικές εκλογές ο ΣΥΝ «πρέπει να είναι έτοιμος να προσδιορίσει με σαφήνεια τη θέση του στη βάση της δυναμικής των γεγονότων»... Συμπλήρωσε δε ότι «οι πολίτες θα αξιώσουν απ' τον ΣΥΝ λύσεις» γι' αυτό και πρέπει να είναι η αριστερά και της μεταρρύθμισης.
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι παρεμβάσεις του Αλ. Τσίπρα. Σε άρθρο του στην «Αυγή» υποστήριξε κι αυτός ότι η «παντοδυναμία της αγοράς έχει φτάσει στα όριά της και η ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού θα αμφισβητηθεί σημαντικά στο επόμενο διάστημα». Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» υποστήριξε ακόμα την ανάγκη διαμόρφωσης εναλλακτικού μεταρρυθμιστικού σχεδίου από τον ΣΥΝ, στην κατεύθυνση συνάντησής του και με άλλες δυνάμεις από τον σοσιαλιστικό χώρο, προκειμένου - όπως είπε - «να είμαστε έτοιμοι σε σύντομο χρονικό διάστημα να μπορούμε να εκπονήσουμε ένα όχι απλά εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης αλλά ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο».
Κάποιος του ΣΥΝ, στην «Αυγή» της Κυριακής 3/2/2008, ανακάλυψε τη ...δικαίωση της «ανανέωσης» που ήρθε... 40 χρόνια μετά τη διάσπαση του ΚΚΕ, αφού η «ανανέωση», σύμφωνα με πρόσφατο γκάλοπ, ξεπέρασε το ΚΚΕ. Γκαλοπικό ξεπέρασμα της στιγμής, γιατί στη ζωή αλλιώς εξελίσσονται τα γεγονότα, ευφραίνει τον «ανανεωτή» τόσο που να κάνει φανταστικά άλματα αποδίδοντας το γκαλοπικό ξεπέρασμα στη διάσπαση! Αλλά δείχνει τον «πόνο» τους. Γιατί πασχίζουν να πείσουν για τη δικαίωση των τότε οπορτουνιστών μέσα στο ΚΚΕ που πάλευαν να το διαλύσουν.
Ναι. Αυτός είναι ο σκοπός τους. Περισπούδαστη αλήθεια η παραπάνω εκτίμηση στην «Αυγή» ενός μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ. Τι να του πεις τώρα; Οτι οι σύγχρονοι σύντροφοί του σε χώρες της Ευρώπης (Γαλλία, Ιταλία), παίρνοντας μεγάλα ποσοστά στα σχήματα που διαμορφώνουν, μετά τον ευνουχισμό που επέφεραν στα πάλαι ποτέ ισχυρά Κομμουνιστικά Κόμματα, πρωταγωνιστούν και στο πέρασμα των αντιλαϊκών μέτρων στις χώρες τους και στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους όπου Γης; Αλλά έτσι είναι οι οπορτουνιστές. Στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στήριξαν την ιμπεριαλιστική αστική τάξη της χώρας τους στην πάλη για τη λεία. Στις 10ετίες του '60, του '70 και του '80 οι ευρωκομμουνιστές, αιχμή του δόρατος του αντισοβιετισμού και της αντισοσιαλιστικής προπαγάνδας, υπονόμευαν το κομμουνιστικό κίνημα στις χώρες της Ευρώπης. Μαζί τους και το τότε αυτοαποκαλούμενο ΚΚΕ Εσωτερικού στη χώρα μας. Αυτό ντε που έγινε ΕΑΡ και σήμερα εκφράζεται με τον ΣΥΝ. Δηλαδή, ιδεολογικοπολιτικό ρεύμα από δυνάμεις που έγιναν αμορτισέρ εκτόνωσης των δυσκολιών του καπιταλισμού για να αναπαράγεται ευκολότερα. Και που κάποτε βεβαίως συγκυβέρνησαν κιόλας στη Γαλλία και στην Ιταλία και είδαν το φως τους και οι λαοί τα σκοτάδια τους. Τέτοια δικαίωση είδε ο πανέξυπνος αρθρογράφος. Μόνο που η δικαίωση της «ανανέωσης» που προβάλλει είναι χρήσιμη στο σύστημα. Γι' αυτό και την ξέβρασε το κομμουνιστικό κίνημα...