ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Γενάρη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
«Καλό κλίμα» δίχως αντίκρισμα

Από τη συνάντηση με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Eurokinissi

Από τη συνάντηση με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο
Στη σκιά των πενιχρών έως αρνητικών αποτελεσμάτων των συνομιλιών που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα, χτες, η επίσημη επίσκεψη του Κ. Καραμανλή στην Τουρκία.

Στις δηλώσεις που έκανε χτες ο Ελληνας πρωθυπουργός απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά ή αποτίμηση των συνομιλιών που είχε την πρώτη μέρα με τον Ρ. Τ. Ερντογάν, γεγονός που προφανώς δεν είναι άσχετο από την εκτίμηση που γίνεται γι' αυτές από την πλευρά της κυβερνητικής αποστολής.

Ο Κ. Καραμανλής, σε ομιλία χτες το μεσημέρι στο Πανεπιστήμιο «Μπιλκέντ» της Αγκυρας, επανέλαβε τη θέση του ότι «το μόνο μέσο» για να λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι το διεθνές δίκαιο, αποφεύγοντας ακόμα μια φορά να μιλήσει για την ατζέντα των διεκδικήσεων του καθεστώτος της Αγκυρας σε Αιγαίο, Θράκη και Κυπριακό. Αντ' αυτού εξήγησε γιατί «η Ελλάδα έλαβε τη στρατηγική απόφαση» να στηρίξει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, υποστηρίζοντας ότι «αυτή η πορεία θα αποβεί προς όφελος πρώτα απ' όλα του λαού της και, εν συνεχεία, της περιοχής και της ηπείρου στο σύνολό της». Αναφερόμενος στο Κυπριακό επανέλαβε τη γνωστή ρήση ότι «έχει έρθει η ώρα να γκρεμίσουμε στη Λευκωσία το τελευταίο τείχος διαίρεσης στην Ευρώπη», δίχως όμως να αναφερθεί στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας ή να αποδοκιμάσει τη θέση του Ρ. Τ. Ερντογάν ότι «πρέπει να διατηρηθούν το πνεύμα και η ουσία του σχεδίου Ανάν». Μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση φοιτητή εάν θα επισκεπτόταν μαζί με τον Ρ. Ερντογάν «το βόρειο και νότιο τμήμα της Κύπρου», περιορίστηκε να δηλώσει ότι δεν είναι πρόβλημα συμβολισμών, αλλά ουσίας. Σε άλλη ερώτηση, εάν δεν προχωρήσει η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας κατά πόσο θα επηρεαστούν οι διμερείς σχέσεις, ο Κ. Καραμανλής σημείωσε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις παίρνουν ώθηση από την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η οποία, όμως, όπως τόνισε, δεν αποτελεί προϋπόθεση για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων. Να εμπιστεύεστε τους φίλους σας, είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Καραμανλής, απαντώντας σε άλλη ερώτηση εάν αποτελεί πρόφαση η υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας ώστε να συμβιβαστεί πιο εύκολα η Τουρκία με τις ελληνικές απαιτήσεις.

Αντίθετα, ο πρωθυπουργός απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στις οικονομικές σχέσεις αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι «ο συνολικός όγκος των εμπορικών μας συναλλαγών αυξάνεται σταθερά, φτάνοντας τα 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια εντός των εννέα πρώτων μηνών του 2007 και μόνο». Ακόμα το διμερές εμπόριο τετραπλασιάστηκε τα τελευταία δέκα χρόνια χάρη σε τομείς που δείχνουν το δρόμο, όπως η ενέργεια, οι τράπεζες, η πληροφορική και ο κατασκευαστικός τομέας. Εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί «δεκάδες είναι σήμερα οι κοινές ελληνοτουρκικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις δύο χώρες μας, αλλά και στο εξωτερικό», με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ενέργεια.

Νωρίς χτες το πρωί κατέθεσε στεφάνι στο Μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ, ενώ αμέσως μετά στο βιβλίο των επισκεπτών έγραψε το εξής, τουλάχιστον ανιστόρητο: «Ο Κεμάλ Ατατούρκ με τον Ελευθέριο Βενιζέλο είχαν το πολιτικό θάρρος, τη βούληση και τη διορατικότητα να μην αφήσουν συγκρούσεις και τραγωδίες του παρελθόντος να γίνουν εμπόδιο σε προσπάθειες οικοδόμησης ενός καλύτερου μέλλοντος ειρήνης και συνεργασίας προς όφελος των δύο λαών μας». Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ντ. Μπαϊκάλ, καθώς και με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Αμπ. Γκιουλ.

Με τον Πατριάρχη

Το απόγευμα χτες στην Κωνσταντινούπολη συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι. Κατά την αντιφώνησή του ο Κ. Καραμανλής χαρακτήρισε πρώτη προτεραιότητα την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Εξήρε το ρόλο του Οικουμενικού Πατριάρχη, επισημαίνοντας ότι ο κ. Βαρθολομαίος παραμένει διαχρονικά η σταθερή ευρωπαϊκή φωνή στην Τουρκία, παρά τις όποιες αντιξοότητες και απογοητεύσεις.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην προσφώνησή του υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας την επίσκεψη του Κ. Καραμανλή στην Τουρκία και στην Κωνσταντινούπολη καθώς δημιουργούνται, όπως είπε, «χρηστές ελπίδες» για την προαγωγή των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των γειτονικών κρατών. Ο Πατριάρχης τόνισε ότι αναμένει τη συμπαράσταση και τη στήριξη της ελληνικής πολιτείας για να συνεχίσει το Πατριαρχείο απρόσκοπτα τη θρησκευτική και πνευματική του αποστολή στην οικουμένη.

Αργά χτες το βράδυ ο πρωθυπουργός με τη σύζυγό του παρακάθησαν σε ιδιωτικό δείπνο με τον Τούρκο ομόλογό του και τη σύζυγό του Εμινέ. Σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός θα μιλήσει σε επιχειρηματικό φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του, ενώ ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του θα συναντηθεί με ομογενείς.

Ο τουρκικός Τύπος

«Κρίσιμα μηνύματα από την επίσκεψη που γκρέμισε τα ταμπού», ήταν ο χτεσινός τίτλος της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας «Χουριέτ», που τονίζει ότι η Τουρκία υποδέχτηκε τον Καραμανλή σε μία επίσκεψη που «γκρέμισε ταμπού». «Το Πατριαρχείο ως διαβατήριο για την Ευρωπαϊκή Ενωση» ήταν ο τίτλος της «Σαμπάχ», που σημειώνει ότι στη συνάντηση Καραμανλή - Ερντογάν τέθηκαν θέματα για το Αιγαίο, το Πατριαρχείο και την Κύπρο. Η εφημερίδα «Ραντικάλ» χαρακτηρίζει «ιστορική την επίσκεψη» ενώ σε άλλη σελίδα αναδημοσιεύει ρεπορτάζ των ελληνικών εφημερίδων με τίτλο «Δεν πήγαν στα Ιμια. Δεν έγιναν ασκήσεις». Η αντιπολιτευτική εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» γράφει στον πρωτοσέλιδο τίτλο της «Δεν έκανε κανένα βήμα υποχώρησης η Αθήνα» και σχολιάζει ότι η ελληνική πλευρά έδωσε μηνύματα σε ό,τι αφορά στην Κύπρο και στο Αιγαίο. Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός ζήτησε να ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης και τόνισε ότι το Πατριαρχείο είναι το ευρωπαϊκό διαβατήριο της Τουρκίας.


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ενταση προκαλούν οι δηλώσεις Ρεν και Ερντογάν

ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Αλγεινές αντιδράσεις και απογοήτευση προκάλεσε, στην κυπριακή κυβέρνηση και τα κόμματα, η αρνητική στάση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφορικά με το Κυπριακό και η εμμονή του στο αμερικανόπνευστο «Σχέδιο Ανάν», που απερρίφθη στο δημοψήφισμα του 2004, από το 75% των Ελληνοκυπρίων.

Το ΑΚΕΛ, διά του εκπροσώπου του Αντρου Κυπριανού, επισήμανε τις διαφορές Ελλάδας - Τουρκίας, αναφορικά με το Κυπριακό, όπως αυτές προέκυψαν κατά τη συνάντηση Ερντογάν - Καραμανλή, σημείωσε δε ότι επιδείνωση των σχέσεων δε θα εξυπηρετήσει τις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος της κατοχής. Αντίθετα, τόνισε, «ενόσω διατηρείται ένα καλό κλίμα στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, θα υπάρχουν περιθώρια, τα οποία αν καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε, θα διευκολύνουν τις προσπάθειες επίτευξης μιας συμφωνημένης λύσης», ενώ δε δίστασε να υπογραμμίσει και ότι η τοποθέτηση του Τούρκου πρωθυπουργού είναι πανομοιότυπη με την τοποθέτηση του σημερινού Κύπριου Προέδρου, Τάσσου Παπαδόπουλου, καθώς και οι δύο υποστηρίζουν ότι «το σχέδιο Ανάν είναι νεκρό, αλλά σχέδια όπως αυτά δεν εξαφανίζονται ως διά μαγείας και σε κάποιο στάδιο πρόνοιές του θα βρεθούν μπροστά μας»...

Ρεν υπέρ του ψευδοκράτους

Ενταση προκάλεσε επίσης στην Κύπρο και η τοποθέτηση του αρμόδιου Επιτρόπου σε θέματα Διεύρυνσης, Ολι Ρεν, που ισχυρίστηκε ότι η χρήση του κατεχόμενου λιμανιού της Αμμοχώστου, «δεν είναι παράνομη», ταυτιζόμενος με τις θέσεις του ψευδοκράτους. Το επίμαχο σχόλιο του Ο. Ρεν βρέθηκε σε επιστολή του προς τον ευρωβουλευτή Μάριο Ματσάκη, και δημοσιοποιήθηκε χτες.

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, υπογράμμισε ότι επιβάλλεται εμμονή στη θέση ότι η χρήση του λιμένος Αμμοχώστου είναι παράνομη, επικρίνοντας την κυβέρνηση Παπαδόπουλου, για το γενικότερο χειρισμό του Κυπριακού και για την «επιπόλαιη αντιμετώπιση του θέματος». Σύμφωνα με τον Α. Κυπριανού, η θέση της Κομισιόν θα πρέπει να «προκαλεί ανησυχία, γιατί όσο δεν υπάρχουν συνομιλίες για το Κυπριακό, η Κύπρος θα δέχεται όλο και πιο έντονες πιέσεις για το θέμα του απ' ευθείας εμπορίου με τις κατεχόμενες περιοχές και την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ