ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Γενάρη 2008
Σελ. /32
Παρ' τους αμπάριζα

«Να σου δώσω μια να σπάσεις, αχ βρε κόσμε γυάλινε και να φτιάξω μια καινούρια κοινωνία άλληνε... Το 2008, η χρονιά που συμπληρώνονται τα 90χρονα του ΚΚΕ και τα 40χρονα της Οργάνωσής μας, μπορεί να είναι χρονιά μαζικού απεγκλωβισμού της νεολαίας, χρονιά ξεσηκωμού για όλα όσα δικαιούμαστε! Γιατί, έτσι κι αλλιώς, δύο είναι οι δρόμοι που ανοίγονται στη νεολαία... Ο πρώτος, αυτός που μας πλασάρει ο "γυάλινος κόσμος" του συστήματος (...) υπάρχει όμως κι άλλος δρόμος, ο δρόμος της αξιοπρέπειας, της συλλογικής πάλης, της οργάνωσης του αγώνα για τη ζωή που μας αξίζει (...) Από τους δύο δρόμους, εμείς το έχουμε καθαρό: διαλέγουμε το δεύτερο. Καλή αντάμωση, λοιπόν, στο δρόμο του αγώνα!» (το σημείωμα στον «Οδηγητή», που από το Σάββατο κυκλοφορεί αυτοτελώς).

Στην κορφή της Σπανούρας, στο Γράμμο, πλάι στο μνημείο των τεσσάρων μαχητών του ΔΣΕ, που, όταν τους τέλειωσαν τα βόλια, επέλεξαν να μην πέσουν ζωντανοί στα χέρια του αστικού στρατού, τίποτα, απολύτως τίποτα, προχτές Κυριακή - που εδώ στα χαμηλά οι βόθροι άνοιγαν ο ένας μετά τον άλλο - δεν υποψίαζε για ό,τι άλλο, πέρα από αυτό καθ' αυτό το σύμβολο: Κι αν τη ζωή σου να τη ζήσεις όπως θες δεν το μπορείς, τουλάχιστον μην την εξευτελίζεις...

Στο πάλλευκο - όχι μόνο απ' το χιόνι - τοπίο μόνο μια σκέψη: Τίποτα δεν πήγε χαμένο. Συνεχίζουμε!

Κάτω στην πόλη, αργά το απόγευμα, ο νεολαίος της παρέας φέρνει τον «Οδηγητή»: «Να συνηθίσετε ότι δε θα μας διαβάζετε ως ένθετο στον "Ριζοσπάστη"»... «άμμες δε γ' εσσόμεθα πολλώ κάρρονες», το σχόλιο του δάσκαλου που δεν έκρυψε ένα - περήφανο κατά τ' άλλα - δάκρυ.

Επιστροφή: Στα πρωτοσέλιδα, ποτάμι το «κλάμα» για τα δισ. που δόθηκαν σε λάθος χέρια, για τους θεσμούς που κινδυνεύουν, για το απόστημα που πρέπει να σπάσει.

Πέτα τα στα σκουπίδια. Χάνους εκπαιδεύουν όλοι μαζί.

Ο,τι κι αν διαβάζεις για το χορό των δισ. που βρίσκεται πίσω από τη ροζ ιστορία, ένα δε λέει: Οτι όλοι αυτοί οι τιμητές της διαφάνειας, είναι οι ίδιοι που μοστράρουν ως αυτοδημιούργητοι επιχειρηματίες, αυτοί που ποτέ δε θα μπορούσαν να υπάρξουν χωρίς εκμετάλλευση εργατών και μπόλικο κρατικό χρήμα.

Ο,τι κι αν διαβάζεις για τους θεσμούς, μη θλίβεσαι. Αστικοί είναι. Ακόμη και οι δημοκρατικές κατακτήσεις - παραχωρήσεις είναι εντός του συστήματος σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αυτήν που οι συσχετισμοί επέβαλαν μια τέτοια λύση.

Το μόνο απόστημα που πρέπει να σπάσει είναι το ίδιο το σύστημα. Αυτό σημαίνει ανατροπή. Κι αυτή δεν μπορεί να προέλθει από το ίδιο το σύστημα σε όποια εκδοχή του.

Ο κόσμος που πρέπει στους εργάτες δεν περιέχει δάνειο αντί για μισθό. Ο κόσμος που πρέπει στους εργάτες δεν περιέχει σεξουαλικές επιδόσεις για να έχεις δικαίωμα να ζήσεις σαν άνθρωπος. Ο κόσμος που πρέπει στους εργάτες δεν έχει ανάγκη από θεσμούς διαφάνειας. Είναι διάφανος.

Οταν, λοιπόν, διαβάζεις την αγωνία τους για «το καλό του τόπου», ένα μόνο να σου βγαίνει αυθόρμητα: Στον πάτο κι ακόμα παρακάτω να πάτε!

Ο κόσμος των αστών - όσο αυτό το σύστημα είναι κυρίαρχο - είναι ένας άβατος κόσμος - αυτό, πράγματι, είναι το άβατο που κανείς από τους υπερασπιστές της διαφάνειας δεν επιχειρεί να παραβιάσει.

Δες τα όλα αντίστροφα. Δες τα όπως σημαίνει ο «Οδηγητής» σαν αυτό που πρέπει να του δώσεις μια να σπάσει...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΣ... ΧΑΝΟΥΣ

ΤΑ ΔΙΣ...: «Η αναπόφευκτη πλέον αποκάλυψη του ονόματος του δημοσιογράφου-κομιστή του DVD στο Μαξίμου θα βοηθήσει να ξεκαθαρίσει λίγο το τοπίο, το οποίο ενσυνείδητα και με ιδιοτέλεια ορισμένοι επιχειρούν να θολώσουν. Πρόκειται ασφαλώς για πρόσωπο κλειδί στην όλη ιστορία. Κατ' αρχήν για την αυτονόητη ηθική ευθύνη στην υπόθεση αφού η κοινοποίηση του DVD στο πρωθυπουργικό Γραφείο πιθανότατα συνέβαλε στην απόπειρα του Ζαχόπουλου. Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μάλιστα να αναζητηθούν και τα κίνητρα που υποκρύπτει μια τέτοια συναλλαγή, καθώς τον τελευταίο καιρό έχουν κυκλοφορήσει κάθε είδους φήμες για οικονομικές και πολιτικές διευθετήσεις» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ: «Κατέπεσε το παραβάν και διαλύεται ο καπνός της "ροζ" ιστορίας, η οποία είναι υπαρκτή, αλλά δεν εξαντλείται σ' αυτήν η όλη υπόθεση Ζαχόπουλου, του έμπιστου του πρωθυπουργού γενικού γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού. Υπουργοί και υφυπουργοί έρχονταν και παρέρχονταν, ουδείς τολμούσε να τον αγγίξει και αυτός συμπεριφερόταν ως απόλυτος άρχων του Πολιτισμού, έχοντας υψηλοτάτη κάλυψη. Αυτό κι αν είναι θλιβερό δείγμα του ξεπεσμού των θεσμών και των μηχανισμών διακυβέρνησης του τόπου» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΤΟ ΑΠΟΣΤΗΜΑ: «Ετσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, δύο είναι τα ενδεχόμενα: Το πρώτο είναι να μεγιστοποιηθεί η κρίση μέχρι τελικής σήψης και αποσύνθεσης. Το δεύτερο είναι να ξεκινήσει έστω και τώρα μια γενναία διαχείριση στη βάση της ειλικρίνειας και χωρίς μικροκομματικούς υπολογισμούς πολιτικού κόστους. Οι πολίτες θέλουν να σπάσει επιτέλους το απόστημα της αδιαφάνειας και της διαφθοράς και όχι να οδηγηθούμε σε έναν ακόμη συμβιβασμό πολιτικών και εκδοτικών συμφερόντων που θα ενισχύσει την εικόνα της θεσμικής παρακμής» (από το κύριο άρθρο στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κοινωνική Ασφάλιση - Συλλογικές Συμβάσεις: Καμιά αναμονή ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΑΛΗ για όλες τις λαϊκές ανάγκες

ΟΔΗΓΗΤΗΣ: 2008: Να γίνει χρονιά ξεσηκωμού και αντεπίθεσης!

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Στο κόκκινο 190.000 δάνεια

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Περιμένοντας την πολιτική

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ολοι εναντίον όλων

ΤΑ ΝΕΑ: Στον ανακριτή και το Νο 2 του Μαξίμου

ΕΘΝΟΣ: ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ τώρα το «χρυσό ψαλίδι»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΞΕΠΕΣΜΟΣ η πολιτική της κλειδαρότρυπας

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Φως στο σκάνδαλο

Η ΑΥΓΗ: Κάτι, αλήθεια, συμβαίνει εδώ...

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: 170 εκατ. ευρώ από τον Ζαχόπουλο στον Λαμπράκη

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: Και το όνομα αυτού ΘΕΜΟΣ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΑΗΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ ΜΕ ΤΟ DVD

Η ΧΩΡΑ: Να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Στην τσιμπίδα του εισαγγελέα

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Αγωνία για «το καλό του τόπου»

«Ο τόπος, ακυβέρνητο όχημα, μοιάζει να κατρακυλά με σπασμένα φρένα σε απότομη κατηφόρα - στο τέλος της, ένα τυφλό αδιέξοδο, βράχος. Αν έτσι αφεθούν να εξελίσσονται τα πράγματα, οφείλουμε να αναρωτηθούμε: αυτήν τη φορά ποιο θα είναι το τίμημα που θα υποχρεωθεί να πληρώσει ο τόπος; Οι κίνδυνοι είναι στον ορίζοντα και είναι μεγάλοι (...) Το μείζον ερώτημα, λοιπόν, δεν είναι "ποιος έδωσε το DVD". Είναι "πού πάει ο τόπος;"» (από το πρώτο θέμα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Αβατος κόσμος

«Πίσω από το κυρίως πολιτικό σκηνικό φαίνεται να επιβιώνει ένας πολιτικός υπόκοσμος (...) Η εξάρθρωση του πολιτικού υποκόσμου αποτελεί - πρέπει να είναι - πρώτο στόχο της πολιτικής ηγεσίας. Δεν έχει τόση σημασία ποιος ήταν ο διαμετακομιστής της δισκέτας. Το κρίσιμο είναι ποιος έκοψε το DVD, ποιος εκμεταλλεύθηκε το "υλικό" και γιατί εξακολουθεί η ιδιότυπη αυτή "ομερτά"» (ο Στ. Ψυχάρης στο ΒΗΜΑ).

Ο,τι λάμπει δεν είναι χρυσός

«Να "ξεφωνηθούν" εκείνοι που αντιπροσωπεύουν την παρακμή. Εκείνοι που χρησιμοποιούν την εξουσία τους με φαύλο τρόπο, αλλά και εκείνοι που συναλλάσσονται με την εξουσία αντί να την ελέγχουν. Απαραίτητο όμως είναι και να αναδειχθούν τα λαμπερά εκείνα πρόσωπα, σε όλους τους τομείς που θα σηματοδοτήσουν την ανακοπή από τον κατήφορο» (από το κύριο άρθρο στην ΑΥΡΙΑΝΗ).

Το «έπαθλό» τους

«Αγριος πόλεμος μεταξύ των εκδοτικών συγκροτημάτων έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες (...) με έπαθλο, όπως λένε οι ειδήμονες, τις κυκλοφορίες του κυριακάτικου Τύπου» (το ρεπορτάζ στη ΧΩΡΑ).

...και το ταμείο

«Ηδη 90.000 νοικοκυριά δεν πληρώνουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες, ενώ ακόμη 100.000 βρίσκονται σε οριακό σημείο, καθώς έχουν δανειστεί χρήματα που ξεπερνούν το 40% του εισοδήματός τους» (από το πρώτο θέμα στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ