Κύριο στόχος της περιοδείας να εξασφαλιστούν σύμμαχοι στα ιμπεριαλιστικά σχέδια
Associated Press |
Στο στρατοκρατούμενο Ισραήλ, η θέληση για ελεύθερη πατρίδα είναι ζωντανή. Χαρακτηριστική η εικόνα του ανάπηρου Παλαιστίνιου χτες κοντά στη Ραμάλα |
«Καλώ τις αραβικές χώρες να απλώσουν το χέρι στο Ισραήλ, ένα βήμα που έχει καθυστερήσει πολύ», δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους, αναχωρώντας για το Κουβέιτ επόμενο σταθμό της 7ήμερης περιοδείας του στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ενα μήνυμα με αποδέκτες τις ηγεσίες των αραβικών χωρών που αποτελεί απλώς στοιχείο της «διπλωματικής» προσπάθειας του Λευκού Οίκου για την προώθηση των στόχων της ιμπεριαλιστικής του ατζέντας για τον έλεγχο της περιοχής.
Επειτα από σχεδόν τρεις μέρες επαφών με την ισραηλινή και παλαιστινιακή ηγεσία, ο Μπους αφίχθηκε χτες στο Κουβέιτ - όπου τον υποδέχτηκε ο σεΐχης Σαμπάχ Αλ Αχμαντ Αλ Σαμπάχ - τη μοναδική μαζί με το Ιράκ χώρα που δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση συμμετοχής στην πρόσφατη διεθνή διάσκεψη κορυφής της Ανάπολης.
Σε συνέντευξή του προς το αμερικανικό δίκτυο NBC, την οποία παραχώρησε ενώ βρισκόταν στην Ιερουσαλήμ, ο Αμερικανός Πρόεδρος ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν μια μακρά παρουσία στο Ιράκ που μπορεί να διαρκέσει «κάλλιστα» μια δεκαετία, αλλά αυτό θα γίνει μόνο εάν το ζητήσει η ιρακινή κυβέρνηση.
Ετσι, το στίγμα που θέλει να αφήσει ο Μπους επισκεπτόμενος το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη είναι πως μια ειρηνευτική συμφωνία είναι εφικτή μέχρι τα τέλη του 2009, εφόσον οι δύο πλευρές επιδείξουν σοβαρότητα στις συνομιλίες, που μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγράψει καμία πρόοδο. «Πιστεύω ότι είναι πιθανό - όχι μόνο πιθανό - πιστεύω ότι θα συμβεί μέχρι τη λήξη της θητείας μου», τόνισε.
Εντούτοις, συγκεκριμένα βήματα προόδου από το ταξίδι του Μπους στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη δεν υπήρξαν, ούτε όμως και αναμένονταν. Γεγονός που τόνισε εμμέσως πλην σαφώς και ο απεσταλμένος του κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή Τόνι Μπλερ, ο οποίος εμφανίστηκε συγκρατημένος για το κατά πόσον είναι εφικτή μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων ως το Γενάρη του 2009.
Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο στο Ισραήλ, πρόσθεσε ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία ως το τέλος του χρόνου, εφόσον οι εμπλεκόμενες πλευρές το θέλουν πραγματικά. Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας επέμεινε στην άποψη ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από την ύπαρξη ισραηλινού και παλαιστινιακού κράτους που θα συμβιώνουν ειρηνικά. Ανέφερε, επίσης, πως ο Ισραηλινοί γνωρίζουν πως μακροπρόθεσμα η μόνη πραγματική λύση στα προβλήματα ασφάλειας είναι μια ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστινίους.
Συνδιάσκεψη με θέμα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή διοργανώνει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) σήμερα και αύριο (12-13 Γενάρη) στην Κωνσταντινούπολη. Στη Συνδιάσκεψη θα συμμετάσχουν 17 κινήματα και Επιτροπές Ειρήνης, που φιλοξενούνται από την Επιτροπή Ειρήνης Τουρκίας. Οι οργανώσεις, προερχόμενες από Ευρώπη και Μέση Ανατολή, θα συζητήσουν τα καθήκοντα του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος μπροστά στη συνεχιζόμενη κατοχή του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της Παλαιστίνης, αλλά και τις νέες απειλές στην περιοχή. Η συνδιάσκεψη γίνεται στο πλαίσιο προετοιμασίας του Συνεδρίου του ΠΣΕ, που θα διοργανωθεί από 8 έως 13 Απρίλη στη Βενεζουέλα. Την ΕΕΔΥΕ θα εκπροσωπήσουν ο Νίκος Ζώκας και ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, μέλη της Γραμματείας της, ενώ θα μιλήσει και ο γενικός γραμματέας του ΠΣΕ, Θανάσης Παφίλης.
ΑΡΜΠΙΛ, ΑΓΚΥΡΑ, ΒΑΓΔΑΤΗ.--
Σε βομβαρδισμούς χωριών στο Βόρειο Ιράκ, προχώρησε, για ακόμα μια φορά, χτες το τουρκικό πυροβολικό, με στόχο τις θέσεις του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ), χωρίς να αναφερθούν θύματα και ζημιές, σύμφωνα και με αξιωματούχους της κουρδικής περιοχής.
Ο τουρκικός στρατός βομβάρδιζε επί δύο ώρες περιοχές της επαρχίας Νταχούκ, με τη χτεσινή επίθεση να είναι η πρώτη της νέας χρονιάς μετά και τη βομβιστική επίθεση στο Ντιγιάρμπακιρ, για την οποία η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί το ΡΚΚ και έχει προχωρήσει σε οκτώ προσαγωγές υπόπτων.
Εν τω μεταξύ, η Τουρκία θα είναι αυτή που «θα βοηθήσει τις ΗΠΑ να διαχειριστούν και να μεταφέρουν το πετρέλαιο του γειτονικού Ιράκ στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να γίνει ένας ενεργειακός κόμβος», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά χτες ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Χιλμί Γκιουλέρ, είδηση που διαψεύδει τις αιτιάσεις περί έντασης στις αμερικανο - τουρκικές σχέσεις και στην αντίθεση της Ουάσιγκτον στις επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ...
Σύμφωνα μάλιστα με τον Χ. Γκιουλέρ, το φυσικό αέριο του Ιράκ, μπορεί να διοχετευτεί μέσω της Τουρκίας και στην Ευρώπη.
ΝΤΖΑΜΕΝΑ.--
Η αποστολή 3.500 ανδρών του «ευρωστρατού» στη μεθόριο Τσαντ - Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας και Σουδάν αποφασίστηκε χτες σε στρατιωτικό επίπεδο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με το πρόσχημα της προστασίας εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων εξαιτίας των κατά καιρούς συγκρούσεων εντός και εκτός των συνόρων αυτών των τριών κεντροαφρικανικών χωρών. Η επίσημη απόφαση των υπουργών της ΕΕ αναμένεται να παρθεί στις 28 Γενάρη και η αποστολή να ξεκινήσει στις αρχές του Φλεβάρη και με την ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας. Η συγκεκριμένη αποστολή είναι εξουσιοδοτημένη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και έχει την ονομασία «Eufor Chad/CAR».
Σημειώνεται ότι κάτω από το «ανθρωπιστικό προσωπείο» της ΕΕ βρίσκονται στην ουσία τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα για τον έλεγχο και την εκμετάλλευση των αφρικανικών πετρελαίων.
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--
Ο Σέρβος υπουργός Παιδείας, Ζόραν Λονσάρ, δήλωσε χτες στο πρακτορείο «Τανγιούγκ» ότι η Σερβία «απαιτεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση να μην αποστείλει δυνάμεις που θα διασπάσουν τη χώρα αν επιθυμεί να υπογραφεί η Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθερότητας στις 28 του Γενάρη», κατά τη διάρκεια συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Σημείωσε επίσης ότι οι πρόσφατες ανακοινώσεις της ΕΕ πως θα επαναφέρει το ζήτημα της συνεργασίας της Σερβίας με τη Χάγη ως όρο για την υπογραφή της συγκεκριμένης Συμφωνίας δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές προκλήσεις όπως έχουν παρουσιαστεί ανάμεσα στη Σερβία και την ΕΕ.
Παράλληλα, το βράδυ της Πέμπτης, η Εκλογική Επιτροπή της Σερβίας απαγόρευσε την έλευση στη χώρα στους παρατηρητές από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, εξαιτίας της υποστήριξης που παρέχουν οι χώρες αυτές στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, όπως εξάλλου και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σημειώνεται ότι τις προεδρικές εκλογές, στις 20 του Γενάρη, θα επιτηρήσουν 23 απεσταλμένοι του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και τρεις παρατηρητές από τη Ρωσία.
Στο μεταξύ, ο αυτοαποκαλούμενος Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Φατμίρ Σεϊντίου, δήλωσε χτες ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας θα γίνει «πολύ σύντομα», ενώ μετά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της πολιτικής διοίκησης των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK), Γιοακίμ Ρίκερ, δήλωσε ότι η ανεξαρτησία θα ανακηρυχτεί σε συνεργασία και συντονισμό με τη διεθνή κοινότητα. Την πρόθεσή τους άμεσα να αναγνωρίσουν την επαρχία εξέφρασαν και χτες οι ΗΠΑ και η Γερμανία.