Σάββατο 12 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ ΓΙΑ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αντιδράσεις για το ενδεχόμενο ανεξαρτησίας

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Ο Σέρβος υπουργός Παιδείας, Ζόραν Λονσάρ, δήλωσε χτες στο πρακτορείο «Τανγιούγκ» ότι η Σερβία «απαιτεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση να μην αποστείλει δυνάμεις που θα διασπάσουν τη χώρα αν επιθυμεί να υπογραφεί η Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθερότητας στις 28 του Γενάρη», κατά τη διάρκεια συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Σημείωσε επίσης ότι οι πρόσφατες ανακοινώσεις της ΕΕ πως θα επαναφέρει το ζήτημα της συνεργασίας της Σερβίας με τη Χάγη ως όρο για την υπογραφή της συγκεκριμένης Συμφωνίας δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές προκλήσεις όπως έχουν παρουσιαστεί ανάμεσα στη Σερβία και την ΕΕ.

Παράλληλα, το βράδυ της Πέμπτης, η Εκλογική Επιτροπή της Σερβίας απαγόρευσε την έλευση στη χώρα στους παρατηρητές από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, εξαιτίας της υποστήριξης που παρέχουν οι χώρες αυτές στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, όπως εξάλλου και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σημειώνεται ότι τις προεδρικές εκλογές, στις 20 του Γενάρη, θα επιτηρήσουν 23 απεσταλμένοι του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και τρεις παρατηρητές από τη Ρωσία.

Στο μεταξύ, ο αυτοαποκαλούμενος Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Φατμίρ Σεϊντίου, δήλωσε χτες ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας θα γίνει «πολύ σύντομα», ενώ μετά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της πολιτικής διοίκησης των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK), Γιοακίμ Ρίκερ, δήλωσε ότι η ανεξαρτησία θα ανακηρυχτεί σε συνεργασία και συντονισμό με τη διεθνή κοινότητα. Την πρόθεσή τους άμεσα να αναγνωρίσουν την επαρχία εξέφρασαν και χτες οι ΗΠΑ και η Γερμανία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ