Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (τα οποία δημοσιεύονται στην «Κυρ. Καθημερινή» 16/12/2007), περίπου το 80% των γονιών κάνει θυσίες και οικονομία για την όσο το δυνατόν καλύτερη εκπαίδευση των παιδιών τους. Οι εννέα στους δέκα γονείς (88,5% μαθητών Δημοτικού, 90% Γυμνασίου, 89,7% Λυκείου) περιορίζουν τις προσωπικές δαπάνες. Πάνω από το 80% των γονιών μειώνουν τις εξόδους τους. Οι τέσσερις στους δέκα γονείς δεν πηγαίνουν διακοπές (38,8% μαθητών Δημοτικού, 42% Γυμνασίου, 43,2% Λυκείου). Το 41,7% των γονιών μαθητών Δημοτικού εργάζεται περισσότερο, το 52% των γονιών μαθητών Γυμνασίου και το 44,9% μαθητών Λυκείου.
Στην ίδια έρευνα, ως μερικά από τα σημαντικότερα προβλήματα αναφέρονται η ελλιπής υποδομή των σχολείων (54,3%), η φιλοσοφία και ο σκοπός του σχολείου (47,8%) οι κτιριακές ελλείψεις (47,4%), η διπλοβάρδια (45%).
Το ερευνητικό πρόγραμμα «SmartEyes» για άτομα με προβλήματα όρασης δοκιμάζεται πιλοτικά στη χώρα μας. Ηδη το χρησιμοποιούν 50 άτομα στη Θεσσαλονίκη, ενώ χτες δόθηκε και σε 100 άτομα στην Αθήνα.
Το πρόγραμμα «SmartEyes» έγινε απ' το Εργαστήριο Τηλεπικοινωνιών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και είχε διεθνή διάκριση στις Βρυξέλλες. Η χρηματοδότηση και η υλικοτεχνική υποστήριξη του προγράμματος έγινε απ' την «Cosmote», τη «Microsoft Ελλάς» και «Geometics» στα πλαίσια της λεγόμενης Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΤΕ) - πλευρά που οι εταιρείες υπογράμμισαν με ιδιαίτερη έμφαση στη χτεσινή επίδοση των εκατό προγραμμάτων στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη.
Ο παρευρεθείς στην εκδήλωση υφυπουργός Υγείας Γιώργος Ι. Παπαγεωργίου, είπε ότι θα παρακολουθεί την ανακάλυψη αυτή από κοντά «ώστε έναντι οποιουδήποτε κόστους να γίνει κτήμα ει δυνατόν όλων των συνανθρώπων μας, που την έχουν ανάγκη».
Το θέμα είναι αυτό το κόστος να μην μετακυληθεί στα ασφαλιστικά ταμεία και να το αναλάβει το κράτος και να μη γίνουν οι τυφλοί ντεκόρ για το προφίλ των εταιρειών μέσω παρόμοιων - όπως και στην έρευνα - χορηγιών. Γιατί η... ευαισθησία στην κερδοφορία είναι πολύ ισχυρότερη απ' την ευαισθησία της ΕΤΕ.
Χριστουγεννιάτικος μποναμάς είναι για κάποιους στην αγορά η συμπλήρωση από τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο της υγειονομικής διάταξης (ΦΕΚ 526/Β'/24.9.1983) για τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, που παράγουν και πωλούν τρόφιμα και ποτά. Η προσθήκη (ΦΕΚ 2204/Β'/2007) προβλέπει ότι «επιτρέπεται η διάθεση τυποποιημένων - συσκευασμένων προϊόντων καραμελοποιίας, σοκολατοποιίας και μπισκοτοποιίας από τα καταστήματα πώλησης παιχνιδιών».
Τώρα, κατά πόσον ένα κατάστημα που στήθηκε με προδιαγραφές παιχνιδιών μπορεί να αποτελέσει ταυτόχρονα και κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, είναι ένα θέμα. Και δε λύνεται με την οδηγία της απόφασης ότι τα ζαχαρωτά θα διατηρούνται σε κατάλληλες συνθήκες για να μην αλλοιώνονται.
Με αυτή τη λογική, γιατί να μην επιτραπεί η πώληση των παραπάνω προϊόντων και από άλλα καταστήματα που πωλούν παιδικά προϊόντα, όπως λόγου χάρη, παπούτσια;
Σοβαρό πρόβλημα με τη θέρμανση των θαλάμων των ασθενών αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», αποτέλεσμα της αποδόμησης της Τεχνικής Υπηρεσίας αλλά και της αποψίλωσης από προσωπικό - προβλήματα που μαστίζουν συνολικά τα δημόσια νοσοκομεία. Απ' το Νοέμβρη που ξεκίνησαν οι χαμηλές θερμοκρασίες το νοσοκομείο έχει θέρμανση τη νύχτα μόνο στις μέρες γενικής εφημερίας, δηλαδή μόνο κάθε τέσσερις μέρες, με αποτέλεσμα - όπως καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων - οι ασθενείς να ξεπαγιάζουν.
Στον «Ευαγγελισμό» εργάζονταν τέσσερις θερμαστές, αλλά οι τρεις από αυτούς συνταξιοδοτήθηκαν τους τελευταίους δύο μήνες. Η διοίκηση του νοσοκομείου απέσπασε στο πόστο αυτό δυο τραυματιοφορείς, των οποίων όμως η εκπαίδευση δεν έχει ολοκληρωθεί προκειμένου να μπορούν να αναλαμβάνουν υπεύθυνα βάρδιες. Οπότε, αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας υπεύθυνος θερμαστής και δυο βοηθητικοί, με αποτέλεσμα να μη «βγαίνει» το πρόγραμμα. Πρόσφατα, το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου ενημερώθηκε ότι προωθείται η πρόσληψη δυο θερμαστών μέσω ΑΣΕΠ από διαγωνισμούς του παρελθόντος, αλλά, ενώ είναι οξύ το πρόβλημα, δεν έχει προχωρήσει τίποτα. Πότε θα προσληφθεί το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για να δοθεί λύση στο πρόβλημα;
Ετσι είπε τουλάχιστον χτες στη Βουλή ο Γιώργος Αλογοσκούφης, με περηφάνια μάλιστα και για να το λέει αυτό, σημαίνει τουλάχιστον ότι το πιστεύει ολόκληρο το Υπουργικό Συμβούλιο.
Πώς έφθασαν σε τέτοιο συμπέρασμα, δεν μπορούμε να καταλάβουμε. Σίγουρα πάντως όχι εξαιτίας της τελευταίας κινητοποίησης για το Ασφαλιστικό και σαφώς όχι βγαίνοντας στις λαϊκές και τα σούπερ μάρκετ, όπου ο κόσμος βρίζει ξανά και ξανά για την ακρίβεια.
Αν θέλουν να συνεχίσουν στην ίδια λογική, ας το κάνουν. Ομως μην απορήσουν όταν θα βρεθούν αντιμέτωποι με ακόμη μεγαλύτερη λαϊκή οργή και αγανάκτηση.
(Αλήθεια, πώς έγινε ακόμη και αυτό το Ευρωβαρόμετρο, η Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ, να δημοσιοποιεί έρευνες σύμφωνα με τις οποίες το 76% των Ελλήνων δεν είναι ικανοποιημένοι με την κατάσταση της οικονομίας;)
ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΘΑ έχουν δημόσιο χαρακτήρα, δήλωσε χτες ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης, με εξαίρεση όμως τις κερδοφόρες δραστηριότητές τους ...που θα ιδιωτικοποιηθούν!
Πώς γίνεται ακριβώς αυτό, μόνο ο Βουλγαράκης και οι εφοπλιστές το γνωρίζουν. Αυτό που γνωρίζουν οι εργαζόμενοι στα λιμάνια είναι ότι τα δικαιώματά τους υπονομεύονται και ότι ένας κομβικός για το δημόσιο τομέας ξεπουλιέται.
Φαίνεται πως η κυβέρνηση, τέτοιες γιορτινές μέρες, ξέρει πολύ καλά πού να κάνει τους μποναμάδες της και ...πρώτα στη λίστα έρχονται τα αγαπημένα της συμφέροντα.
Αυτά δηλαδή που πριμοδοτούνται ούτως ή άλλως ολόκληρο το χρόνο (και ιδίως το καλοκαίρι με τις αυξήσεις των εισιτηρίων) είτε η εξουσία έχει χρώμα «μπλε» είτε χρώμα «πράσινο».