ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Στην πρώτη γραμμή για τα ανθρώπινα δικαιώματα

ΑΒΑΝΑ.--

Ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών, Φελίπε Πέρες Ρόκε ανακοίνωσε χτες ότι η Κούβα θα υπογράψει σύντομα τη Διεθνή Συνθήκη για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα καθώς και τη Διεθνή Συνθήκη για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα.

«Αυτή είναι η πολιτική απόφαση που υιοθέτηση η Κούβα και την ανακοινώνουμε σήμερα, 10 Δεκέμβρη, Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», 59 χρόνια από τότε που η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ διακήρυξε τη Διεθνή Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τόνισε ο Κουβανός υπουργός στους δημοσιογράφους.

Οπως υπογράμμισε, τα δικαιώματα που συμπεριλαμβάνονται στις συνθήκες, προστατεύονται από το κουβανικό νομικό σύστημα, και προ παντός από την Κουβανική Επανάσταση, ενώ σημείωσε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί έκφραση του ότι η Κούβα πάντα συνεργάζεται από κοντά με το σύστημα του ΟΗΕ, που βασίζεται στο σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας της Κούβας και το δικαίωμα του λαού για αυτοδιάθεση. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι πρέπει να σταματήσει άμεσα ο απάνθρωπος αποκλεισμός που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στο Νησί καθώς και απαίτησε να αφεθούν ελεύθεροι οι πέντε νέοι Κουβανοί αγωνιστές που βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ. Επίσης, ιδιαίτερη μνεία έκανε στον τρόπο που η σοσιαλιστική Κούβα, συμβάλλει στα ανθρώπινα δικαιώματα άλλων αδελφών λαών, με τα κοινωνικά προγράμματα ιδιαίτερα αυτά της παροχής υπηρεσιών Υγείας, που προσφέρουν πάνω από 40.000 γιατροί και υγειονομικοί σε άλλες χώρες και το γεγονός ότι χιλιάδες φοιτητές από φτωχές χώρες σπουδάζουν ιατρική στην Κούβα. Ακόμη το γεγονός ότι σε λίγο καιρό θα έχουν φτάσει το 1 εκατομμύριο οι φτωχοί άνθρωποι σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής που έχουν εγχειριστεί στα μάτια με το πρόγραμμα «Επιχείρηση Θαύμα».

ΒΟΛΙΒΙΑ
Εγκρίθηκε το νέο Σύνταγμα

ΛΑ ΠΑΣ.--

Ενα πολύ σημαντικό βήμα επιτεύχτηκε μετά την έγκριση του τελικού κειμένου του νέου Συντάγματος από τη Συντακτική Συνέλευση, παρά τις προσπάθειες της ολιγαρχίας να ανατρέψει τη διαδικασία, ακόμη και να οδηγήσει τη χώρα στη σύγκρουση, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της.

Χθες, μία μέρα μετά την έγκριση του κειμένου, το προεδρείο της Συντακτικής Συνέλευσης είχε συνάντηση με τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο, ώστε να ενημερώσει αναλυτικά για βασικά ζητήματα του τελικού κειμένου, καθώς θα συσταθεί επιτροπή μορφοποίησης και συνταύτισης από εκπροσώπους του Κοινοβουλίου, η οποία θα περατώσει και τις υφιστάμενες υποδείξεις. Πρόκειται για μία διαδικασία, η οποία θα προηγηθεί του δημοψηφίσματος που έχει ανακοινώσει ο Πρόεδρος Εβο Μοράλες - δεν αναμένεται πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2008 - για το άρθρο 398 για το εύρος της ιδιωτικής ιδιοκτησίας, το οποίο συνδέεται όμως και με την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ιθαγένικων λαών που συνιστούν το 62% του πληθυσμού και ανάμεσα στα δικαιώματα που κατοχυρώνει είναι και η χρήση των πατρογονικών γαιών, που αποτελούν σήμερα μέρος των λατιφούντιων. Είναι το μόνο εκ του συνόλου των 411 άρθρων που δεν απέσπασε την πλειοψηφία των 2/3 και έχει αποτελέσει το πρόσχημα για την εκδήλωση όλων των σχεδίων αποσταθεροποίησης. Σχέδια που περιλαμβάνουν και την άμεση ανάμειξη των ΗΠΑ, καθώς οι δήμαρχοι των περιοχών που αντιτίθενται πήγαν στις ΗΠΑ με μοναδικό στόχο να ζητήσουν την υποστήριξή τους ενάντια στα μεταρρυθμιστικά σχέδια της κυβέρνησης Μοράλες.

Πάντως, το γεγονός της έγκρισης χαιρετίστηκε από τον Πρόεδρο Εβο Μοράλες, λίγο πριν την αναχώρησή του για την Αργεντινή και κυρίως από την πλειονότητα του βολιβιάνικου λαού, που βγήκε στους δρόμους πανηγυρίζοντας.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Ιδρύθηκε η «Τράπεζα του Νότου»

Από τη συνάντηση των ηγετών της Λατινικής Αμερικής που συνυπέγραψαν την ίδρυση της «Τράπεζας του Νότου»

Associated Press

Από τη συνάντηση των ηγετών της Λατινικής Αμερικής που συνυπέγραψαν την ίδρυση της «Τράπεζας του Νότου»
ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Μετά από πολλούς μήνες «κυοφορίας» και διαβουλεύσεων η ιδρυτική πράξη της «Τράπεζας του Νότου» - Banco del Sur, που φιλοδοξεί ν' αποτελέσει την απάντηση της Λατινικής Αμερικής στις επιταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, υπογράφτηκε την Κυριακή το βράδυ στο Μπουένος Αϊρες.

«Η Τράπεζα αυτή πρόκειται ν' αποτελέσει το πρώτο βήμα προς ένα κοινό νόμισμα στη Λατινική Αμερική», τόνισε κατά τη διάρκεια της τελετής ο Πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες, ο οποίος έλαβε πρώτος το λόγο. «Θα επιτρέψει στη Λατινική Αμερική ν' απελευθερωθεί από τις αλυσίδες της οικονομικής της εξάρτησης», τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα, ενώ Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, που είχε την πρωτοβουλία για τη σύστασή της τόνισε: «Το ΔΝΤ είναι μία κατάρα με τις πολιτικές "σοκ" που φέρνουν την πείνα, την εξαθλίωση, και τη βία στους λαούς μας». Φυσικά το συγκεκριμένο εγχείρημα, πρέπει να σημειωθεί ότι, θα λειτουργήσει σε καθαρά καπιταλιστική βάση, με δεδομένες και τις διαφοροποιήσεις στην οικονομία της κάθε χώρας.

Η Τράπεζα, η οποία θα έχει αρχικό κεφάλαιο 7 δισ. δολάρια, υποστηρίζεται προς ώρας από τη Βενεζουέλα, τη Βραζιλία, τη Βολιβία, τον Ισημερινό, την Αργεντινή, την Ουρουγουάη και την Παραγουάη και αποστολή της θα είναι να στηρίζει οικονομικά προγράμματα ανάπτυξης και συνεργασίας της περιφέρειας με ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια. Η Τράπεζα του Νότου που θα έχει έδρα το Καράκας της Βενεζουέλας και γραφεία στο Μπουένος Αϊρες και τη Λα Πας θα αρχίσει να λειτουργεί τους πρώτους μήνες του 2008.

Ηταν η τελευταία πράξη του οικοδεσπότη της διάσκεψης κορυφής, Αργεντίνου Προέδρου Νέστορ Κίρσνερ, καθώς τον διαδέχεται η σύζυγός του Κριστίνα Φερνάντες Κίρσνερ που χθες και επίσημα ανέλαβε καθήκοντα παρουσία και των ηγετών και αντιπροσωπειών των κρατών της περιοχής που παρέμειναν για την τελετή ορκωμοσίας της.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Επίθεση των κατοχικών δυνάμεων καταγγέλλουν οι Ταλιμπάν, στην περιοχή Μούσα Κάλα της επαρχίας Χελμάντ, όπου υπάρχουν και πολλά ορυχεία. Οι Ταλιμπάν πήραν τον έλεγχο της περιοχής με την απόσυρση των βρετανικών στρατευμάτων. Βρετανικά στρατεύματα του ΝΑΤΟ και αφγανικές δυνάμεις επιτέθηκαν χτες στην περιοχή με στόχο «θέσεις - κλειδιά» στην περιοχή.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Στον απερχόμενο πρωθυπουργό Γκι Φέρχοφστατ ανέθεσε χτες ο βασιλιάς Αλβέρτος Β' το σχηματισμό «μιας προσωρινής κυβέρνησης», η οποία «θα αναλάβει τη διαχείριση των υποθέσεων που επείγουν», σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο πολιτικό αδιέξοδο στο Βέλγιο, καθώς συμπληρώθηκαν έξι μήνες από τις βουλευτικές εκλογές και δεν έχει ακόμα σχηματιστεί κυβέρνηση.

ΛΙΜΑ.-- Αρχισε χτες η δίκη του πρώην προέδρου του Περού Αλμπέρτο Φουχιμόρι, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για δολοφονίες, απαγωγές και διαφθορά. Εάν καταδικαστεί αντιμετωπίζει έως και 30 χρόνια φυλάκισης και 33 εκατομμύρια που θα πρέπει να καταβάλει σε αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-- Στους πέντε έφτασαν οι νεκροί των δύο ένοπλων επιθέσεων που σημειώθηκαν μέσα σε λίγες ώρες έξω από εκκλησίες στην περιοχή του Κολοράντο Σπρινγκς. Η αστυνομία εξετάζει το ενδεχόμενο τα δύο περιστατικά να σχετίζονται μεταξύ τους και οι δράστες να είναι ίδιοι.

ΝΤΑΚΑΡ.-- Τουλάχιστον 40 Αφρικανοί οικονομικοί πρόσφυγες πνίγηκαν ανοιχτά των ακτών της Σενεγάλης στην προσπάθειά τους να φθάσουν στα Κανάρια Νησιά. Οι άλλοι 90 που συνταξίδευαν νοσηλεύονται σε κέντρα υγείας της Σενεγάλης.

ΚΑΙΡΟ.-- Το αιγυπτιακό Κέντρο Ναντίμ για την Ψυχολογική Υποστήριξη και Αποκατάσταση Θυμάτων Βίας κατήγγειλε χτες ότι την τελευταία τετραετία έχουν αυξηθεί τα κρούσματα βασανιστηρίων με δράστες αστυνομικούς και η οργανωμένη κρατική βία έναντι όσων τολμούν να διαφωνήσουν με την κυβέρνηση του Αιγύπτιου Προέδρου Χ. Μουμπάρακ.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Προχωράει η αμοιβαία συνεργασία

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο το ταξίδι του Προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο στη Βενεζουέλα και οι συζητήσεις με τον Πρόεδρο της χώρας Ούγκο Τσάβες, στις οποίες οι δύο πλευρές αποφάσισαν την παραπέρα εμβάθυνση της συνεργασίας στον πολιτικό, οικονομικό, επιστημονικό και ανθρωπιστικό τομέα.

Οι δύο Πρόεδροι παραβρέθηκαν στα εγκαίνια της λειτουργίας της κοινής εταιρείας εξόρυξης πετρελαίου, που θα δραστηριοποιείται σε κοίτασμα που έχει παραχωρήσει η Βενεζουέλα, ενώ η Λευκορωσία συνεισφέρει με εξοπλισμό και τεχνογνωσία. Από αυτή την κοινή προσπάθεια, στη Βενεζουέλα θα πηγαίνει το 60% των εσόδων και στη Λευκορωσία το 40%.

«Με τον Ούγκο Τσάβες συμφωνήσαμε πως με κάθε τρόπο θα ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στις διεθνείς οργανώσεις. Μας ενώνει ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, η κοινωνικά προσανατολισμένη εσωτερική πολιτική κι οι προσπάθειες απόκρουσης των ξένων πιέσεων», δήλωσε ο Αλ. Λουκασένκο.

Οι δύο Πρόεδροι υπέγραψαν διάφορες συμφωνίες συνεργασίας, μεταξύ άλλων την κατασκευή 5 χιλιάδων σπιτιών από λευκορώσικες εταιρείες, ενώ η Βενεζουέλα εκδήλωσε το ενδιαφέρον για την απόκτηση αντιπυραυλικών συστημάτων (ραντάρ και πυραύλων «εδάφους - αέρος») που κατασκευάζονται στη Λευκορωσία.

  • Χτες στη Βενεζουέλα ξεκίνησε η λεγόμενη νέα ώρα, δηλαδή η εργάσιμη μέρα θα αρχίζει μισή ώρα αργότερα, μέτρο που από την κυβέρνηση εξηγείται ως απαραίτητο «για να ανέβει η αποδοτικότητα της εργασίας».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ