ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΛΙΒΕΡΙ
Κινητοποίηση ενάντια στη ρύπανση της ΑΓΕΤ

Δυναμική κινητοποίηση έξω από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στο Αλιβέρι, ενάντια στην καύση του RDF και «προειδοποιητικό» αποκλεισμό της πύλης του εργοστασίου για περίπου μιάμιση ώρα, πραγματοποίησε χτες το μεσημέρι η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αλιβερίου. Στην Επιτροπή συμμετέχουν συνδικάτα, τοπικοί και περιβαλλοντικοί φορείς. Στη χτεσινή κινητοποίηση συμμετείχαν μαθητές των λυκείων, ενώ τα μαγαζιά με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου παρέμειναν κλειστά.

Κάτοικοι, νέοι και εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από το εργοστάσιο, δηλώνοντας την αντίθεσή τους στην καύση του RDF (σ.σ. πρόκειται για συμπιεσμένα υλικά και απόβλητα του εργοστασίου), το οποίο σκοπεύει να χρησιμοποιήσει η εταιρεία ως καύσιμο. Μάλιστα, όπως λένε κάτοικοι της περιοχής, η εταιρεία επιδοτείται από την ΕΕ γι' αυτό.

«Κέρδη για τις πολυεθνικές - Θάνατος για το λαό», έγραφε το πανό του ΠΑΜΕ, «Οχι στην καύση των σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ», δήλωνε κατηγορηματικά η Επιτροπή Αγώνα. Να σημειωθεί ότι τόσο το σωματείο της ΑΓΕΤ, όσο και η δημοτική αρχή Αλιβερίου δεν έχουν αντιτεθεί στα σχέδια της πολυεθνικής. Στη συγκέντρωση, χαιρετισμό απηύθυνε και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος, εκφράζοντας τη στήριξη του Κόμματος στον αγώνα κατοίκων και εργαζομένων, και η Σοφία Ντούρου νομαρχιακή σύμβουλος με τη ΝΑΣ Εύβοιας.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΟΜΑΡΧΩΝ
Συμφωνία ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ για τον αντιλαϊκό «Καποδίστρια 2»

Προσπάθεια αποκλεισμού του διαφορετικού πολιτικού λόγου που εκφράζει η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία

Να αποκλείσουν τη Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία (ΝΑΣ) από την κατάθεση του διαφορετικού πολιτικού της λόγου επιχείρησαν οι δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ στην Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), προφανώς για να μη χαλάσει η «σούπα» της ομοφωνίας που ψευδώς διακηρύττουν οι εκπρόσωποι των παραπάνω παρατάξεων ότι διέπει τις αποφάσεις των συνεδρίων τους.

Ετσι και το Σάββατο, τελευταία μέρα των εργασιών του ετήσιου συνεδρίου της ΕΝΑΕ, στη Δράμα, με δεδομένη τη σύμπλευση στη συγκρότηση ισχυρών διοικητικών μονάδων που θα υλοποιούν αποτελεσματικά την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική, δεν επετράπη στον εκπρόσωπο της ΝΑΣ να τοποθετηθεί.

Το συνέδριο έκλεισε άρον άρον, το ίδιο και τα μικρόφωνα, ώστε να μη γίνει δυνατή η εκφορά της άλλης άποψης που κάνει σαφές ότι «ο νέος "Καποδίστριας" που αφορά την παραπέρα συνένωση περιφερειών, νομών και δήμων, έχει στόχο την αποτελεσματικότερη προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής με τη δημιουργία καλύτερων πλαισίων δράσης του μεγάλου κεφαλαίου, την περαιτέρω εναρμόνιση της κρατικής διαχείρισης στους στόχους και την υλοποίηση του Δ' ΚΠΣ».

Κάτω από αυτό το πρίσμα - όπως σημειώνεται και σε σχετικό ψήφισμα για τη νέα διοικητική δομή που κατέθεσε η ΝΑΣ - «ο περιορισμός της πολιτικής συζήτησης - αντιπαράθεσης για τη λειτουργικότητα ή όχι των διοικητικών δομών είναι βαθιά αποπροσανατολιστικός, επιζήμιος για τα λαϊκά συμφέροντα και επιδερμικός». Και είναι αλήθεια ότι κατά τις εργασίες του συνεδρίου οι διαφοροποιήσεις ήταν επιμέρους, καθώς ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ ομονόησαν στο τελικό τους ψήφισμα.

Σε αυτό τονίζεται ότι «η επιτακτική ανάγκη για τη θεσμοθέτηση ευρύτερων και ισχυρότερων περιφερειακών αυτοδιοικητικών μονάδων με αιρετά όλα τα όργανά τους και με ενσωματωμένες τις σημερινές δομές των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων που παραμένουν διοικητικές μονάδες του νέου θεσμού, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού, ορεινού και δυσπρόσιτου χώρου». Οι νομάρχες ζήτησαν τα νέα σχήματα να «έχουν ευρύτατο πεδίο αρμοδιοτήτων». Και ζητούν να αναλάβουν τις αρμοδιότητες: Περιφερειακή ανάπτυξη, χωροταξικός σχεδιασμός, περιβάλλον, κοινωνική προστασία, μεταφορές, πολιτική προστασία, δημόσια υγεία, παιδεία, εμπόριο, τουρισμό και πρωτογενή τομέα. Μάλιστα, για να ασκήσουν αυτές τις αρμοδιότητες ζητούν να αναλάβουν φορολογική εξουσία...

ΠΑΣΥ ΓΙΑ ΛΙΜΝΗ ΚΟΡΩΝΕΙΑ
Πάρτε μέτρα τώρα!

Δυναμική απάντηση σε εκδήλωση για το «θεαθήναι» που διοργάνωσε η Νομαρχία Θεσσαλονίκης

Την αγανάκτησή τους για την ανυπαρξία μέτρων σωτηρίας της Κορώνειας, εξέφρασαν δεκάδες αγρότες και κάτοικοι της περιοχής που συμμετείχαν στην ημερίδα που πραγματοποίησε η Νομαρχία Θεσσαλονίκης την Κυριακή το πρωί στα Λουτρά Λαγκαδά, με θέμα τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής της περιοχής. Την εκδήλωση αυτή οι γεωργοκτηνοτρόφοι της περιοχής τη θεώρησαν πρόκληση, καθώς προστίθεται στις δεκάδες συσκέψεις, συνέδρια και μελέτες για τη λίμνη που γίνονται για το «θεαθήναι» και δεν απέτρεψαν τον αφανισμό της, καθώς δεν υπήρχε καμία ουσιαστική δράση για τη σωτηρία της.

Οι αγρότες της ΠΑΣΥ, που συγκεντρώθηκαν έξω από το χώρο της εκδήλωσης κρατούσαν ένα μεγάλο πανό που έγραφε: «Οχι κι άλλο ξεκλήρισμα. Αφήστε τα πανηγύρια. Μέτρα τώρα». Οπως τονίζονταν στην προκήρυξη της ΠΑΣΥ που μοιράστηκε στους συγκεντρωμένους, «οι καταστροφικές εξελίξεις στη λίμνη είναι αποτέλεσμα των πολιτικών των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και της πλήρους αδιαφορίας της Νομαρχίας. Κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί για τα βιομηχανικά και αστικά λύματα, την υπεράντληση νερού από υδροφόρες βιομηχανίες, ενώ πλήρης ήταν η ανυπαρξία έργων».

Πολλοί ξέσπασαν σε αποδοκιμασίες όταν ανακοινώθηκε η απουσία του υπουργού Ανάπτυξης Αλ. Κοντού. «Ολοι ευθυνόμαστε», δήλωσε στην ομιλία του ο νομάρχης, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δεν είναι μόνο η Νομαρχία υπεύθυνη για τα έργα και ότι πρέπει να λογοδοτήσουν και άλλοι.

«ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΩΡΑ»
Καταψήφισε τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό

Καταψήφισε η δημοτική παράταξη «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα» το δημοτικό προϋπολογισμό του 2008, αφού κινείται στη λογική υλοποίησης της πολιτικής της κεντρικής εξουσίας, την πολιτική της ανταποδοτικότητας, της ιδιωτικοποίησης, της αλλαγής των εργασιακών σχέσεων, μετατρέπει το δήμο σε μηχανισμό του κράτους, βάζει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη του λαού.

Αναπτύσσοντας τις θέσεις της παράταξης, ο επικεφαλής της Αγάπιος Σαχίνης δήλωσε ότι το σύνολο σχεδόν των έργων του τεχνικού προγράμματος εκχωρείται στους εργολάβους, απαξιώνοντας ταυτόχρονα τις δημοτικές υπηρεσίες και ότι ο δήμος πρωτοστατεί στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, στη γενικότερη υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Σχετικά με τα έσοδα του προϋπολογισμού τόνισε ότι κύριο χαρακτηριστικό είναι για μια ακόμη χρονιά η αύξηση των φόρων και των «ανταποδοτικών τελών» για τους εργαζόμενους πάνω από τον πληθωρισμό, την ώρα που η ακρίβεια ροκανίζει τα λαϊκά εισοδήματα. Παράλληλα, υποχρηματοδοτούνται πολιτισμός, αθλητισμός, κοινωνική πρόνοια και έργα πρασίνου.

«Θα αγωνιστούμε ώστε ο Δήμος Θεσσαλονίκης να συμβάλει στην ανάπτυξη της πάλης του λαού για τη λύση των μεγάλων προβλημάτων των εργαζομένων και της πόλης», κατέληξε ο Αγ. Σαχίνης.

Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε από την πλειοψηφία του δήμου και τη δημοτική παράταξη του ΛΑΟΣ.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΟΥ
Στην εκμετάλλευση από τα τρυφερά τους χρόνια

Φτώχεια, εξαθλίωση, αρρώστιες και σκληρή δουλιά. Αυτή είναι η ζωή εκατομμυρίων παιδιών σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες, αυτή η πραγματικότητα αναδεικνύεται και κατά τη φετινή Παγκόσμια Μέρα Παιδιού. Κάθε χρόνο, με αφορμή και αυτή τη μέρα, έρχεται στην επιφάνεια η αλήθεια - που πολλοί από την υπερβολική «ευαισθησία» την αποσιωπούν: Οι άνθρωποι κάθε ηλικίας στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους.

Ετσι και τα παιδιά βιώνουν από την πιο τρυφερή τους ηλικία τι θα πει «ανταγωνιστικότητα» του κεφαλαίου και εκμετάλλευση: Σε ολόκληρο τον κόσμο τα παιδιά που εργάζονται, και μάλιστα σε σκληρές εργασίες, ανέρχονται σε 260 εκατομμύρια.

Το 70% της παιδικής εργασίας παγκοσμίως βρίσκεται στον αγροτικό τομέα με πάνω από 132 εκατ. αγόρια και κορίτσια κάτω των 15 ετών να εργάζονται σε αγροκτήματα και φυτείες. Περίπου 1,2 εκατ. παιδιά κάθε χρόνο πέφτουν θύμα παράνομης διακίνησης και εμπορίας.

Δεκαήμερη εκδρομή της ΠΕΑΕΑ

Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν εκδρομή σε Βουδαπέστη, Πράγα και Βιέννη από 21 έως 30 Δεκέμβρη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει περιηγήσεις στις πόλεις και στα ιστορικά μνημεία, σε τόπους που έζησαν και ζουν πολιτικοί πρόσφυγες, μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ. Ακόμα, συναντήσεις με αντιστασιακούς, επίσκεψη στο χωριό Μπελογιάννης κλπ. Στην τιμή συμμετοχής, που είναι 630 ευρώ, περιλαμβάνονται μετακινήσεις, διανυκτερεύσεις (2 Νις, 3 Βουδαπέστη, 3 Πράγα, 1 Βιέννη) σε ξενοδοχείο 4 αστέρων, με πρωινό και γεύμα και χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν. Αναχώρηση την Παρασκευή 21 Δεκέμβρη και επιστροφή στις 30 Δεκέμβρη το βράδυ. Για συμμετοχή, ως 14 Δεκέμβρη, στα τηλ. 210.8225.407 και 6977.453.200 (απαραίτητο διαβατήριο).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ